Konténer szállítás

Megbízható, pontos fuvarozót keres?
Kérjen gyors árajánlatot most!


A konténer szállítás a mindennapi élet legismertebb szállítási módszere. Akár nagy értékű, akár összetett szállításról van szó, a konténerszállítás ideális szállítási eszköz lehet.

A konténer szállítás egyszerű használatának és szabványos méretének köszönhetően hatékony rakodást és szállítást tesz lehetővé bármely kontinensen. A konténerek az áruszállítás mellett építőanyagok, nagy értékű termékek és ipari berendezések szállítására is használhatók. A konténer szállítás során azonban fontos figyelembe venni az áruk védelmének és biztonságának kérdéseit, valamint az adott országok jogi követelményeit. Megfelelő előkészítéssel és szakértői tanácsadással a nemzetközi konténer szállítás hatékony és megbízható megoldást jelenthet vállalkozása számára.

A konténerek számos előnnyel rendelkeznek az áruszállításban, így a szállítóeszközök közül különösen gazdaságossá és hatékonnyá teszik őket. A konténerek megfelelő méretezése és szabványos kialakítása lehetővé teszi a könnyű rakodást és a nagy mennyiségű áru egyszerű szállítását. A konténerek könnyen mozgathatóak, így a különböző szállítási módok között is könnyen szállíthatóak. Az áruk védelme és biztonsága azonban kiemelkedően fontos, ezért a konténerek megfelelő biztosítása és védelme elengedhetetlen.

Konténer szállítás

A konténer szállítás mellett a kikötői logisztika is kiemelkedő jelentőségű. A kikötőkben a konténerek gyűjtőhelyei, ahol az áruk átvétele és szállítása történik. A megfelelő kikötői infrastruktúra, a hatékony kommunikáció és az ügyfélközpontú szolgáltatások létfontosságúak a sikeres kikötői logisztikához.

A konténerszállítás ezért nagyon fontos része a globális áruszállításnak, és a megfelelő szakértelemmel és megoldásokkal az Ön vállalkozása hatékonyan használhatja ezt a logisztikai megoldást. Önnek is tudunk segíteni, kérj szállítási ajánlatot!

A konténerizációnak köszönhetően az áruk szállítási ideje drasztikusan lerövidült, mivel újrafelhasználható, szabványos méretű acélszerkezetet használnak. Sikerült minimalizálni a ki- és berakodással járó időt, mivel a konténeres szállítás során ezzel nem kell külön foglalkozni egy esetleges szállítóeszköz-váltás során. Elég csak magát a konténert mozgatni.

A szabványosított méretnek és az erős acélváznak köszönhetően a konténerek targoncával vagy daruval könnyen mozgathatók. Ha nagy mennyiségű árut szeretne gyorsan és biztonságosan szállítani, a konténer szállítás remek lehetőség lehet az Ön számára!

Vasúti konténer szállítás

A vasúti konténer szállítás során számos különleges feltételnek kell megfelelni a biztonságos és hatékony szállítás érdekében. A vasúti konténerek nagy tömegű és méretű tárgyak, ezért megfelelő mérnöki tervezésre és a szállításhoz megfelelő eszközökre van szükség. A potenciális veszélyek elkerülése érdekében a vasúti konténerek biztonságos rögzítése és az áruk megfelelő csomagolása is rendkívül fontos.

A vasúti konténerszállítás során szükség lehet az áruk konténerből történő átrakására, ezért fontos a megfelelő emelőberendezések és anyagmozgató eszközök használata. Az időben történő szállítás és az áruk minőségének megőrzése érdekében a vasúti szállítás során a megfelelő logisztikai tervezés és a szakértői felkészültség is kiemelkedő fontosságú.

Tengeri konténer szállítás

A tengeri konténer szállítás számos különleges feltételt igényel a biztonságos és hatékony szállításhoz. A tengeri konténerek megfelelő mérnöki munkát igényelnek, hogy ellenálljanak az óceáni környezetnek és a hullámoknak. A tengeri konténerek rögzítése is rendkívül fontos, hogy ne csússzanak el a hajón és ne sérüljenek meg az áruk. Az áruk megfelelő csomagolása és jelölése szintén kulcsfontosságú, hogy azok ne sérüljenek meg a szállítás során, és megfelelően nyomon követhetők legyenek.

A tengeri konténer szállítás során az áruknak a konténerből történő átrakására is szükség lehet, ezért fontos a megfelelő emelőberendezések és anyagmozgató berendezések használata. Az időben történő szállítás és az áruk minőségének megőrzése érdekében a tengeri konténer szállítás során a megfelelő logisztikai tervezés és a szakértői felkészültség is kiemelkedő jelentőségű.

Kínából történő tengeri szállítás feltételei

Az első lépés az, hogy megbizonyosodjon arról, hogy termékei megfelelnek az országa behozatali szabályainak és előírásainak. A kínai exportárukra vonatkozó előírások betartása is rendkívül fontos, mint például az áruk helyes csomagolása, jelölése és dokumentálása.

A tengeri szállítás során fontos figyelembe venni a konténerek és a rakterek megfelelő hőmérsékletét, páratartalmát és szellőzését, hogy az áruk biztonságosan érkezzenek meg a célországba. A szállítási határidőket és a teherforgalmat figyelembe véve érdemes olyan megbízható szállítmányozási partnert választani, aki rendelkezik a tengeri szállítás területén szükséges tapasztalattal és tudással.

A megfelelő logisztikai tervezés és a szakértői felkészültség szintén kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás zökkenőmentesen menjen, és az áruk időben és biztonságosan érkezzenek meg a célállomásra.

Vasúti szállítás Kínából

A legfontosabb dokumentumok között szerepelnek az export- és importengedélyek, a vámkezelési dokumentumok, valamint a fuvarlevél és a szállítási szerződés. Az áru jellemzőitől függően további dokumentumok is szükségesek lehetnek, mint például az egészségügyi vagy az állatvédelmi tanúsítványok.

A szállítmányozó cég sok tekintetben segítségére lehet a szállítás során. Segíthet az áruk megfelelő csomagolásában, az export- és importengedélyek beszerzésében, valamint a vámkezelési és egyéb dokumentumok előkészítésében. A megfelelő logisztikai tervezés is fontos, hogy a szállítás időben és költséghatékonyan történjen.

A szállítás időtartama általában 15-30 nap között mozog, attól függően, hogy milyen típusú szállítást választunk és hogy milyen messze van a célállomás. Fontos megjegyezni, hogy a vasúti szállítás során az áruk szállítása  gyorsabb lehet, mint a tengeri szállítás során.

Önnek is tudunk segíteni, bízza meg cégünket.

Hasznos tudnivalók a szállítással kapcsolatban:

Szállítási mód Menetidő Előnyök Hátrányok
Repülőgép Általában 1-2 hét Gyors, megbízható, hatékony Drága, magasabb üzemanyag-fogyasztás
Vasút Általában 2-4 hét Költséghatékony, állandó menetrend Korlátozott szállítási kapacitás, hosszabb vámkezelési idő
Közút Általában 3-5 hét Rugalmas, elérhetőbb célpontok Magasabb kockázat az úton történő károsodásokra, korlátozott kapacitás nagyobb szállítmányok esetén
Hajó Általában 4-6 hét Költséghatékony, nagy kapacitás Hosszabb menetidő, kiszámíthatatlan időjárási viszonyok, hosszabb vámkezelési idő

A repülőgépes szállítás a leggyorsabb és legmegbízhatóbb módja a Kínából történő szállításnak, azonban a magas költségek miatt csak kisebb, értékes áruk esetében érdemes választani. A vasúti szállítás jó alternatíva, ha a szállítmány költséghatékony, de a korlátozott kapacitás és hosszabb vámkezelési idő korlátozó tényező lehet. A közúti szállítás rugalmas és elérhetőbb célpontokat tesz lehetővé, de nagyobb szállítmányok esetén korlátozott kapacitással és nagyobb kockázattal járhat az úton történő károsodások miatt. A hajózási szállítás a legköltséghatékonyabb, de a hosszabb menetidő és kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt előrejelzés nehéz lehet. A vámkezelési idő minden esetben hosszabb lehet, mint más szállítási módok esetében. A megfelelő szállítási mód kiválasztása függ a szállítmány értékétől, méretétől, súlyától és időérzékenységétől.

Konténer típusok

 • Biztonságos tárolás (szél- és vízálló, zárható)
 • Könnyű kezelhetőség (targoncával is mozgatható)
 • Helytakarékos megoldás (többszintes tárolás)
 • 8″, 10″, 20″ kivitelben

Leggyakrabban használt konténertípusok és  jellemzői

Konténer típus Méretek (L x Sz x Ma) Űrtartalom Előnyök Hátrányok
Dry Van 20′ x 8′ x 8,5′ 40′ x 8′ x 8,5′ 20 láb: 33,2 m3  40 láb: 67,7 m3 – Véd az időjárási viszontagságoktól és a lopásoktól
– Jól illeszkedik az intermodális szállításba
– Széles körben elérhető
– Nem alkalmas hűtött vagy fagyasztott áruk szállítására
Open Top 20′ x 8′ x 8,5′ 40′ x 8′ x 8,5′ 20 láb: 32,6 m3  40 láb: 66,7 m3 – Könnyen pakolható és kibontó
– Használható a túlméretes áruk szállítására
– Nem alkalmas szállításra nedves vagy szennyezett környezetben
Flat Rack 20′ x 8′ x 8,5′ 40′ x 8′ x 8,5′ 20 láb: 25,5 m3 40 láb: 53,5 m3 – Ideális szállításra nehéz, túlméretes árukhoz
– Könnyen betölthető a oldalról vagy felülről
– Magasabb költségek az alacsonyabb raktér miatt
Reefer 20′ x 8′ x 8,5′ 40′ x 8′ x 8,5′ 20 láb: 28,4 m3 40 láb: 59,3 m3 – Alkalmas hűtött vagy fagyasztott áruk szállítására
– Automatikus hőmérséklet-szabályozás
– Riasztások a hőmérséklet változására
– Magasabb árak a hűtőberendezés miatt
– Kevésbé alkalmas más áruk szállítására

Milyen konténer típusok vannak  gyakorlati példákkal a szállítmányozásban

 • Élelmiszerek (hűtött konténer)
 • Elektronikai cikkek (száraz konténer)
 • Ruhanemű (száraz konténer)
 • Gyógyszerek (hűtött konténer)
 • Autóalkatrészek (száraz vagy Open Top konténer)
 • Nagy méretű berendezések, gépek (Flat Rack konténer)
 • Olaj, gáz (Tank konténer)
 • Építőanyagok, bútorok (Open Top konténer)

Példák:

 • A Coca-Cola hűtött konténereket használ élelmiszereik szállítására.
 • Az Apple száraz konténereket használja az elektronikai termékeik szállítására.
 • A H&M száraz konténereket használ ruházati termékeik szállítására.
 • A Pfizer hűtött konténereket használ gyógyszereik szállítására.
 • Az Audi autóalkatrészeit száraz vagy Open Top konténerekben szállítja.
 • A Caterpillar nagy méretű berendezéseit Flat Rack konténerekben szállítja.
 • Az olaj- és gázipar tank konténereket használ az anyagok szállítására.
 • Az IKEA bútorait Open Top konténerekben szállítja.

A megfelelő konténer típus kiválasztása fontos a szállított áru biztonságos és hatékony szállítása érdekében.

Konténerek felhasználási módjai

Egy másik fontos szempont a rakomány típusa és mennyisége. Ha nagy mennyiségű és súlyú rakományról van szó, akkor általában a hajós vagy vasúti konténerek a legmegfelelőbbek.

Ha viszont kisebb mennyiségű, könnyebb rakományról van szó, akkor a légi- vagy közúti konténer szállítás lehet a legjobb választás.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a különböző konténer típusokat, valamint azok előnyeit és hátrányait:

Konténer típus Méretek (m) Max. teherbírás (kg) Előnyök Hátrányok Példa
Standard 20x8x8 30 480 Olcsó, egyszerű Nem alkalmas túl nagy vagy különleges formájú rakományra Maersk Line
High cube 20x8x9,6 30 480 Magasabb belmagasság, több rakomány elfér benne Nagyobb súlyú rakományok nem férnek bele MSC
Open top 20x8x8 30 480 Könnyű rakományfeltöltés, magasabb rakományok beleférnek Nem véd a szél, az időjárás hatásaitól CMA CGM
Flat rack 20x8x8 45 000 Nagy és különleges formájú rakományok szállítására alkalmas Nem véd a környezeti hatásoktól Hapag-Lloyd
Reefer 20x8x8 29 500 Hűtött rakomány szállítására alkalmas Magasabb ár, magasabb fenntartási költségek Evergreen

A táblázatból is látható, a konténer típusok között számos különbség van, és az egyes típusoknak különböző előnyei és hátrányai vannak.

A választás során fontos figyelembe venni a rakomány típusát, mennyiségét és súlyát, valamint azt is, hogy melyik szállítási mód a legmegfelelőbb a szállítási útvonalhoz és időtartamhoz képest. A szakértő szállítmányozó cégek általában segítenek az optimális konténer típus kiválasztásában, és a szállítási folyamat minden szakaszában támogatást nyújtanak a megfelelő dokumentumok előkészítésében és az áruk nyomon követésében.

ISO szabvány szerinti szállító konténerek:

Az ISO 1 sorozatú általános rendeltetésű konténerek
főbb műszaki adatai
Típus Befogadó méret, láb A raktér méretei, mm Max. bruttó tömeg, kg
Hossz. Széles Magas Hossz Széles Magas
1A 40 8 8 11998 2330 2197 30480
1AA 40 8 1/2 11998 2350 30480
1B 30 8 8931 2197 25400
1BB 30 8 1/2 8931 2350 25400
1C 20 8 5867 2197 20320
1CC 20 8 1/2 5867 2350 20320
1A, 1AA
Belső méretek: 12,192m x 2,438m x 2,438m
Űrtartalom: 72,46m3
konténer szállítás
1B, 1BB
Belső méretek: 9,125m x 2,438m x 2,438m
Űrtartalom: 54,23m3
konténer szállítás
1C, 1CC
Belső méretek: 6,058m x 2,438m x 2,438m
Űrtartalom: 36m3
konténer szállítás
Tengerhajózásra is alkalmas szállító konténerek
Tengerhajózásra is alkalmas szállító konténerek, 20″ és 40″ kivitelben.
Hűtőkonténerek
Friss és fagyasztott áruk tárolására, 20″ és 40″ kivitelben.
Standard 20′ (20′ ctr)
Belső méretek: 5,9m x 2,35m x 2,393m
Ajtó méretei: 2,342m x 2,280m
Űrtartalom: 33,00m3
Konténer önsúlya: 2230-2500kg
20 lábas konténer
Standard 40′ (40′ ctr)
Belső méretek: 12,036m x 2,35m x 2,392m
Ajtó méretei: 2,34m x 2,28m
Űrtartalom: 67m3
Konténer önsúlya: 3700-4000kg
40 lábas konténer
High Cube 40′ (40’HQ ctr)
Belső méretek: 12,036m x 2,35m x 2,697m
Ajtó méretei: 2,338m x 2,585m
Űrtartalom: 76m3
Konténer önsúlya: 3970-4500kg
40 lábas High Cube
Open Top 20′ (20’OT ctr)
Belső méretek: 5,894m x 2,311m x 2,354m
Ajtó méretei: 2,286m x 2,184m
Űrtartalom: 32,2m3
Konténer önsúlya: 2400-2600kg
20 lábas Open Top konténer
Flat rack 20′ (20’FR ctr)
Belső méretek: 5,62m x 2,2m x 2,233m
Konténer önsúlya: 2530-2700kg
20 lábas Flat rack konténer
Open Top 40′ (40’OT ctr)
Belső méretek: 12,028m x 2,35m x 2,345m
Ajtó méretei: 2,341m x 2,274m
Űrtartalom: 65,3m3
Konténer önsúlya: 3850-4100kg
40 lábas Open Top konténer
Flat Rack 40′ (40’FR ctr)
Belső méretek: 12,080m x 2,438m x 2,103m
Konténer önsúlya: 5480-5700kg
konténer szállítás
Platform 20′ (20’Platform ctr)
Belső méretek: 6,058m x 2,438m x 2,103m
Konténer önsúlya: 2750-2900kg
konténer szállítás
Platform 40′ (40’Platform ctr)
Belső méretek: 12,180m x 2,4m x 1,95m
Konténer önsúlya: 5800-6000kg
konténer szállítás

További szolgáltatásaink:

Ebben is segítünk

ADR vagy veszélyes áru szállítás

+

Ebben is segítünk

Áruszállítás

+

Ebben is segítünk

Belföldi fuvarozás

+

Ebben is segítünk

Bútor szállítás

+

Ebben is segítünk

Élő állat szállítás

+

Ebben is segítünk

Fogyasztási cikkek szállítása

+

Ebben is segítünk

Furgonos szállítás

+

Ebben is segítünk

Fűtést igénylő áru szállítás

+

Ebben is segítünk

Gyógyszer fuvarozás

+

Ebben is segítünk

Gyűjtő szállítás

+

Ebben is segítünk

Hajószállítás

+

Ebben is segítünk

Hűtést igénylő áru szállítás

+

Ebben is segítünk

Kiállítási tárgy szállítás

+

Ebben is segítünk

Komplex logisztika

+

Ebben is segítünk

Konténer szállítás

+

Ebben is segítünk

Közúti szállítás

+

Ebben is segítünk

Légi szállítás

+

Ebben is segítünk

Mezőgazdasági gép szállítás

+

Ebben is segítünk

Munkagép szállítás

+

Ebben is segítünk

Nemzetközi fuvarozás

+

Ebben is segítünk

Normál áru szállítás

+

Ebben is segítünk

Ömlesztett áru szállítás

+

Ebben is segítünk

Raktározás

+

Ebben is segítünk

Ruha szállítás

+

Ebben is segítünk

Speciális szállítás

+

Ebben is segítünk

Targonca szállítás

+

Ebben is segítünk

Tartályos szállítás

+

Ebben is segítünk

Tengeri szállítmányozás

+

Ebben is segítünk

Túlsúlyos és túlméretés gép szállítás

+

Ebben is segítünk

Üveg szállítás

+

Ebben is segítünk

Vámügyintézés

+

Ebben is segítünk

Vasúti fuvarozás

+

Célországok:

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.