Konténer szállítás

A konténeres szállítmányozás a mindennapok legismertebb szállítási módszere. Legyen szó nagy értékű vagy komplex fuvarozásról ideális szállítóeszköze lehet a konténeres szállítás.

A konténer szállítás könnyű kezelhetőségük és szabványos méretük miatt lehetővé teszik a hatékony rakodást és szállítást bármely kontinensen. Az áruszállítás mellett a konténerek alkalmazhatók építőanyagok, nagy értékű termékek és ipari berendezések szállítására is. A konténerszállítás során azonban fontos figyelembe venni az áruk védelmének és biztonságának kérdéseit, valamint az adott országok jogszabályi előírásait is. A megfelelő előkészületek és szakértői tanácsadás segítségével a nemzetközi konténerszállítás hatékony és megbízható megoldás lehet a vállalkozásod számára is.

A konténerek számos előnnyel rendelkeznek az áruszállításban, így a szállítási eszközök között kifejezetten gazdaságosak és hatékonyak. A konténerek megfelelő méretezése és szabványos kialakítása lehetővé teszi a könnyű rakodást és a nagy mennyiségű áru egyszerű szállítását. A konténerek könnyen mozgathatóak, így könnyen átszállíthatók a különböző szállítási módok között is. Azonban az áruvédelem és biztonság szempontjai kiemelten fontosak, ezért a konténerek megfelelő biztosítása és védelme elengedhetetlen.

Konténer szállítás

A konténerszállítás mellett a kikötői logisztika is kiemelt jelentőséggel bír. A kikötőkben a konténerek gyűjtőhelyei, ahol az áruk átvétele és szállítása történik. A megfelelő kikötői infrastruktúra, a hatékony kommunikáció és az ügyfélközpontú szolgáltatások létfontosságúak a sikeres kikötői logisztika szempontjából.

A konténerszállítás tehát egy nagyon fontos része a globális áruszállításnak, és a megfelelő szakértelemmel és megoldásokkal a vállalkozásod is hatékonyan tudja használni ezt a logisztikai megoldást. Önnek is tudunk segíteni, kérjen szállítási ajánlatot!

A konténerizációnak köszönhetően drasztikusan csökkent az áruk szállítási ideje, mivel a többször használatos standard méretű acél építmény használatával. Sikerült a ki- és bepakolással járó időt minimalizálni, mivel konténeres szállítmányozás során egy esetleges szállító eszköz váltás során nem kell ezzel külön foglalkozni. Elég ha csak magát a konténert helyezik át.

Az egységesített méretnek és az erős acél váznak köszönhetően a konténerek könnyen mozgathatóak akár targoncával, akár daruval. Ha szeretnénk gyorsan és biztonságosan nagy mennyiségű árut mozgatni, akkor a konténeres szállítmányozás egy remek lehetőség lehet számunkra!

Vasúti konténer szállítás

A vasúti konténer szállítás során számos speciális feltételnek kell megfelelni a biztonságos és hatékony szállítás érdekében. A vasúti konténerek nagy súlyú és méretű tárgyak, ezért megfelelő mérnöki tervezésre és a szállításra alkalmas eszközökre van szükség. Az esetleges veszélyek elkerülése érdekében a vasúti konténerek biztonságos rögzítése és az áru megfelelő csomagolása is rendkívül fontos.

A vasúti konténer szállítás során szükséges lehet az áruk átszállítása a konténerből, ezért fontos a megfelelő emelőberendezések és anyagmozgató eszközök használata. Az időben történő szállítás és az áruk minőségének megőrzése érdekében a vasúti szállítás során is kiemelten fontos a megfelelő logisztikai tervezés és a szakértői felkészültség.

Tengeri konténer szállítás

A tengeri konténer szállítás számos speciális feltételt igényel a biztonságos és hatékony szállítás érdekében. A tengeri konténereknek megfelelő mérnöki tervezésre van szükségük, hogy bírják az óceáni környezetet és a hullámzást. A tengeri konténerek rögzítése is rendkívül fontos, hogy ne csússzanak el a hajón, és ne sérüljenek meg az áruik. Az áruk megfelelő csomagolása és jelölése szintén kulcsfontosságú, hogy ne sérüljenek meg a szállítás során, és hogy megfelelően lehessen nyomon követni őket. A tengeri konténer szállítás során is előfordulhat, hogy szükség van az áruk átszállítására a konténerből, ezért fontos a megfelelő emelőberendezések és anyagmozgató eszközök használata. Az időben történő szállítás és az áruk minőségének megőrzése érdekében a tengeri konténer szállítás során is kiemelten fontos a megfelelő logisztikai tervezés és a szakértői felkészültség.

Kínából tengeri szállítás feltételei

Első lépésként érdemes megbizonyosodni arról, hogy a termékei megfelelnek-e az adott ország importszabályainak és előírásainak. A kínai export árukra vonatkozó előírások betartása is rendkívül fontos, például az áruk helyes csomagolása, jelölése és dokumentálása.

A tengeri szállítás során fontos figyelembe venni a konténerek és a raktér megfelelő hőmérsékletét, páratartalmát és szellőzését, hogy az áruk épségben megérkezzenek a célországba. A szállítási idő és az áruforgalom figyelembevétele mellett érdemes megbízható szállítópartnert választani, aki rendelkezik a szükséges tapasztalattal és tudással a tengeri szállítás területén.

A megfelelő logisztikai tervezés és a szakértői felkészültség is kulcsfontosságú, hogy a szállítás gördülékenyen menjen végbe, és az áruk időben és épségben megérkezzenek a célállomásra.

Vasúti szállítás Kínából

A legfontosabb dokumentumok között szerepelnek az export- és importengedélyek, a vámkezelési dokumentumok, valamint a fuvarlevél és a szállítási szerződés. Az áru jellemzőitől függően további dokumentumok is szükségesek lehetnek, mint például az egészségügyi vagy az állatvédelmi tanúsítványok.

A szállítmányozó cég sok tekintetben segítségére lehet a szállítás során. Segíthet az áruk megfelelő csomagolásában, az export- és importengedélyek beszerzésében, valamint a vámkezelési és egyéb dokumentumok előkészítésében. A megfelelő logisztikai tervezés is fontos, hogy a szállítás időben és költséghatékonyan történjen.

A szállítás időtartama általában 15-30 nap között mozog, attól függően, hogy milyen típusú szállítást választunk és hogy milyen messze van a célállomás. Fontos megjegyezni, hogy a vasúti szállítás során az áruk szállítása  gyorsabb lehet, mint a tengeri szállítás során.

Önnek is tudunk segíteni, bízza meg cégünket.

Hasznos tudnivalók a szállítással kapcsolatban:

Szállítási módMenetidőElőnyökHátrányok
RepülőgépÁltalában 1-2 hétGyors, megbízható, hatékonyDrága, magasabb üzemanyag-fogyasztás
VasútÁltalában 2-4 hétKöltséghatékony, állandó menetrendKorlátozott szállítási kapacitás, hosszabb vámkezelési idő
KözútÁltalában 3-5 hétRugalmas, elérhetőbb célpontokMagasabb kockázat az úton történő károsodásokra, korlátozott kapacitás nagyobb szállítmányok esetén
HajóÁltalában 4-6 hétKöltséghatékony, nagy kapacitásHosszabb menetidő, kiszámíthatatlan időjárási viszonyok, hosszabb vámkezelési idő

A repülőgépes szállítás a leggyorsabb és legmegbízhatóbb módja a Kínából történő szállításnak, azonban a magas költségek miatt csak kisebb, értékes áruk esetében érdemes választani. A vasúti szállítás jó alternatíva, ha a szállítmány költséghatékony, de a korlátozott kapacitás és hosszabb vámkezelési idő korlátozó tényező lehet. A közúti szállítás rugalmas és elérhetőbb célpontokat tesz lehetővé, de nagyobb szállítmányok esetén korlátozott kapacitással és nagyobb kockázattal járhat az úton történő károsodások miatt. A hajózási szállítás a legköltséghatékonyabb, de a hosszabb menetidő és kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt előrejelzés nehéz lehet. A vámkezelési idő minden esetben hosszabb lehet, mint más szállítási módok esetében. A megfelelő szállítási mód kiválasztása függ a szállítmány értékétől, méretétől, súlyától és időérzékenységétől.

Konténer típusok

 • Biztonságos tárolás (szél- és vízálló, zárható)
 • Könnyű kezelhetőség (targoncával is mozgatható)
 • Helytakarékos megoldás (többszintes tárolás)
 • 8″, 10″, 20″ kivitelben

Leggyakrabban használt konténertípusok és  jellemzői

Konténer típusMéretek (L x Sz x Ma)ŰrtartalomElőnyökHátrányok
Dry Van20′ x 8′ x 8,5′ 40′ x 8′ x 8,5′20 láb: 33,2 m3  40 láb: 67,7 m3– Véd az időjárási viszontagságoktól és a lopásoktól
– Jól illeszkedik az intermodális szállításba
– Széles körben elérhető
– Nem alkalmas hűtött vagy fagyasztott áruk szállítására
Open Top20′ x 8′ x 8,5′ 40′ x 8′ x 8,5′20 láb: 32,6 m3  40 láb: 66,7 m3– Könnyen pakolható és kibontó
– Használható a túlméretes áruk szállítására
– Nem alkalmas szállításra nedves vagy szennyezett környezetben
Flat Rack20′ x 8′ x 8,5′ 40′ x 8′ x 8,5′20 láb: 25,5 m3 40 láb: 53,5 m3– Ideális szállításra nehéz, túlméretes árukhoz
– Könnyen betölthető a oldalról vagy felülről
– Magasabb költségek az alacsonyabb raktér miatt
Reefer20′ x 8′ x 8,5′ 40′ x 8′ x 8,5′20 láb: 28,4 m3 40 láb: 59,3 m3– Alkalmas hűtött vagy fagyasztott áruk szállítására
– Automatikus hőmérséklet-szabályozás
– Riasztások a hőmérséklet változására
– Magasabb árak a hűtőberendezés miatt
– Kevésbé alkalmas más áruk szállítására

Milyen konténer típusok vannak  gyakorlati példákkal a szállítmányozásban

 • Élelmiszerek (hűtött konténer)
 • Elektronikai cikkek (száraz konténer)
 • Ruhanemű (száraz konténer)
 • Gyógyszerek (hűtött konténer)
 • Autóalkatrészek (száraz vagy Open Top konténer)
 • Nagy méretű berendezések, gépek (Flat Rack konténer)
 • Olaj, gáz (Tank konténer)
 • Építőanyagok, bútorok (Open Top konténer)

Példák:

 • A Coca-Cola hűtött konténereket használ élelmiszereik szállítására.
 • Az Apple száraz konténereket használja az elektronikai termékeik szállítására.
 • A H&M száraz konténereket használ ruházati termékeik szállítására.
 • A Pfizer hűtött konténereket használ gyógyszereik szállítására.
 • Az Audi autóalkatrészeit száraz vagy Open Top konténerekben szállítja.
 • A Caterpillar nagy méretű berendezéseit Flat Rack konténerekben szállítja.
 • Az olaj- és gázipar tank konténereket használ az anyagok szállítására.
 • Az IKEA bútorait Open Top konténerekben szállítja.

A megfelelő konténer típus kiválasztása fontos a szállított áru biztonságos és hatékony szállítása érdekében.

Konténerek felhasználási módjai

Egy másik fontos szempont a rakomány típusa és mennyisége. Ha nagy mennyiségű és súlyú rakományról van szó, akkor általában a hajós vagy vasúti konténerek a legmegfelelőbbek.

Ha viszont kisebb mennyiségű, könnyebb rakományról van szó, akkor a légi- vagy közúti konténer szállítás lehet a legjobb választás.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a különböző konténer típusokat, valamint azok előnyeit és hátrányait:

Konténer típusMéretek (m)Max. teherbírás (kg)ElőnyökHátrányokPélda
Standard20x8x830 480Olcsó, egyszerűNem alkalmas túl nagy vagy különleges formájú rakományraMaersk Line
High cube20x8x9,630 480Magasabb belmagasság, több rakomány elfér benneNagyobb súlyú rakományok nem férnek beleMSC
Open top20x8x830 480Könnyű rakományfeltöltés, magasabb rakományok beleférnekNem véd a szél, az időjárás hatásaitólCMA CGM
Flat rack20x8x845 000Nagy és különleges formájú rakományok szállítására alkalmasNem véd a környezeti hatásoktólHapag-Lloyd
Reefer20x8x829 500Hűtött rakomány szállítására alkalmasMagasabb ár, magasabb fenntartási költségekEvergreen

A táblázatból is látható, a konténer típusok között számos különbség van, és az egyes típusoknak különböző előnyei és hátrányai vannak.

A választás során fontos figyelembe venni a rakomány típusát, mennyiségét és súlyát, valamint azt is, hogy melyik szállítási mód a legmegfelelőbb a szállítási útvonalhoz és időtartamhoz képest. A szakértő szállítmányozó cégek általában segítenek az optimális konténer típus kiválasztásában, és a szállítási folyamat minden szakaszában támogatást nyújtanak a megfelelő dokumentumok előkészítésében és az áruk nyomon követésében.

ISO szabvány szerinti szállító konténerek:

Az ISO 1 sorozatú általános rendeltetésű konténerek
főbb műszaki adatai
TípusBefogadó méret, lábA raktér méretei, mmMax. bruttó tömeg, kg
Hossz.SzélesMagasHosszSzélesMagas
1A4088119982330219730480
1AA408 1/211998235030480
1B3088931219725400
1BB308 1/28931235025400
1C2085867219720320
1CC208 1/25867235020320
1A, 1AA
Belső méretek: 12,192m x 2,438m x 2,438m
Űrtartalom: 72,46m3
1B, 1BB
Belső méretek: 9,125m x 2,438m x 2,438m
Űrtartalom: 54,23m3
1C, 1CC
Belső méretek: 6,058m x 2,438m x 2,438m
Űrtartalom: 36m3
Tengerhajózásra is alkalmas szállító konténerek
Tengerhajózásra is alkalmas szállító konténerek, 20″ és 40″ kivitelben.
Hűtőkonténerek
Friss és fagyasztott áruk tárolására, 20″ és 40″ kivitelben.
Standard 20′ (20′ ctr)
Belső méretek: 5,9m x 2,35m x 2,393m
Ajtó méretei: 2,342m x 2,280m
Űrtartalom: 33,00m3
Konténer önsúlya: 2230-2500kg
20 lábas konténer
Standard 40′ (40′ ctr)
Belső méretek: 12,036m x 2,35m x 2,392m
Ajtó méretei: 2,34m x 2,28m
Űrtartalom: 67m3
Konténer önsúlya: 3700-4000kg
40 lábas konténer
High Cube 40′ (40’HQ ctr)
Belső méretek: 12,036m x 2,35m x 2,697m
Ajtó méretei: 2,338m x 2,585m
Űrtartalom: 76m3
Konténer önsúlya: 3970-4500kg
40 lábas High Cube
Open Top 20′ (20’OT ctr)
Belső méretek: 5,894m x 2,311m x 2,354m
Ajtó méretei: 2,286m x 2,184m
Űrtartalom: 32,2m3
Konténer önsúlya: 2400-2600kg
20 lábas Open Top konténer
Flat rack 20′ (20’FR ctr)
Belső méretek: 5,62m x 2,2m x 2,233m
Konténer önsúlya: 2530-2700kg
20 lábas Flat rack konténer
Open Top 40′ (40’OT ctr)
Belső méretek: 12,028m x 2,35m x 2,345m
Ajtó méretei: 2,341m x 2,274m
Űrtartalom: 65,3m3
Konténer önsúlya: 3850-4100kg
40 lábas Open Top konténer
Flat Rack 40′ (40’FR ctr)
Belső méretek: 12,080m x 2,438m x 2,103m
Konténer önsúlya: 5480-5700kg
Platform 20′ (20’Platform ctr)
Belső méretek: 6,058m x 2,438m x 2,103m
Konténer önsúlya: 2750-2900kg
Platform 40′ (40’Platform ctr)
Belső méretek: 12,180m x 2,4m x 1,95m
Konténer önsúlya: 5800-6000kg