Konténer méretek

2023. július 12.

A konténer szállítás egyre népszerűbbé válik a globalizáció és az áruk gyors és hatékony szállításának követelményei miatt. A konténer méretek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük, melyik konténer a legmegfelelőbb a szállítandó árukhoz. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a különböző konténer méreteket és azok jellemzőit, hogy könnyebben megtalálja a szükséges típust.

Konténer fogalma

A konténer egy zárt, szabványosított rakodóegység, amelyet áruk szállítására használnak. Ez lehetővé teszi az áruk egyszerű és gyors rakodását, átrakodását és tárolását a különböző szállítási módok között, például hajókon, vasúton vagy kamionokon.

Konténer története

A konténer szállítás története az 1950-es években kezdődött, amikor Malcolm McLean amerikai üzletember kifejlesztette az első szabványosított konténereket. Azóta a konténer szállítás folyamatosan fejlődik, és ma már a nemzetközi áruforgalom alapvető eleme.

Különböző konténer méretek

A konténer méretek és típusok számos változatban léteznek, de a legelterjedtebbek a 20 és 40 lábas konténerek. Ezeken kívül számos speciális konténer is található, amelyek az adott áru szállítási igényeihez igazodnak. Most bemutatjuk a leggyakoribb konténer méreteket és azok jellemzőit.

Konténer méretek - Standard vagy High Cube

20 lábas konténer

A 20 lábas konténer az egyik leggyakrabban használt konténer méret, amelyet elsősorban kisebb mennyiségű áruk szállítására használnak.

Standard méretek

A 20 lábas standard konténer méretei a következők:

 • Hosszúság: 6,058 m
 • Szélesség: 2,438 m
 • Magasság: 2,591 m
 • Ajtó szélessége: 2,340 m
 • Önsúly: kb. 2,2-2,4 tonna
 • Teherbírás: 21,6 tonna
 • Paletták száma: 10-11 EUR paletta

A belső térfogata kb. 33,2 köbméter, és a teherbírása 21,6 tonna.

High Cube méretek

A 20 lábas High Cube konténer magasabb, mint a standard konténer, így nagyobb térfogatú áruk szállítására alkalmas:

 • Hosszúság: 6,058 m
 • Szélesség: 2,438 m
 • Magasság: 2,896 m
 • Ajtó szélessége: 2,340 m
 • Önsúly: kb. 2,3-2,5 tonna
 • Teherbírás: 21,6 tonna
 • Paletták száma: 10-11 EUR paletta

A belső térfogata kb. 37,4 köbméter, és a teherbírása 21,6 tonna.

40 lábas konténer

A 40 lábas konténerek nagyobb áruk szállítására szolgálnak, és gyakran használják őket a nemzetközi áruszállításban.

Standard méretek

A 40 lábas standard konténer méretei a következők:

 • Hosszúság: 12,192 m
 • Szélesség: 2,438 m
 • Magasság: 2,591 m
 • Ajtó szélessége: 2,340 m
 • Önsúly: kb. 3,7-4,0 tonna
 • Teherbírás: 26,5 tonna
 • Paletták száma: 20-24 EUR paletta

A belső térfogata kb. 67,7 köbméter, és a teherbírása 26,5 tonna.

High Cube méretek

A 40 lábas High Cube konténer, mint az előző példában, magasabb, mint a standard méret:

 • Hosszúság: 12,192 m
 • Szélesség: 2,438 m
 • Magasság: 2,896 m
 • Ajtó szélessége: 2,340 m
 • Önsúly: kb. 3,9-4,2 tonna
 • Teherbírás: 26,5 tonna
 • Paletták száma: 20-24 EUR paletta

A belső térfogata kb. 76,4 köbméter, és a teherbírása 26,5 tonna.

Speciális konténer méretek

A speciális konténerek különféle célra szolgálnak, például túlméretes vagy nehézkes áruk szállítására. Néhány ilyen speciális konténer a következők:

Open Top konténer

Az Open Top konténerek felső részén nincs tető, így könnyebben lehet az árut betölteni és kivenni, például daruval. Az ilyen konténerek gyakran használatosak nagyméretű vagy hosszú tárgyak szállítására, mint például acélrudak vagy faanyag.

Open Top konténer

Flat Rack konténer

A Flat Rack konténerek oldalfalak és tető nélkül készülnek, így különösen alkalmassá válnak túlméretes vagy nehézkes áruk szállítására. Ezek a konténerek ideálisak például járművek, építőanyagok vagy gépek szállítására.

Flat Rack konténer

Konténer méretek összehasonlítása

A különböző konténer méretek összehasonlítása során több szempontot is figyelembe kell venni, mint például a térfogat, a teherbírás, a közlekedés és a tárolás.

Térfogat és teherbírás

A 20 és 40 lábas konténerek között jelentős különbség van a térfogat és a teherbírás tekintetében. A 40 lábas konténerek kétszer akkora térfogattal rendelkeznek, mint a 20 lábas konténerek, és nagyobb teherbírással bírnak. A speciális konténerek esetében a térfogat és a teherbírás a konkrét típustól függ.

Közlekedés és tárolás

A nagyobb konténerek szállítása és tárolása több helyet és erőforrást igényel, mint a kisebbek. Ennek megfelelően a szállítási és tárolási költségek is magasabbak lehetnek a nagyobb konténerek esetében. A speciális konténerek szállítása és tárolása a mérettől és típustól függően eltérő lehet.

Konténer méretek kiválasztása

A megfelelő konténer méret kiválasztásához figyelembe kell venni a szállítandó árukat és a szállítási módokat.

Konténer típusa Hosszúság (m) Szélesség (m) Magasság (m) Belső térfogat (köbméter) Teherbírás (tonna) Ajtó szélessége (m) Önsúly (tonna) Elférő EUR paletták száma
20 lábas standard 6,058 2,438 2,591 33,2 21,6 2,340 2,2 10-11
20 lábas High Cube 6,058 2,438 2,896 37,4 21,6 2,340 2,3 10-11
40 lábas standard 12,192 2,438 2,591 67,7 26,5 2,340 3,8 20-24
40 lábas High Cube 12,192 2,438 2,896 76,4 26,5 2,340 4,0 20-24

Szállítandó áruk

A konténer méretének kiválasztásakor először is érdemes meghatározni a szállítandó áruk mennyiségét, méretét és súlyát. A kisebb mennyiségű vagy könnyebb áruk esetén a 20 lábas konténer lehet ideális, míg a nagyobb mennyiségű vagy súlyosabb áruk esetén a 40 lábas konténer ajánlott. Speciális igények esetén pedig a speciális konténerek valamelyikét választhatjuk.

Szállítási módok

A különböző szállítási módok – mint például hajó, vasút vagy kamion – is befolyásolhatják a konténer méretének kiválasztását. Fontos, hogy a választott konténer méret kompatibilis legyen a szállítási módokkal, és ne lépje túl a járművek és infrastruktúrák teherbírását és méretkorlátait.

Összefoglalás

A konténer méretek ismerete elengedhetetlen a hatékony és gazdaságos áruszállításhoz. A standard 20 és 40 lábas konténerek mellett a speciális konténerek is számos lehetőséget kínálnak az áruk szállítására. A megfelelő konténer méret kiválasztásához figyelembe kell venni a szállítandó áruk jellemzőit és a szállítási módokat.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Járművezetők munkaidő számításának gyakori hibái és megoldások

Járművezetők munkaidő számításának gyakori hibái és megoldások

A járművezetők számára a munkaidő számítás nem csupán egy adminisztratív feladat; az a biztonságos munkavégzés, a jogszabályi előírások betartása és a pénzbírságok elkerülésének alapja. A pontos munkaidő számítás elengedhetetlen a közúti közlekedés biztonságának fenntartásához, valamint a járművezetők jólétének és a fuvarozó vállalatok gazdasági érdekeinek védelméhez.

Tovább olvasom
FIFO elv alkalmazása és jelentősége

FIFO elv alkalmazása és jelentősége

A készletgazdálkodás az üzleti siker egyik kulcsfontosságú eleme, különösen a gyártás és a kiskereskedelem területén. Ebben az összefüggésben a FIFO (First-In, First-Out) elv alkalmazása kiemelkedő jelentőséggel bír, mivel ez a módszer segít optimalizálni a készlet forgását, csökkenteni a lejáratok kockázatát és javítani a pénzügyi teljesítményt.

Tovább olvasom
Európai közlekedési korlátozások és kamion tilalom 2024-ben

Európai közlekedési korlátozások és kamion tilalom 2024-ben

A teherautóval az országhatáron túlra is szállítást végzőknek minden esetben ismerni kell az európai közlekedési korlátozásokat és kamion tilalmakat. Ezek alapján hatékonyabban tervezhető a szállítás folyamata, akár költségeket és időigényt tekintve.

Tovább olvasom
Digitális tachográf hibakódok értelmezése

Digitális tachográf hibakódok értelmezése

Ha tachográffal felszerelt járművet vezetünk, ismernünk kell a digitális tachográf működését, piktogramjait, a digitális tachográf hibakódok értelmezésével tisztában kell lennünk! 2023. augusztus 21-től az újonnan forgalomba állításra kerülő, nemzetközi fuvarozásban résztvevő teherautókon csak a második generációs tachográf használható.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.