Norvégia fuvarozás

Példa ADR vagy veszélyes áru szállításra:

Robbanóanyagok és tárgyak, gázok, gyúlékony folyadékok, gyúlékony szilárd anyagok, önreaktív anyagok és szilárd érzéktelenített robbanóanyagok, öngyulladásra hajlamos anyagok, vízzel érintkezve gyúlékony gázokat fejlesztő anyagok, gyújtó hatású (oxidáló) anyagok, szerves peroxidok, mérgező anyagok, fertőző anyagok, radioaktív anyagok, maró anyagok, különféle veszélyes anyagok és tárgyak.

A belföldi áruszállítás és a nemzetközi áruszállítás egyaránt a gazdaság működésének ütőere. A vállalatok számára az export-import pontos és biztonságos szállítása, a magánszemélyek szempontjából a gyógyszerek, élelmiszerek, műszaki cikkek, egyéb használati tárgyak, adás-vétel során kötött ügyletek alapját képező áruk eljuttatása A pontból B pontba kiemelten fontos gazdasági folyamat. Az áruszállítással foglalkozó fuvarozó cégek szolgáltatásának minősége igen fontos szerepet játszik a folyamat gördülékenységében.

Áruszállítás

Nap, mint nap több millió tonna áru van folyamatosan úton belföldön, nemzetközi utakon, vasúti úton, légi úton vagy hajókkal történő konténeres szállítással.

A szállítmányozási szektor sikerese működésének egyik indikátora a gyorsaság, de a döbbenetes volumen miatt rendkívül fontos szigorúan szabályozott keretek között tartani az áruforgalmat.

A közúti áruszállítás feltételein túl nemzetközileg elfogadott egyezmények, törvények, vámok, sőt veszélyes áruszállítás esetén speciális szabályozások terelik körül határolt mederbe akár a belföldi, akár a külföldi, nemzetközi áruszállítási folyamatokat.

Belföldi áruszállítás

A Szibéria Sped több, mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a fuvarozás, szállítmányozás terén. A fuvarokra vonatkozó jogszabályokat, előírásokat nemcsak ismerjük, de szigorúan be is tarjuk.

Megbízásaink alapján belföldi áruszállításon túl külföldre is szállítunk, sőt akár veszélyes árut, speciális kezelést igénylő árut is a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabb módon eljuttatunk a feladótól a címzettig.

Sok esetben a költséghatékonyság vagy az útviszonyok adta korlátok miatt szükségessé válik kombinált áruszállítás, mikor több közlekedési mód bevonásával célszerű elvégezni az áruszállítást. A gyakorlatban ez közúti, vasúti, vízi közlekedés összehangolását jelenti általában.

Magyarország egész területére 24 órán belüli kiállást garantálunk! 

Külföldi áruszállítás

Az országhatárokon átívelő, nemzetközi áruszállítás nélkül egycsapásra megállna az élet megszokott dinamikája.

Külföldre, egész Európába, a volt Szovjetunió tagállamaiba, Közel-Keletre is szállítunk a megbízóink igényei szerint. A nemzetközi áruszállítás egy dinamikus térképen nagyon hasonlít egy szövevényes pókhálóra. Országúton, vasútvonalakon, levegőben és vízen minden pillanatban járművek tízezrei, százezrei szállítanak árucikket ide-oda.

A Szibéria Sped a belföldi, külföldi áruszállítás kihívásainak megfelelve nemcsak a szükséges gépjárművekkel, de rutinos, tapasztalt gépjárművezetőkkel, magas szakmai tudással rendelkező fuvarszervezőkkel és a szükséges engedélyek meglétével is garantálni tudja az ügyfelek maximális elégedettségét.

A nemzetközi áruszállítás során export, import szállítása is történhet, de akár tranzitfuvar is szükségessé válhat, amikor egy másik országból származó fuvareszközzel halad a szállítmányozó és szállít árut egy adott állam területén keresztül, viszont mindeközben árucikkek fel- és lerakodása nem történik.

Vasúti áruszállítás folyamata

A vasúti áruszállítás gyakran szükségessé válik, általában kombinált formában, közúti szállítással karöltve. A vasúti szállítás előnyei:

 • nagy árumennyiség
 • nagy távolságra szállítható
 • majdnem független a külső környezeti hatásoktól (időjárás)
 • közúti szállításhoz képest kisebb az energiaigénye
 • közúti szállításhoz képest kisebb a környezetkárosító hatása
 • sokféle áru szállítható
 • jól kalkulálható a tarifa

Amikor nagy mennyiségű árunak nagy egységekben kell a feladótól a megrendelőhöz eljutnia, akkor igazán költséghatékony opció lehet a vasúti szállítás.

A Szibéria Sped szakértő munkatársai komplex tudásuk révén a szállítási folyamatok költség optimalizálására is képesek, a szállítás leghatékonyabb lebonyolítása érdekében a lehetséges opciókat szamba veszik, értékelik, így a megrendelő biztos lehet abban, hogy a legmegfelelőbb szállítási mód került kiajánlásra, elvégzésre.

Bérelt vagonjaink segítségével az átlagosnál több és magasabb színvonalú szolgáltatást tudunk nyújtani megbízóink számára.

Ügyfeleink részére 9 km hosszú széles nyomtávú vasúti sínpárt tartunk fenn, több rámpával, így az Ukrajna felől érkező vasúti szerelvények fogadása sem jelent gondot. Az átrakodást több daruval és targoncával szakképzett munkatársaink gördülékenyen elvégzik.

Közúti árufuvarozás szabályai

A közúti áruszállítás feltételei sokrétűek, ha a törvényi előírásoknak, a szabályozásoknak, kikötéseknek megfelelően végzi egy vállalkozás.

Ugyanakkor egy minőségi szolgáltatást nyújtó fuvarozó, szállítmányozó cégnek, mint a Szibéria Sped a küldetése nem ér véget a jogszabályi megfelelőséggel. A megbízás legmagasabb szintű teljesítéséhez, a megbízó elvárásainak teljeskörű teljesítéséhez olyan apró nüánszok is szükségesek, melyek a több évtizedes tapasztalatot nem nélkülözhetik.

A közúti árufuvarozás során díj ellenében a fuvarozó cég más tulajdonát szállítja. A fuvarozás végzéséhez többek között az „Engedély díj ellenében végzett közúti árutovábbításra” igazolás is szükséges, de ha a felrakó vagy a lerakóhely Magyarországon kívüli, úgynevezett „Közösségi Engedély” -re is szükség van.

Kombinált áruszállítás

A kombinált áruszállítás vagy más néven intermodális szállítás sok esetben mérlegelendő, sőt bizonyos szempontok esetén elsődlegesen választandó opció a szállítmányozásban. Ilyenkor többféle áruszállítási mód bevonásával jut el a szállítmány A pontból B pontba.

Akár 70%-kal csökkenhet a károsanyag kibocsátás a 300 km feletti fuvarok esetében a kombinált áruszállítással, ha a kamionok, pótkocsik tartalmát vonatra vagy hajóra rakják át.

Kombinált áruszállítás megszervezésében és kivitelezésében a Szibéria Sped nagy gyakorlattal rendelkezik, a megbízónak is sokszor előnyösebb, mivel költséghatékony, kiszámítható megoldást jelent még nagy raksúly mellett is.

A belföldi fuvarozás – akárcsak a nemzetközi – számos engedélyhez, feltétel teljesítéséhez kötött. Az elmúlt időszakban több olyan jelentős esemény is bekövetkezett, melyek gazdasági hatása megkérdőjelezhetetlen. A világjárvány vagy a 2022-es évben kirobbant orosz -ukrán háború is befolyással vannak a belföldi fuvarozás és a nemzetközi fuvarozás áraira, körülményeire. A fuvarozási árak folyamatosan változnak, ennek okai az üzemanyagárak, díjszabások változásai, de bizonyos környezetbarát szempontok előtérbe kerülése is szükségszerűen emeli a tarifát.

Belföldi fuvarozás

A belföldi fuvarozás történhet közúti vagy vasúti szállítással, bizonyos esetekben akár ezek kombinálásával. A megbízó igényeinek megfelelően végezzük az alábbi szállítási feladatokat:

 • normál áru szállítás
 • gyűjtő szállítás
 • ADR vagy veszélyes áru szállítás
 • targonca szállítás
 • konténer szállítás
 • bútor szállítás
 • ruha szállítás
 • élő állat szállítás
 • hűtő áru szállítás
 • hűtést igénylő áru szállítás
 • fűtést igénylő áru szállítás
 • túlsúlyos és túlméretes gép szállítás
 • mezőgazdasági gép szállítás
 • kiállítási tárgyak szállítása
 • nagyértékű áru szállítása
 • építőanyag szállítás, lerakodás

Bármilyen más, egyedi igény alapján felmerülő szállítással kapcsolatban is keressen minket, hogy átbeszélhessük a lehetőségeket, az optimális kivitelezés módját.

A Szibéria Sped 30 éves szakmai tapasztalata és a jogi-technikai feltételek megléte lehetővé teszi különleges szállítási feladatok elvégzését is.

Belföldi fuvarozás árak

A szállítmányozás során a szállítmányozó cég vállalja, hogy a megbízó által kívánt árut (szállítmányt) a lehető legbiztonságosabb és legköltséghatékonyabb módon a megfelelő időben eljuttatja a kívánt címre.

A szállítmányozás folyamatának optimális tervezése, kivitelezése megköveteli, hogy a szállítmányozó kellő tapasztalattal rendelkezzen, szakmailag megfelelően képzett legyen, naprakész ismeretei legyenek földrajzi, közlekedési, logisztikai területen, ismerje a vonatkozó jogszabályokat, rendelkezéseket. 

A belföldi szállítmányozás árainak kialakítása során fontos szerephez jut a szállítandó áru jellege, a szállítás körülményei, módja és egyéb befolyásoló tényezők.

A Szibéria Sped a fuvarozás árát befolyásoló tényezők ismerete birtokában egyedi árajánlatot ad Önnek.

Belföldi árufuvarozói engedély

Magyarország területén a magyarországi székhelyű vállalkozások belföldi forgalomban a saját számlás szállítási, illetve díj ellenében történő fuvarozási tevékenységükhöz szakhatósági engedélyt kötelesek kiváltani, illetve ezt a jármű fedélzetén tartani.

Az engedélyeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közúti Jármű Hatósági Főosztálya (az NKH jogutódja) ill. az illetékes kormányhivatal adja ki.

Az európai jogszabályoknak, azon belül a mobilitási csomag rendelkezéseinek való megfelelés jegyében 2022. május 21-től Magyarországon csak szakhatósági engedéllyel végezhetik munkájukat a kistehergépjárműves fuvarozók. Azok, akik 2,5 t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó kistehergépjárművel díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozási szolgáltatást végeznek.

A korábban érvényben lévő 3,5 tonnás engedélykötelezettségi határ csökkent 2,5 tonnára. A kötelezettség nem vonatkozik a saját árujukat nem díj ellenében szállító vállalkozásokra.

Példa bútor szállításra:

Kanapék, asztalok, hűtők, szekrények, tv-k, ülőgarnitúrák, heverők, székek, beltéri berendezések.

Élő állat szállítás – állatszállítás

Az Európai Unióban élő állatok szállítása szigorú jogszabályi előírásoknak van alávetve, amelyek a közegészségvédelem és az állatjólét biztosítását célozzák. Az élő állatok szállítása az Európai Unión belül szabad, de szigorú szabályok vonatkoznak a szállításra, attól függően, hogy az állatok célja az állattenyésztés, az állatkiállítás, az állatok szórakoztatása vagy a háziállat tartása.

Elő állat szállítás - szarvasmarha

A kamionnal történő élő állatokat szeretnénk szállítani, több engedélyre van szükség, melyek közül a legfontosabb a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiállított állat-egészségügyi engedély. Az állatok szállításához erre kialakított járművet, megfelelő élelmezési lehetőségeket és ivóvizet kell biztosítani, valamint szellőzést és hőmérsékletet kell fenntartani.

Emellett az állatokat rendszeresen ellenőrizni kell az út során, és szükség esetén megfelelő orvosi ellátást kell biztosítani.

Élő állatok szállításának leggyakoribb fajtái közé tartoznak a marhák, juhok, sertések, baromfik.

Speciális igények estén is kérjen ajánlatot!

Példa fűtést igénylő áru szállításra:

Gyógyszerek, számítástechnikai áruk, irodai eszközök, borok vagy bármilyen más árucikk, mely az adott időjárási feltételekhez képest fűtést vagy megadott hőmérsékletet kíván meg.

Példa gyűjtő szállításra:

Bolti áruterítés, webáruházak részére szállítás, gyűjtőfuvarozás, gyűjtőszállítás, gyűjtő szállítás, gyűjtő szállítmányozás.

Példa hűtést igénylő áru szállításra:

Gabonahúsok, nővényi zsírok, pástétomok, zsiradékok, csírák, búzafű, hűtött tej helyettesítő készítmények, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, vagy bármilyen más árucikk, mely az adott időjárási feltételekhez képest hűtést vagy megadott hőmérsékletet kíván meg.

Példa kiállítási tárgy szállításra:

Képek, festmények, szobrok, műkincsek.

Szállítási logisztika

A logisztikának két fő formája van:

 • az egyik az anyagok optimális és stabil áramlását biztosítja fuvarozási útvonalak és raktározási pontok hálózatának segítségével
 • a másik koordinálja az erőforrások sorrendjét egy projekt végrehajtásának érdekében.

Gyakran az igényeket az adott raktár fuvarozási kapacitása korlátozza.

Ha egy raktár forgalma meghaladja a tárolási vagy bejövő kapacitását akkor a raktár csak arra használható, hogy a fuvarozási rendszer csúcsterheléses időszakaiban kiegyenlítse az adott idő alatt végzett szállítások számát, ezzel csökkentve a fuvarozási rendszer csúcsidőszaki terhelését.

A project logisztika szakértői elemzik a sorrendet melyben egy adott projekt bizonyos erőforrásokat használni fog.

Ezen alapulva megszervezik az erőforrások szállítását úgy, hogy azok akkor érkezzenek meg, amikor rájuk szükség van. Általában ezek a tervezések kritikus út analízissel dolgoznak.

A másik nézet szerinti interdiszciplinaritást több társtudomány és szakma kapcsolódása biztosítja. Ilyen társtudományok és szakmák: a marketing, a közlekedéstudományok, a minőségbiztosítás, az egyéb innovatív műszaki tudományok, a kontrolling, a matematika, a rendszertechnika és informatika, a gazdaságtan, a vezetéselmélet, az automatizálás, a HR, és a pszichológia. (Bár a felsorolás a teljesség igényére törekedve készült, az interdiszciplinaritásból adódóan nem lehet teljes.)

Logisztika céljai

A logisztika céljai között tartják számon a termelés, és az értékesítés támogatását, az értéknövelt szolgáltatások biztosítását, ill. a vevőkiszolgálás színvonalának folyamatos javítását. Ezek együttese adja a logisztikai teljesítményt, amely a logisztikai célfüggvény alapján számszerűsíthető.

Logisztika feladatai

A logisztika legfőbb feladatát általában a 7M- vagy a 9M-elv (vagy 9M-funkció) mentén szokás meghatározni. Ezek alapján nem csak a költség-, mennyiség-, és időtényezők kerülnek súlypontba.

A 9M-elv

Ez az elv a logisztika feladatát, küldetését határozza meg.

A felsorolt tényezők egyforma súllyal esnek latba, amikor a 9M-elv a logisztika feladataként azt határozza meg, hogy:

 • a megfelelő információ
 • a megfelelő anyag
 • a megfelelő energia
 • a megfelelő személyek jussanak el
 • a megfelelő mennyiségben
 • a megfelelő minőségben
 • a megfelelő időpontban
 • a megfelelő helyre
 • a megfelelő költséggel.

Legfőbb területei

A logisztika legfőbb területei:

 • beszerzés, alapanyagellátás
 • elosztás, áruterítés
 • készletgazdálkodás
 • raktározás
 • szállítás
 • szállítmányozás
 • rendelésfeldolgozás és kommunikáció
 • informatikai háttér.

Mint a fentiekből is kitűnik, a mai modern logisztikában bár alapvető jelentőségű a raktár- és készletgazdálkodás, ill. a kapacitásához igazított szállítás, de nem egyedüli meghatározó tényező.

A konténeres szállítmányozás a mindennapok legismertebb szállítási módszere. Legyen szó nagy értékű vagy komplex fuvarozásról ideális szállítóeszköze lehet a konténeres szállítás.

A konténer szállítás könnyű kezelhetőségük és szabványos méretük miatt lehetővé teszik a hatékony rakodást és szállítást bármely kontinensen. Az áruszállítás mellett a konténerek alkalmazhatók építőanyagok, nagy értékű termékek és ipari berendezések szállítására is. A konténerszállítás során azonban fontos figyelembe venni az áruk védelmének és biztonságának kérdéseit, valamint az adott országok jogszabályi előírásait is. A megfelelő előkészületek és szakértői tanácsadás segítségével a nemzetközi konténerszállítás hatékony és megbízható megoldás lehet a vállalkozásod számára is.

A konténerek számos előnnyel rendelkeznek az áruszállításban, így a szállítási eszközök között kifejezetten gazdaságosak és hatékonyak. A konténerek megfelelő méretezése és szabványos kialakítása lehetővé teszi a könnyű rakodást és a nagy mennyiségű áru egyszerű szállítását. A konténerek könnyen mozgathatóak, így könnyen átszállíthatók a különböző szállítási módok között is. Azonban az áruvédelem és biztonság szempontjai kiemelten fontosak, ezért a konténerek megfelelő biztosítása és védelme elengedhetetlen.

Konténer szállítás

A konténerszállítás mellett a kikötői logisztika is kiemelt jelentőséggel bír. A kikötőkben a konténerek gyűjtőhelyei, ahol az áruk átvétele és szállítása történik. A megfelelő kikötői infrastruktúra, a hatékony kommunikáció és az ügyfélközpontú szolgáltatások létfontosságúak a sikeres kikötői logisztika szempontjából.

A konténerszállítás tehát egy nagyon fontos része a globális áruszállításnak, és a megfelelő szakértelemmel és megoldásokkal a vállalkozásod is hatékonyan tudja használni ezt a logisztikai megoldást. Önnek is tudunk segíteni, kérjen szállítási ajánlatot!

A konténerizációnak köszönhetően drasztikusan csökkent az áruk szállítási ideje, mivel a többször használatos standard méretű acél építmény használatával. Sikerült a ki- és bepakolással járó időt minimalizálni, mivel konténeres szállítmányozás során egy esetleges szállító eszköz váltás során nem kell ezzel külön foglalkozni. Elég ha csak magát a konténert helyezik át.

Az egységesített méretnek és az erős acél váznak köszönhetően a konténerek könnyen mozgathatóak akár targoncával, akár daruval. Ha szeretnénk gyorsan és biztonságosan nagy mennyiségű árut mozgatni, akkor a konténeres szállítmányozás egy remek lehetőség lehet számunkra!

Vasúti konténer szállítás

A vasúti konténer szállítás során számos speciális feltételnek kell megfelelni a biztonságos és hatékony szállítás érdekében. A vasúti konténerek nagy súlyú és méretű tárgyak, ezért megfelelő mérnöki tervezésre és a szállításra alkalmas eszközökre van szükség. Az esetleges veszélyek elkerülése érdekében a vasúti konténerek biztonságos rögzítése és az áru megfelelő csomagolása is rendkívül fontos.

A vasúti konténer szállítás során szükséges lehet az áruk átszállítása a konténerből, ezért fontos a megfelelő emelőberendezések és anyagmozgató eszközök használata. Az időben történő szállítás és az áruk minőségének megőrzése érdekében a vasúti szállítás során is kiemelten fontos a megfelelő logisztikai tervezés és a szakértői felkészültség.

Tengeri konténer szállítás

A tengeri konténer szállítás számos speciális feltételt igényel a biztonságos és hatékony szállítás érdekében. A tengeri konténereknek megfelelő mérnöki tervezésre van szükségük, hogy bírják az óceáni környezetet és a hullámzást. A tengeri konténerek rögzítése is rendkívül fontos, hogy ne csússzanak el a hajón, és ne sérüljenek meg az áruik. Az áruk megfelelő csomagolása és jelölése szintén kulcsfontosságú, hogy ne sérüljenek meg a szállítás során, és hogy megfelelően lehessen nyomon követni őket. A tengeri konténer szállítás során is előfordulhat, hogy szükség van az áruk átszállítására a konténerből, ezért fontos a megfelelő emelőberendezések és anyagmozgató eszközök használata. Az időben történő szállítás és az áruk minőségének megőrzése érdekében a tengeri konténer szállítás során is kiemelten fontos a megfelelő logisztikai tervezés és a szakértői felkészültség.

Kínából tengeri szállítás feltételei

Első lépésként érdemes megbizonyosodni arról, hogy a termékei megfelelnek-e az adott ország importszabályainak és előírásainak. A kínai export árukra vonatkozó előírások betartása is rendkívül fontos, például az áruk helyes csomagolása, jelölése és dokumentálása.

A tengeri szállítás során fontos figyelembe venni a konténerek és a raktér megfelelő hőmérsékletét, páratartalmát és szellőzését, hogy az áruk épségben megérkezzenek a célországba. A szállítási idő és az áruforgalom figyelembevétele mellett érdemes megbízható szállítópartnert választani, aki rendelkezik a szükséges tapasztalattal és tudással a tengeri szállítás területén.

A megfelelő logisztikai tervezés és a szakértői felkészültség is kulcsfontosságú, hogy a szállítás gördülékenyen menjen végbe, és az áruk időben és épségben megérkezzenek a célállomásra.

Vasúti szállítás Kínából

A legfontosabb dokumentumok között szerepelnek az export- és importengedélyek, a vámkezelési dokumentumok, valamint a fuvarlevél és a szállítási szerződés. Az áru jellemzőitől függően további dokumentumok is szükségesek lehetnek, mint például az egészségügyi vagy az állatvédelmi tanúsítványok.

A szállítmányozó cég sok tekintetben segítségére lehet a szállítás során. Segíthet az áruk megfelelő csomagolásában, az export- és importengedélyek beszerzésében, valamint a vámkezelési és egyéb dokumentumok előkészítésében. A megfelelő logisztikai tervezés is fontos, hogy a szállítás időben és költséghatékonyan történjen.

A szállítás időtartama általában 15-30 nap között mozog, attól függően, hogy milyen típusú szállítást választunk és hogy milyen messze van a célállomás. Fontos megjegyezni, hogy a vasúti szállítás során az áruk szállítása  gyorsabb lehet, mint a tengeri szállítás során.

Önnek is tudunk segíteni, bízza meg cégünket.

Hasznos tudnivalók a szállítással kapcsolatban:

Szállítási módMenetidőElőnyökHátrányok
RepülőgépÁltalában 1-2 hétGyors, megbízható, hatékonyDrága, magasabb üzemanyag-fogyasztás
VasútÁltalában 2-4 hétKöltséghatékony, állandó menetrendKorlátozott szállítási kapacitás, hosszabb vámkezelési idő
KözútÁltalában 3-5 hétRugalmas, elérhetőbb célpontokMagasabb kockázat az úton történő károsodásokra, korlátozott kapacitás nagyobb szállítmányok esetén
HajóÁltalában 4-6 hétKöltséghatékony, nagy kapacitásHosszabb menetidő, kiszámíthatatlan időjárási viszonyok, hosszabb vámkezelési idő

A repülőgépes szállítás a leggyorsabb és legmegbízhatóbb módja a Kínából történő szállításnak, azonban a magas költségek miatt csak kisebb, értékes áruk esetében érdemes választani. A vasúti szállítás jó alternatíva, ha a szállítmány költséghatékony, de a korlátozott kapacitás és hosszabb vámkezelési idő korlátozó tényező lehet. A közúti szállítás rugalmas és elérhetőbb célpontokat tesz lehetővé, de nagyobb szállítmányok esetén korlátozott kapacitással és nagyobb kockázattal járhat az úton történő károsodások miatt. A hajózási szállítás a legköltséghatékonyabb, de a hosszabb menetidő és kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt előrejelzés nehéz lehet. A vámkezelési idő minden esetben hosszabb lehet, mint más szállítási módok esetében. A megfelelő szállítási mód kiválasztása függ a szállítmány értékétől, méretétől, súlyától és időérzékenységétől.

Konténer típusok

 • Biztonságos tárolás (szél- és vízálló, zárható)
 • Könnyű kezelhetőség (targoncával is mozgatható)
 • Helytakarékos megoldás (többszintes tárolás)
 • 8″, 10″, 20″ kivitelben

Leggyakrabban használt konténertípusok és  jellemzői

Konténer típusMéretek (L x Sz x Ma)ŰrtartalomElőnyökHátrányok
Dry Van20′ x 8′ x 8,5′ 40′ x 8′ x 8,5′20 láb: 33,2 m3  40 láb: 67,7 m3– Véd az időjárási viszontagságoktól és a lopásoktól
– Jól illeszkedik az intermodális szállításba
– Széles körben elérhető
– Nem alkalmas hűtött vagy fagyasztott áruk szállítására
Open Top20′ x 8′ x 8,5′ 40′ x 8′ x 8,5′20 láb: 32,6 m3  40 láb: 66,7 m3– Könnyen pakolható és kibontó
– Használható a túlméretes áruk szállítására
– Nem alkalmas szállításra nedves vagy szennyezett környezetben
Flat Rack20′ x 8′ x 8,5′ 40′ x 8′ x 8,5′20 láb: 25,5 m3 40 láb: 53,5 m3– Ideális szállításra nehéz, túlméretes árukhoz
– Könnyen betölthető a oldalról vagy felülről
– Magasabb költségek az alacsonyabb raktér miatt
Reefer20′ x 8′ x 8,5′ 40′ x 8′ x 8,5′20 láb: 28,4 m3 40 láb: 59,3 m3– Alkalmas hűtött vagy fagyasztott áruk szállítására
– Automatikus hőmérséklet-szabályozás
– Riasztások a hőmérséklet változására
– Magasabb árak a hűtőberendezés miatt
– Kevésbé alkalmas más áruk szállítására

Milyen konténer típusok vannak  gyakorlati példákkal a szállítmányozásban

 • Élelmiszerek (hűtött konténer)
 • Elektronikai cikkek (száraz konténer)
 • Ruhanemű (száraz konténer)
 • Gyógyszerek (hűtött konténer)
 • Autóalkatrészek (száraz vagy Open Top konténer)
 • Nagy méretű berendezések, gépek (Flat Rack konténer)
 • Olaj, gáz (Tank konténer)
 • Építőanyagok, bútorok (Open Top konténer)

Példák:

 • A Coca-Cola hűtött konténereket használ élelmiszereik szállítására.
 • Az Apple száraz konténereket használja az elektronikai termékeik szállítására.
 • A H&M száraz konténereket használ ruházati termékeik szállítására.
 • A Pfizer hűtött konténereket használ gyógyszereik szállítására.
 • Az Audi autóalkatrészeit száraz vagy Open Top konténerekben szállítja.
 • A Caterpillar nagy méretű berendezéseit Flat Rack konténerekben szállítja.
 • Az olaj- és gázipar tank konténereket használ az anyagok szállítására.
 • Az IKEA bútorait Open Top konténerekben szállítja.

A megfelelő konténer típus kiválasztása fontos a szállított áru biztonságos és hatékony szállítása érdekében.

Konténerek felhasználási módjai

Egy másik fontos szempont a rakomány típusa és mennyisége. Ha nagy mennyiségű és súlyú rakományról van szó, akkor általában a hajós vagy vasúti konténerek a legmegfelelőbbek.

Ha viszont kisebb mennyiségű, könnyebb rakományról van szó, akkor a légi- vagy közúti konténer szállítás lehet a legjobb választás.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a különböző konténer típusokat, valamint azok előnyeit és hátrányait:

Konténer típusMéretek (m)Max. teherbírás (kg)ElőnyökHátrányokPélda
Standard20x8x830 480Olcsó, egyszerűNem alkalmas túl nagy vagy különleges formájú rakományraMaersk Line
High cube20x8x9,630 480Magasabb belmagasság, több rakomány elfér benneNagyobb súlyú rakományok nem férnek beleMSC
Open top20x8x830 480Könnyű rakományfeltöltés, magasabb rakományok beleférnekNem véd a szél, az időjárás hatásaitólCMA CGM
Flat rack20x8x845 000Nagy és különleges formájú rakományok szállítására alkalmasNem véd a környezeti hatásoktólHapag-Lloyd
Reefer20x8x829 500Hűtött rakomány szállítására alkalmasMagasabb ár, magasabb fenntartási költségekEvergreen

A táblázatból is látható, a konténer típusok között számos különbség van, és az egyes típusoknak különböző előnyei és hátrányai vannak.

A választás során fontos figyelembe venni a rakomány típusát, mennyiségét és súlyát, valamint azt is, hogy melyik szállítási mód a legmegfelelőbb a szállítási útvonalhoz és időtartamhoz képest. A szakértő szállítmányozó cégek általában segítenek az optimális konténer típus kiválasztásában, és a szállítási folyamat minden szakaszában támogatást nyújtanak a megfelelő dokumentumok előkészítésében és az áruk nyomon követésében.

ISO szabvány szerinti szállító konténerek:

Az ISO 1 sorozatú általános rendeltetésű konténerek
főbb műszaki adatai
TípusBefogadó méret, lábA raktér méretei, mmMax. bruttó tömeg, kg
Hossz.SzélesMagasHosszSzélesMagas
1A4088119982330219730480
1AA408 1/211998235030480
1B3088931219725400
1BB308 1/28931235025400
1C2085867219720320
1CC208 1/25867235020320
1A, 1AA
Belső méretek: 12,192m x 2,438m x 2,438m
Űrtartalom: 72,46m3
1B, 1BB
Belső méretek: 9,125m x 2,438m x 2,438m
Űrtartalom: 54,23m3
1C, 1CC
Belső méretek: 6,058m x 2,438m x 2,438m
Űrtartalom: 36m3
Tengerhajózásra is alkalmas szállító konténerek
Tengerhajózásra is alkalmas szállító konténerek, 20″ és 40″ kivitelben.
Hűtőkonténerek
Friss és fagyasztott áruk tárolására, 20″ és 40″ kivitelben.
Standard 20′ (20′ ctr)
Belső méretek: 5,9m x 2,35m x 2,393m
Ajtó méretei: 2,342m x 2,280m
Űrtartalom: 33,00m3
Konténer önsúlya: 2230-2500kg
20 lábas konténer
Standard 40′ (40′ ctr)
Belső méretek: 12,036m x 2,35m x 2,392m
Ajtó méretei: 2,34m x 2,28m
Űrtartalom: 67m3
Konténer önsúlya: 3700-4000kg
40 lábas konténer
High Cube 40′ (40’HQ ctr)
Belső méretek: 12,036m x 2,35m x 2,697m
Ajtó méretei: 2,338m x 2,585m
Űrtartalom: 76m3
Konténer önsúlya: 3970-4500kg
40 lábas High Cube
Open Top 20′ (20’OT ctr)
Belső méretek: 5,894m x 2,311m x 2,354m
Ajtó méretei: 2,286m x 2,184m
Űrtartalom: 32,2m3
Konténer önsúlya: 2400-2600kg
20 lábas Open Top konténer
Flat rack 20′ (20’FR ctr)
Belső méretek: 5,62m x 2,2m x 2,233m
Konténer önsúlya: 2530-2700kg
20 lábas Flat rack konténer
Open Top 40′ (40’OT ctr)
Belső méretek: 12,028m x 2,35m x 2,345m
Ajtó méretei: 2,341m x 2,274m
Űrtartalom: 65,3m3
Konténer önsúlya: 3850-4100kg
40 lábas Open Top konténer
Flat Rack 40′ (40’FR ctr)
Belső méretek: 12,080m x 2,438m x 2,103m
Konténer önsúlya: 5480-5700kg
Platform 20′ (20’Platform ctr)
Belső méretek: 6,058m x 2,438m x 2,103m
Konténer önsúlya: 2750-2900kg
Platform 40′ (40’Platform ctr)
Belső méretek: 12,180m x 2,4m x 1,95m
Konténer önsúlya: 5800-6000kg

A pontos és szorosan kalkulált teljesítési határidőket a jelenlegi nyugat-európai forgalmainkban, saját gépjárműállományunkon kívül, csakis megbízható szerződéses partnereinkkel tudjuk szavatolni.

Fuvarozási feladataink jelentős részét, saját korszerű Euro-III. minősítésű gépjárműveinkkel végezzük.

Kapacitásunk a 45 köbméter 16 EU palettától a 95 köbméter 33 EU palettáig terjed.

Teherszállítás, teheráru szállítás, teherfuvarozás, teheráru fuvarozás, teheráruk szállítása, teheráruk fuvarozása.

Közúti fuvarozás közúti szállítás szállítmányozás

Cégünk nagy teherbírású hagyományos és speciális közúti fuvareszközökkel évente 1 millió tonna mennyiségben végez belföldi és nemzetközi szállítást és szállítmányozást.

Az alkalmazott járművek korszerűek, alkalmasak megrendelőink termékeinek fokozott védelmére és biztonságos szállítására.

Magyarország egész területén 24 órán belüli kiállást garantálunk!

BELFÖLDI KOMPLETT KÖZÚTI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS SZÁLLÍTÁS FUVAROZÁS FUVAROZÓK

Normál kamionos forgalom:

Megbízóink kívánsága szerint az ország területén belül bármilyen árut eljuttatunk rendeltetési helyére.

A szállított árufajták sajátosságaiból adódóan az alkalmazott fuvareszközök nagy kapacitású, 24 tonna teherbírású, javarészt nyerges (13.6m) szerelvények, ponyvás és nyitott kivitelben. A nyitott eszközök nagy része mobil rakoncákkal felszerelt, így gömbanyagok (rönk, tűzifa, stb) szállítására is alkalmas, illetve 3,5 tonnás gépjárművekkel végezzük a szállítást.

Építőanyagok helyszínre szállítása:

Nagy kapacitású fedélzetidarus (önrakodós) szerelvényekkel vállaljuk építőipari és egyéb áruk helyszínre szállítását, lerakással.

NEMZETKÖZI KOMPLETT KÖZÚTI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS SZÁLLÍTÁS FUVAROZÁS FUVAROZÓK

Kocsirakományú kamionos (24 t) és kiskocsis (1-3.5 t ) szállítást igénylő feladatok lebonyolítása Európába, Ázsiába. A következő országokba vállalunk szállítmányozást, fuvarozást.

Élőállat szállító céget keres? Tájékozódjon bővebben nemzetközi élőállat szállítással szolgáltatásunk kapcsolatban!

Egyéb szolgáltatások:

Konténer szállítása fuvarozása konténeres szállítmányozás

Ruhák szállítása fuvarozása ruha szállítmányozás

Élő-állat szállítása fuvarozása szállítmányozása

Gyűjtő szállítás fuvarozás gyűjtő szállítmányozás árak

Megbízóink 200kg-2000kg, vagy 1-12 raklapnyi szállítmányát más, kisebb küldeménnyel összerakva kisfurgonokkal vagy 3.2 tonna kapacitású tehergépkocsikkal továbbítjuk.

EUR paletta = 1200 x 800 mm

A gépkocsik a megadott felrakó és lerakó címekre mennek, tehát az árut nem kell gyűjtőraktárba szállítani és ott tárolni. Így nincs átrakás, köztes tárolás, bonyadalom.

Válassza a minőséget, válassza a gyüjtő szállítmányozás szolgáltatásunkat!

Szervezésünkben az áru követhetően, gyorsan, házhoz érkezik, és ami fontos:

Nem az Ön küldeménye megy a mi gyűjtőjáratunkhoz – a mi járatunk megy az Ön küldeményéhez! Egyéb fuvarviszonylatokra árajánlatot adunk.

A fuvardíjak a felrakótól a címzett telephelyéig, nem ADR kategóriás áru továbbítására érvényesek. Ha a díjfizető magyarországi székhelyű cég vagy természetes személy, a fuvardíjat forgalmi adó terheli.

Gyűjtő szállítás

Veszélyes áruk fuvarozás szállítmányozás szállítás árak

Nyugat Európa országaiban közlekedő forgalomban, ADR besorolású áruk szállítása partnereinken keresztűl történik.

A veszélyes áruk szállításakor minden esetben Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról Szóló Európai Megállapodás ( ADR Egyezmény ) szerint járunk el.
Megtekinthető: www.mkfe.hu / jogszabályok oldalon. Közvetlen link

Veszélyes áruk szállítását Cégünk csak abban az esetben vállalja, ha Megbízó garantálja, hogy a Feladó az alábbi dokumentumokat biztosítja legkésőbb a felrakodáskor:

 • Írásbeli utasítás: a feladó ország, minden tranzit ország, fogadó ország, valamint magyar nyelveken
 • Felelős nyilatkozat: a feladó ország, angol vagy német ill. magyar nyelveken.

ADR vagy veszélyes áru szállítás

Belföldi teherszállítás fuvarozás szállítás szállítmányozás árak

Belföldi szállítmányozás

Belföldi fuvarozást gyors határidővel vállalunk.
Sokféle haszonjármű áll rendelkezésünkre: a kis furgontól a pótkocsis szerelvényig.

A szállított árufajták sajátosságaiból adódóan az alkalmazott fuvareszközök nagy kapacitású, 24 tonna teherbírású, javarészt nyerges (13.6m) szerelvények, ponyvás és nyitott kivitelben.

Építőanyagok helyszínre szállítása

Nagy kapacitású fedélzetidarus (önrakodós) szerelvényekkel vállaljuk építőipari és egyéb áruk helyszínre szállítását, lerakással.

Megbízóink kívánsága szerint az ország területén belül bármilyen árut eljuttatunk rendeltetési helyére.

Tehergépkocsik

1,5 t Dobozos Transporter1,5 t Dobozos Transporter
3,5 t Kisautó (7,5 t össztömeg)3,5 t Kisautó</strong> (7,5 t össztömeg)
Ponyvás tehergépkocsi:
* Hosszúság: 13,60 m
* Szélesség: 2,45 m – 2,48 m
* Magasság:2,50 m – 2,70 m
* Max. 34 euroraklap férohely
* Max. 25 tonna raksúly
 
Platós felépítmények:
Vonóháromszöges pótkocsik, tandem pótkocsik , félpótkocsik (függönyös vagy oldalfalas kivitelben)
Platós felépítmények
Billenő felépítmények:
Vonóháromszöges pótkocsik, tandem pótkocsik, félpótkocsik (3 oldalra billenő és hátrabillenő kivitelben acélból vagy alumíniumból)
Billenő felépítmények
Tartály felépítmények:
Konténerek, vonóháromszöges pótkocsik, félpótkocsik, tartálykonténerek, reptéri üzemanyagtöltők (Alumínium, acél és nemesacél kivitelben élelmiszer, veszélyes anyagok és gázok szállításához)
Tartály felépítmények
Hőszigetelt dobozos felépítmények:
Vonóháromszöges pótkocsik , tandem pótkocsik, félpótkocsik (hőszigetelt műanyag ill. dobozos alumínium kivitelben)
Hőszigetelt dobozos felépítmények
Konténerszállító:
Félpótkocsi
Konténerszállító
„BDF”:
Vonóháromszöges pótkocsik, tandem pótkocsik, cseretartályok
Vonóháromszöges pótkocsik, tandem pótkocsik, cseretartályok
Nehézgépszállító:
Vonóháromszöges pótkocsik, félpótkocsis
Nehézgépszállító
Rönkszállító:
Vonóháromszöges pótkocsik, tandem pótkocsik, félpótkocsik
Rönkszállító

A nemzetközi szállítás nemcsak közúton, vasúti úton, tengeri úton, de légi szállítás keretében is megvalósulhat. A légi szállítás kiemelt előnye a többi szállítási módhoz viszonyított rövid tranzitidő, ugyanakkor nem számít olcsó szállítási módnak, ráadásul bizonyos áruféleségek légi szállítása kizárt. (pl. lőfegyverek, robbanóanyagok, gyúlékony anyagok) Vannak helyzetek és termékek, melyek esetében kizárólag légi szállítás jöhet szóba, a Szibéria Sped ezeknek az eseteknek is felkészülve áll elébe!

Légi szállítás

Léteznek olyan termékek, melyek kizárólag légi úton szállíthatóak, ezek köre ráadásul folyamatosan bővül. Ide tartozhatnak például nagy értékű vagy kiemelten érzékeny termékek, melyek lehetnek romlandó természetűek, életmentő funkcióval bíró termékek vagy bármilyen speciális, kényes tulajdonsággal bíró áruk. 

A légi árufuvarozás az áruk repülőgépekkel történő szállítása. Ez akár charterjárattal, akár egy légitársaság rakománykapacitásának felhasználásával is történhet.

Légi fuvarozás előnyei

A légi fuvarozás előnye, hogy rövid a tranzitidő, akár 24-72 óra leforgása alatt a világ távoli pontján lehet az áru.

A rövid tranzitidő következtében minimalizálható a raktárkészlet nagysága és a szállítás gyorsasága, jellege miatt legtöbbször nincs szükség drága és jelentős térfogattal bíró csomagolóanyagokra.

A légi szállítás igazán vonzó azoknak a vállalkozásoknak, akiknek gyorsan kell a terméket szállítani, azok esetleg időérzékenyek vagy romlandóak.

A magas üzemanyagköltség ugyanakkor visszaköszön a légi szállítás magas árában.

Légi fuvarozás díjszabás

A szállítmányozási módok közül kétségtelenül a leggyorsabb a légi szállítás, de biztonság szempontjából is élen jár.

A fuvardíjakat tekintve ugyanakkor a légi szállítmányozás ára a legmagasabb.

Mindemellett szigorúan szabályozva van a szállítmány mérete, súlya és egyes anyagok, áruk légi szállítása nem lehetséges.

Légi fuvarozás formái

A légi fuvarozás legtöbbször más fuvarozási formával kombinálva valósulhat meg. Gyakorlatban a repülőgéppel szállított árut a feladási helytől a repülőig vagy a leszállási helytől a címzettig még vonattal vagy teherautóval tovább kell szállítani.

A légi szállítmányozásnál fontos tudni, hogy a légitársaságok a legtöbb esetben nem fogadnak közvetlen szállítási megbízást. Szükség van szállítmányozó bevonására.

A Szibéria Sped szállítmányozóként elvégzi a háztól – házig szolgáltatást, raktározza, ha szükséges, vámkezeli az árut igény szerint. A légi szállítási szolgáltatás résztvevői:

 • feladó
 • szállítmányozó cég
 • légitársaság
 • kiszolgáló ügynök: az érkező repülőtéren elvégzi az áru kezelését, hatósági ügyintézését
 • címzett

A légi szállítmány lehet:

 • expressz rakomány: olyan küldemények, melyeket gyorsan és magas biztonsági elvárások mellett kell kézbesíteni
 • általános légi rakomány: azokhoz az árukhoz, melyek nem igénylik a leggyorsabb kézbesítést és nem igényelnek magas szintű biztonságot sem
 • romlandó rakomány: élelmiszerek vagy virágok szállításához, melyeket megfelelő hőmérsékleten kell tartani

veszélyes rakomány: minden, ami káros lehet az élőlényekre vagy környezetre nézve. Különleges kezelést és csomagolást igényelnek.

Példa mezőgazdasági gép szállításra:

Traktorok, kombájnok, munkagépek, építőipari gépek és targoncák.

A nemzetközi fuvarozás a világgazdaság számára megkerülhetetlen és létfontosságú. Az országon belüli és az országhatárokon átívelő áruszállítás nélkül megállna az élet. A Szibéria Sped nemzetközi flottája Európában, a volt Szovjetunió területén és a Közel-Keleten is teljesít fuvarmegbízásokat.  A nemzetközi fuvarozás keretei között közúton, vasútvonalon, levegőben és vízen járművek tízezrei, százezrei szállítják a rakományokat A-pontból B-be minden másodpercben.

Nemzetközi fuvarozás

A kereskedelem a modern világ mozgatórugója. Ma már elképzelhetetlen, hogy egy termék a világ valamely távoli pontjáról ne legyen elérhető a vásárló számára.

Az elképesztő mértékű, országhatárokon átívelő kereskedelem megköveteli, hogy meghatározott keretek és szabályok között kerüljön lebonyolításra a nemzetközi áruszállítás.

A nemzetközi szállítmányozás nemcsak vállalatok számára létkérdés – akár alapanyagbehozatalt, importot tekintve, akár export szempontjából -, de egyéni szinten is, hiszen az adás-vétel, a ruházati, műszaki cikkek, gyógyszerek, élelmiszerek szállítása a mindennapi élet körforgásának része.

Nemzetközi fuvarozás feltételei

Ahhoz, hogy a nemzetközi fuvarozás zökkenőmentesen megvalósulhasson, a nemzetközi fuvarozás feltételeinek átfogó ismeretére és betartására van szükség. 

Nélkülözhetetlenek azok a szabályozások, törvényi rendelkezések, fogalmi meghatározások, melyek igazodási pontot jelentenek minden, a fuvarozásban érintett szereplő számára.

Mivel a jogszabályi előírások igen szigorúak, a legtöbb vállalat, vállalkozó a fuvarozást kiszervezi erre specializálódott cég számára, mint például a Szibéria Sped.

Nemzetközi fuvarozás árak

Akárcsak a belföldi, a nemzetközi fuvarozási árak is több komponensből tevődnek össze.

A nemzetközi szállítás árait az energiaárak, üzemanyagárak, a növekvő nyersanyagárak, a gazdasági változások mind-mind befolyásolják. Az árak új szabályozások hatására is változhatnak, és bármilyen nem várt esemény bekövetkezése miatt. (pl. háború, földrengés)

Minden megbízás egyedi, a fuvarozás ára pedig sok mindentől függ.

A távolság (felrakóhely-lerakóhely között), a rakomány pontos mérete, súlya, az egyes országok útdíjai, üzemanyag árai mind-mind befolyásolják a szállítás árát.

Felmerülő szállítási igényeire kollégáink egyedi ajánlatot készítenek Önnek, figyelembe véve a szükséges paramétereket.

Tranzitidő

A tranzitidő azt az időintervallumot jelenti a szállítmányozásban, amíg a felvétel helyétől az áru a címzett helyszínre eljut. 

Cégünk minden körülmények között igyekszik a lehető legrövidebb tranzitidő betartásával dolgozni.

Vámkezelés

A szállítmányozás és a vámügyintézés vagy vámkezelés két szorosan összekapcsolódó terület.

Az EU-n kívülről érkező áruk szállítása esetén vámügyintéző bevonása szükséges, aki a szükséges intézkedéseket végrehajtja. (pl. kezeli a nyilvántartást, dokumentációt, kapcsolatot tart a NAV vámhatósági szerveivel)

Az Európai Unión kívüli nemzetközi forgalomban a szállítmány vámkezelését vámügyintéző kollégánk a törvényi előírásoknak megfelelően pontosan és gyorsan elvégzi.

Ezen túlmenően igény szerint segítjük megbízóinkat vámkalkuláció készítésében, tarifálásban de vámkezeléssel, vámügyintézéssel kapcsolatos tanácsadásban is számíthatnak ránk partnereink.

Példa normál árura:

Csempék, csomagológépek, építőanyagok, motorbiciklik, vagy bármilyen hétköznap használatos dolog, amit lehet dobozba csomagolva, vagy más módon szállítani.

Raktározási logisztika

A raktározási logisztika fontos szerepet tölt be az üzleti folyamatok hatékony működésében. A raktározási logisztika a termékek életciklusának kezdete és végéig terjed, amely magában foglalja a beszerzést, a raktározást, a termékelemzést, a csomagolást és a szállítást. A megfelelő raktározási logisztika biztosítja a termékek hatékony kezelését, mozgatását és tárolását, miközben az áruk minősége és biztonsága megőrződik.

A raktározási logisztika előnyt kínál az üzleti folyamatok számára, mint például:

 • Hatékonyabb árukészlet-kezelés: A raktározási logisztika segítségével az árukészlet-kezelés hatékonyabbá válik, mivel a termékek optimális mennyiségben és minőségben történő tárolása és mozgatása biztosítja a termékek időben történő elérhetőségét és biztonságos tárolását.
 • Jobb idő- és költségmegtakarítás: A raktározási logisztika segítségével a termékek hatékonyabb mozgatása és tárolása idő- és költségmegtakarítást eredményez az üzleti folyamatokban.
 • Jobb minőségellenőrzés: A raktározási logisztika segítségével a termékek minőségellenőrzése hatékonyabbá válik, mivel a termékek nyomon követhetőek és ellenőrizhetőek az életciklusuk során.
 • Jobb szállítási pontosság: A raktározási logisztika segítségével a termékek mozgatása és szállítása hatékonyabbá válik, és a szállítási pontosság javul.
 • Biztonságosabb tárolás: A raktározási logisztika biztosítja a termékek biztonságos tárolását, megőrizve a termékek minőségét és csökkentve a raktáron belüli károk kockázatát.
 • Ezek csak néhány példa a raktározási logisztika fontosságára és előnyeire. Az üzleti folyamatok hatékonyabbá tétele érdekében fontos, hogy a raktározási logisztikát megfelelően tervezzék és kezeljék.

Alvállalkozóink és partnereink segítségével Záhonyban található 650.000 m2 alapterületű telephelyünkön igény szerinti raktározási lehetőséggel állunk ügyfeleink rendelkezésére.

A raktározás kulcsfontosságú szerepet játszik az áruk mozgásának és tárolásának folyamatában. A raktározás során a következő szempontokat kell figyelembe venni:

 • Helyigény: A raktárak helyigénye a raktározott áruk mennyiségétől és jellegétől függ. A megfelelő helyigény biztosítása fontos, hogy a raktározott áruk hatékonyan és biztonságosan tárolhatóak legyenek.
 • Anyagmozgás: A raktárak hatékony működése érdekében fontos, hogy az áruk mozgása zökkenőmentes legyen. A raktározási folyamatokat olyan megoldásokkal kell támogatni, mint például az automatizált anyagmozgató rendszerek, amelyek csökkentik az emberi beavatkozás szükségességét, és javítják a hatékonyságot.
 • Biztonság: A raktározási folyamat során fontos, hogy a raktárok biztonságosak legyenek az áruk és az emberek számára. A biztonságos raktárüzemeltetéshez használható megoldások közé tartoznak például az érzékelők, a biztonsági kamerák és a tűzjelző rendszerek.
 • Hatékonyság: A raktározás hatékonyságának javítása érdekében olyan megoldásokat kell alkalmazni, mint a tervezési szoftverek, amelyek optimalizálják a raktározási folyamatokat és csökkentik a veszteségeket.
 • Rendelkezésre állás: A raktározási folyamatok során fontos, hogy a raktárakban tárolt áruk könnyen elérhetőek és rendelkezésre állnak. Ennek érdekében olyan megoldásokat kell alkalmazni, mint a raktári helyszínek megfelelő jelölése, az automatizált anyagmozgató rendszerek és az árukhoz kapcsolódó információk gyors és könnyű elérése.
 • Ellenőrzés: A raktározási folyamatok során fontos az áruk pontos nyilvántartása és nyomon követése. Ennek érdekében olyan megoldásokat kell alkalmazni, mint az automatizált áruellenőrző rendszerek és az áruk RFID vagy vonalkódos azonosítóval történő nyomon követése.

A legújabb raktározási megoldások közé tartoznak az automatizált anyagmozgató rendszerek, a robotizált raktározás, a drónokat használása az áruk raktárból történő kiszállítására, a virtuális valóság alkalmazása a raktározási folyamatok tervezésében és a raktári kapacitás optimalizálásában, valamint az érzékelők és szenzorok használata a raktári folyamatok folyamatos ellenőrzésére és a problémák korai felismerésére.

Az automatizált anyagmozgató rendszerek, például az automatikus raktári polcok és az áruemelő robotok, lehetővé teszik az áruk hatékonyabb kezelését és mozgatását a raktárban. A robotizált raktározás során a robotok hatékonyan képesek a súlyos vagy nehéz áruk mozgatására és szállítására, minimalizálva az emberi beavatkozás szükségességét.

A drónok használata a raktározási folyamatban az áruk gyors és hatékony kiszállítását teszi lehetővé, különösen az olyan területeken, ahol a hagyományos szállítási módszerek nehézségekbe ütköznek.

A virtuális valóság alkalmazása lehetővé teszi a raktározási folyamatok tervezését és optimalizálását a virtuális térben, mielőtt azokat a valóságban végrehajtanák. Ez lehetővé teszi a raktári kapacitás optimalizálását és csökkenti a veszteségeket.

Az érzékelők és szenzorok alkalmazása lehetővé teszi a raktári folyamatok folyamatos ellenőrzését, az áruk és a készletek nyomon követését, valamint a problémák korai felismerését. Ezek a megoldások lehetővé teszik a raktározási folyamatok hatékonyabb és biztonságosabb végrehajtását, minimalizálva az emberi beavatkozás szükségességét és javítva a hatékonyságot.

Kiszervezett raktározás

A kiszervezett raktározás azt jelenti, hogy egy vállalkozás nem saját maga működteti a raktárát és a raktározási tevékenységeit, hanem olyan szolgáltató céget bíz meg, amely specializálódott a raktározásra és logisztikára. A szolgáltató cég általában saját tulajdonú raktárat és raktározási infrastruktúrát üzemeltet, és a vállalkozásoknak kínálja a raktározási és logisztikai szolgáltatásokat, mint például az áruk átvétele, tárolása, kezelése, készletezése és szállítása.

Önnek is tudunk segíteni, kérjen ajánlatot kiszervezett raktározási feladatokra!

A kiszervezett raktározás előnyei közé tartozik a vállalkozások számára a költséghatékonyság, az idő és erőforrás megtakarítás, a raktárüzemeltetés és karbantartás terhei nélkül. A vállalkozások kiszervezhetik a raktározási folyamatokat és a logisztikát egy szakértő cégnek, amelynek jobb a raktározási és logisztikai ismerete és tapasztalata, mint a vállalkozásnak, és így nagyobb hatékonysággal és pontossággal tudják végrehajtani ezeket a tevékenységeket.

Ezen felül a kiszervezett raktározás lehetővé teszi a vállalkozások számára a rugalmasabb és skálázhatóbb raktározási megoldásokat, amelyek alkalmazkodnak a vállalkozások változó igényeihez és követelményeihez. Ez a rugalmasság és skálázhatóság lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a raktározási és logisztikai szolgáltatásokat a saját növekedési ütemükkel és igényeikkel összhangban változtassák és alkalmazzák.

Gyógyszer raktározás:

A gyógyszeripari termékek és hatóanyagok raktározására vonatkozó előírások és szabályozások szigorúak, mivel a gyógyszerek biztonsága és hatékonysága közvetlenül befolyásolja az emberek egészségét és életét. Az ilyen termékek raktározásának célja a minőség, hatékonyság és biztonság megőrzése.

Az Európai Unióban a gyógyszeripari termékek raktározására vonatkozó előírásokat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) határozza meg, amely az Európai Bizottság által elfogadott jogszabályokon keresztül terjeszti ki azokat a tagállamokra. A legfontosabb előírások közé tartozik:

 • Hőmérséklet-szabályozás: A gyógyszerek raktározása során biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet, amelynek tartománya termékenként eltérő lehet, és azt a termék címkéjén vagy a gyártó által megadott dokumentumokban kell feltüntetni. A raktárakban rendelkezésre kell állnia a hőmérsékletet figyelő és rögzítő eszközöknek is.
 • Páratartalom szabályozása: A gyógyszeripari termékek raktározása során biztosítani kell a megfelelő páratartalmat is, amelynek a termékenként eltérőnek kell lennie, és azt a termék címkéjén vagy a gyártó által megadott dokumentumokban kell feltüntetni. A raktárakban rendelkezésre kell állnia a páratartalomot figyelő és rögzítő eszközöknek is.
 • Világítás: A raktárakban kellő világításnak kell lennie, amely lehetővé teszi a dolgozók számára a termékek megfelelő ellenőrzését és az összetevők pontos azonosítását.
 • Légzártság: A raktáraknak megfelelően zártaknak kell lenniük, hogy megakadályozzák a szennyeződéseket, az oxidációt és az egyéb károsodásokat.
 • Tisztaság és higiénia: A raktárakat rendszeresen kell tisztítani és fertőtleníteni, hogy megelőzzék a termékek szennyeződését és a mikrobiális fertőzések kialakulását.
 • Ellenőrzés és nyomonkövetés: A gyógyszeripari termékeknek minden időben nyomon követhetőknek kell lenniük, így minden beérkező és kimenő terméket egyedi azonosítóval kell ellátni. Emellett a raktárban lévő összes terméknek rendelkezésre kell állnia az adatokkal, mint például a gyártási dátum, a szavatossági idő, a származási hely, a termékazonosító szám stb.
 • Biztonság: A gyógyszeripari termékek raktározása során biztosítani kell a termékek biztonságát, amely magában foglalja a lopás, a kártevők, a tűz és az egyéb veszélyek elleni védelmet.
 • Környezetvédelem: A raktáraknak meg kell felelniük a környezetvédelmi előírásoknak, és meg kell akadályozniuk a szennyeződést vagy a környezetre káros hatásokat.

A gyógyszeripari termékek raktározására vonatkozó előírások betartása kulcsfontosságú a biztonságos és hatékony ellátás biztosításához. A gyógyszeripari cégeknek és az ilyen termékek raktározásával foglalkozó szolgáltatóknak rendszeresen frissíteniük kell az ismereteiket és az előírásokat, és alkalmazniuk kell azokat a legjobb gyakorlatokat, hogy megőrizzék a termékek minőségét és biztonságát.

Élelmiszer raktározás:

Az élelmiszer raktározás során számos előírásnak kell megfelelni ahhoz, hogy biztosítsuk a termékek biztonságát és minőségét. A következők a legfontosabbak:

 • Hőmérséklet: Az élelmiszerek szállítása és tárolása során megfelelő hőmérsékleti feltételeket kell biztosítani. Az élelmiszerek tárolása során az optimális hőmérsékleti tartomány általában 0-5 Celsius fok. A hőmérsékletnek az élelmiszer jellegétől függően változhat, és bizonyos termékek számára alacsonyabb vagy magasabb hőmérsékletre lehet szükség.
 • Páratartalom: Az élelmiszerek tárolása során a megfelelő páratartalom fenntartása is fontos. A túl magas páratartalom elősegítheti az élelmiszerek romlását, míg a túl alacsony páratartalom kiszáradást okozhat.
 • Világítás: Az élelmiszerek raktározása során fontos a megfelelő megvilágítás biztosítása. Az élelmiszereknek nem szabad közvetlen napfénynek kitenniük, mivel ez hatással lehet az ízre és a minőségre. A raktáraknak megfelelő világítást kell biztosítaniuk az élelmiszerek ellenőrzéséhez és mozgatásához.
 • Tisztaság: Az élelmiszerek raktározása során a higiéniai előírásokat szigorúan be kell tartani. A raktárakat rendszeresen kell takarítani, és megfelelő módon kell eltávolítani a hulladékot. Az élelmiszerek raktározása során is el kell kerülni a szennyeződést, például az állati eredetű élelmiszerekkel való közvetlen érintkezést.
 • Nyomon követhetőség: Az élelmiszerek raktározása során minden terméknek egyedi azonosítóval kell rendelkeznie, így nyomon követhetővé válik az élelmiszer eredete és azonosítója. Ez segít az élelmiszerek ellenőrzésében és nyomon követésében, ha bármilyen probléma merülne fel.
 • Biztonság: Az élelmiszerek raktározása során a termékek biztonságát is biztosítani kell. Ez magában foglalja a kártevők és a rovarok elleni védelmet, a tűzvédelmet és más biztonsági előírásokat.

Az élelmiszerek raktározására vonatkozó előírások

Az élelmiszerek raktározására vonatkozó előírások és szabályozások országonként változhatnak, de általánosságban a következőket kell betartani:

 • Az élelmiszereknek meg kell felelniük az előírt minőségi követelményeknek és tárolási feltételeknek.
 • Az élelmiszerek tárolása során figyelembe kell venni a termék jellegét, például az érzékeny termékeket, mint például a friss gyümölcsök, zöldségek és húsok, alacsony hőmérsékleten kell tárolni.
 • Az élelmiszereket külön kell tárolni a mérgező anyagoktól, vegyszerektől, növényvédő szerektől, kozmetikumoktól és egyéb potenciálisan káros anyagoktól.
 • Az élelmiszerek tárolására használt csomagolóanyagoknak és tárolóeszközöknek biztonságosnak és megfelelőnek kell lenniük, és nem szabad ártalmas anyagokat kibocsátaniuk.
 • Az élelmiszereket rendszeresen ellenőrizni kell a minőség megőrzése és a romlás megelőzése érdekében.
 • Az élelmiszerekkel dolgozó személyzetnek megfelelő képzésben kell részesülnie a higiéniai előírások és biztonsági szabályok betartása érdekében.
 • Az élelmiszerek raktározására vonatkozó előírások általában magukban foglalják az élelmiszerbiztonsági előírásokat, mint például a HACCP (veszélyelemzési és kritikus ellenőrzési pontok) és a GMP (jó gyártási gyakorlat) követelményeit.
 • Az élelmiszer raktározása során betartandó előírások és szabályok célja, hogy biztosítsák az élelmiszerek biztonságos és higiénikus tárolását, megőrizzék azok minőségét és csökkentsék a romlás és a veszteségek kockázatát.

Anyagmozgatás a raktározásban

Az anyagmozgatás a raktározásban a logisztika egyik fontos területe, amelynek során az áruk mozgatására vonatkozó tevékenységeket végzik el a raktárakban. Az anyagmozgatás a raktározás hatékonyságát és termelékenységét növeli, csökkenti az áruk kezelésével és mozgatásával járó költségeket, és javítja a logisztikai folyamatok hatékonyságát.

Az anyagmozgatás során számos eszközt és technológiát használnak, amelyek közül a leggyakoribbak a targoncák, raklapemelők, automata anyagmozgató rendszerek és szállítószalagok. Az anyagmozgatás során fontos, hogy az eszközök és technológiák biztonságosak legyenek, megfelelő képzéssel és karbantartással rendelkezzenek, valamint a raktározási környezethez igazodjanak.

A logisztikai szakember feladata, hogy megtervezze és optimalizálja az anyagmozgatási folyamatokat a raktárban. Ennek érdekében figyelembe kell vennie a raktár elhelyezkedését, a készletek forgalmát, a beérkező és kimenő áruk mennyiségét, a termékek jellegét és az ügyfélkövetelményeket. A logisztikai szakembernek számos kérdést kell megválaszolnia, például hogyan kell az árut tárolni, mozgatni, összeállítani és átadni, hogyan lehet az anyagmozgatási folyamatokat automatizálni, és hogyan lehet csökkenteni az anyagmozgatási költségeket.

Az anyagmozgatás a raktározásban fontos szerepet játszik az áruk mozgatásában és kezelésében. A logisztikai szakember feladata, hogy megtervezze és optimalizálja az anyagmozgatási folyamatokat, és biztosítsa a biztonságos és hatékony árumozgatást a raktárban.

Raktározási módok

A tárolására és raktározására számos módszer létezik, amelyek közül a leggyakoribbak a következők:

 • Polcos raktározás: Az áruk polcokon történő tárolása a legelterjedtebb raktározási módszer. A polcokon történő tárolás nagyobb rugalmasságot biztosít az áruk elrendezésében és mozgatásában, és lehetővé teszi a termékek egymásra építését, hogy helytakarékosabban raktározhassuk őket.
 • Padlón történő raktározás: Az áruk padlón történő tárolása az egyszerűbb és olcsóbb raktározási módok közé tartozik, amely lehetővé teszi az áruk nagy mennyiségű raktározását.
 • Raklapos raktározás: Az áruk raklapokra való helyezése és azokon történő tárolása hatékony és biztonságos raktározási mód, amely lehetővé teszi a termékek egyszerű mozgatását és szállítását.
 • Dinamikus raktározás: A dinamikus raktározás során az áruk mozgatható polcokon, görgős állványokon vagy futópadokon vannak elhelyezve, amely lehetővé teszi a termékek egyszerű és hatékony mozgatását.
 • Automatizált raktározás: Az automatizált raktározás olyan módszer, amely során a raktározási folyamatokat gépek és robotok végzik. Az automatizált raktározás nagyobb hatékonyságot és gyorsabb folyamatokat biztosít, és lehetővé teszi a termékek nagyobb számú raktározását kisebb helyen.
 • Külső raktározás: Az áruk tárolása külső raktárakban is lehetséges, amelyeket a cég bérelhet vagy bérelhet ki. Ez különösen hasznos lehet olyan vállalkozások számára, amelyeknek korlátozott helyük van a termékek tárolására.

Ezek csak néhány példa a raktározási módok közül, amelyek közül a vállalatok kiválaszthatják azokat, amelyek a legjobban megfelelnek az általuk tárolt áruk típusának és mennyiségének.

Raktártípusok

 • Polcos raktár: Az áruk polcokon történő tárolása a leggyakoribb raktározási módszer. A polcos raktárak lehetővé teszik a termékek könnyű mozgatását és a helytakarékos raktározást.
 • Raklapos raktár: Az áruk raklapokra történő tárolása hatékony és biztonságos raktározási módszer. A raklapos raktárak általában nagyobb területeket foglalnak el, és lehetővé teszik a nagyobb mennyiségű áruk tárolását.
 • Dinamikus raktár: A dinamikus raktárakban a termékek mozgatható polcokon, görgős állványokon vagy futópadokon vannak elhelyezve. Ez lehetővé teszi a termékek könnyű mozgatását és a hatékony raktározást.
 • Automatizált raktár: Az automatizált raktárakban a raktározási folyamatokat gépek és robotok végzik. Ez magasabb hatékonyságot és gyorsabb folyamatokat biztosít, és lehetővé teszi a nagyobb mennyiségű áruk tárolását kisebb helyen.
 • Hidegraktár: A hidegraktárak alacsony hőmérsékletű környezetet biztosítanak az élelmiszerek vagy más termékek tárolásához, amelyeket hidegben kell tárolni.
 • Vegyes raktár: A vegyes raktárakban különböző típusú termékeket lehet tárolni, és lehetővé teszik a különböző raktározási módszerek kombinálását.

Önnek miben segíthetünk? Kérjen szakértői segítséget!

Mezőgazdasági vagy élőállat rakomány esetén növény- illetve állategészségügyi ellenőrzést tudunk biztosítani, valamint alvállalkozóink és külföldi partnereink (Ukrán Vasutak UZ) segítségével széles körű intermodális szolgáltatásokat biztosítunk minden ügyfelünk számára.

A teljeskörű ügyintézés és vámkezelési lehetőség a telephely területén biztosított az Adminisztrációs iroda, valamint a kamion terminál épületében lévő Operatív és Vámügyintézői irodákban (összterületük 3000 m2online vámügyintézési lehetőség) Az ügyintézésre vagy a rakodásra várakozva ügyfeleink alkalmazottai egyéb kényelmi szolgáltatásokat is igénybe vehetnek.

 • Zárt raktárak összterülete: 60.000 m2
 • Hűtő (klimatizált) raktárak területe: 10.000 m2
 • Szabadtéri tárolók és rakodórámpák összterülete: 400.000 m2

A terület biztonsági őrzés alatt áll!

Riasztók és biztonsági kamerás megfigyelő rendszer találhatóak a raktárhelyiségekben.

INTERMODÁLIS SZOLGÁLTATÁSAINK

Normál és széles nyomtávú vasúti szerelvények tengelyátszerelés nélküli közvetlen fogadása.

Beérkező áruk vasúti és közúti disztribúciója európai és CIS rendeltetéssel.

Vasút-vasút, vasút-közút, közút-közút közötti átrakási lehetőségek.

Országos és nemzetközi vasúti összeköttetés.

Széles (orosz) és keskeny (európai) nyomtávú sínpárokból álló 9 km kiterjedésű vasúti hálózat, a MÁV és az Ukrán Vasutak (UZ) fő irányvonalaihoz való csatlakozás lehetősége mellett.

Gyógyszer raktározás további információk:

Példa ruha szállításra:

Bálaruhák, akasztott ruhák, konfekciós ruhák, bőrök, nyersanyagok, cipők, dobozos áruk.

A targoncák szállítása különleges kihívásokat jelent a legtöbb fuvarozó cég számára. Ahhoz, hogy biztonságosan szállíthassuk ezeket a nehéz és körülményes eszközöket, különleges feltételnek kell megfelelni.

Először is, fontos, hogy a targoncákat megfelelően csomagoljuk és rögzítsük a szállítás során. A targoncák súlya és mérete miatt különleges figyelmet kell fordítani a biztonságos rögzítésre, hogy elkerüljük a baleseteket és sérüléseket. A megfelelő csomagolás és rögzítés segít megőrizni a targoncák állapotát, és megakadályozza, hogy azok megsérüljenek a szállítás során.

Másodszor, fontos, hogy a szállítást megfelelő járművel végezzük. A targoncák szállításához olyan járműre van szükség, amely megfelel a súly- és méretkorlátozásoknak, és amely képes biztonságosan szállítani a nehéz terhet.

Harmadszor, a targoncák szállításánál fontos, hogy a fuvarozási cég megfelelő biztosítással rendelkezzen. A biztosítás lehetővé teszi, hogy a fuvarozási cég és a megbízója nyugodtan alhassonak, tudva, hogy ha bármilyen probléma adódna a szállítás során, a biztosítás fedezni fogja az esetleges károkat.

Példa targonca szállításra:

Emelőteherautók, raktári magasra emelő berendezések vagy villás targoncák, villás tartoncák oldalvillával, villás targoncák 1 tonnától, akár 50 tonnáig, vontató targoncák, gyalog gyűjtők, fellépős gyűjtők, hatókörzet-targoncák (kicsi, villás targonca, amit általában keskeny folyosókra terveztek)

A nemzetközi szállítmányozás speciális területe a tengeri szállítmányozás. Az erre specializálódott vállalkozások naponta akár több ezer konténert is eljuttatnak a világ különböző kikötőibe. Ez a cégek, magánszemélyek globális összeköttetését segíti elő az egész világon. A mai felgyorsult, modern élet, a vállalatok működése, a kereskedelem, a mindennapi élet elképzelhetetlen a tengereken, óceánokon átívelő nemzetközi konténer szállítások nélkül.

Tengeri szállítmányozás

A logisztika egy olyan szakma, ami legmélyebbre hatóan megköveteli a tudást, tapasztalatot, ismereteket, precizitást és a kimagasló szervezőkészséget. A tengeri szállítmányozás sikeres lebonyolításához nem elegendő a hajózási specialitások ismerete, hiszen az árunak közúton vagy vasúti úton el kell jutnia a kikötőbe is, majd a célállomás kikötőjéből a megadott címre.

Ennek teljeskörű és zökkenőmentes véghez vitele sokrétű szállítmányozási ismeretet, óriási tapasztalatot és átfogó, komplex látásmódot igényel.

Tengeri szállítmányozás előnyei

A tengeri szállítás megkerülhetetlen eleme a szállítmányozásnak. Kontinensek közötti szállításra csak a tengeri vagy légi szállítás jöhet szóba. A tengeri szállítás előnyei, hogy díjai megfizethetőek, nagy mennyiségű, nagy tömegű szállítmány juttatható el általa A pontból B-pontba.

Hajó konténer

Komplett konténeres szállítás esetén a konténerbe kerülő szállítmány kizárólag a megbízóé. A rakodás után lezárják a konténert és csak a címzetthez történő eljutása után kerül kinyitásra a hajó konténer.

A konténerek szárazföldi szállításáról kamionnal, vasúti úton a Szibéria Sped gondoskodik, és megszervezi a komplett hajó konténeres vagy gyűjtő konténeres továbbjuttatását.

Abban az esetben, ha Önnek nincs szüksége egy teljes konténerre, a gyűjtő konténeres szállítás a választandó megoldás. Ilyenkor a tengeri szállítmányozás ára több cég között oszlik szét, akik a gyűjtőkonténerbe árut küldenek.

Tengeri szállítmányozás rövidítések

A nemzetközi tengeri szállítmányozás, a nemzetközi konténer szállítás során találkozhatunk bizonyos rövidítésekkel, melyek a laikus ember számára, aki nem szakmabeli, nem sokat mond. Néhány ilyen tengeri szállítmányozási rövidítés, a teljesség igénye nélkül:

FTL = Full Truck Load = komplett, avagy teljes kamion rakomány

FCL = Full Container Load = komplett/teljes konténer rakomány

AWB = Air Waybill = Légi fuvarlevél, a légi szállítmányozás alapokmánya

B/L = Bill of Lading = Hajóraklevél = A tengeri fuvarozás alapokmánya, az áru értékpapírja

MAWB = Master Air Waybill = Főfuvarlevél

HAWB = House Airwaybill = Házi fuvarlevél

ASL = a tenger színe felett – az árut úgy kell a hajókamrába rakni, hogy az a tengerszint fölött legyen

ATA= Actual Time of Arrival= tényleges érkezési idő (a hajó kikötőbe érkezésének valós ideje)

Tengeri szállítmányozás árak

A tengeri szállítmányozás árai kedvezőek, ráadásul nagy tömegű áruk mozgatása lehetséges általa. Kombinálható más szállítási módokkal is és bármely kontinensre eljuttatható a szállítmány. A feladott áruról mindig hivatalos dokumentumot adnak ki, ami minden szükséges információt tartalmaz.

A tengeri szállítmányozás hátrányaként szokták említeni, hogy sokszor hosszadalmas, a végső célállomás eléréséhez pedig valamilyen más szállítási módot is igénybe kell venni, például közúton vagy vasúti úton kell tovább szállítani a rakományt. 

A világjárvány idején 2 ezer dollárról 10 ezer dollár fölé emelkedett a konténeres szállítás költsége, melynek hátterében több ok is megbújt, elsősorban a megnövekedett kereslet és a konténerhiány.

2022 tavasza óta jelentősen visszaesett az árszint, 2023 januárban például egy Sanghaj-New York útvonalat tekintve kb. 3600 dollár/konténer díjat kellett megfizetni.

A tengeri szállítás olcsóbb lett, ennek legfőbb oka a válság miatti kereslet zsugorodás.

Példa túlsúlyos és túlméretes gép szállításra:

Gyártósorok, tartályok, transzformátorok és egyéb nagy méretű gépek

Az SLV rendszer segítségével pénzt, időt és fáradtságot takarít meg a hálózathoz csatlakozó gazdálkodó.

S = Szállítmányozás / fuvarozás

L = Logisztika

V = Vám

Az informatika fejlődésével a vámeljárásokat a jelenleginél lényegesen gyorsaban lehet lebonyolítani. A Szibéria Sped által kialakított hálózathoz csatlakozó ügyfelek – amellett, hogy időt, pénzt, fáradtságot takarítanak meg a rendszer használatával – az elektronikus ügyintézés segítségével sokkal rugalmasabban intézhetik vámügyeiket.

A rendszert az unió-konformitás jegyében hozták létre és a cégünknél már működik.

Az SLV vámeljárásához kapcsolódó bonyolítási rendszeréhez kapcsolódó ügyfelek akár mobilon, s így mobilan intézhetik mind a vámteherfizetést, mind annak elszámoltatását, akár azonnal is.

Csatlakozzon Ön is rendszerünkhöz!

A magyarországi vámtörvény szerint minden külföldről érkező vámárut az első beérkező vámhivatalban kell vámkezelni és az áru csak a vám és járulékainak megfizetése ill. azok biztosítása után szolgáltatható ki.
Minden vámeljáráshoz a magyar importőr írásbeli megbízása szükséges. Magyarországon is, mint Európa más országaiban, az alábbi két import vámeljárás a leggyakoribb:

Belföldiesítés

Vámárutovábbítás: Ennek a menetét a vámtörvény szigorúan szabályozza.

Az EU-csatlakozásra való törekvések miatt az utóbbi években a vámtörvény gyakran módosult, hol könnyítések, hol szigorítások léptek életbe. Hozzá nem értő ember számára ezek sokszor követhetelenek és bonyolultak.
Ezért Magyarországon a speditőrnek nagyon fontos szerep jut, híd a vámszervek és az importorök között. Ez a szerep sokszor egyáltalán nem mondható hálásnak. Mi speditőrök szeretnénk ügyfeleinket megelégedésükre kiszolgálni, melyet azonban sokszor épp a vámjogszabályok összetettsége nehezít.

Szerencsére a cégünknek, mint megbízható speditőrnek a vámhatóságtól kapott különféle jogosítványok és engedélyek birtokában több lehetősége van.
Ezért dolgoztuk ki az SLV rendszert, hogy ügyfeleink számára rugalmas vámszolgáltatást is nyújtsunk. Ezen szolgáltatásaink körét, felmérve megbízóink igényeit és a vámtörvény által nyújtott lehetőségeket, folyamatosan bővítjük és fejlesztjük, hogy partnereink számára minél átfogóbb és rugalmasabb szállítmányozási tevékenységgel állhassunk rendelkezésükre.

Vámkezelés

Az Európai Unión kívüli nemzetközi forgalomban a szállítmányt vámkezelésre megbízóink által megjelölt helyen, vámügyintéző kollégánk a szükséges vámkezelési eljárásokat elvégzi.
A vámkezelés gyors, pontos.
Rendelkezésükre állunk vámtanácsadás, tarifálás, vámkalkuláció készítésében is.


Vámügyintézési feladataink közzé tartozik

 • Okmánykitöltés
 • Pótlapsor
 • Vámértékbevallás
 • Vámkalkuláció
 • Vámközreműködési
 • Kalkuláció EV kitöltés nélkül
 • Ügyintézés raktározott áruval
 • Ügyintézés kamionnál vámudvaron

Vasúti szállítás

Amikor nagy mennyiségű árunak nagy egységekben kell a feladótól a megrendelőig eljutnia, akkor jöhet számításba a költséghatékony vasúti szállítás, mint az egyik szállítási lehetőség, számos előnyével a rendeltetési helyére szállítatni.

Vasúti fuvarozás előnyei hátrányai

A vasúti fuvarozásnak számos előnye van, amelyeket az iparág szakértői évek óta kihasználnak. A vasúti szállítás környezetbarát, hiszen sokkal kevesebb szén-dioxid kibocsátást okoz, mint más szállítási módok, mint például a közúti szállítás. Emellett a vasúti fuvarozás nagyobb szállítási kapacitással rendelkezik, így nagyobb mennyiségű áru szállítását teszi lehetővé.

Azonban a vasúti szállításnak is vannak bizonyos hátrányai. Az áruk szállítása hosszabb időbe telhet, mint más szállítási módok esetében, és a vasúti hálózat általánosan csak a nagyobb városokat és településeket köti össze, ami korlátozhatja a szállítási opciók számát.

Összességében, a vasúti fuvarozás hatékony és gazdaságos megoldás lehet az áru szállítására, különösen nagy mennyiségű áru esetében. Azonban minden esetben ajánlott alaposan megfontolni a szállítási igényeket, és a legmegfelelőbb szállítási módot választani a legjobb eredmény eléréséhez.

Vasúti fuvarozás jellemzői:

Vasúti szállítás

Vasúti áruszállítás

A vasúti fuvarozás egy hatékony és megbízható módja az áruszállításnak. A vasúti hálózat nagy távolságokat képes áthidalni, és magas szállítási kapacitással rendelkezik, így ideális megoldás lehet nagyobb mennyiségű áru szállítására. A vasúti szállítás környezetbarát, mivel kevesebb szén-dioxid kibocsátást eredményez, mint például a közúti szállítás. Emellett a vasúti fuvarozás általában olcsóbb lehet, mint más szállítási módok, különösen hosszabb távok esetén.

A vasúti fuvarozásnak azonban vannak bizonyos korlátai és kihívásai is. A vasúti hálózat korlátozottabb, mint a közúti hálózat, és általában csak a nagyobb városokat és településeket köti össze. Emiatt a vasúti fuvarozás nem mindig lehet a legmegfelelőbb megoldás a rövidebb távolságokra. Emellett a vasúti szállítás időigényesebb lehet, mint más szállítási módok, különösen ha több átszállásra van szükség.

Összességében a vasúti fuvarozás hatékony és gazdaságos megoldás lehet az áruszállításra, különösen nagy mennyiségű áru esetében. A vasúti fuvarozás jellemzői között megtalálhatók a nagy szállítási kapacitás, a környezetbarát jelleg és az általában kedvezőbb árak. Azonban minden esetben ajánlott alaposan megfontolni a szállítási igényeket, és a legmegfelelőbb szállítási módot választani a legjobb eredmény eléréséhez.

 • Az Eurostat adatai szerint az EU-ban 2019-ben a vasúti áruszállítás részesedése az összes áruszállításból 17,5% volt. (Forrás: Eurostat)
 • A vasúti szállítás általában olcsóbb lehet, mint a közúti szállítás. A Nemzetközi Vasúti Szállítási Szövetség (IRU) által készített egyik tanulmány szerint az árak közötti különbség akár 50%-ot is elérhet az áruszállítás távolságától és a szállítási körülményektől függően. (Forrás: IRU)
 • A vasúti szállítás a környezetre nézve is előnyös lehet. Az Európai Vasúti Ügynökség adatai szerint a vasúti szállítás kibocsátása 9-szer kevesebb szén-dioxidot eredményez, mint a közúti szállításé. (Forrás: European Railway Agency)

Ezek az adatok csak néhány példa, de jól mutatják a vasúti fuvarozás jelentőségét, gazdasági és környezeti előnyeit.

Vasúti fuvarozás okmányai

Néhány fontos dokumentum a vasúti szállítás során

Szállítólevél (CMR): A szállítólevél a közúti fuvarozás során szükséges dokumentum, amely a szállítmányozó és a szállítmány címzettje közötti megállapodást rögzíti.

Vasúti fuvarlevél (CIM): A vasúti fuvarlevél a vasúti szállítmányozás során szükséges dokumentum, amely tartalmazza a szállítmányozó, a szállítmányozott, a szállítmányozó vasúttársaság és a fogadó vasúttársaság adatait, valamint a szállítmány leírását, mennyiségét és súlyát.

Vámokmányok: A vámokmányok szükségesek lehetnek, ha az árut át kell adni az egyik országból a másikba.

Fuvarozási szerződés: A fuvarozási szerződés a fuvarozó és a szállítmányozó közötti megállapodás, amely rögzíti a fuvarozás feltételeit, az árakat és a fizetési feltételeket.

Biztosítási okmányok: A biztosítási okmányok szükségesek lehetnek, hogy biztosítsuk a szállítmány biztonságát és a fuvarozás során bekövetkezett károk kártérítését.

Vasúti szerelvények listája, leírása

K fősorozatú kocsik

R fősorozatú kocsik

T fősorozatú kocsik

G fősorozatú kocsik

H fősorozatú kocsik

E fősorozatú kocsik

F fősorozatú kocsik

S fősorozatú kocsik


Ingyenes ajánlatkérés