Tengeri szállítmányozás

A nemzetközi szállítmányozás speciális területe a tengeri szállítmányozás. Az erre specializálódott vállalkozások naponta akár több ezer konténert is eljuttatnak a világ különböző kikötőibe. Ez a cégek, magánszemélyek globális összeköttetését segíti elő az egész világon. A mai felgyorsult, modern élet, a vállalatok működése, a kereskedelem, a mindennapi élet elképzelhetetlen a tengereken, óceánokon átívelő nemzetközi konténer szállítások nélkül.

Tengeri szállítmányozás

A logisztika egy olyan szakma, ami legmélyebbre hatóan megköveteli a tudást, tapasztalatot, ismereteket, precizitást és a kimagasló szervezőkészséget. A tengeri szállítmányozás sikeres lebonyolításához nem elegendő a hajózási specialitások ismerete, hiszen az árunak közúton vagy vasúti úton el kell jutnia a kikötőbe is, majd a célállomás kikötőjéből a megadott címre.

Ennek teljeskörű és zökkenőmentes véghez vitele sokrétű szállítmányozási ismeretet, óriási tapasztalatot és átfogó, komplex látásmódot igényel.

Tengeri szállítmányozás előnyei

A tengeri szállítás megkerülhetetlen eleme a szállítmányozásnak. Kontinensek közötti szállításra csak a tengeri vagy légi szállítás jöhet szóba. A tengeri szállítás előnyei, hogy díjai megfizethetőek, nagy mennyiségű, nagy tömegű szállítmány juttatható el általa A pontból B-pontba.

Hajó konténer

Komplett konténeres szállítás esetén a konténerbe kerülő szállítmány kizárólag a megbízóé. A rakodás után lezárják a konténert és csak a címzetthez történő eljutása után kerül kinyitásra a hajó konténer.

A konténerek szárazföldi szállításáról kamionnal, vasúti úton a Szibéria Sped gondoskodik, és megszervezi a komplett hajó konténeres vagy gyűjtő konténeres továbbjuttatását.

Abban az esetben, ha Önnek nincs szüksége egy teljes konténerre, a gyűjtő konténeres szállítás a választandó megoldás. Ilyenkor a tengeri szállítmányozás ára több cég között oszlik szét, akik a gyűjtőkonténerbe árut küldenek.

Tengeri szállítmányozás rövidítések

A nemzetközi tengeri szállítmányozás, a nemzetközi konténer szállítás során találkozhatunk bizonyos rövidítésekkel, melyek a laikus ember számára, aki nem szakmabeli, nem sokat mond. Néhány ilyen tengeri szállítmányozási rövidítés, a teljesség igénye nélkül:

FTL = Full Truck Load = komplett, avagy teljes kamion rakomány

FCL = Full Container Load = komplett/teljes konténer rakomány

AWB = Air Waybill = Légi fuvarlevél, a légi szállítmányozás alapokmánya

B/L = Bill of Lading = Hajóraklevél = A tengeri fuvarozás alapokmánya, az áru értékpapírja

MAWB = Master Air Waybill = Főfuvarlevél

HAWB = House Airwaybill = Házi fuvarlevél

ASL = a tenger színe felett – az árut úgy kell a hajókamrába rakni, hogy az a tengerszint fölött legyen

ATA= Actual Time of Arrival= tényleges érkezési idő (a hajó kikötőbe érkezésének valós ideje)

Tengeri szállítmányozás árak

A tengeri szállítmányozás árai kedvezőek, ráadásul nagy tömegű áruk mozgatása lehetséges általa. Kombinálható más szállítási módokkal is és bármely kontinensre eljuttatható a szállítmány. A feladott áruról mindig hivatalos dokumentumot adnak ki, ami minden szükséges információt tartalmaz.

A tengeri szállítmányozás hátrányaként szokták említeni, hogy sokszor hosszadalmas, a végső célállomás eléréséhez pedig valamilyen más szállítási módot is igénybe kell venni, például közúton vagy vasúti úton kell tovább szállítani a rakományt. 

A világjárvány idején 2 ezer dollárról 10 ezer dollár fölé emelkedett a konténeres szállítás költsége, melynek hátterében több ok is megbújt, elsősorban a megnövekedett kereslet és a konténerhiány.

2022 tavasza óta jelentősen visszaesett az árszint, 2023 januárban például egy Sanghaj-New York útvonalat tekintve kb. 3600 dollár/konténer díjat kellett megfizetni.

A tengeri szállítás olcsóbb lett, ennek legfőbb oka a válság miatti kereslet zsugorodás.