Európai autópálya díjak alakulása 2024-ben

2023. október 13.

Az európai autópálya díjak alakulása 2024-ben is foglalkoztatja az autósokat, nem beszélve a különböző megbízásokat teljesítő fuvarozó, szállítmányozó cégekről. Ez utóbbiaknak már a megbízó részére elküldött árajánlat elkészítéséhez pontosan ismerni kell a várható kiadásokat. Az autópálya díjak Európában nem egységesek, országonként eltérő a díjszabás, de a legtöbbet megvásárolhatjuk ma már online vagy SMS-ben, akár előre is. Az európai autópálya díjakon felül még fizetős utakkal is számolni kell, sőt akár alagutakon vagy hidakon történő átkelésért is pénzt kérhetnek. Nézzük, mit kell tudni az autópálya matrica árakról, hogyan alakulnak az autópálya díjak teherautóra!

Útdíj változás 2024: Magyarországi frissítések

2024-től Magyarországon jelentős változások lépnek életbe az útdíjszámítás terén, amelyek két új díjkomponens bevezetését foglalják magukban: az infrastruktúradíjat és a külsőköltségdíjat. Ezek a változások céljukban a közlekedési infrastruktúra fenntartásának és fejlesztésének támogatása, valamint a környezeti és társadalmi költségek pontosabb tükrözése.

Infrastruktúradíj: Az úthasználat közvetlen költségei

Az infrastruktúradíj az útdíjnak azon része, amely az útdíjköteles útszakaszok építésével, fenntartásával, üzemeltetésével és fejlesztésével kapcsolatos közvetlen költségeket hivatott fedezni. Ez a díjkomponens biztosítja, hogy az úthasználók hozzájáruljanak az általuk igénybe vett infrastruktúra költségeihez. Az infrastruktúradíj mértéke többek között függ a megtett útszakasz hosszától, a jármű tengelyszámától, valamint az útszakasz besorolásától (gyorsforgalmi út vagy főút).

Külsőköltségdíj: A közlekedés társadalmi hatásai

A külsőköltségdíj az útdíjnak azon része, amely a közúti közlekedés környezeti és társadalmi hatásaival – például a levegőszennyezéssel, zajártalommal és a szén-dioxid-kibocsátással – összefüggő költségeket hivatott internalizálni. Ez a komponens arra ösztönzi a járműtulajdonosokat és fuvarozókat, hogy környezetbarátabb járműveket használjanak, és ezzel csökkentsék a közlekedés negatív hatásait. A külsőköltségdíj mértékét befolyásolja a jármű tengelyszáma, környezetvédelmi besorolása, valamint az útszakasz területi jellege (külvárosi vagy településeket összekötő út).

Ezek a változások jelentős lépést jelentenek a fenntartható közlekedés felé, hiszen nem csupán a közlekedési infrastruktúra fenntartásának és fejlesztésének költségeit osztják el igazságosabban, hanem a közlekedés társadalmi és környezeti hatásait is figyelembe veszik. Az útdíj változás 2024 keretében bevezetett új számítási módszertan lehetővé teszi, hogy a díjak pontosabban tükrözzék a valós költségeket és hatásokat, ösztönözve ezzel a járművezetőket és a fuvarozó vállalatokat a környezettudatosabb közlekedésre.

Járműkategóriák bővülése

A járműkategóriák közé bevezetésre kerül a J5 kategória, amely az 5 vagy több tengelyes járműveket foglalja magában. Ez a változás lehetővé teszi a nagyobb járművek pontosabb díjszámítását.

Ez a változás különösen fontos a nehéz tehergépjárművek esetében, ahol a tengelyszám növekedése jelentősen növelheti az út kopását és károsodását.

A járműkategóriák bővítése így nem csupán a díjszámítás pontosítását szolgálja, hanem hozzájárul az úthálózat fenntarthatóbb használatához és a környezeti terhelés csökkentéséhez is. Az új kategóriák bevezetése összhangban van a közlekedéspolitika általános irányvonalával, amely a fenntarthatóságot és a környezeti hatások minimalizálását helyezi előtérbe.

Európai országok útdíj változásai 2024-ben

Németország útdíj változás

2024-től Németországban megszűnik a gázüzemű tehergépjárművek mentessége, így ezek a járművek az EURO 6 osztálynak megfelelő díjat kell, hogy fizessenek. Ez a változás jelentős hatással lesz a zöld technológiát alkalmazó flottákra.

Ausztria útdíj változás

Ausztriában az útdíjak meghatározásánál 2024-től figyelembe veszik a járművek CO2-kibocsátását. Ez a lépés ösztönzi a környezetbarát járművek használatát.

Belgium: Útdíjköteles hálózat bővítése

Flandriában jelentősen, 686 km-rel bővítik az útdíjköteles hálózatot, beleértve több kikötőt és fontos közlekedési útvonalakat. Vallóniában az útdíjakat a fogyasztói árindexhez igazítják, ami átlagosan 4%-os emelkedést jelent.

Dánia: Oresund híd útdíj változása

Dániában az Oresund híd útdíjai változnak, ami befolyásolja a Skandinávia és Közép-Európa közötti közlekedést.

Franciaország és Olaszország: Alpesi alagutak útdíjai

Az Alpesi alagutak, mint a Frejus alagút útdíjai változnak, ami érinti a Franciaország és Olaszország közötti tranzitforgalmat.

Ezek a változások jelentős hatással lesznek a nemzetközi és helyi fuvarozókra, valamint az autóbuszokra és teherautókra egyaránt. A változások célja a közlekedési infrastruktúra fenntartásának és fejlesztésének támogatása, valamint a környezeti hatások csökkentése. Az útdíj változás 2024 kulcsszó mentén történő kereséskor ezek az információk segítenek a fuvarozóknak és járművezetőknek a hatékony tervezésben és a költségek optimalizálásában.

Autópálya díjak Európában

Az autópálya díjak Európában országonként eltérnek és a pályamatrica díjak szedésének módja is különbözőképpen megoldott. Alapvetően kétfajta európai autópálya díj szedésről beszélhetünk. Az egyik a matricás, a másik a kapus rendszerű. Az előbbi lényegében időalapú, az utóbbi pedig általában drágább és a kapuknál rendesen feltorlódhat a sor egy nyári nyaralási hullám idején. A kapus rendszerű pályadíjak esetén viszont valóbban csak azért az útért, útszakaszért fizetünk, amit használunk.

Az autópálya díj Horvátországban például a kapus rendszerrel működik, és tudni kell, hogy az országnak több, mint 1200 kilométernyi autópályája van. A horvátországi autópálya kapuknál EUR-val vagy bankkártyával is fizethetünk, vagy az ENC fedélzeti eszköz használata is lehetséges. Mi az ENC készülék? Egy olyan fedélzeti egység, amihez egy folyószámla van kapcsolva. Erre akár már otthon indulás előtt feltölthetünk pénzt, amit majd a rendszer az úthasználatért levon.

Az ENC készülék a szélvédőre van helyezve és amikor például egy horvát autópályaszakaszra hajtunk fel, az ENC készülékes járművünkkel külön sávban haladhatunk, ezzel garantálva, hogy nem kell várakozni a kapuknál. Az ENC-vel rendelkező járműveket a sorompó szenzorjai érzékelik, a fedélzeti egység hangjelzést ad, levonódik a pályadíj és felnyíik a sorompó, szabad az út.

Ha például Románia autópálya díjait tekintjük, a járművek kategóriánként is be vannak sorolva, hasonlóan, mint a magyar autópálya matrica díjak esetében, és választhatunk 10 napos, 1 hónapos, 1 éves vagy 1 éves megyei pályamatricát. D1 kategóriában egyébként a 10 napos autópálya díj a magyarországival (1 hetes) megegyező, azaz 5500 Ft.

Autópálya matrica árak országonként

Az előbb említett romániai autópálya díj szinte a magyar autópálya matrica árakkal azonos, de például egy Szlovénia autópálya díj sem különbözik jelentősen a hazaitól. Náluk szintén időalapú matricás rendszer működik, és a szlovén autópálya matrica ára a magyartól nem tér el jelentősen.

Szerbia autópályadíj kapus rendszerű, a horvátországihoz hasonlóan, az egyes pályaszakaszokért pedig 1,5-6,5EUR között kell fizetni.

Európai autópálya díjak alakulása

Az autópályadíjak Olaszországban is kapuknál fizetendők, felhajtáskor jegyet kapunk, majd az autópálya elhagyásakor fizetünk. Az egyes szakaszok díja 10-64 EUR közötti, kiemelkedően drágának mondható Európában. Ráadásul olaszországi alagutakon is van, ahol fizetni kell, körülbelül 15-47 EUR közötti összeget.

Németországban autópálya használatért személyautóknak és motoroknak nem kell fizetni, de a német autópálya díjak teherautóra úgy vannak szabályozva, hogy Németországban minden 7,5 tonna összetömeg feletti teherautónak távolságalapú útdíjat kell fizetni az autópályák használatáért a TOLL COLLECT autópályaüzemeltető felé.

Svájcban az autópályák és autóutak használatához éves matricát kell vásárolni, ami körülbelül 40 CHF.

A svájci autópálya díjak kamionra másképp működnek, a 3,5 tonna feletti teherautókra nem kell matricát vásárolni, DE nehézgépjármű illeték fizetésére kötelezettek!

Autópálya díjak teherautóra

Magyarországon 2013 óta a 3,5 tonna feletti teherautóknak a megtett távolság után kell útdíjat fizetni. A díjköteles úthálózat részletesen megtalálható a HU-GO rendszerében. A megtett úttal arányban lévő díjfizetési kötelezettség egyrészt a tehergépkocsi kategóriájától is függ, másrészt annak környezetvédelmi besorolásától, harmadrészt pedig a használt úttípustól.

A 3,5 tonna alatti tehergépkocsik D2 kategóriába tartoznak. Ha utánanézünk, mennyi a magyar autópálya díj teherautóra, látható, hogy a heti 8 000 Ft, a havi 12 600 Ft, míg az éves országos 69 830 Ft, az éves vármegyei pedig 11 450 Ft.

Autópálya matrica 2024

Az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) döntése alapján Magyarországon minden évben inflációkövető módon újra számoljak az autópálya matrica árakat, ebből eredően a pótdíjakat, pótdíjkülönbözeteket is.

  1. január 1-től az alábbi autópálya díjak lesznek érvényben:
Kategória Heti Havi Éves Megyei
D1 6 400 Ft 10 360 Ft 57 260 Ft 6 660 Ft
D2 9 310 Ft 14 670 Ft 81 280 Ft 13 330 Ft
B2 20 640 Ft 29 270 Ft
U 6 400 Ft 10 360 Ft 57 260 Ft 6 660 Ft
D1M 3 200 Ft 5 180 Ft 57 260 Ft 6 660 Ft

(Forrás: e-autopalyamatrica)

Magyar autópálya díjak teherautóra

D2 díjkategóriába tartozik a 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű tehergépkocsi, ha egy 10 napos matrica árat nézünk vagy pontosítva, Magyarországon egy 1 hetes matrica árat, a D2 kategóriába tartozó teherautókra 8 000 Ft, míg a személygépkocsikra 5 500 Ft, tehát a D2 kategória 1 hetes pályamatricája körülbelül 45 %-kal kerül többe.

Jelenlegi (2023-as) magyarországi autópálya díjak:

Kategória Heti Havi Éves országos Éves vármegyei
D1 5 500 Ft 8 900 Ft 49 190 Ft 5 720 Ft
D2 8 000 Ft 12 600 Ft 69 830 Ft 11 450 Ft
B2 17 730 Ft 25 150 Ft 228 850 Ft 22 890 Ft
U 5 500 Ft 8 900 Ft 49 190 Ft 5 720 Ft
D1M 2 750 Ft 4 450 Ft 49 190 Ft 5 720 Ft

(Forrás: e-autopalyamatrica)

Ne felejtsük el, hogy Magyarországon 2013.07.01-től a korábbi időarányos útdíj helyett a megtett távolság után kell fizetni útdíjat minden 3,5 t feletti teherautónak!

 Az útdíj változásokról részletesen írtunk a Szibéria Sped oldalán a közelmúltban.

Az autópályadíjak 2024-ben átlagosan 16%-kal drágulnak Magyarországon az inflációkövető emelés után. A fuvarozó vállalkozásoknak, a logisztikai cégeknek az európai pályamatricák, útdíjak költségeit a megbízások vállalásakor ugyanúgy precízen tervezni kell, akárcsak az üzemanyagköltségeket.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Járművezetők munkaidő számításának gyakori hibái és megoldások

Járművezetők munkaidő számításának gyakori hibái és megoldások

A járművezetők számára a munkaidő számítás nem csupán egy adminisztratív feladat; az a biztonságos munkavégzés, a jogszabályi előírások betartása és a pénzbírságok elkerülésének alapja. A pontos munkaidő számítás elengedhetetlen a közúti közlekedés biztonságának fenntartásához, valamint a járművezetők jólétének és a fuvarozó vállalatok gazdasági érdekeinek védelméhez.

Tovább olvasom
FIFO elv alkalmazása és jelentősége

FIFO elv alkalmazása és jelentősége

A készletgazdálkodás az üzleti siker egyik kulcsfontosságú eleme, különösen a gyártás és a kiskereskedelem területén. Ebben az összefüggésben a FIFO (First-In, First-Out) elv alkalmazása kiemelkedő jelentőséggel bír, mivel ez a módszer segít optimalizálni a készlet forgását, csökkenteni a lejáratok kockázatát és javítani a pénzügyi teljesítményt.

Tovább olvasom
Európai közlekedési korlátozások és kamion tilalom 2024-ben

Európai közlekedési korlátozások és kamion tilalom 2024-ben

A teherautóval az országhatáron túlra is szállítást végzőknek minden esetben ismerni kell az európai közlekedési korlátozásokat és kamion tilalmakat. Ezek alapján hatékonyabban tervezhető a szállítás folyamata, akár költségeket és időigényt tekintve.

Tovább olvasom
Digitális tachográf hibakódok értelmezése

Digitális tachográf hibakódok értelmezése

Ha tachográffal felszerelt járművet vezetünk, ismernünk kell a digitális tachográf működését, piktogramjait, a digitális tachográf hibakódok értelmezésével tisztában kell lennünk! 2023. augusztus 21-től az újonnan forgalomba állításra kerülő, nemzetközi fuvarozásban résztvevő teherautókon csak a második generációs tachográf használható.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.