Európai autópálya díjak alakulása 2024-ben

2023. október 13.

Az európai autópálya díjak alakulása 2024-ben is foglalkoztatja az autósokat, nem beszélve a különböző megbízásokat teljesítő fuvarozó, szállítmányozó cégekről. Ez utóbbiaknak már a megbízó részére elküldött árajánlat elkészítéséhez pontosan ismerni kell a várható kiadásokat. Az autópálya díjak Európában nem egységesek, országonként eltérő a díjszabás, de a legtöbbet megvásárolhatjuk ma már online vagy SMS-ben, akár előre is. Az európai autópálya díjakon felül még fizetős utakkal is számolni kell, sőt akár alagutakon vagy hidakon történő átkelésért is pénzt kérhetnek. Nézzük, mit kell tudni az autópálya matrica árakról, hogyan alakulnak az autópálya díjak teherautóra!

Autópálya díjak Európában

Az autópálya díjak Európában országonként eltérnek és a pályamatrica díjak szedésének módja is különbözőképpen megoldott. Alapvetően kétfajta európai autópálya díj szedésről beszélhetünk. Az egyik a matricás, a másik a kapus rendszerű. Az előbbi lényegében időalapú, az utóbbi pedig általában drágább és a kapuknál rendesen feltorlódhat a sor egy nyári nyaralási hullám idején. A kapus rendszerű pályadíjak esetén viszont valóbban csak azért az útért, útszakaszért fizetünk, amit használunk.

Az autópálya díj Horvátországban például a kapus rendszerrel működik, és tudni kell, hogy az országnak több, mint 1200 kilométernyi autópályája van. A horvátországi autópálya kapuknál EUR-val vagy bankkártyával is fizethetünk, vagy az ENC fedélzeti eszköz használata is lehetséges. Mi az ENC készülék? Egy olyan fedélzeti egység, amihez egy folyószámla van kapcsolva. Erre akár már otthon indulás előtt feltölthetünk pénzt, amit majd a rendszer az úthasználatért levon.

Az ENC készülék a szélvédőre van helyezve és amikor például egy horvát autópályaszakaszra hajtunk fel, az ENC készülékes járművünkkel külön sávban haladhatunk, ezzel garantálva, hogy nem kell várakozni a kapuknál. Az ENC-vel rendelkező járműveket a sorompó szenzorjai érzékelik, a fedélzeti egység hangjelzést ad, levonódik a pályadíj és felnyíik a sorompó, szabad az út.

Ha például Románia autópálya díjait tekintjük, a járművek kategóriánként is be vannak sorolva, hasonlóan, mint a magyar autópálya matrica díjak esetében, és választhatunk 10 napos, 1 hónapos, 1 éves vagy 1 éves megyei pályamatricát. D1 kategóriában egyébként a 10 napos autópálya díj a magyarországival (1 hetes) megegyező, azaz 5500 Ft.

Autópálya matrica árak országonként

Az előbb említett romániai autópálya díj szinte a magyar autópálya matrica árakkal azonos, de például egy Szlovénia autópálya díj sem különbözik jelentősen a hazaitól. Náluk szintén időalapú matricás rendszer működik, és a szlovén autópálya matrica ára a magyartól nem tér el jelentősen.

Szerbia autópályadíj kapus rendszerű, a horvátországihoz hasonlóan, az egyes pályaszakaszokért pedig 1,5-6,5EUR között kell fizetni.

Európai autópálya díjak alakulása

Az autópályadíjak Olaszországban is kapuknál fizetendők, felhajtáskor jegyet kapunk, majd az autópálya elhagyásakor fizetünk. Az egyes szakaszok díja 10-64 EUR közötti, kiemelkedően drágának mondható Európában. Ráadásul olaszországi alagutakon is van, ahol fizetni kell, körülbelül 15-47 EUR közötti összeget.

Németországban autópálya használatért személyautóknak és motoroknak nem kell fizetni, de a német autópálya díjak teherautóra úgy vannak szabályozva, hogy Németországban minden 7,5 tonna összetömeg feletti teherautónak távolságalapú útdíjat kell fizetni az autópályák használatáért a TOLL COLLECT autópályaüzemeltető felé.

Svájcban az autópályák és autóutak használatához éves matricát kell vásárolni, ami körülbelül 40 CHF.

A svájci autópálya díjak kamionra másképp működnek, a 3,5 tonna feletti teherautókra nem kell matricát vásárolni, DE nehézgépjármű illeték fizetésére kötelezettek!

Autópálya díjak teherautóra

Magyarországon 2013 óta a 3,5 tonna feletti teherautóknak a megtett távolság után kell útdíjat fizetni. A díjköteles úthálózat részletesen megtalálható a HU-GO rendszerében. A megtett úttal arányban lévő díjfizetési kötelezettség egyrészt a tehergépkocsi kategóriájától is függ, másrészt annak környezetvédelmi besorolásától, harmadrészt pedig a használt úttípustól.

A 3,5 tonna alatti tehergépkocsik D2 kategóriába tartoznak. Ha utánanézünk, mennyi a magyar autópálya díj teherautóra, látható, hogy a heti 8 000 Ft, a havi 12 600 Ft, míg az éves országos 69 830 Ft, az éves vármegyei pedig 11 450 Ft.

Autópálya matrica 2024

Az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) döntése alapján Magyarországon minden évben inflációkövető módon újra számoljak az autópálya matrica árakat, ebből eredően a pótdíjakat, pótdíjkülönbözeteket is.

  1. január 1-től az alábbi autópálya díjak lesznek érvényben:
Kategória Heti Havi Éves Megyei
D1 6 400 Ft 10 360 Ft 57 260 Ft 6 660 Ft
D2 9 310 Ft 14 670 Ft 81 280 Ft 13 330 Ft
B2 20 640 Ft 29 270 Ft
U 6 400 Ft 10 360 Ft 57 260 Ft 6 660 Ft
D1M 3 200 Ft 5 180 Ft 57 260 Ft 6 660 Ft

(Forrás: e-autopalyamatrica)

Magyar autópálya díjak teherautóra

D2 díjkategóriába tartozik a 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű tehergépkocsi, ha egy 10 napos matrica árat nézünk vagy pontosítva, Magyarországon egy 1 hetes matrica árat, a D2 kategóriába tartozó teherautókra 8 000 Ft, míg a személygépkocsikra 5 500 Ft, tehát a D2 kategória 1 hetes pályamatricája körülbelül 45 %-kal kerül többe.

Jelenlegi (2023-as) magyarországi autópálya díjak:

Kategória Heti Havi Éves országos Éves vármegyei
D1 5 500 Ft 8 900 Ft 49 190 Ft 5 720 Ft
D2 8 000 Ft 12 600 Ft 69 830 Ft 11 450 Ft
B2 17 730 Ft 25 150 Ft 228 850 Ft 22 890 Ft
U 5 500 Ft 8 900 Ft 49 190 Ft 5 720 Ft
D1M 2 750 Ft 4 450 Ft 49 190 Ft 5 720 Ft

(Forrás: e-autopalyamatrica)

Ne felejtsük el, hogy Magyarországon 2013.07.01-től a korábbi időarányos útdíj helyett a megtett távolság után kell fizetni útdíjat minden 3,5 t feletti teherautónak!

 Az útdíj változásokról részletesen írtunk a Szibéria Sped oldalán a közelmúltban.

Az autópályadíjak 2024-ben átlagosan 16%-kal drágulnak Magyarországon az inflációkövető emelés után. A fuvarozó vállalkozásoknak, a logisztikai cégeknek az európai pályamatricák, útdíjak költségeit a megbízások vállalásakor ugyanúgy precízen tervezni kell, akárcsak az üzemanyagköltségeket.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
EKAER bejelentés: Minden, amit tudni kell 2023-ban

EKAER bejelentés: Minden, amit tudni kell 2023-ban

Az EKAER bejelentés tudnivalóit, lényeges információit gyűjtöttük össze, hogy hasznos információval szolgálhassunk az EKAER jelentéséről, az EKAER köteles termékekről és úgy eleve az EKAER ügyintézésről. Lényegében az EKAER rendszer felé bejelentési kötelezettség az első adóköteles termékértékesítésnél keletkezik.

Tovább olvasom
Automatizált raktározás hatása

Automatizált raktározás hatása

Az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése globális szinten új kihívásokat és lehetőségeket hozott a vállalatok számára. Európában a határon átnyúló e-kereskedelem egyre nagyobb teret hódít, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ehhez a változáshoz, hogy versenyképesek maradjanak.

Tovább olvasom
Gépjárművezetői kártya cseréje és megújítása

Gépjárművezetői kártya cseréje és megújítása

A gépjárművezetői kártya cseréje, folyamatos érvényessége a hivatásos sofőrként közúti árufuvarozásban dolgozó személy felelőssége.

Tovább olvasom
Vám mértéke és jelentése – Minden, amit tudni kell róla

Vám mértéke és jelentése – Minden, amit tudni kell róla

A vám jelentése szerint a vám a hazai gazdaság védelmének legfontosabb eszköze. Azáltal, hogy egy külföldről érkező áru vámköteles, növeli az áru költségét, ami miatt a hazai áruk vonzóbbá válhatnak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.