Légi szállítás

A nemzetközi szállítás nemcsak közúton, vasúti úton, tengeri úton, de légi szállítás keretében is megvalósulhat. A légi szállítás kiemelt előnye a többi szállítási módhoz viszonyított rövid tranzitidő, ugyanakkor nem számít olcsó szállítási módnak, ráadásul bizonyos áruféleségek légi szállítása kizárt. (pl. lőfegyverek, robbanóanyagok, gyúlékony anyagok) Vannak helyzetek és termékek, melyek esetében kizárólag légi szállítás jöhet szóba, a Szibéria Sped ezeknek az eseteknek is felkészülve áll elébe!

Légi szállítás

Léteznek olyan termékek, melyek kizárólag légi úton szállíthatóak, ezek köre ráadásul folyamatosan bővül. Ide tartozhatnak például nagy értékű vagy kiemelten érzékeny termékek, melyek lehetnek romlandó természetűek, életmentő funkcióval bíró termékek vagy bármilyen speciális, kényes tulajdonsággal bíró áruk. 

A légi árufuvarozás az áruk repülőgépekkel történő szállítása. Ez akár charterjárattal, akár egy légitársaság rakománykapacitásának felhasználásával is történhet.

Légi fuvarozás előnyei

A légi fuvarozás előnye, hogy rövid a tranzitidő, akár 24-72 óra leforgása alatt a világ távoli pontján lehet az áru.

A rövid tranzitidő következtében minimalizálható a raktárkészlet nagysága és a szállítás gyorsasága, jellege miatt legtöbbször nincs szükség drága és jelentős térfogattal bíró csomagolóanyagokra.

A légi szállítás igazán vonzó azoknak a vállalkozásoknak, akiknek gyorsan kell a terméket szállítani, azok esetleg időérzékenyek vagy romlandóak.

A magas üzemanyagköltség ugyanakkor visszaköszön a légi szállítás magas árában.

Légi fuvarozás díjszabás

A szállítmányozási módok közül kétségtelenül a leggyorsabb a légi szállítás, de biztonság szempontjából is élen jár.

A fuvardíjakat tekintve ugyanakkor a légi szállítmányozás ára a legmagasabb.

Mindemellett szigorúan szabályozva van a szállítmány mérete, súlya és egyes anyagok, áruk légi szállítása nem lehetséges.

Légi fuvarozás formái

A légi fuvarozás legtöbbször más fuvarozási formával kombinálva valósulhat meg. Gyakorlatban a repülőgéppel szállított árut a feladási helytől a repülőig vagy a leszállási helytől a címzettig még vonattal vagy teherautóval tovább kell szállítani.

A légi szállítmányozásnál fontos tudni, hogy a légitársaságok a legtöbb esetben nem fogadnak közvetlen szállítási megbízást. Szükség van szállítmányozó bevonására.

A Szibéria Sped szállítmányozóként elvégzi a háztól – házig szolgáltatást, raktározza, ha szükséges, vámkezeli az árut igény szerint. A légi szállítási szolgáltatás résztvevői:

  • feladó
  • szállítmányozó cég
  • légitársaság
  • kiszolgáló ügynök: az érkező repülőtéren elvégzi az áru kezelését, hatósági ügyintézését
  • címzett

A légi szállítmány lehet:

  • expressz rakomány: olyan küldemények, melyeket gyorsan és magas biztonsági elvárások mellett kell kézbesíteni
  • általános légi rakomány: azokhoz az árukhoz, melyek nem igénylik a leggyorsabb kézbesítést és nem igényelnek magas szintű biztonságot sem
  • romlandó rakomány: élelmiszerek vagy virágok szállításához, melyeket megfelelő hőmérsékleten kell tartani

veszélyes rakomány: minden, ami káros lehet az élőlényekre vagy környezetre nézve. Különleges kezelést és csomagolást igényelnek.