Szójegyzék

Szójegyzékünkben megtalálja a szállítmányozással kapcsolatos összes fontos fogalmat. Informálódjon most!

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z

 

A

ADR

ADR = Accord européen sur le transport de marchandises Dangereuses sur Route

Nemzetközi megállapodás, amely a veszélyes áruk közúti szállítmányozását szabályozza.

Aláfutásgátló (oldalt, hátul)

Az aláfutásgátló egy biztonsági berendezés a pótkocsikon és kamionokon, hogy baleseteknél senki ne kerülhessen a gépjármű alá.

AÖSp

AÖSp = Allgemeine Österreichische Spediteursbedingungen (Általános Osztrák Szállítmányozási Feltételek)

Az AÖSp megegyezés szerint érvényes, amely többek között a megbízó és a fuvarozó közötti jogviszonyt, valamint a fuvarozó felelősségét szabályozza.

Aramid anyag

Az Aramid olyan speciális anyag, amelyet a tetőfedésnél használnak. Az Aramid sárga színű és tűzgátló.

 

B

BAG

Deutsches Bundesamt für Güterverkehr, German office responsible for freight transport

(www.bag.bund.de)

 

H

HACCP

HACCP = Hazard Analysis and Critical Control Points (Veszélyelemzés és Kritikus Szabályozási Pontok)

Ez egy megelőző intézkedésekre alapuló menedzsmentrendszer. Az élelmiszerek szállítása során fellépő legfőbb egészségügyi veszélyek azonosítására, értékelésére és kordában tartására szolgál. A cél az a lehető legnagyobb termékbiztonság és a végfelhasználót védelme.

 

I

Incoterms

Az „Incoterms” kifejezés a nemzetközi kereskedelmi feltételek (International Commercial Terms) tömör megfogalmazása. Először 1936-ban használták annak a 11 szabálynak a leírására, amelyek meghatározzák az egyes felek felelősségét a nemzetközi ügyletekben.

 

S

Semi container service

A konténerek mellett hagyományos árukat is fuvarozó hajó.

SI-SO

(Swim in-Swim out) rendszer a tengeri és folyami hajózás közötti kapcsolatot teremti meg. Lényege, hogy a bárkák, mint speciális úszókonténerek beúsznak a tengerjáró hajóban, ott speciális rakodó berendezések a hajó fedélzetére emelik, s a rendeltetési helyhez közeli kikötőben újra vízre bocsátják, hogy aztán ismét belvízen úszva tegye meg a még hátralevő távolságot.

Előnye, hogy nem igényel kikötıt, gyors rakodást tesz lehetővé időjárás-független, gyakorlatilag árukármentes, a továbbítás olcsó.

Hátránya, hogy a tengerjáró hajók speciális kiképzési költsége nagy. Az úszó bárkákat csoportosan tolóhajók mozgatják.

SZIR

Szállításirányítási Információs Rendszer

SZMGSZ

Nemzetközi Vasúti Árufuvarozási Megállapodás

 

T

TACT

A TACT (The Air Cargo Tariff and Rules).

Nemzetközileg elfogadott és szabványosított légiforgalmi tarifarendszer, amelyet a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA) állított össze. A TACT  általános szabályokat, tarifákat és eljárásokat tartalmazza a légiforgalmi áruk szállítására vonatkozóan

Tárház

A klimatizált tárház lehetőséget nyújt arra, hogy az érzékeny vagy speciális követelményeket igénylő áruk megfelelő körülmények között legyenek tárolva. A hőmérséklet- és páratartalom-szabályozás segít megőrizni az áruk minőségét és állapotát, valamint csökkenti a romlás vagy a károsodás kockázatát.

TEU

Twenty-Foot-Equivalent Unit: A konténerforgalom nagyságát kifejezı mértékegység. 1 TEU forgalom = 20 lábas konténer forgalommal

TIR

A TIR (Transports Internationaux Routiers) a nemzetközi közúti áruszállítás egy speciális rendszere és megállapodás, amelyet a TIR Egyezmény szabályoz. A TIR rendszer lehetővé teszi a határokon átnyúló árufuvarozást, megkönnyítve a vámkezelést és az áruk átvételét az országhatárokon.

Az IRU (Nemzetközi Közúti Szállítási Unió ) a TIR Carnet rendszert koordináló egyesület, amely az EU-ban és más TIR-tagállamokban jótáll a maximum 100 000 euró/TIR Carnet összegű vámilletékért. Néhány TIR-tagországban korlátozott kezességi összeg, maximum 60 000 euró/TIR Carnet van érvényben.

TQM

A TQM rövidítés a „Total Quality Management” angol kifejezésre utal, melynek magyar megfelelője a „Teljes Minőségirányítás”. A TQM egy olyan üzleti filozófia és irányítási megközelítés, amely a minőség fokozott figyelembevételét és a folyamatos fejlesztést helyezi előtérbe az egész szervezetben.

A TQM célja az, hogy a minőség irányítása és fejlesztése az egész szervezetet áthatja, és az alapelveket mindennapi gyakorlattá tegye. Ezáltal a TQM hozzájárul a vállalat hatékonyságának, versenyképességének és hosszú távú sikerének növeléséhez.

 

U

ULD

unit load device (ULD), A repülés biztonság alapvető eleme. Magyar megfogalmazásban Egységrakományt képző eszközök a légi fuvarozásban

Az egységrakomány eszköz (ULD) vagy egy repülőgép raklap és rakodóháló kombináció, vagy egy repülőgép konténer. Az ULD-k olyan eltávolítható légijármű-alkatrészek, amelyekre a polgári légiközlekedési hatóságok szigorú követelményei vonatkoznak a tervezéstől, a teszteléstől, a gyártástól és az üzemeltetéstől kezdve a javításig és karbantartásig. Egy repülésre alkalmas ULD-nek szerkezetileg alkalmasnak kell lennie a terhek visszatartására, és megfelelő védelmet kell nyújtania a légi eszköz rendszereinek és szerkezetének repülés közben.

Az ULD-k az egyetlen olyan légi járműalkatrész, amely elhagyják a légitársaság ellenőrzését, számos szabályozatlan kézbe kerülve visszatérnek, és hatással vannak a repülésbiztonságra.

Mivel az ULD-műveletek nagy részét kiszervezik a földi szolgáltatóknak, valamint a szállítmányozóknak ezért egyre növekszik az igény a „feladó által épített ULD-k” iránt. A légitársaságok számára kihívássá vált az ULD-műveletek biztonsági megfelelőségének ellenőrzése és felügyelete.

 

V

Vezetési idők

A gépkocsivezetők munkaidejéről és munkavégzéséről szól a megállapodást 1970-ben írták alá Genfben az európai országok. Magyarország 1997-ben csatlakozott a megállapodáshoz. (Lásd: AETR)

 

Z

ZAIR

Záhonyi Automatizált Információs Rendszer

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kiskereskedelmi értékesítés 2023-as kihívásai és lehetőségei

Kiskereskedelmi értékesítés 2023-as kihívásai és lehetőségei

Az elmúlt néhány évben a kiskereskedelmi értékesítés mélyreható változáson ment keresztül. A hagyományos, fizikai boltokra összpontosító megközelítésből egy integrált, omnichannel stratégiába történt a váltás.

Tovább olvasom
Szállítmányozás és fuvarozás: Ismerd meg a különbséget és a logisztikai folyamatokat

Szállítmányozás és fuvarozás: Ismerd meg a különbséget és a logisztikai folyamatokat

A logisztikai rendszerek a nyersanyagok és késztermékek hatékony eljutását biztosítják a rendeltetési helyre. A fuvarozás és a szállítmányozás a logisztika kulcsfontosságú elemei, melyek nélkülözhetetlenek a napi élet zavartalan működéséhez.

Tovább olvasom
Szakértői útmutató a szállítási, szállítmányozási és fuvarozási szerződések közötti különbségekhez

Szakértői útmutató a szállítási, szállítmányozási és fuvarozási szerződések közötti különbségekhez

A jogi terminológiát illetően a szállítási szerződés, fuvarozási szerződés és szállítmányozás közötti különbség sokak számára összetett lehet. A köznyelvben gyakran azonos jelentésűnek tekintik őket, azonban a jog világában jelentős eltérések találhatók közöttük.

Tovább olvasom