Kamion márkák és méretek

2023. szeptember 5.

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni. Egyszerűnek tűnhet kimondani, hogy a Föld egyik pontjáról el kell juttatni árut, terméket, élő állatot, folyadékot vagy bármi mást egy másik, távolabbi helyszínre. Teherautó, sofőr és üzemanyag kell csupán, mondanák a laikusok. Valójában a megfelelő méretű, paraméterű teherautó, adott esetben kamion kiválasztása és hozzá az ideális felépítmény kardinális kérdés a szállítási feladat kifogástalan teljesítéséhez.

Kamion márkák és méretek

A teherszállító járműveket talán a legegyszerűbb fizikai paramétereik alapján csoportosítani. Vannak kicsi, közepes, nagy és óriás teherautók vagy szakmailag pontosítva furgonok, kisteherautók, pótos és nyerges szerelvények. 

Több évtizedes szakmai tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy a megrendelő igényei költségeket tekintve, közlekedési szabályokat és egyéb rendelkezéseket betartva, a szállító kamion fizikai paramétereit figyelembe véve a legoptimálisabb formában történjen a közúti szállítás.

Egy szállítmányozó, fuvarozó cég tapasztalt munkatársai jól tudják, hogy a szállító jármű kiválasztása elsősorban ahhoz kell igazodjon, mit kell szállítani!

Gondoljunk csak bele! Személyautók szállítására például 2 szinten kialakított tréler a legjobb, de ha ömlesztett áruról van szó, mint a kukorica, búza vagy a föld, fontos, hogy önürítős is legyen a jármű. Sőt! Ma már mozgópados kamionok is léteznek, melyek nem emelkednek, nem billennek, akár magasság korlátok esetén is helyt tudnak állni.

Rengeteg szempontot kell figyelembe venni, azontúl, hogy mit kell eljuttatni A pontból B pontba, ismerni kell a kamion márkákat vagy teherautó márkákat, a teherautó méreteket, az útvonal szabályait, tiltásait, a hatósági előírásokat.

Mit értünk teherautó felépítmény alatt

A felépítmény a teherautó alvázára, vázrendszerére van szerelve, speciális típusai lehetővé teszik különböző áruk szállítását.

A fuvarozó, szállítmányozó a kamion hossza, kamion magassága, kamion szélessége, teherbírása alapján választhat gyári vagy utólag kialakított felépítményt is.

Jól át kell gondolni a felépítmény specifikációit. A gyári felépítmények megadott méretekben és kivitelben készülnek el. Az utólag kialakított felépítmények egyedi igények alapján kerülnek gyártásra, engedélyeztetésre.

 A leggyakoribb teherautó felépítmény típusok:

 • Ponyvás felépítmény
 • Dobozos felépítmény
 • Hűtős felépítmény
 • Izotermikus/hőszigetelt felépítmény
 • Tartályos felépítmények
teherautó felépítmények

Kamion méretek és teherautó felépítmények

A ponyvás felépítmények lehetnek acél vagy alumínium szerkezetű platóra alkalmasak, homlokfal magasítással, belföldes vagy vámzáras kivitelben, alu vagy fa deszkázattal és így tovább. Annyi féle feladat, annyi féle különböző megbízás, hogy mondhatni, mindegyik más-más speciális felépítményt kíván.

A ponyvás teherautók is sokfélék lehetnek, például furgonok, kisteherautók vagy kamionok. A gyakorlott szállítmányozók, mint a Szibéria Sped a szállítási feladat kritériumait, elvárásait a hatósági előírásokat, közlekedési szabályokat tartják szem előtt, mikor járművet választanak a feladat elvégzéséhez.

Nagyon gyakori, hogy a szállítmányozó cégek a furgonokat veszik igénybe hűtött áru szállítási megbízásokhoz vagy olyan gépjármű alvázat vásárolnak, amire hőszigetelt felépítményt képzeltek el. A hűtős felépítmények esetén korszerű megoldásokra, hatékony szigetelés kialakításra, megfelelő hűtési kapacitásra van ilyenkor szükség, hogy a szállítandó áru útja maximálisan biztonságos legyen hűtési szempontból. Nemcsak húst, tejterméket, tojást, fagyasztott termékeket, de akár különleges növényféléket is szállítanak hűtős felépítményben.

A nyergesvontató félpótkocsi vonatására van kialakítva, egyedül, magában rakomány szállítására nem alkalmas. A nyerges vontatók főként rövid alvázú teherautók, amin a vezetőfülke mögött a félpótkocsi vontatására kialakított nyereg helyezkedik el, ehhez kapcsolódva veszi át a nyerges vontató a rátámaszkodó félpótkocsi súlyának egy részét.

A félpótkocsi típusok között sokféle fajta és eltérő méretek vannak. Lehet rönkszállító, mozgópadlós, konténerszállító és így tovább.

A darus teherautókat megszámlálhatatlan helyzetben munkára fogják a mindennapi élet számos területén. A darus teherautók nemcsak teherszállításra, de emelésre, rakodásra és mozgatásra is alkalmasak, így kombinálva több, különálló gép erejét és az eltérő funkciókat.

Kamion márkák bemutatása

Ha azt mondjuk, hogy MAN vagy IVECO, esetleg DAF, SCANIA a legtöbbünk azonnal a monumentális kamionokra gondol.

Szakmai berkekben jól tudják, hogy kamion és kamion között is óriási különbségek lehetnek akár ergonómiát, megbízhatóságot, üzemanyagfogyasztást, vezetési tulajdonságokat és egyéb fontos tényezőket tekintve.

Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

Minden évben kiosztják a Truck of the Year díjat, melynek lényege, hogy a díjat az kaphatja meg, amelyik márka adott típusa leginkább hozzájárul a szállítmányozás hatékonyságának javításához. A díj oda ítélését az alábbi kritériumok határozzák meg:

 • üzemanyag fogyasztás
 • környezeti hatás
 • technológiai újítások
 • kényelem
 • biztonság
 • vezetési tulajdonságok
 • teljes fenntartási költség

Lássuk hát a legismertebb kamion márkákat, kamion méreteket, főbb kiemelhető tulajdonságokat!

MAN

2021-ben a MAN TGX nyerges vontató nyerte el a nívós Truck of the Year díjat. A vezetési kényelem, a műszerek könnyű kezelhetősége, az innovatív műszerfal és a multimédia rendszer irányításáért felelős MAN Select sokat dobott a latba a többi versenytárssal szemben.

A vezető jobban tud az útra koncentrálni, kevesebb időt és energiát fordít a képernyő kezelésére, jobban tud koncentrálni. A vezetési biztonságot más rendszerek is elősegítik, a radar alapú kanyarodási, sávváltási, araszolási asszisztens mind-mind ezt szolgálják. A MAN teherautó fülke kényelmes, minőségi, a sofőr kényelmét maximálisan kielégíti.

SCANIA

Tapasztalt kamionosok a SCANIA kamion hallatán elsőként vágják rá, hogy nagyszerű a fogyasztása! Mikor több ezer, akár tízezer kilométert kell megtenni 1-1 út során, akár 1-2-3 literes üzemanyag fogyasztás is súlyosan nyom a latba anyagilag. 

A SCANIA megoldásai a hatékonyságot növelik, miközben a környezetre gyakorolt káros hatásokat a fejlesztők folyamatosan csökkentik. Az egész világon jelen vannak, több, mint 100 országban értékesítenek teherautókat, kamionokat, buszokat.

1891 óta lézető, minőségi kamionokat gyártó svéd cég, melyet az elmúlt évtizedekben a Volvo, MAN AG is próbált felvásárolni.

DAF

2022-ben a DAF több kategóriában is elvitte a pálmát. Ők az első olyan teherautó gyártó, akik a teherautók új generációját vezetik be, melyek a tömegre, méretekre vonatkozó szabályozásoknak tökéletesen megfelelnek.

Az ívelt szélvédő, a járdaszegélyre néző ablakok vagy az alacsonyan elhelyezkedő oldalablakok mind-mind a praktikum és kényelem hírnökei. 

Az új DAF kamionokban a digitális látórendszer és az új sarok kamera sikeresen váltotta fel a hagyományos oldalsó visszapillantókat.

A DAF nyerges kamion rendkívül kényelmes, a sofőr kényelmét maximálisan biztosítja.

VOLVO

Sok kamionosnál az álomautó, vagyis álomkamion a svéd VOLVO. Ezeket, akárcsak a DAF, SCANIA, Mercedes vagy MAN kamionjait millió kilométer feletti használatra tervezték.

A Volvo típusszámai F-el kezdődnek, ezután jönnek a számok, amelyek a méreteket, motort jelölik. A Volvok is egyre takarékosabb kamionok, étvágyuk 1990-től napjainkig 20 %-kal csökkentek

A svéd gyártó újabb teherautói jelentősen mérséklik a károsanyag kibocsátást és a fogyasztást is. Aktív biztonságtechnikai rendszereik de akár elektromos kamionjuk is van, minden igény kielégítően.

A svéd márka nem véltelen népszerű, megbízható, minőségi és szinte bármilyen fuvarozási igényre van ideális ajánlatuk.

Egyébként a Volvo lett az első sorozatgyártású elektromos teherautó Magyarországon.

MERCEDES

A Mercedes partnerként segíti a vállalkozásokat a szállítási kihívások teljesítésében. Több, mint 100 éves járműgyártási tapasztalattal és minőségükkel, megbízhatóságukkal nemcsak személyautók tekintetében, de teherautók terén, kamionok között is vezető márka. A 2019 után gyártott Actros modellek fülkéjében műszerek helyett képernyőket talál a sofőr.

A Mercedes teherautók komfortosak, a kényelem új dimenizóját tárják fel. Megvalósítják azt, amiről mások még csak elmélkednek. Az Actros kiválóan teljesíti a távolsági fuvarozás és a nem egyszerű terítőfuvarozás követelményeit is, ráadásul hatékonyan, megbízhatóan és hihetetlen kényelem mellett.

IVECO

Az önvezető járművek gondolata egyre népszerűbb, igény is van rá. Akárcsak a Scania, az Iveco is az önvezető kamionok fejlesztését célozza napjainkban.

Az Iveco teherautó gyár 1975 óta működik, járműveik mindig lényegre koncentráló tervezésen alapultak, kitűnő ár-érték arányt megcélozva.

Az Iveco nagykategóriás teherautók között az S-Way távolsági nemzetközi fuvarozó kamion egy igazi strapabíró teherautó. Az Iveco Astra brutális terepfeladatokra épít megbízható járműveket.

FORD

2019-ben az Év kamionja díjat a Ford F-Max vitte el, kiemelkedően szerepelt a hajtáslánc, a hatásfoka és az 500 lóerős Ford motor is.

A Ford teherautóknál komfortos és ergonomikus a fülke, a Ford kamion ezen típusának (F-Max) a  mérete 2,16 méter magas és 2,5 méter széles. A digitáis műszerfal és a jármű kapcsolódási funkciói szintén lenyűgözték a zsűritagokat.

SISU

A SISU SA-150 kéttengelyes tehergépkocsit a finn gyártó 1982-1991 között gyártotta. 6400 kg szállítókapacitásuk és négykerékmeghajtásuk tökéletesen ellátta a finn védelmi erők igényeit. Elsősorban vontatásra, lőszer szállításra használták.

Motorja vízhűtéses, turbós, hathengeres, soros, közvetlen befecskendezéses dízel, max. nyomatéka 680 Nm.

MAZ

Orosz teherautó márka a MAZ. A Minszki Autógyár, vagyis a MAZ teherautó gyártója Fehéroroszország legnagyobb autógyártó vállalata. Kamionosok sokszor mondják, főleg, ha vezettek nyugati gyártmányú teherautót, hogy a MAZ nem a kedvencük. Itthon főként azoknak ismerős, akiket kötelező sorkatonaságra besoroztak, hiszen a MAZ teherautók katonai terepen rendszeresen felbukkantak. A Minszki Autógyár többször előállt innovatív megoldásokkal, nemrég a 47 méter hosszú kamionja prototípusával például. Ezt Ázsia és Európa közötti selyemúton közlekedő szerelvények alternatívájaként gondolják.

KAMAZ

A KAMAZ volt a világ 10. legnagyobb nehéz tehergépkocsi gyártó vállalata. A KAMAZ 5511 billencs hozzátartozott a közutakhoz az elmúlt évtizedekben.

A magyar fuvarozók is kedvelték srapabírósága, szerelhetősége miatt. Az üresen 8,9 tonnás teherautó 10 tonna rakományt tudott szállítani 6,6 m3-es platóján. Persze ez volt papíron, de a való életben 15 tonnával is elbírt, hihetetlenül erős volt. A platót hidraulikus, 3 részből álló munkahenger billentette a magasba.

A Kamaz teherautóknak a környezetvédelmi normák szigorodása betette az ajtót, és egyre fokozódott az igény egyébként is a kisebb fogyasztású, kevésbé szervízigényes, modernebb teherautókra.

Kamion méretek és jelentőségük

3.5 tonnás teherautó

A 3.5 tonnás teherautó esetében is tudni kell, hogy összgördülőben annyi! Azaz az önsúllyal együtt. A 3.5 tonnás teherautók viszik a boltok, üzleteik áruit. Be tud menni a belvárosba, viszonylag könnyen lehet vele mozogni, parkolni. Ha hűtőfelépítmény van rajtuk, körülbelül 1 tonnát tudnak szállítani, ha platós teherautó, akkor nagyjából 1800 kg-ot.

A 3,5 tonnás teherautó nem behajtási engedély köteles, ezért budapesi költöztetéshez is kiválóak, alkalmazzák is ezt a típust. Nemzetközi költöztetéshez inkább a 3,5-5 tonnás teherautók javasoltak.

7.5 tonnás teherautó

A 7,5 tonnás teherautók raksúlyukat tekintve nagyjából 2-3 tonnát tudnak szállítani. Raktérfogatuk 41-49 m3, a rakodás könnyítésére sokszor emelőhátfalas kivitelűek. Elég magasak az autópályadíjak rájuk, az üzemeltetésük is több, mint a 3,5 tonnás teherautóké.

12 tonnás teherautó

Szállítmányozó cégnél a megrendelés kivitelezésének tervezésekor mindig figyelembe kell venni, hogy a behajtási engedélyek, közlekedési táblák mit engednek, mit írnak elő.

Van, ahová nem lehet 12 tonnás teherautóval behajtani, pedig ez a jármű már tetemes bútort vagy árut képes elszállítani A pontból B pontba.

Egy 12 tonnás teherautó teherbírása nagyjából 4-5 tonna között mozog. A 12 tonnás kamion méretei pedig (rakfelület) 6,2*2,45 m.

A kamion plató méretek alapján különböző felépítmények vásárlására, gyártatására is van lehetőség, ezáltal szinte nincs vállalhatatlan szállítási feladat.

24 tonnás teherautó

Egy 24 tonnás kamion méretei általában rakfelületet tekintve már 6,5*2,5 méter, maximális terhelhetőségük 9-10 tonna.  Látható, hogy a 24 tonnás teherautó méretei minimálisan haladják meg a 12 tonnás teherautó méreteit, mégis a hasznos térfogat jelentősen nagyobb.

24 tonnás kamion terhelhetősége, hasznos térfogata alapvetően a felépítmények típusától, gyártójától függ.

A pótos szerelvény terhelhetősége 15-24 tonna közötti, általában 2,7 méteres rakodási magasság esetén.

A nyerges szerelvény a legelterjedtebb a 40 tonna össztömegű teherautók között. A nyerges szerelvény két részből áll, de a vontatónak nincs saját rakfelülete. Általában 24 tonnát tud szállítani, belmagassága 2,7-3 méter közötti.

Felépítmény gyártás

A felépítmény gyártás iparágban tevékenykedő vállalatok szinte minden igényt kielégítően kínálnak különböző szabvány felépítményeket, de természetesen egyedi felépítmény gyártására is van lehetőség.

Fix plató, billenő felépítmény, gépszállító felépítmény vagy gabonás felépítmény, melyik cégnek mire van szüksége. Az egyedi felépítmény gyártás során a tervezést, kivitelezést, műszaki vizsgáztatást is vállalják a felépítmény gyártó cégek.

Schwarzmüller

A Schwarzmüller, Kögel, Schmitz és Krone főként hűtőket, ponyvás felépítményeket gyártanak. A nyerges vontatónak van egy vonórésze, nyeregszerkezete, ennek van magassága és ez meghatározza milyen pótkocsit lehet utána akasztani. A pótkocsik akár 2/3/4 tengelyesek.

Gyártanak rönkszállítókat, tartályos járműveket, mozgópadlós járműveket, nehézgépszállítókat, platós járműveket, konténerszállítókat, billenő járműveket többek között.

A kínálatában megtalálható például 3 tengelyes, síkplatós félpótkocsi mobil daru előkészítéssel.

Kögel

A Kögel egy megbízható német márka, ideális választás, a fejlesztés, gyártás és minden munkafolyamat Németországban történik. Távolsági fuvarozáshoz, építőipari felhasználáshoz a Kögelnek biztosan van ideális opciója.

Vannak ponyvás, dobozos, hűtős félpótkocsik a kínálatában, de építőipari vagy konténerszállító félpótkocsit is találni a német gyártó járművei között

Schmitz

A Schmitz pótkocsik az erőt, teljesítményt, hosszú élettartamot garantálják a fuvarozóknak.

Gyártanak dobozos járműveket, függönyponyvásakat, billencseket, konténer alvázat, de például cserefelépítményeket vasúti szállításhoz is.

Krone

A Krone felépítmények funkcionalitás terén kiválóan teljesítenek. Mindig is olyan platós járműveket, ponyvás járműveket fejlesztettek, melyek kialakítása megfelelt a hétköznapok kihívásainak. A szállítmányozó cégek teljes bizalmat szavazhatnak a Krone felépítményeknek, melyek intelligens megoldásokkal alacsonyan tartják a költségeket.

MEILLER

A nagy multú Müncheni felépítmény gyártó főként billencseket gyárt, de 2023-ban egyértelműen a 3 oldalra billenő felépítményeinek új sorozata visz mindent. A Trigenius 3,5 tonnás-41 tonnás össztömegű tehergépkocsikhoz készül, lágy, csendes, innovatív, ráadásul rádióhullámú távirányítás is lehetséges.

A billencset igénylő szállítási feladatok hatékony, gyors, korszerű végrehajtásához a Meiller elsőrangú felépítményeket kínál.

Wielton

A nagyobb költséghatékonyság érdekében a fuvarozók, szállítmányozók előnyben kell részesítsék a korszerű technológiájú teherautókat, kamionokat, áruszállítókat. Legyen szó bármilyen felépítményről, elsőbbséget kell élvezzen a korszerű, innovatív technológia a fenntarthatóság és a gazdaságosság szempontjait szem előtt tartva.

A lengyel Wielton pótkocsi gyártó például Európa 10 legnagyobb pótkocsi gyártójának egyike. Ponyvás, dobozos, hűtős, billenőplatós, forgózsámolyos vagy konténerszállító felépítmények közül választhatja ki az ideálisat a vásárló.

A Wielton gyártó üzemében készült pótkocsik kiemelkedő minőségűek, megbízhatóak és a költséghatékonyság egyre fokozódó igényéhez igazodva innovatívok is.

Modern, korszerű technológiával készülnek, kiemelkedő jellemzőik az alacsony önsúly (ami a fogyasztást is befolyásolja például), a strapabíró, erősített acélváz, a modern formatervezés.

A neves kamion márkák és a speciális felépítmények változatos lehetőségeket kínálnak ahhoz, hogy a szállítmányozás a megrendelő teljes megelégedésével valósulhasson meg, miközben költséghatékony, biztonságos, kényelmes és innovatív megoldásokkal teszik teljessé feladat végrehatjását.

A szállítmányozási szektor szereplőinek még inkább keresni és alkalmazni kell a jövőben a technológiai újításokat, hiszen a fenntarthatóság mellett a fennmaradásuk is függhet tőle.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Járművezetők munkaidő számításának gyakori hibái és megoldások

Járművezetők munkaidő számításának gyakori hibái és megoldások

A járművezetők számára a munkaidő számítás nem csupán egy adminisztratív feladat; az a biztonságos munkavégzés, a jogszabályi előírások betartása és a pénzbírságok elkerülésének alapja. A pontos munkaidő számítás elengedhetetlen a közúti közlekedés biztonságának fenntartásához, valamint a járművezetők jólétének és a fuvarozó vállalatok gazdasági érdekeinek védelméhez.

Tovább olvasom
FIFO elv alkalmazása és jelentősége

FIFO elv alkalmazása és jelentősége

A készletgazdálkodás az üzleti siker egyik kulcsfontosságú eleme, különösen a gyártás és a kiskereskedelem területén. Ebben az összefüggésben a FIFO (First-In, First-Out) elv alkalmazása kiemelkedő jelentőséggel bír, mivel ez a módszer segít optimalizálni a készlet forgását, csökkenteni a lejáratok kockázatát és javítani a pénzügyi teljesítményt.

Tovább olvasom
Európai közlekedési korlátozások és kamion tilalom 2024-ben

Európai közlekedési korlátozások és kamion tilalom 2024-ben

A teherautóval az országhatáron túlra is szállítást végzőknek minden esetben ismerni kell az európai közlekedési korlátozásokat és kamion tilalmakat. Ezek alapján hatékonyabban tervezhető a szállítás folyamata, akár költségeket és időigényt tekintve.

Tovább olvasom
Digitális tachográf hibakódok értelmezése

Digitális tachográf hibakódok értelmezése

Ha tachográffal felszerelt járművet vezetünk, ismernünk kell a digitális tachográf működését, piktogramjait, a digitális tachográf hibakódok értelmezésével tisztában kell lennünk! 2023. augusztus 21-től az újonnan forgalomba állításra kerülő, nemzetközi fuvarozásban résztvevő teherautókon csak a második generációs tachográf használható.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.
Ajánlatkérés