Teljesen elektromos kamion elektromos daruval – DAF CF Electric

2023. július 14.

A hollandiai Vlot Logistics teljesen elektromos hajtású DAF kamiont helyezett üzembe EcoCombi néven. Az összeszerelés teljes hossza 25,25 méter, elektromos hajtású horogkar és daru segítségével működik.

Elektromos kamion előnyei

Az elektromos hajtású kamion, mint amilyen a DAF CF Electic, jelentős előnyökkel rendelkeznek a hagyományos, belső égésű motorral működő társaikkal szemben. Az elektromos járművek fenntartási költségei alacsonyabbak, hosszú távon pedig az energiaköltségek is jelentősen csökkenhetnek.

A logisztikai szolgáltató, Vlot Logistics, egy 25,25 méteres teljes hosszúságú DAF CF Elektromos EcoCombi-val bővíti flottáját, így jelenleg tíz elektromos hajtású teherautóval rendelkezik.

DAF CF Electric EcoCombi elektromos kamion

DAF CF Electric EcoCombi elektromos kamion – Forrás: daf.com

EcoCombi: Új szint a konténerszállításban

Rokus Vlot, a logisztikai vállalat ügyvezetője és tulajdonosa szerint a kombi konténerszállításra lesz használva. Így három, 6 méteres konténer is egyszerre szállítható, csökkentve ezzel a járatok számát –

„ez mind a klíma, mind a forgalom számára nyerő helyzet”

– véli Vlot.

„Az elektromos szállítás teljesen integrálódott a működésünkbe,” mondja Vlot, hozzátéve: „A sofőrök hozzászoktak az autók vezetéséhez, és úgy igazítottuk a tervezésünket, hogy az 200-250 kilométeres hatótávot optimálisan kihasználjuk, és pontosan tudjuk, mikor kell feltölteni a teherautók akkumulátorait.”

Elektromos járművek töltése

A vállalat saját 300 kW DC töltőállomással rendelkezik Rotterdam-ban. Ezzel a DAF CF Elektromos akkumulátorai akár egy óra alatt 80 százalékig feltölthetők. Az energia nagy része a vállalati terület épületeinek tetőjén elhelyezkedő napelemekből származik.

Elektromos kamionok és a fenntartható közlekedés

Az elektromos kamionok fontos szerepet játszanak a fenntartható közlekedés megteremtésében. A belső égésű motorokkal szemben, melyek jelentős mennyiségű üvegházhatást okozó gázokat bocsátanak ki, az elektromos kamionok kibocsátása nullára csökkenthető. Ez különösen igaz, ha a szükséges energia megújuló forrásokból, mint például napelemekből származik.

Ezen felül, a DAF CF Elektromos kamionok példáján láthatjuk, hogy az elektromos hajtás jelentősen csökkentheti a zajszennyezést is, ami pozitív hatással van az urbanizált területeken élő emberek életminőségére.

Elektromos kamionok és a gazdaságosság

Az elektromos kamionok gazdasági előnyei is egyre inkább felismerhetőek. Bár az elektromos járművek kezdeti költségei magasabbak, a hosszú távú üzemeltetési és fenntartási költségekben jelentős megtakarítás érhető el. Az elektromos hajtású járművek kevesebb karbantartást igényelnek, nincs szükség olajcserére, és az akkumulátorok élettartama is hosszabb a hagyományos belső égésű motorokéhoz képest. Az energia költségek is csökkenthetők, különösen akkor, ha a vállalatok saját megújuló energiaforrásokat használnak, mint a Vlot Logistics.

Tehát, a gazdaságosság szempontjából, az elektromos kamionok a jövő teherautói lehetnek.

Összefoglaló

A Vlot Logistics példája mutatja, hogy az elektromos hajtású járművek integrálása a logisztikai folyamatokba nem csak a környezeti lábnyom csökkentését segíti elő, hanem jelentős hatékonysági előnyökkel is jár. Az elektromos járművek előnyeit kihasználva a szállítmányozók jelentősen csökkenthetik üzemanyag-költségeiket és járulékos kibocsátásukat, miközben jobb szolgáltatást nyújtanak ügyfeleiknek.

Első DAF elektromos EcoCombi

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.