Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

2023. szeptember 7.

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten. A Minisztérium tájékoztatása szerint inflációt követő intézkedés, hogy ősztől magasabb lesz az útdíj.

A 17,6%-os útdíj emelkedés több, mint 7000 kilométernyi magyar úthálózaton fog jelentkezni, így az áruszállítás akár ötödével is drágulhat emiatt. Ha ez nem lenne elég, következő év januártól pedig életbe lép az európai országokban már régebb óta jelenlévő CO2 pótdíj is, mely a zajszennyezés és CO2 kibocsátás mértékét is magában foglalja.

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj

Magyarországon az autópályák, autóutak, főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjról szóló 209/2013. (VI.18.) Kormányrendelet szerint az útdíj mértéke a tárgyévet megelőző év július hónapjára irányadó (a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a tárgyév júliusához viszonyított fogyasztói árindex emelkedése esetén, az emelkedéssel megegyező mértékben, a tárgyév október 1. napjával módosul).

Ha belegondolunk az autópálya útdíj is egy kötelező mértékű útdíj, annyi különbséggel, hogy az minden járműkategóriát érint. A magyar autópályadíjak gépjármű díjkategóriánként és a matrica érvényességi idejét tekintve változnak. A díjköteles utakról  itt tájékozódhatunk.

A magyar autópályadíjak teherautóra másként fizetendők. A nagyobb áruszállító járművekre vonatkozóan (3,5 t felett) a megtett kilométerekkel arányosan teherautó útdíjat kell fizetni. A matricás rendszer az autóbuszoknál és kiskategóriás járműveknél maradt meg.

Útdíj változások - autópályadíjak teherautóra

Internetes oldalakon fellelhetünk úgynevezett útdíj kalkulátorokat is, melyek fuvarozók, szállítmányozók számára kiemelten hasznosak lehetnek. Főleg, akik rendszeresen, nagy távolságokon keresztül használnak díjköteles útszakaszokat. A 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet az, mely a díj mértékét meghatározza az európai uniós követelményeknek megfelelően. Az út kategóriája, a gépjármű kategóriája és környezetvédelmi, azaz emissziós besorolásának függvényében.

Például egy J2 kategóriában és „A” környezetvédelmi kategóriában 500 km távolság megtétele főúton és 500 km távolság megtétele autópályán 33.580 Ft útdíjat jelent. Az útdíj októbertől 17,6 %-kal emelkedik. A szállítmányozóknak, fuvarozóknak kulcsfontosságú, hogy pontosan ismerjék a fizetendő útdíj mértékét, hiszen ennek birtokában tudják megtervezni a szállítási útvonalat és a pontos szállítási árajánlatot elkészíteni.

2023. október 1-től érvényes e-útdíj-rendszerben alkalmazott általános forgalmi adót is magába foglaló bruttó díjak:

Kategória J2 kategória J3 kategória J4 kategória
Útkategória Gyorsforgalmi út

[Ft/km]

Főút

[Ft/km]

Gyorsforgalmi út

[Ft/km]

Főút

[Ft/km]

Gyorsforgalmi út
[Ft/km]
Főút

[Ft/km]

Környezet-védelmi osztály A ≥ EURO V 72,2 30,69 101,28 53,18 156,8 97,79
B = EURO II – EURO IV 84,94 36,11 119,15 62,56 184,47 115,05
C ≤ EURO I 97,68 41,53 137,02 71,94 221,36 138,0

(forrás: HU-GO Elektronikus útdíjszedési rendszer)

A CO2 kibocsátási osztály új díjelemként kerül bevezetésre. Ennek következtében a jövőben a kilométerenkénti autópályadíjra a gépkocsi szén-dioxid kibocsátása is befolyással lesz. Ez az új rendszer egy uniós szintű szabályozáson alapul.

Miért van szükség CO2 pótdíjra

A CO2 díj számos vita tárgya lett az utóbbi időben, arról nem beszélve, hogy bizonytalansággal tölti el a közlekedési ágazat szektorát. 2023. december 1-jén életbe lép a CO2-n alapuló tehergépjármű illeték a 3,5 t feletti haszongépjárművekre.

A szén-dioxid üvegházhatású gáz, amely a klímakutatók 97%-a szerint hozzájárul a globális felmelegedéshez. A környezetkárosítás csökkentése miatt pontosan feltárják a szén-dioxid keletkezésének helyeit és környezetre gyakorolt károsító hatásait, az üvegházhatást, az ökológiai lábnyom definícióját.

Mivel az éghajlatváltozásra különösen erős befolyással van a közlekedés által kibocsátott szén-dioxid szint, csökkentése minden szektorban prioritást élvez.

A CO2 pótdíj bevezetése szinte biztos, hogy kezdetben növelni fogja a logisztikában, fuvarozásban, szállítmányozásban tevékenykedők költségeit, de a jogalkotók azt várják, ez előmozdítja majd a közúti ágazat CO2 mentességét.

2023-as változások Magyarországon

A CO2 útdíj hamarosan életbe lép Magyarországon. A szakértők szerint itthon alacsonyabb lesz a mértéke, mint például Németországban, de ez is jelentős, 25-30%-os többlet kiadást jelent majd a fuvarozóknak.

A nemzeti útdíj is emelkedik októbertől, a fentebb is említett mértékben. A fuvarozás, szállítmányozás területén tevékenykedő cégek esetében a költségek nagyjából egyharmadát az üzemanyagár, másik egyharmadát az útdíj alakítja.

A terhek egy része a megrendelőkre is át fog hárulni, és az ellátási lánc végén a termék árában is mutatkozhat. A fuvarozó- szállítmányozó cégek várhatóan 20%-os emelést fognak az áraikba beépíteni.

Német fuvarozók véleménye

A német fuvarozók az útdíjemelés és a CO2 díj bevezetés elhalasztását sürgetik. A kormány célja természetesen a CO2 pótdíjjal ott is az, hogy a közúti áruszállítás ágazatában a szén-dioxid mentességet előmozdítsa, a károsanyag kibocsátást csökkentse.

A szektorban tevékenykedők véleménye viszont az, hogy a korai szakaszban a CO2 pótdíj bevezetése a növekvő állami bevételek, növekvő logisztikai költségek, magasabb fogyasztói árak lehetnek.

A teherautó flották nem lesznek képesek gyorsan átállni alternatív üzemanyagokra, ami a törvényhozás egyik célja lenne.

Ezen felvetések a magyarországi ágazati résztvevők számára is fontosak és lényegre törőek. A fenntarthatóság felé tett lépések az egész világon sürgetőek.

Ugyanakkor a jogszabály várható hatásai jelenleg nem biztos, hogy szinkronban vannak a pillanatnyi gazdasági helyzettel, a technikai lehetőségekkel.

Gyakorlati tippek és javaslatok

A magyar fuvarozóknak, szállítmányozóknak, logisztikai szereplőknek magasabb költségeket kell elviselniük a következőkben, melyeket ki kell gazdálkodjanak a sikeres működés érdekében.

Fontos, hogy pontosan ismerjék a jogszabályi előírásokat, a fizetendő útdíjról, a CO2 pótdíjról pontos információik legyenek, melyek alapján a megrendelők részére elkészített árajánlat pontos és teljes lehet. Ezáltal mindkét fél hatékonyan tud kalkulálni a várható árakkal, költségekkel.

Az alternatív üzemanyagok (mint például a HVO100, bio-LNG, bio-CNG) használata már most hozzájárulhatna a CO2 kibocsátás csökkentéséhez, míg a teljesen elektromos és hidrogénüzemű tehergépkocsik széles körben el nem terjednek az ágazatban.

Összegzés

Az útdíj emelés, a CO2 pótdíj (mondhatnánk környezetszennyezési díjnak is) bevezetés és a várható gázolaj jövedéki adó emelés magával hozza, hogy a fuvarozó cégeknek árat kell emelnie.

A fuvarcégek a költségnövekedéseik nagy részét be kell építsék az áraikba, ahhoz, hogy ne menjenek tönkre. Az ágazatot ráadásul a munkaerőhiány is sújtja, melynek kezeléséhez magasabb bérezésre lenne szükség, ez a folyamatba beépülve szintén költségnövelő hatású.

Pozitív hozadéka lehet a CO2 díj bevezetésnek már rövid távon is, ami Németországban már ígéret a törvényhozás részéről, hogy a kormány kötelezettséget vállal arra, hogy az ebből a díjból befolyó bevételt klímabarát szállítmányozásba és energiatakarékos épületekbe fekteti be.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.