Dropshipping: A kezdők útmutatója

2023. augusztus 31.

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként. A dropshipping esetén a webshopnak nem kell raktározni, széles termékkínálattal büszkélkedhet, könnyen automatizálható a működés, kisebb a kockázat, de ami sokak számára ezeknél is vonzóbbá teszi, az akár zéró kezdőtőke.

Lássuk, hogyan is működik ez az online kereskedelmi modell, melyek az előnyei, hátrányai, hogyan építhető fel egy ilyen webshop és mi a helyzet a magyar dropshipping szektorban!

Dropshipping jelentése

Mielőtt belemélyedünk a dropshipping jelentésébe, előnyeibe, hátrányaiba, picit vegyük górcső alá a webáruház témakört, hiszen a két fogalom szorosan összefügg.

A webáruház vagy más néven webshop, e-shop egy olyan virtuális üzlet, weboldal, ahol valamilyen terméket vagy szolgáltatást lehet megvásárolni. A kiválasztott “árut” a virtuális kosarunkba rakjuk és megrendeljük.

A vásárlásért bankkártyával, PayPallal is fizethetünk, de sok esetben utánvétes, banki átutalásos fizetésre is van lehetőség. A megrendelt termékeket futárcég vagy posta házhoz vagy csomagautomatába küldi – ritka esetben személyes átvételre is lehetőséget kínál a webshop üzemeltető.

Ma már nem mindenki fejleszt saját webáruházat, hiszen vannak készen megrendelhető havidíjas webáruház szolgáltatások, mint például az Unas, a Shoprenter, Shopify. Ezekkel akár néhány napon belül elindítható egy saját webshop, az előfizetési csomagtól függően változatos szolgáltatásokkal, opciókkal.

Nézzük, mi az a dropshipping! Egy olyan üzleti modell, melyben a webáruház az értékesíteni kívánt terméket nem tárolja raktáron, nem tart árukészletet, hanem a vásárló azt egy harmadik féltől szerzi be. (Amiről egyébként általában nem is tud).

 A dropshipping webáruház a nagykereskedő árukészletét tölti fel a webshopba, miközben nem raktároz semmit. Amikor az online shopba beérkezik egy megrendelés, a webáruház azt elküldi a nagykereskedőnek, aki a csomagot összeállítja és kiküldi a vásárlónak.

Mindezt úgy, hogy a csomagolásnál a vásárló a webáruház adatait fogja látni, nem derül ki, hogy a termék a nagykereskedőtől érkezett. A nagykereskedő kiszámlázza a számlát a kiskereskedőnek.

A dropshipping üzleti modell szerint működő webáruház esetében a vállalkozó feladata a webáruház menedzselése, a marketing, reklám. Minden más ki van szervezve.

Dropshipping üzleti modell

Dropshipping előnyei

A dropshipping igen vonzó a kezdő vállalkozások számára, ennek okai:

 • nincs szükség magas kezdőtőkére: értelemszerűen, ha valaki dropshipping webshopot indít, nem kell készletet beszereznie, tárolnia. Anyagilag alacsonyabb a kockázat, mint a hagyományos e-kereskedelemben, hiszen kevés pénzből is sikeres dropshipperré lehet válni, de ha mégsem jön be a számítás, akkor sem vész el a kezdeti, fájdalmasan magas befektetett tőke.
 • könnyű elindítani a vállalkozást: a termékeket nem kell beszerezni, raktárhelyiséget vásárolni vagy bérelni, a megrendeléseket csomagolni, kiszállítani.
 • alacsonyabb költségekkel kalkulálhatunk: nincs készletvásárlás, raktárkezelés, rezsiköltség, munkavállalók bérének fizetése a raktározás, csomagolás miatt.
 • óriási árukészletet kínáló webáruházunk lehet
 • nincsenek logisztikai problémák
 • kényelmes üzemeltetés – akár otthonról egy laptopról

Dropshipping hátrányai

Természetesen a dropshipper létnek vannak hátulütői is, ezeket is mérlegelni kell, mielőtt dropshipping e-shopot indítunk!

 • alacsony nyereség: mivel könnyen és jelentős tőke nélkül beindítható vállalkozási formáról van szó, versenytársakból sincs hiány. A terméket nagyon kedvező árban kell kínálni ahhoz, hogy nálunk vásárolja meg a vevő.
 • a termék rendelkezésre állására különös figyelmet kell fordítani – mivel nem mi magunk készletezzük, fontos, hogy nyomon kövessük, van -e belőle, vagy mikor érkezik szállítmány.
 • felelősség kérdése: ha bármi gond van az ellátási lánccal – amit egyébként nem mi tartunk kontroll alatt – mindig a mi felelősségünk a vevői elégedettség elérése.

Hogyan kezdjünk bele a dropshippingbe

Ahhoz, hogy Ön is sikeresen elindíthassa dropshipping webáruházát, gyakorlati tippeket adunk, mely által a dropshipping kezdőknek is átlátható és könnyen felépíthető forma lehet.

 1. Végezzen piackutatást! – fel kell deríteni a konkurenseket, a termékpiacot, a dropshipping cégeket (nagykereskedőket), feltérképezni a keresletet, az árazás lehetőségeit!
 2. Dropshipping adózás és költségek tervezése, információ szerzés – lehetőleg dropshipping könyvelővel egyeztetés!
 3. Jogi háttér alapos ismerete – az új vállalkozás nem nélkülözhet egy szakértő könyvelőt, de egy dropshipping ügyvéd tanácsait sem! Érdemes előre informálódni, hol kell különösen figyelnünk a dropshippy kapcsán, sehol ne essünk bele egy esetleges jogi csapdába!
 4. Dropshippy áruház elindítása – bérelhető áruházzal lehet a legjobban minimalizálni az induló költségeket.
 5. Automatizálás, optimalizálás és fejlesztés – az online áruház elindítása után optimalizálni, fejleszteni kell a kommunikációnkat, marketingünket, minőségi előrelépés elérését megcélozni. Automatikus számlázás, közösségi média posztok, automatikus e-mailek és minden más, ami a folyamatokat gyorsabbá, fejlettebbé, hatékonyabbá teheti.

Találjunk egy jövedelmező dropshipping niche-t

A dropshipping rés megtalálása nem könnyű feladat. Fontos, hogy lehetőleg olyan dropshipping niche-t válasszon, amit valamelyest ismer. Ez könnyebbé teszi a piackutatást, a marketinget, menedzselést, elemzést.

A tökéletes piaci rés mindig a kereslet és kínálat között tátong. Egy ügyes, cseles vállalkozó képes ezt megtalálni és kiaknázni.

 • érdemes figyelni a trendeket
 • megkérdezni az ügyfeleket, tematikus fórumokat, célcsoportokat
 • egy külföldön sikeres üzlet imitálása itthon – magyar egyediségekkel természetesen
 • jogszabályi változtatások figyelése – ami 1-1 iparágat megváltoztat
 • jó ötlet lehet részt venni kiállításokon, konferenciákon
 • kulcsszó kutatásra használja a Google Trends és az Exploding Topics szoftvereket!

Határozzuk meg a célközönséget

Az ideális célcsoport meghatározása az egyik kulcs eleme a vállalkozás sikerének. Ha a vállalkozó nem érti, kik a vevői, nem tudja, hogyan kommunikáljon velük a leghatékonyabban, hol és mit?

Ehhez eredményes, ha pontosan meghatározzuk mit ajánlunk. A vásárló nem a termékünket akarja majd, hanem a problémájára megoldást.

Példaként említhető, ha elektromos grillt szeretnénk eladni, a célcsoport azon igényére kell helyeznünk a hangsúlyt, hogy gyorsan, pillanatok alatt készíthet egészséges és ízletes ételeket, anélkül, hogy a tűhely mellett töltené a napot.

Jellemezze a célcsoportot demográfiai, geográfiai, pszichológiai és viselkedési szempontból! Tudni kell mit szeretnek, mit értékelnek, mit várnak el, mi fontos számukra!

Gondolja át a fentieket és próbáljon minél részletesebb leírást adni! Ezek után megalkotható az úgynevezett buyer persona, ami ugyan egy fiktív, de részletesen definiált szereplője a célcsoportnak. A buyer persona megtestesíti a célcsoportot vagy annak egy részét.

Keressünk dropshipping szállítókat

A dropshipping szállító megtalálása a vállalkozásunk számára központi kérdés. A Google keresőfelülete mindig lehetővé teszi, hogy a legjobb dropshipping szállítókat megtaláljuk. Természetesen Facebook csoportokban, szakmai kiállításokon, találkozókon, versenytársak beszállítói után kutakodva is megtalálhatjuk a szimpatikus beszállítót.

A legegyszerűbb megoldást a Marketplace | Syncee – Global Dropshipping & Wholesale jelenti, itt több száz globális dropshipping szállítóból választhatja ki a vállalkozása számára legmegfelelőbb dropshippy beszállítót. Magyar szolgáltatók is megtalálhatóak a rendszerben figyelemre méltó termékkínálattal.

Az optimális partnerek megtalálása után Ön is sikeres viszonteladó dropshipping üzleti modellt alakíthat ki.

Építsük fel az e-kereskedelmi áruházunkat

Egy új webshopot készíttethetünk egyedileg, de tetszés szerint bérelhetünk is. Az egyedi webshopfejlesztés időigényes és drága, de szinte minden a saját elképzeléseink szerint alakítható. Webáruház fejlesztéssel foglalkozó céget érdemes keresni, akik az elvárások- lehetőségek átbeszélése után árajánlatot adnak, elkezdődhet a fejlesztés.

A bérelhető webshopok már teljesen lefejlesztett webshop felületek, melyek tartalmilag és beállítások tekintetében személyre szabhatóak. Havi 10-20 ezer forintos kiadás mellett saját webáruházunk lehet, melyet a szolgáltató folyamatosan fejleszt, erre nekünk nem kell költeni.  Ha ilyenre van igény, a bérelhető webáruházak szolgáltatóinak csomagjai között tudunk válogatni.

Mivel kereskedelmi tevékenység folyik, vállalkozási formát kell választani! Az önkormányzat felé bejelentési kötelezettség van, egyes esetekben ÁNTSZ és egyéb szakhatósági engedélyekre is szükség lehet.

Járjon utána saját esetében a környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettségnek! Érdemes a vállalkozás elindításától könyvelő segítségét igénybe venni az információhiányból eredő problémák elkerülésének céljából.

A webáruháznak szükséges adatvédelmi tájékoztató feltüntetése, elállási lehetőség ismertetése a vásárlóval, fel kell tüntetni a shopban a vállalkozás adatait, Általános Szerződési Feltételeket és a termék ismertetőit!

Fontos tennivalók még:

 • Domain név választás és megvásárlás
 • 4791-es TEÁOR kód felvétele tevékenységi körbe
 • jogi háttérről tájékozódás (például külföldi értékesítés adószabályai, környezetvédelmi termékdíj, dropshippy)
 • Dropshippy esetén keresni egy Dropshippy szolgáltatót, ahol különböző szerződéskötési, technikai folyamatok után a termékek átemelésre kerülnek a shopunkba

Marketing a dropshipping áruházunk számára

Beszéltünk már róla, hogy a dropshipping iparágban a verseny kiélezett, hatékony markeginstratégiára van ahhoz szükség, hogy sikeres legyen a webshop. Használja az alábbi, digitális marketing elemeket!

 • SEO, avagy keresőoptimalizálás: optimalizálja a honlap tartalmát, beleértve a termékleírásokat, blogokat megfelelő kulcsszavakkal! Javítani kell a láthatóságot a keresőmotorokban! Marketing tudás és tapasztalat hiányában ezt a legjobb, ha online marketingben jártas csapatra bízza!
 • PPC, avagy fizetett hirdetések – A célzott hirdetések és olyan felületek, mint a Google Ads vagy Facebook Ads segítenek, hogy elérhesse a potenciális ügyfeleket.
 • E-mail kampányok – hozzon létre e-mail feliratkozó listát, hogy a feliratkozók elérhetőségéért cserébe kedvezményt vagy különleges ajándékot kínál.

A dropshipping kezdőknek még a marketing kihívásokkal való szembenézést is magában foglalja, de szükség esetén szakavatott segítséget vehet igénybe, a siker érdekében.

Elmaradhatatlan, hogy az egyes marketing csatornák folyamatosan mérve legyenek, melyikről mennyi vásárló érkezik és az eredményeknek megfelelően fejleszteni, javítani folyamatosan!

Magyar dropshipping

Szinte nincs olyan induló webshopos, akinek a fejében ne fordulna meg a dropshipping webáruház ötlete. Nekünk “csak” az eredményes marketingre kell fókuszálni. Ebben az üzleti modellben van lehetőség külföldi partnerrel is együtt dolgozni, de ez nehézkesebb. A hazai nagykereskedők jól tudják ezt, ezért ma már a magyar dropshipping megoldások is választékosak. Nézzük a hazai piac legnagyobbjait!

 • Webshippy: a magyar piac legnagyobb termékkatalógusával bír. Kiszervezett, fulfillment logisztikai szolgáltatást nyújtanak webshopoknak, a raktározást és csomagolási szolgáltatást is ők adják. Termékpalettájuk között autó, motor, baba, mama, divat, egészség, erotika, háziállat, étel-ital, irodaszerek, játékok, könyvek, műszaki cikkek és sok más is megtalálható. Jellemzően egy csomagban is ki tudják küldeni a megrendelt termékeket egyben, ami Önnek, mint webáruház tulajdonosnak és vásárlójának is fontos szempont.

WeboldalWebshippy

 • Logify: fulfillment logisztikai központ, hatékony, saját fejlesztésű szoftverrel, mellyel valós időben látható a készlet, megrendelések státusza, hiányzó tételek stb. Aznapi kiszállítást és személyes csomagátvételi pontot is biztosítanak a partner webáruház versenyképességének növelése érdekében. Mindig elérhető ügyfélszolgálatuk van, és akár környezetvédő csomagolást is kérhetünk tőlük termékeink számára.

Weboldal: Logify.hu – Teljes körű logisztikai szolgáltatás webshopok számára.

 • Boxy: A Boxy fulfillment raktár Üllőn található. Szerződés köthető velük kiszervezett raktári logisztika, csomagolás, csomagösszekészítés, szortírozás területén, de saját flottájukkal akár aznapi kiszállítást is vállalnak Budapesten és agglomerációjában. A legtöbb ismert webshopmotorhoz könnyen és gyorsan képes a Boxy rendszere kapcsolódni, de saját API-juk segítségével egyedi fejlesztési webshop összekapcsolással sem lehet gond.

Weboldal: Boxy

Dropshipping adózás

A dropshipping adózási szabályok teljeskörű megfeleléséhez dropshipping könyvelő vagy a témában jártas adószakértő megkeresése nem kihagyható lépés! Az üzleti modell elkezdése egyszerű, de van néhány pont, ahol a dropshippy felelősségét ki kell jelölni egyértelműen:

 • márkavédelem
 • forgalmazhatóság
 • termékmegjelölés

A vámkezelést illetően, ha EU-ból jön a termék, nem kell import vámkezelés, de ha például Kínából, akkor plusz kiadás, hogy a szállító lefolytassa a vámeljárást. Vagy a külföldi kereskedő ad felhatalmazást a szállítmányozónak, hogy helyette vámkezelje a terméket, vagy a szállítmányozó kéri fel a megrendelőt, hogy bízza meg a vámkezelésre (ez utóbbi esetben a vásárló az importőr, nem a webshop). 2022. január 1 után minden EU-n kívülről érkező termék vámköteles, a termékeket pedig ÁFA is terheli.

A dropshippingben felmerül a láncügylet jogi szabályozása is, amikor egy termék több szereplőn keresztül jut el a végső vásárlóhoz. Ezt az áfatörvény speciálisan kezeli.

A fentiekben csak néhány olyan tényezőt emeltünk ki, melyek jól szemléltetik, hogy a dropshipping adózása nem egyszerű, dropshippingben jártas könyvelőiroda szakmai segítségét vegye igénybe, ha ezt az üzleti modellt választja!

Dropshipping webáruház

A dropshipping kezdőknek is ajánlott, a kezdőtőke minimális szintje és a zökkenőmentes elindítás, üzemeltetés lehetősége sokak számára kecsegtető. Ahhoz, hogy Önnek is sikeres dropshipping webáruháza lehessen, az alábbi pontokra kiemelt figyelmet fordítson:

 • Alaposan tanulmányozza a dropshipping jelentését, előnyeivel, hátrányaival legyen tisztában és járjon utána az adózási, jogszabályi vonatkozásoknak!
 • Pontosan határozza meg a személyes dropshipping potenciálját! – mik azok a termékek, amikkel elindulna, vegye figyelembe a versenyt, jövedelmezőséget, a piaci rés betöltésének lehetőségeit!
 • Hozzon létre egy felhasználóbarát, vonzó webshopot!
 • Tetszés szerint választhat a népszerű e-kereskedelmi platformok közül (Shopify, Unas, Shoprenter, WooCommerce)
 • Webshopját ruházza fel egyedi vásárlói élménnyel! – a termékleírások, termékfotók, színek legyenek hatásosak, részletesek, szembetűnőek!
 • Egy mai webshopnak mobil eszközre is optimalizáltnak kell lennie – erre fordítson figyelmet. Manapság az emberek a telefonjukról intézik a legtöbb internetes vásárlást.
 • Építse be a biztonságos fizetési modulokat! (pl. Barion, SimplePay, PayPal)
 • Kutassa fel a legmegbízhatóbb beszállítókat!
 • Alakítson ki hatékony marketingstratégiát!
 • Kövesse az eredményeit, mérjen, analizáljon, elemezzen!
 • Maradjon naprakész a dropshipping trendekben!

A szakmai felkészültség, elszántság elengedhetetlen a sikeres dropshipping webáruház felépítéséhez, de a részletekre való odafigyelés, a termékkör meghatározása vagy a megbízható beszállítók megtalálása ugyanúgy az eredményesség kulcsa.

A dropshipping vonzó üzleti modell, Ön előtt is nyitva a lehetőség, hogy az e-kereskedelem óriási tortájából megkaphassa saját szeletét!

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.