Elektromos teherautók és zéró kibocsátás – A jövő útja a fuvarozásban

2023. október 17.

Az elmúlt 1 évben nemcsak az elektromos autók, de az elektromos teherautók eladási aránya is nőtt világszinten, ami a zöld autók, a zöld kamionok zéró kibocsátása miatt a környezetszennyezés szempontjából sem elhanyagolható. A szén-dioxid kibocsátás csökkentésén dolgozó szakemberek régóta mondják, hogy nemcsak a személyautók kipufogógáza jelent kihívást a környezetünkre, hanem a fuvarozásra, szállítmányozásra használt járművek károsanyag kibocsátása is. Ma már egyre több fuvarozó, szállítmányozó nyitott az elektromos furgonokra, elektromos kisteherautókra, elektromos kamionokra, bár a relatíve magas ár és az elektromos teherautók miatt szükséges infrastruktúra miatt az átállás nem lesz gyors és zökkenőmentes.

Elektromos teherautók típusai

Az elektromos teherautók fajtái között egyre több gyártó mutatja be elektromos furgonját, elektromos kisteherautóját és a nagy kamiongyártók is, mint például a Volvo, igyekeznek növelni piaci részesedésüket az e-teherautók forgalmából.

A Volkswagennek, Mercedesnek is van elektromos furgonja, de a Renault, Toyota e-furgonjai is népszerűek, sőt a MAN is megalkotta az elektromos eTGE-t.

Az elektromos kisteherautók is – az elektromos autókhoz hasonlóan – jóval drágábbak a hagyományos, például dízel kisteherautóktól, listaáron nézve, nagyjából 2-3-szoros árban vannak.

Ugyanakkor az elektromos furgonok gyártói kiemelik a tényt, hogy az autó összköltsége körülbelül 5 év után már megegyezik a dízel autókéval.

A neves kamiongyártók elektromos kamion kínálatában szintén – a hagyományos kamionokhoz képest – 2-3-szoros árban elérhetőek a körülbelül 300 km hatótávolságú szállítójárművek.

Elektromos teherautók előnyei

Nem egyszerű a fuvarozásban tevékenykedők helyzete, hiszen elvárás a hatékonyság, gazdaságosság, miközben a CO2-kibocsátás csökkentését is szem előtt kell tartaniuk.

Egy elektromos furgon még mindig jóval többe kerül, mint például egy dízel kisteherautó, de a gyártóknál igénybevehető havidíjas konstrukciók (pld 7-8 vagy 10 éves finanszírozási idő), akkumulátormenedzsment, visszavásárlás jelentősen támogatják a fuvarozók átállását elektromos teherautóra.

Nagy előnye az elektromos teherautóknak, hogy a zöld rendszámnak hála mentességet élveznek a regisztrációs adó, a gépjárműadó és a cégautó adó alól egyaránt.

Ezekkel hosszútávon kell számolni és így csökkenteni tudjuk a teherautó teljes élettartama alatt ráfordított kiadásokat.

Töltésük olcsó és ma már sokszor a partnerek is szívesebben választanak olyan szállítmányozót, fuvarozót, akik zöldek, károsanyag kibocsátásuk nem terheli a környezetet.

Szén-dioxid kibocsátás csökkentésének jelentősége

A Volvo elektromos teherautói, elektromos kamionjai lehetővé teszik akár egy nagyvároson belül, akár 2 város közötti szállítást zéró kipufogógáz-kibocsátás mellett.

A svéd gyártó a Volvo FH Electric nyergesvonatója többféle kabinmérettel rendelhető, átlagosan 300 km megtételére képes egy akkumulátor töltéssel. A jármű teljesítménye 666 lóerő, ráadásul egy 250 kW-os töltőről egyenárammal mindössze 2,5 óra alatt feltölthető a kamion akkumulátor.

A gyártó 2025-re 15 ezer elektromos teherautót szeretne értékesíteni, ami teljesen reális a növekvő elektromos szállítmányozási igényeknek köszönhetően. Az idei évben a svéd gyártó rendelkezik az elektromos kamionok piacán a legnagyobb, közel 50%-os részesedéssel.

A fuvarozóknak, szállítmányozóknak törekedni kell a CO2 csökkentésre, egyrészt társadalmi felelősségvállalás miatt is és persze az egyre szigorodó CO2-kibocsátás előírások miatt is.

A közlekedés és a közúti áruszállítás pedig mindig is jelentős terhet rótt a környezetre a károsanyag kibocsátás miatt. Sajnos az elmúlt évtizedekben pedig ez egyre fokozódó mértékben van jelen.

Környezetvédelmi szabályozások

Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség arra törekszik, hogy a közúti áruszállítást minél inkább vasúti szállításra terelje, a távolsági közúti szállítás dekarbonizációjának eszközeit megtalálja. Az elektromos kamionok elterjedése egyértelműen támogatja ezt az elképzelést.

Az EU már 2018-ban kiadta CO2-kibocsátásra vonatkozó előírását, ami tartalmazza a gyártóktól elvárt CO2-kibocsátást is, de meghatározta, hogy a 2021-ben érvényes kibocsátási határértékhez képest 2025-ben 15%-kal, 2030-ban 30%-kal kell alacsonyabbnak lennie a szén-dioxid kibocsátásnak a kisteherautók tekintetében.

A közlekedésnek mindig is kiemelt szerepe volt a károsanyag kibocsátásban, nagyjából a CO2-kibocsátás egynegyedét adta a közúti közlekedés. 

Az alábbi grafikonon is jól látszik, hogyan alakult az elmúlt két évtizedben a CO2-kibocsátás ágazatonként. Sajnos, a közlekedésben több, mint 33%-kal nőtt az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Az EU eltökélt szándéka, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentse, és 2050-re elérje a karbonsemlegességet. 

A CO2-kibocsátás alakulása az EU-ban ágazatonként (1990-2019)

A CO2-kibocsátás alakulása az EU-ban ágazatonként (1990-2019) (forrás:  Európai Parlament (europa.eu))

Fuvarozó vállalatok szerepe a zöld jövő építésében

A szállítmányozó cégek szerepe a zöld jövő alakításában kulcsfontosságú. A szakmabeliek szerint az elektromos teherautók elsősorban városban, regionális szállításban, bányákban és építkezéseken válthatják ki a belsőégésű motorokat, hosszabb távok megtételénél a többi meghajtás még mindig anyagi, hatékonysági fölénnyel bír.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy egyre több megbízó partner hajlandó magasabb szállítási díjat is fizetni a tisztább, zöldebb fuvarért cserébe.

A politikusok is felhívják a fuvarozó vállalatok figyelmét arra, milyen fontos szerepük van a szállítmányozás folyamatában a környezetvédelemben és milyen sokat tehetnek a fenntarthatóságért.

A legtöbb elektromos teherautót Európában Németországban, Svájcban, Norvégiában, Svédországban és Franciaországban helyezték forgalomba, de ma már Magyarországon is több cég dolgozik e-kamionnal, igyekeznek az egy töltéssel elérhető hatótávot maximálisan kihasználni, az útvonalak, rakodások, töltések legoptimálisabb összehangolása mellett.

Kihívások és megoldások az elektromos teherautók bevezetésében

Az elektromos teherautók, elektromos kamionok elterjedése a logisztikában, fuvarozásban nem zökkenőmentes, hiszen jelenleg még alacsonyabb a munkateljesítményük.

Azok a cégek, akik viszont az elektromos technológiára nyitottak, igen nemes célt is szolgálnak, hiszen hozzájárulnak a fenntartható jövőhöz.

Az elektromos teherautók megbízhatóak, kevesebb a mozgó, kopó alkatrész, ezért meghibásodási lehetőségük igen alacsony. Ezzel máris magukkal hoznak egy olyan előnyt, ami a munkagépek, szállító járművek esetén nem hagyható figyelmen kívül, mégpedig azt, milyen sokba kerül a cégnek, ha meghibásodik és nem dolgozik az adott jármű. Nos, ez az elektromos kisteherautók, elektromos kamionok munkába állításával tudatosan csökkenthető veszély, éppen az elektromos mivoltukból és az alacsony hibalehetőségeikből adódóan.

Jelenleg az elektromos autók, elektromos teherautók lényegesen magasabb bekerülési költséggel elérhetőek, mint a hagyományos meghajtású járművek, ugyanakkor az alacsonyabb fenntartási és üzemeltetési költségek, beleértve a fizetendő adókat és minden, a CO2-kibocsátással összefüggésben és arányban lévő költségeket néhány év alatt behozhatják a kezdeti magasabb befektetést.

Kamion akkumulátorok – Technológia és hatékonyság

Az elektromos kamionok akkumulátorai általában 250-300 km hatótávot tudnak megtenni egy töltéssel. Egy 24 tonnás kamion például már jelentős árumennyiséget tud mozgatni, és ha a fedélzeti töltővel számolunk, nagyjából 5 óra alatt lehet feltölteni, míg, ha nagy teljesítményű DC töltővel töltjük, jelentősen rövidül a töltési idő. Ma már neves, német diszkontáruházlánc is használ Magyarországon is elektromos kamiont áruszállításra, áruterítésre, hogy csökkentse tevékenysége karbon lábnyomát.

Nemcsak az e-kamion gyártók törekednek az egyre nagyobb teljesítményű és hatótávolságú, gyorsabban tölthető kamion akkumulátorok beépítésére, a folyamat más oldalról is támogatva van. Tavaly a svájci Designwerk Technologies AG olyan speciális töltőállomással rukkolt elő, aminek töltési teljesítménye körülbelül 6-szorosa az Európában elterjedt 350 kW-os villámtöltőknek.

Ezek a fejlesztések lehetővé teszik, hogy nagy távolságú szállításban, fuvarozásban is elterjedhessenek a zéró károsanyag kibocsátású teherautók, kamionok. Hihetetlen, de egy elektromos kamion akkumulátora a bemutatott nagyteljesítményű töltőállomáson mindössze háromnegyed óra alatt feltölthető.

Több gyártó, akár a Volvo, a MAN, a Scania vagy a Daimler is azon fáradozik, hogy 2024-re 500 km hatótávolságú kamionnal rukkolhasson elő, ami a hosszabb távokon történő szállításban még hatékonyabb opciót kínál a cégeknek.

Egy elektromos tehergépkocsi teljes életciklusára számított üvegházhatású gázkibocsátás nagyjából fele, mint egy dízel tehergépkocsi esetében.

Ez a fenntartható jövő szempontjából kulcsfontosságú tény, amit a szállítmányozásban tevékenykedőknek fokozottan szem előtt kell tartaniuk.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
EKAER bejelentés: Minden, amit tudni kell 2023-ban

EKAER bejelentés: Minden, amit tudni kell 2023-ban

Az EKAER bejelentés tudnivalóit, lényeges információit gyűjtöttük össze, hogy hasznos információval szolgálhassunk az EKAER jelentéséről, az EKAER köteles termékekről és úgy eleve az EKAER ügyintézésről. Lényegében az EKAER rendszer felé bejelentési kötelezettség az első adóköteles termékértékesítésnél keletkezik.

Tovább olvasom
Automatizált raktározás hatása

Automatizált raktározás hatása

Az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése globális szinten új kihívásokat és lehetőségeket hozott a vállalatok számára. Európában a határon átnyúló e-kereskedelem egyre nagyobb teret hódít, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ehhez a változáshoz, hogy versenyképesek maradjanak.

Tovább olvasom
Gépjárművezetői kártya cseréje és megújítása

Gépjárművezetői kártya cseréje és megújítása

A gépjárművezetői kártya cseréje, folyamatos érvényessége a hivatásos sofőrként közúti árufuvarozásban dolgozó személy felelőssége.

Tovább olvasom
Vám mértéke és jelentése – Minden, amit tudni kell róla

Vám mértéke és jelentése – Minden, amit tudni kell róla

A vám jelentése szerint a vám a hazai gazdaság védelmének legfontosabb eszköze. Azáltal, hogy egy külföldről érkező áru vámköteles, növeli az áru költségét, ami miatt a hazai áruk vonzóbbá válhatnak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.