Fuvarozás árak 2023

2023. március 15.

Az európai áruszállításban a logisztikai és szállítmányozó cégek megkerülhetetlen szereplők. Ezeket a vállalkozásokat jelentősen sújtja a gazdasági válság, az üzemanyaghiány és nyersanyaghiány, az üzemanyagárak emelkedése, a sofőrhiány és az esetleges üresjáratok okozta problémák. A szektor szereplőit a közúti szállítmányozással foglalkozó uniós intézkedések is próbatétel elé állítják. Ebben a cikkben megismerheti a kamion fuvardíjak változását, melyet fuvardíj táblázatban is megtekinthet.

Fuvarozás árak 2023 első negyedévében

A DigiLog Consulting Közúti Fuvarozási Árindexének friss adatai alapján 2023 első negyedévében a közúti fuvarozás költségei további növekedést mutattak, azonban az árak már nem tartották a lépést ezzel a növekedéssel. A nemzetközi fuvarozásban 5,8%-os, a belföldi fuvarozásban pedig 7,2%-os költségnövekedést regisztráltak 2022 I-XII. havi átlagos költségszinthez viszonyítva.

Ez azt jelenti, hogy 5,8, illetve 7,2%-os díjemelkedés szükséges lett volna a költségek növekedésének kompenzálására, azonban a díjak nemzetközi szinten csak 0,3%-os emelkedést, belföldön pedig 4,1%-os csökkenést mutattak.

Közúti fuvarozási árindex 2023 első negyedévében

Fuvarozás árak alakulása (Közúti Fuvarozás Árindex 2023 I. negyedév – forrás: DigiLog)

Költségek és árak dinamikája

2022-ben az üzemanyagár volt a költségnövekedés fő hajtóereje, azonban 2023 első három hónapjában meglepő módon jelentős csökkenést tapasztaltak az üzemanyagárban. Ezzel szemben a többi költségelem növekedése a magas infláció miatt felgyorsult, így a gépjárművezetők bére, az autópályadíjak, a járművek vásárlásának és finanszírozásának költsége, és szinte minden egyéb költségtényező nagyobb mértékben drágult a tavalyihoz képest.

Az üzemanyagár csökkenése nem volt elegendő a többi költségtétel drágulásának kompenzálására, a teljesítménymutatók romlását és az erősödő forint negatív hatását figyelembe véve.

Fuvarozók jövőképe és a makrogazdasági előrejelzések

Amennyiben a jelenlegi helyzet tartósan fennmarad, a fuvarozók nagy része veszteséges működésre kényszerülhet, ami a fuvarozási kapacitás csökkenését eredményezheti. A csökkent kapacitás kamionhiányt és ellátási problémákat okozhat a szezonban, vagy legkésőbb a konjunktúra beköszöntével.

Fuvarozás árak 2023 előrejelzés

A fuvarköltségek 2022-ben is folyamatosan emelkedtek, bár 2023-ban várhatóan kevésbé drasztikusan, mégis további növekedés valószínűsíthető.

A költségek megugrásának fő oka az energiaválságból adódó gázolaj áremelkedés volt, a másik pedig a gépjárművezetők bérének, a sofőr óradíjának növekedése volt.

Vannak persze egyéb, kisebb súlycsoportú tényezők is a befolyásoló elemek között, az autópályadíjak, a gépjárművek költségei (akár a lízing kamat, amortizációs költségek) és egyéb költségek általános emelkedése (pl. irodai dolgozók bérének emelkedése, javítási költségek emelkedése, telephely fenntartás általános költségeinek emelkedése).

Fuvarozás árak alakulása - Közúti Fuvarozási Árindex (KFX) 2022Q4

Fuvarozás árak alakulása (Közúti Fuvarozás Árindex 2022 IV. negyedév – forrás: MLSZKSZ)

A Közúti Fuvarozási Árindex, rövidítve KFX, egy objektív, teljeskörű iparági árindex, ami megmutatja, hogy a különböző gazdasági hatások mekkora árváltozást indokolnak a közúti áruszállítási szolgáltatások tekintetében.

Fuvarozás helyzete Magyarországon

A magyar közúti fuvarozók költségei 2022-ben rekord mértékben emelkedtek (25-35%), de az idén is várható még minimum 8-10%-os növekedés, mellyel kapcsolatban a fő kérdés, hogyan és mennyit tudnak a fuvarozók áthárítani a megrendelőre?

Magyarországon körülbelül 13 ezer vállalkozás foglalkozik fuvarozással, 90 ezres járműparkkal. Az ágazat költségei már tavalyi év első felében növekedésnek indultak, ezt tovább tetézte az ukrajnai háború, az üzemanyagárak drágulása, az energiaválság és az infláció. Mindemellett évek óta sofőrhiányban szenved a szakma, nehéz utánpótlást találni.

A magyar autópálya díjak teherautóra is emelkedtek 2022 őszén, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete aggályosnak is minősítette ezt a kormányzati döntést, hiszen jelentősen megnehezíti a fuvarozók likviditását, jövedelmezőségét.

Fuvardíjak

Teherfuvarozás árak: A szállítmányozás során minden megrendelőt az érdekel elsősorban, „mennyi az annyi?”. A fuvarcégek eltérő díjszabással dolgoznak, de szinte kivétel nélkül alkalmaznak egy rögzített kiállási díjat, kilométer díjat esetleg meghatároznak minimum díjat. Mindig egyedi ajánlatot kell kérni a fuvarozótól a szükséges információk birtokában.

Belföldi fuvarozás árak

A belföldi fuvardíjak cégenként eltérőek lehetnek, nem mindegy az adott fuvarozó milyen kilométerdíjjal, kiállási díjjal, tarifával dolgozik.

A legfontosabb mindig azt eldönteni, milyen teherautó szükséges a szállításhoz. Mindegyik fuvarozónak van egy úgynevezett kiállási díja, ez egy 3,5 tonnás teherautó esetében átlagosan 5-10 ezer forint, míg egy 7,5 tonnás esetében körülbelül 10 ezer forint.

Erre jön rá a gépkocsi óradíja, kilométerdíj, ha rakodás szükséges, a rakodó óradíja, továbbá útdíjak, pótdíjak (pl. éjszakai szállítás, rakodás, ünnepnapon történő szolgáltatás).

Fuvarozó cégenként eltérhet, hogy óradíjas esetleg kilométerdíjas tarifát alkalmaznak. Egyes vállalkozások fuvardíj táblázatokat vagy fuvardíj kalkulátort tesznek közzé oldalaikon, hogy az érdeklődő körülbelüli képet kaphasson például a költöztetési árakról vagy egyéb áruszállítás tarifáiról.

A km árak vidékre szállítás eseténkisteher kilométerdíjat tekintve – 200-400 Ft/km díj intervallumban elérhetőek átlagosan.

Nemzetközi fuvarozás árak

A nemzetközi fuvarozási árak kikalkulálásánál a szállítmányozók figyelembe veszik a távolságot a felrakóhely és lerakóhely között, a rakomány méretét, szélességét, hosszát, magasságát és súlyát is. Ezek a legalapvetőbb tényezők, melyek ismeretében nemzetközi fuvarozás árak vagy a nemzetközi költöztetés árak kiszámíthatóak.

Nagyon kevés cég dolgozik fix árlistával, azok többsége is elsősorban csak Budapesten esetleg belföldön.  Nemzetközi viszonylatban befolyásoló tényező lesz még a különböző országok útdíjai esetleg egyéb specifikus költségei, de az adott ország, országok üzemanyagára is.

Nemzetközi szállítás, fuvarozás kisteherautó igénybevételével 0,5 EUR/km áron sok esetben elérhető, de erre még rájönnek egyéb kiadások. (rakodási díj, kiállási díj, autópálya díjak stb.)

Légi fuvarozás díjszabás

A légi szállításnak fontos szerepe van a belföldi ellátási láncok optimális működésében. Légi szállítás esetén a fuvardíj a bruttó súly és a térfogat aránya alapján kerül kiszámításra.

Díjkalkulációnál a küldemény súlya mellett fontos szempont, hogy az áru mekkora helyet foglal el a repülő rakterében.

Vasúti szállítás árak

Már tavaly nyáron számos szakmai cikk jelent meg arról, hogy megdrágult a vasúti áram, vagyis szaknyelvben a vontatási villamos energia. Az áram ára a vasúti hálózat legnagyobb részét felügyelő MÁV által fenntartott vonalakon nőtt jelentősen. Tavaly 1kWh ára 33-34 Ft, míg 2022-ben 160-170 Ft is volt. A szállítmányozó cégek, a megrendelők számára emiatt sokszor kifizetődőbb a közúti szállítás. Természetesen nemcsak belföldi vasúti szállítás, de akár külföldi, például Ázsiába irányuló vasúti szállítási igény is felmerülhet, ennek díja akár 50-60%-kal is olcsóbb lehet, mint például a légi szállításé.

Bármilyen felmerülő fuvarozási igény esetén a legcélszerűbb hozzáértő és tapasztalt szállítmányozó partnertől árajánlatot kérni. A legfontosabb információk birtokában naprakész és minden szempontból átgondolt, optimális megoldást tartalmazó árajánlatot készítenek a megrendelő részére.

Veszteségessé is válhat a közúti fuvarozás

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Európai útdíj kalkulátorok használata

Európai útdíj kalkulátorok használata

Nemcsak a szállítmányozó cégeknek, de nekünk, átlag magyar állampolgárnak is fontos, hogy ismerjük az európai útdíj kalkulátorok használatát, hogy a határainkon túli utazás költségei komplexen tervezhetőek legyenek.

Tovább olvasom
Utánvétes fizetés – A vásárlás biztonságos és kényelmes módja

Utánvétes fizetés – A vásárlás biztonságos és kényelmes módja

A utánvétes fizetés egyre népszerűbb választás a vásárlók körében, hiszen lehetővé teszi számukra, hogy a termék kézhezvételekor fizessenek, így biztonságosabb és kényelmesebb érzést nyújt a vásárlás során.

Tovább olvasom
Logisztikai parkok – A jövő infrastruktúrája

Logisztikai parkok – A jövő infrastruktúrája

A minden igényt kielégítő, modern logisztikai parkokra egyre nagyobb igény mutatkozik Magyarországon is. Ennek oka, hogy a logisztikai szektor a gazdasági növekedés egyik alappillére, napjainkban meghaladja a 2500-at azon vállalatok, cégek száma, akik a logisztikai iparban tevékenykednek.

Tovább olvasom
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.