Supply Chain Innováció: A DHL Supply Chain és a Boston Dynamics nyerő együttműködése

2023. május 1.

Supply Chain rakodási megoldások

A Boston Dynamics a világ egyik leginnovatívabb és legfejlettebb robottechnológiai vállalataként vált ismertté. Az ismertségük nagy részét táncoló robotjaikról készült videóiknak köszönhetik. Bár a videók szórakoztatóak, fontos szerepük van az innováció és a robottechnológia fejlődésének ösztönzésében.

A videók és a Boston Dynamics innovatív megközelítése miatt választotta a DHL Supply Chain a céget a kihívást jelentő ellátási lánc alkalmazásokra tervezett robotok létrehozására. Az együttműködés eredményeként született meg a Boston Dynamics Stretch™ robotjának első kereskedelmi alkalmazása.

Supply Chain Innováció

A Boston Dynamics alapítója és elnöke, Marc Raibert a következőképpen fogalmazott:

„Az atlétikai teljesítmény, mint a tánc, próbára teszi a robot mechanikai kialakítását, és a szoftverben található algoritmusokat is.”

A táncot megtanítva a robotoknak a mérnökök új mozgáslehetőségeket fedezhetnek fel, és javíthatják a robotok egyensúlyát és pontosságát.

Egy 2021-es blogbejegyzésben egy Boston Dynamics robotikus szakember arra is kitért, hogy a táncvideók összeállítása

„kreatív célt ad a fejlesztőknek, ami gyors innovációt eredményez a robot mozgásában. A tánc felfedi a robot fizikai kialakításának lehetséges javításait.”

A táncot a hardver élettartam-tesztelésének gyorsított formájaként jellemezte.

„Amikor ilyen projekteket csinálunk, mindig két célt tartunk szem előtt. Az egyik, hogy a videókat motivációként használjuk a termék javításához. A másodlagos cél pedig az, hogy jól szórakozzunk a videó elkészítése közben.”

Ez az automatizációra és innovációra való törekvés keltette fel a DHL figyelmét, amely büszke saját folyamatos innovációra épülő vállalati kultúrájára.

Együttműködés, amely átalakítja az ellátási láncot – Stretch robot

A DHL Supply Chain bevált folyamatokkal rendelkezik az élvonalbeli technológiák értékelése és integrálása terén, amelyek biztosítják az ügyfelek számára nyújtott érték növelését. Ez magában foglalja az elérhető technológia alapos vizsgálatát, valamint annak működését és potenciális felhasználási területeit az ellátási lánc egészében. Nem elég csak egy alkalmazásra fejlett technológiát bevezetni, szükségünk van olyan emberekre, akik megértik, hogyan működik ez egy ellátási lánc környezetben, és képesek azonosítani további feladatokat vagy folyamatokat, amelyeket javíthat.

E folyamat részeként a DHL és a Boston Dynamics 2018 óta együttműködik a Stretch mobil robot raktári alkalmazásainak fejlesztésében. A DHL és a Boston Dynamics közötti négyéves stratégiai együttműködés eredményeként jött létre ez a megállapodás, amelyben a DHL az első kereskedelmi vásárlója a Boston Dynamics Stretch robotjának.

Supply Chain rakodási megoldások - Boston Dynamics Stretch robot

Boston Dynamics Stretch robot – kép forrása: bostondynamics.com

A DHL értékes betekintést nyújtott a bonyolult ellátási lánc környezet és alkalmazások követelményeibe, amelyek lehetővé tették a Boston Dynamics számára, hogy a Stretch robot megfelelő kialakítására összpontosítson. Ugyanakkor a Boston Dynamics sokat tanított nekik a robotok fejlesztéséről és építéséről.

A folyamat során a Boston Dynamics csapata több DHL létesítményt is meglátogatott, hogy jobban megértse a környezetet és a folyamatokat. Amikor elkezdtek robotprototípusokat fejleszteni, kipróbálták azokat saját üzemükben. A Boston Dynamics csapata megfigyelte a teljesítményt, majd visszavitték a laborba, ahol módosításokat végeztek. Ez az együttműködő, a terepen folytatott fejlesztési folyamat vezetett el az első prototípustól a ma rendelkezésre álló Stretch robotig.

Jelenleg a Stretch robotot nagy sebességű kartondoboz-kiürítésre tervezték. A dobozok kiürítése megerőltető, fizikailag igényes munkafolyamat. A munkatársaknak sokat kell emelniük és fordulniuk. Az eljárás automatizálásával eltávolítjuk a megerőltető tevékenységet, és képzett munkaerőket értéknövelő, stratégiai feladatokra összpontosítják.

Ebben az alkalmazásban a Stretch robot a csomagot átveszi a kamion hátuljából és egy rugalmas vagy teleszkópos szállítószalagra helyezi. A robot egyedi tervezésű, könnyű karja hét szabadsági fokkal rendelkezik, amely hosszú hatótávolságot és nagy munkateret biztosít, lehetővé téve, hogy elérje a kamionban vagy konténerben található összes dobozt. Fejlett érzékelés és vezérlés teszi lehetővé, hogy különféle csomag típusokkal és méretekkel dolgozzon, miközben nagy sebességgel maximalizálja a választási arányokat.

A robot a Boston Dynamics számítógépes látástechnológiáját is tartalmazza, amely lehetővé teszi számára, hogy könnyen azonosítsa a dobozokat anélkül, hogy előzetes programozásra lenne szükség. A Stretch képes önállóan működni bonyolult helyzetekben, mint például rendezetlen rakodási konfigurációk, és képes felvenni a leesett dobozokat is.

Ezzel az első telepítéssel a DHL és a Boston Dynamics stratégiai együttműködése csak elindult. A következő években szorosan együttműködünk a Stretch robot fokozatos skálázásában további feladatokra és több létesítménybe. Ahogy haladnak más felhasználási esetek felé, megvizsgálják a robot integrálását raktárkezelési rendszerükbe, hogy utasításokat kapjon arról, hova menjen és mit válasszon.

Folytatják az együttműködést a tapasztalatok és a betekintések felhasználásával, hogy továbbra is stratégiai együttműködést folytassonak, és további innovatív robottechnológiákat hozzonak létre és telepítsenek, amelyek segítenek növelni a működési hatékonyságot, gyorsítani az áruk áramlását, javítani a munkatársak biztonságát és javítani a szolgáltatást ügyfeleik számára.

Tudjon meg többet a DHL Supply Chain és a Boston Dynamics együttműködéséről.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.