Tiszta üzemanyagokra való áttérés a tengeri áruszállításban

2023. április 25.

Mit jelent a tiszta üzemanyagokra való áttérés a tengeri áruszállítási ágazat számára?

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet a tengeri teherszállítás ágazatát 2050-re tiszta energiára kötelezi, de hogyan valósítható meg ez és milyen áron? A tengeri áruszállítás szénkibocsátás-csökkentő intézkedéseinek végrehajtása kulcsfontosságú lesz a globális cél elérésében, hogy 2050-re nettó nulla kibocsátásúak legyünk.

A szállítási ágazat hajtja a globális gazdaságot, a becslések szerint a világkereskedelem mintegy 90%-ában részt vesz. A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara becslése szerint évente mintegy 11 milliárd tonna áru kerül szállításra a hajókon – nyersanyagoktól a késztermékekig.

A globális tengeri áruszállítás a teljes globális szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 3%-áért felelős. Ha ezt a kibocsátást nem fékezik, az 2050-re akár 50%-kal is növekedhet.

A tengeri teherszállító cégek rájöttek, hogy ha az ágazat el akarja érni a szén-dioxid-kibocsátási céljait, akkor a következő évtizedben nagy mértékben el kell kezdeniük a nulla kibocsátású üzemanyagokat és hajókat alkalmazni.

Azonban, mint minden ágazatban, a nulla kibocsátású üzemanyagra való áttérés költséges. A tiszta üzemanyagok akár 40-60%-kal is növelhetik a hajók teljes tulajdonlási költségét, attól függően, hogy milyen útvonalon közlekednek.

Tengeri áruszállítás

A tengeri teherszállítás kibocsátását 2050-re felére kell csökkenteni

A költségek azonban nem akadályozhatják meg a fejlődést, ezért a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) – az ENSZ szakosított ügynöksége, amely a hajózást szabályozza – 2050-re minden hajó számára előírja a kibocsátás 50%-os csökkentését. Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok többek között hasonló nettó nulla kibocsátású hajózási célokat tűztek ki.

Mivel a hajók üzemeltetési élettartama 20-25 év, ez azt jelenti, hogy a nulla kibocsátású programokat a következő évtized során gyors ütemben kell végrehajtani. Az idő szorításában számos kihívással kell szembenéznünk.

Alex Hersham a Zencargo digitális teherszállító és logisztikai szolgáltató cég vezérigazgatója. Arra a kérdésre, hogy az IMO szabályozások mit jelentenek a hordozók és ellátási lánc vezetők számára a közeli jövőben, Hersham azt mondja, hogy a hordozók „szorosan figyelemmel kísérik, hogy mely hajók felelnek meg az előírásoknak”, és hogy „elemzik, melyik régebbi hajót lehet selejtezni, ha nincs megtérülése annak, hogy megfelelővé tegyék őket”.

A régebbi hajók esetében, mondja, a választás a tiszta és drágább biotüzelőanyagokra való áttérés, „vagy egyszerűen lelassulni”, hogy csökkentsék az üzemanyag-fogyasztást.

„Az új kapacitások bevezetésével sok hordozó inkább leselejtezi a régi hajókat, mintsem fenntartsa a hatástalan működést” – mondja Hersham.

Arra is rámutat, hogy az IMO nem kötelezi a hajókat a megfelelésre 2024-ig, és nem akadályozza meg a nem megfelelő hajók hajózását 2025-ig.

„Ez azt jelenti, hogy a hajók selejtezése vagy leállítása az elkövetkező két évben a hordozók belátásán múlik” – mondja.

Fenntartható tengeri szállítás

A fenntartható tengeri áruszállítás többe fog kerülni

Ami az új szabályozások jelentését illeti a tengeri teherszállítási árak szempontjából, Hersham úgy véli, hogy a szállítási cégek „végül emelhetik a tengeri teherszállítás költségét, hogy segítsenek kifizetni az új, energiatakarékos technológiákat és üzemanyagokat, amelyek megfelelnek az új IMO előírásoknak”.

Miután az elmúlt három évben a történelem legmagasabb tengeri áruszállítási díjait szenvedték el, még nem látható, hogy az ügyfelek hogyan fogják reagálni egy ilyen áremelésre, különösen mivel csak mostanában kezdtek előnyt élvezni a járvány előtti szállítási díjak visszaállásából.

fenntartható tengeri áruszállítás

A fenntartható tengeri áruszállítás változásának üteme bíztató, mondja Hersham.

„Már most is látjuk a fenntarthatóbb szállítás felé történő elmozdulást” – mondja. „Ezt a hordozók megrendelési könyveiben tükröződik, ahol a kettős üzemű hajók egyre nagyobb részét teszik ki az új hajóknak.”

Arra is rámutat, hogy a Kínai Állami Hajóépítő Vállalat nemrég azt jelentette, hogy a 2022-ben elkészült hajók 31,6%-a kettős üzemű hajó volt.

Bár a tengeri áruszállító vállalkozásoknak még néhány évük van hátra, Hersham azt mondja, hogy az elfogadható kibocsátási szinteket meghatározó szabályok évről évre szigorúbbak lesznek, „ami azt jelenti, hogy a kevésbé hatékony hajókra nehezedő nyomás továbbra is nőni fog”.

Biotüzelőanyagok a tengeri áruszállításban

A biotüzelőanyagokba való befektetés nagy potenciállal rendelkezik

Hersham úgy véli, hogy a biotüzelőanyagokba való befektetésben nagy potenciál rejlik.

„Néhány biotüzelőanyag, például a dimetil-éter, nem igényel jelentős módosításokat a motorokon, és a leginkább elérhető alacsony kibocsátású üzemanyag-opciók közé tartozik” – mondja. Hozzáteszi azonban, hogy ezek „jelentősen drágábbak a hagyományos üzemanyagoknál”, és kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy „ilyen üzemanyagot folyamatosan elő lehet-e állítani a szükséges mennyiségben”.

Hogyan alakul majd a fenntartható tengeri áruszállítás a következő években, Hersham szerint az ellátási lánc vezetőknek fel kell készülniük a változásokra, és „beszélniük kell partnereikkel annak érdekében, hogy megértsék, hogyan befolyásolják az új szabályozások a kapacitást, a vezetési időket és a menetrend megbízhatóságát”.

A nettó nulla kibocsátású tengeri teherszállítás azonban nem csak az üzemanyagválasztástól függ; a vállalkozásoknak a hajózási adatokat is fel kell használniuk és megosztaniuk az egész hajózási ökoszistéma keretein belül.

Sarah Barrett a Wärtsilä Voyage tengeri digitalizációs vállalat termékismeretekért felelős vezetője. Barrett szerint a digitális megoldásoknak „a gépháztól a hídig, az igazgatói szobáig és a hajótól a partra terjedőnek” kell lenniük.

Az elmúlt években a tengeri ágazat digitális átalakulása felgyorsult, mondja, „mivel a hajómenedzserek, tulajdonosok és üzemeltetők szembesülnek az átalakuló szabályozói tájjal és a növekvő üzemanyagköltségekkel”. Az adatok lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy „jobban tájékozott döntéseket hozzanak, amelyek összhangban vannak az üzleti és kereskedelmi célokkal”.

Például az üzemanyag-hatékonyság terén hozott döntésekkel.

Az IMO feladatai közé tartozik az üzemanyag-hatékonyság szabályozása. 2023 januárjától új intézkedést vezettek be, amelynek neve Energiahatékonysági Meglévő Hajózási Index (EEXI). Az EEXI egy olyan mutató, amely a hajó műszaki kialakításával kapcsolatos. A hajóknak egyszer, de legkésőbb 2023 végéig kell elérniük az EEXI jóváhagyást.

Barratt azt mondja: „Az új CII és EEXI szabályozások miatt a globális flotta környezeti teljesítményének figyelemmel kísérése és módosítása egyre sürgősebbé válik.” Az adatokon alapuló döntéshozatal kulcsszerepet játszik majd a tengeri szervezetek jövőállóvá tételében és abban, hogy biztonságos, fenntartható, hatékony, megfelelő és jövedelmező üzletmenetet folytassanak.

„Az ösztön vagy a megérzés alapján hozott döntések már nem tarthatók fenn. Adatvezérelt betekintések nélkül a vállalatok a piaci változások kegyeinek kiszolgáltatott reaktív módban maradnak, ahelyett, hogy alkalmazkodnának hozzájuk.”

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.