Tiszta üzemanyagokra való áttérés a tengeri áruszállításban

2023. április 25.

Mit jelent a tiszta üzemanyagokra való áttérés a tengeri áruszállítási ágazat számára?

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet a tengeri teherszállítás ágazatát 2050-re tiszta energiára kötelezi, de hogyan valósítható meg ez és milyen áron? A tengeri áruszállítás szénkibocsátás-csökkentő intézkedéseinek végrehajtása kulcsfontosságú lesz a globális cél elérésében, hogy 2050-re nettó nulla kibocsátásúak legyünk.

A szállítási ágazat hajtja a globális gazdaságot, a becslések szerint a világkereskedelem mintegy 90%-ában részt vesz. A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara becslése szerint évente mintegy 11 milliárd tonna áru kerül szállításra a hajókon – nyersanyagoktól a késztermékekig.

A globális tengeri áruszállítás a teljes globális szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 3%-áért felelős. Ha ezt a kibocsátást nem fékezik, az 2050-re akár 50%-kal is növekedhet.

A tengeri teherszállító cégek rájöttek, hogy ha az ágazat el akarja érni a szén-dioxid-kibocsátási céljait, akkor a következő évtizedben nagy mértékben el kell kezdeniük a nulla kibocsátású üzemanyagokat és hajókat alkalmazni.

Azonban, mint minden ágazatban, a nulla kibocsátású üzemanyagra való áttérés költséges. A tiszta üzemanyagok akár 40-60%-kal is növelhetik a hajók teljes tulajdonlási költségét, attól függően, hogy milyen útvonalon közlekednek.

Tengeri áruszállítás

A tengeri teherszállítás kibocsátását 2050-re felére kell csökkenteni

A költségek azonban nem akadályozhatják meg a fejlődést, ezért a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) – az ENSZ szakosított ügynöksége, amely a hajózást szabályozza – 2050-re minden hajó számára előírja a kibocsátás 50%-os csökkentését. Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok többek között hasonló nettó nulla kibocsátású hajózási célokat tűztek ki.

Mivel a hajók üzemeltetési élettartama 20-25 év, ez azt jelenti, hogy a nulla kibocsátású programokat a következő évtized során gyors ütemben kell végrehajtani. Az idő szorításában számos kihívással kell szembenéznünk.

Alex Hersham a Zencargo digitális teherszállító és logisztikai szolgáltató cég vezérigazgatója. Arra a kérdésre, hogy az IMO szabályozások mit jelentenek a hordozók és ellátási lánc vezetők számára a közeli jövőben, Hersham azt mondja, hogy a hordozók „szorosan figyelemmel kísérik, hogy mely hajók felelnek meg az előírásoknak”, és hogy „elemzik, melyik régebbi hajót lehet selejtezni, ha nincs megtérülése annak, hogy megfelelővé tegyék őket”.

A régebbi hajók esetében, mondja, a választás a tiszta és drágább biotüzelőanyagokra való áttérés, „vagy egyszerűen lelassulni”, hogy csökkentsék az üzemanyag-fogyasztást.

„Az új kapacitások bevezetésével sok hordozó inkább leselejtezi a régi hajókat, mintsem fenntartsa a hatástalan működést” – mondja Hersham.

Arra is rámutat, hogy az IMO nem kötelezi a hajókat a megfelelésre 2024-ig, és nem akadályozza meg a nem megfelelő hajók hajózását 2025-ig.

„Ez azt jelenti, hogy a hajók selejtezése vagy leállítása az elkövetkező két évben a hordozók belátásán múlik” – mondja.

Fenntartható tengeri szállítás

A fenntartható tengeri áruszállítás többe fog kerülni

Ami az új szabályozások jelentését illeti a tengeri teherszállítási árak szempontjából, Hersham úgy véli, hogy a szállítási cégek „végül emelhetik a tengeri teherszállítás költségét, hogy segítsenek kifizetni az új, energiatakarékos technológiákat és üzemanyagokat, amelyek megfelelnek az új IMO előírásoknak”.

Miután az elmúlt három évben a történelem legmagasabb tengeri áruszállítási díjait szenvedték el, még nem látható, hogy az ügyfelek hogyan fogják reagálni egy ilyen áremelésre, különösen mivel csak mostanában kezdtek előnyt élvezni a járvány előtti szállítási díjak visszaállásából.

fenntartható tengeri áruszállítás

A fenntartható tengeri áruszállítás változásának üteme bíztató, mondja Hersham.

„Már most is látjuk a fenntarthatóbb szállítás felé történő elmozdulást” – mondja. „Ezt a hordozók megrendelési könyveiben tükröződik, ahol a kettős üzemű hajók egyre nagyobb részét teszik ki az új hajóknak.”

Arra is rámutat, hogy a Kínai Állami Hajóépítő Vállalat nemrég azt jelentette, hogy a 2022-ben elkészült hajók 31,6%-a kettős üzemű hajó volt.

Bár a tengeri áruszállító vállalkozásoknak még néhány évük van hátra, Hersham azt mondja, hogy az elfogadható kibocsátási szinteket meghatározó szabályok évről évre szigorúbbak lesznek, „ami azt jelenti, hogy a kevésbé hatékony hajókra nehezedő nyomás továbbra is nőni fog”.

Biotüzelőanyagok a tengeri áruszállításban

A biotüzelőanyagokba való befektetés nagy potenciállal rendelkezik

Hersham úgy véli, hogy a biotüzelőanyagokba való befektetésben nagy potenciál rejlik.

„Néhány biotüzelőanyag, például a dimetil-éter, nem igényel jelentős módosításokat a motorokon, és a leginkább elérhető alacsony kibocsátású üzemanyag-opciók közé tartozik” – mondja. Hozzáteszi azonban, hogy ezek „jelentősen drágábbak a hagyományos üzemanyagoknál”, és kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy „ilyen üzemanyagot folyamatosan elő lehet-e állítani a szükséges mennyiségben”.

Hogyan alakul majd a fenntartható tengeri áruszállítás a következő években, Hersham szerint az ellátási lánc vezetőknek fel kell készülniük a változásokra, és „beszélniük kell partnereikkel annak érdekében, hogy megértsék, hogyan befolyásolják az új szabályozások a kapacitást, a vezetési időket és a menetrend megbízhatóságát”.

A nettó nulla kibocsátású tengeri teherszállítás azonban nem csak az üzemanyagválasztástól függ; a vállalkozásoknak a hajózási adatokat is fel kell használniuk és megosztaniuk az egész hajózási ökoszistéma keretein belül.

Sarah Barrett a Wärtsilä Voyage tengeri digitalizációs vállalat termékismeretekért felelős vezetője. Barrett szerint a digitális megoldásoknak „a gépháztól a hídig, az igazgatói szobáig és a hajótól a partra terjedőnek” kell lenniük.

Az elmúlt években a tengeri ágazat digitális átalakulása felgyorsult, mondja, „mivel a hajómenedzserek, tulajdonosok és üzemeltetők szembesülnek az átalakuló szabályozói tájjal és a növekvő üzemanyagköltségekkel”. Az adatok lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy „jobban tájékozott döntéseket hozzanak, amelyek összhangban vannak az üzleti és kereskedelmi célokkal”.

Például az üzemanyag-hatékonyság terén hozott döntésekkel.

Az IMO feladatai közé tartozik az üzemanyag-hatékonyság szabályozása. 2023 januárjától új intézkedést vezettek be, amelynek neve Energiahatékonysági Meglévő Hajózási Index (EEXI). Az EEXI egy olyan mutató, amely a hajó műszaki kialakításával kapcsolatos. A hajóknak egyszer, de legkésőbb 2023 végéig kell elérniük az EEXI jóváhagyást.

Barratt azt mondja: „Az új CII és EEXI szabályozások miatt a globális flotta környezeti teljesítményének figyelemmel kísérése és módosítása egyre sürgősebbé válik.” Az adatokon alapuló döntéshozatal kulcsszerepet játszik majd a tengeri szervezetek jövőállóvá tételében és abban, hogy biztonságos, fenntartható, hatékony, megfelelő és jövedelmező üzletmenetet folytassanak.

„Az ösztön vagy a megérzés alapján hozott döntések már nem tarthatók fenn. Adatvezérelt betekintések nélkül a vállalatok a piaci változások kegyeinek kiszolgáltatott reaktív módban maradnak, ahelyett, hogy alkalmazkodnának hozzájuk.”

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.