Öt módszer a beszállítói sokszínűség növeléséhez

2023. április 30.

A beszállítói sokszínűség ma már elengedhetetlen tényező a sikeres vállalatok számára, hiszen a különböző háttérrel rendelkező beszállítók bevonása számos előnnyel jár. Ebben a cikkben öt hatékony módszert mutatunk be, amelyek segítségével vállalata növelheti beszállítói sokszínűségét, és ezzel párhuzamosan javíthatja gazdasági fejlődését, versenyképességét és innovációját. Ismerkedjen meg ezekkel a bevált stratégiákkal, és kezdje el alkalmazni őket vállalatánál a fenntartható növekedés és siker érdekében.

Beszállítói sokszínűség

A beszállítói sokszínűség egy vállalati stratégia, amely célja, hogy növelje a különböző tulajdonú, illetve háttérrel rendelkező vállalkozásokkal folytatott üzleti kapcsolatok számát és mélységét. Ez magában foglalja a kisebbségi, női, veterán, fogyatékkal élő és más hátrányos helyzetű csoportok tulajdonában lévő vállalkozások támogatását és bevonását a vállalat beszerzési tevékenységeibe.

A beszállítói sokszínűség előnyei között szerepelnek:

  1. Gazdasági fejlődés: A különböző beszállítók támogatása elősegíti a gazdasági fejlődést, mivel több munkahelyet és bevételi forrást teremt a hátrányos helyzetű közösségek számára.
  2. Versenyképesség: A beszállítói bázis diverzifikálása növelheti egy vállalat versenyképességét és rugalmasságát, mivel a vállalat több forrásból szerezhet termékeket és szolgáltatásokat.
  3. Innováció: A különböző beszállítók bevonása új ötleteket, termékeket és szolgáltatásokat hozhat a vállalathoz, amelyek hozzájárulhatnak a termékinnovációhoz és a piaci előnyhöz.
  4. Ügyfélelégedettség: A sokszínű beszállítók bevonása segíthet abban, hogy jobban megértsük és kiszolgáljuk a változatos ügyfélkör igényeit.
  5. Vállalati imázs: A beszállítói sokszínűség fokozása elősegítheti a vállalat társadalmi felelősségvállalásának (CSR) erősítését, ami pozitívan hat az ügyfelek és az alkalmazottak észlelésére és elkötelezettségére.

A beszállítói sokszínűség növelése érdekében a vállalatok többek között kidolgozhatnak és végrehajthatnak sokszínű beszállítói programokat, ösztönözhetik a belső és külső együttműködést, és fejleszthetik a mérési és nyomon követési rendszereket a sokszínű beszállítói teljesítmény mérésére és javítására.

A beszállítói sokszínűség elősegítése és a fuvarozás hatékony kezelése kéz a kézben jár, hiszen a különböző hátterű szállítmányozók bevonásával a vállalatok javíthatják logisztikai teljesítményüket és rugalmasságukat a globális piacokon.

Beszállítói sokszínűség stratégiák

A szélesebb körű beszerzés csökkenti az ellátási költségeket és javítja a termékinnovációt, állítja a Supplier.io.

A Supplier.io által közzétett jelentés öt módszert sorol fel, amelyekkel a „legjobb osztályú” vállalatok több különböző beszállítót vonnak be, növelve ezzel a kisebbségi tulajdonban lévő vállalkozásokkal folytatott beszerzési tevékenységüket.

Beszállítói sokszínűség stratégiák

Az Illinois állambeli Westchesterben található Supplier.io a Sourcing Industry Group (SIG) szervezettel együttműködve végezte kutatását, amely egy tagsági szervezet, amely gondolatvezetést és kapcsolatépítési lehetőségeket biztosít a Fortune 500 és a Global 1000 vállalatok beszerzési, beszerzési és kiszervezési vezetőinek.

A kutatás eredménye olyan módszereket tár fel, amelyekben a „legjobb osztályú” vállalatok – amelyek elérik iparágukon belül a beszállítói sokszínűség 20%-os legfelső rétegét – eltérő módon működnek társaiktól, a „Beszállítói Sokszínűségi Stratégiák Jelentése 2023: Továbblépés a legjobb gyakorlatokon” című tanulmány szerint.

A Supplier.io szerint a törekvés jutalma nagy lehet. Azok a vállalatok, amelyek elérnek ezt a célt, hogy következetesen bevonják a kis- és sokszínű tulajdonú vállalkozásokat beszerzési tevékenységeikbe, javíthatják alsó vonaluk eredményét, amit az ellátási költségek csökkentése révén a beszállítói verseny, és a jobb termékinnováció új termékek, szolgáltatások és ötletek bevezetése révén mérnek.

Az öt fő területen rangsoroltak a legjobb osztályú vállalatok:

1. Adatvezérelt felelősség: Kövesse a mutatókat az üzleti egység vagy termékszinten, és használja az adatokat a konkrét csapatok felelősségre vonására.

2. Proaktív tervezés: Kezdje el a kategória tervezését jó előre, és vonja be a sokszínű beszállítókat korábban és specifikus célokra.

3. Üzleti célok összekapcsolása a sokszínűségi célokkal: Kössék össze a beszállítói sokszínűségi célokat a jelenlegi üzleti célkitűzésekkel, és építsenek közvetlen kapcsolatot a beszállítói sokszínűségi csapat és a beszerzési és pénzügyi területen kívüli üzleti vezetők között.

4. Együttműködés a vállalaton belül: Fókuszáljon inkább arra, hogy a sokszínű beszállítók hogyan támogathatják a konkrét üzleti egység igényeit, miközben megkönnyíti minden csapat számára a sokszínű beszállítók megtalálását és bevonását.

5. Adatok és kapcsolatok egyensúlya: Használja az adatokat specifikus kapcsolatok prioritizálására az üzleti egység csapatokkal és a sokszínű beszállítókkal, ahelyett, hogy az egyikre vagy a másikra összpontosítana.

„A vállalatok mindig keresik a módját annak, hogyan javíthatják beszállítói sokszínűségi programjaikat, és arra kérték, hogy adjunk betekintést abba, hogy a legsikeresebb szervezetek az iparágakon átívelően hogyan érnek el nagyobb eredményeket. Azon túl akartunk menni, hogy a normál legjobb gyakorlatokat alkalmazzuk, és adatok alapján azonosítsuk a konkrét lépéseket, amelyeket a vezetők tesznek a sokszínű beszállítók jobb integrációja, a növekvő sokszínű költekezés és a siker érdekében” – mondta Aylin Basom, a Supplier.io vezérigazgatója egy közleményben.

„Új legjobb gyakorlataink jelentése világos utakat mutat arra, hogy a csapatok hogyan optimalizálhatják a már megtett lépéseket eredményeik jelentős javítása érdekében – anélkül, hogy további költségvetésre vagy erőforrásra lenne szükség – és mélyebben beágyazhatják a sokszínű beszállítókat növekedési stratégiájukba.”

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.