10 Tipp: Készlet illesztése a kereslethez

2023. május 27.

A kereslet állandóan változó tényező bármely ellátási láncban. Minden alkalommal, amikor a kereslet árapályai változnak, a kiskereskedőknek, nagykereskedőknek, forgalmazóknak és gyártóknak össze kell hangolniuk a készlet szintjüket, hogy megfeleljenek az ügyfelek elvárásainak. Íme néhány tipp a sikeres illesztéshez.

Használjon fejlett kereslet előrejelzést

Az erős folyamatok, a fejlett mesterséges intelligencia, a „mi lenne, ha” elemzések és más fejlett szoftverrendszerek segíthetnek azonosítani a szezonalitás, az alapvető kereslet változásainak és az időjárás hatásainak hatásait. Ezek felülmúlják a legtöbb alapvető statisztikai előrejelző eszköz képességeit, amelyek a múltból származó mintákat követelnek meg, hogy a jövőben is következetesek maradjanak, és nem olyan hatékonyak a mai bizonytalan környezetben.

Implementáljon előrejelzési pontossági metrikákat

Míg az első ösztön talán új kereslet-tervező szoftver megvásárlása lehet, sok vállalat javíthat az előrejelzés pontosságán erősebb metrikák alkalmazásával. Az előrejelzésben különösen igaz, hogy nem lehet javítani azt, amit nem mérünk. Fontolja meg, hogy specifikusabb legyen a metrikáival.

Fókuszáljon a folyamatra

Sok készlet-nyilvántartási egység (SKU) nagyon előrejelezhető a közös statisztikai módszerek tudományának használatával. Ezzel szemben más SKU-kat nagymértékben befolyásolják az akciók, amelyek az előrejelzés művészetét igénylik. Az értéknövelő tevékenység hiányában a előrejelezhető termékek finomítására fordított értékes értékesítési erőforrások gyakran rontják az előrejelzés pontosságát.

Használja az értékesítési és működési tervezést

Hozzon létre erős értékesítési és működési tervezési (S&OP) folyamatot, amely magában foglalja a kereslettervezést, a készlet optimalizálását, az ellátási tervezést, a készlet pozicionálást, a termékáramlást és az omnichannel rendelés összehangolását.

Csökkentse a változékonyságot és a vezetési időt

A hosszabb vezetési idők befolyásolják, mikor kapja meg a készletét. Az igények változása idején a gyorsabb ciklusidők kritikusak az ellátási láncban. Optimalizálja a disztribúciós központ helyzetét, hogy a lehető legközelebb legyen az ügyfeleihez. Emellett vizsgálja meg az ellátási és keresleti kivételeket, hogy megoldásokat találjon, mielőtt hatással lennének a szolgáltatásra.

Pozícionálja megfelelően a készletet

Az előrehaladott készlet-pozícionálási stratégiák, mint például a továbbítási logisztikai feldolgozó központok, megfelelően pozicionálják a készletet, hogy kezeljék az egyes SKU-k keresleti változékonyságát. Ezek a központok képesek lehetnek hub-and-spoke modellben működni, hogy feltöltsék azokat a SKU-rések, ahol a kereslet nehezebben előrejelezhető, vagy ahol a kereslet nagy és a sebesség fontosabb.

Növelje a készlet és a kereslet láthatóságát

Nem állíthatja be a készletét a kereslet változásaihoz anélkül, hogy látná a kéznél lévő és folyamatban lévő készletet. A készletkezelési rendszereibe integrált értékesítési adatok felhasználásával, valamint a valós idejű raktárkezelési alkalmazásokkal szemmel tarthatja a készletet.

Készlet illesztése a kereslethez

Javítsa a beszállítók megbízhatóságát

Bár a kereslet változékonysága a szolgáltatási hibák vagy a készlet problémák fő oka, a pandémia megtanított minket arra, hogy a beszállítói teljesítményproblémák hatással vannak az ellátási lánc teljesítményére. Fontos, hogy a beszállítókkal dolgozzunk annak érdekében, hogy megértsük képességeiket, ahelyett, hogy generikus vezetési időket alkalmaznánk.

Mérje a beszállítók teljesítményét

Fontos, hogy a beszállítókat arra tartsuk számon, hogy azt szállítsák, amit kértünk, amikor azt kértük, és a kért mennyiségben. A kísértés, hogy a beszállítóknak engedjük, hogy akkor szállítsanak, amikor akarnak, felfújhatja a készletszinteket, és megakadályozhatja, hogy a disztribúciós központok kritikus szállítmányokat kezeljenek.

Legyen végig a láncban perspektíva

Egy ellátási lánc csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszem. Bár a különböző pontokon a láncban lévő problémák javítása fokozatos javulást eredményez, a transzformációs változások csak akkor következhetnek be, ha holisztikus, végig a láncban történő szemléletet alkalmazunk. Bár a kereslet előrejelzésének javítása mindig hasznos, a gyenge ellátási teljesítmény eltorzítja a keresleti jeleket a valódi kereslet és a „csak az esetre” kereslet azonosításához.

Hasonlóképpen, a raktárak túlzott készlettel való feltöltése forgalmi és működési problémákat, pénzügyi hatékonysági problémákat okoz, és saját jogán is károsíthatja a szolgáltatást.

Összefoglalás

A kereslet változékonysága kihívást jelent az ellátási láncok számára. A készlet igényekhez való illesztése létfontosságú, és a helyes módszerek alkalmazásával jelentős hatékonyságnövelést érhetünk el. Ez a cikk 10 hatékony tippet oszt meg ezen kritikus folyamat optimalizálásához, kezdve az előrejelzés javításától a beszállítók megbízhatóságának növeléséig. Ezek a tippek segítenek a vállalatoknak hatékonyan kezelni készleteiket, javítani az ügyfélkiszolgálást és optimalizálni ellátási láncukat.

 

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Járművezetők munkaidő számításának gyakori hibái és megoldások

Járművezetők munkaidő számításának gyakori hibái és megoldások

A járművezetők számára a munkaidő számítás nem csupán egy adminisztratív feladat; az a biztonságos munkavégzés, a jogszabályi előírások betartása és a pénzbírságok elkerülésének alapja. A pontos munkaidő számítás elengedhetetlen a közúti közlekedés biztonságának fenntartásához, valamint a járművezetők jólétének és a fuvarozó vállalatok gazdasági érdekeinek védelméhez.

Tovább olvasom
FIFO elv alkalmazása és jelentősége

FIFO elv alkalmazása és jelentősége

A készletgazdálkodás az üzleti siker egyik kulcsfontosságú eleme, különösen a gyártás és a kiskereskedelem területén. Ebben az összefüggésben a FIFO (First-In, First-Out) elv alkalmazása kiemelkedő jelentőséggel bír, mivel ez a módszer segít optimalizálni a készlet forgását, csökkenteni a lejáratok kockázatát és javítani a pénzügyi teljesítményt.

Tovább olvasom
Európai közlekedési korlátozások és kamion tilalom 2024-ben

Európai közlekedési korlátozások és kamion tilalom 2024-ben

A teherautóval az országhatáron túlra is szállítást végzőknek minden esetben ismerni kell az európai közlekedési korlátozásokat és kamion tilalmakat. Ezek alapján hatékonyabban tervezhető a szállítás folyamata, akár költségeket és időigényt tekintve.

Tovább olvasom
Digitális tachográf hibakódok értelmezése

Digitális tachográf hibakódok értelmezése

Ha tachográffal felszerelt járművet vezetünk, ismernünk kell a digitális tachográf működését, piktogramjait, a digitális tachográf hibakódok értelmezésével tisztában kell lennünk! 2023. augusztus 21-től az újonnan forgalomba állításra kerülő, nemzetközi fuvarozásban résztvevő teherautókon csak a második generációs tachográf használható.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.