Önvezető teherautó és a jövő

2023. április 8.

Az önvezető teherautó elterjedése az elmúlt években jelentős változásokat hozott az áruszállítási iparban is. A fejlett automatizálási megoldások lehetővé teszik, hogy a járművek önállóan közlekedjenek anélkül, hogy emberi beavatkozásra lenne szükség. Ezáltal az önvezető járművek a hatékonyságot és a biztonságot javítják az áruszállítási ágazatban, amelynek eredményeként csökkenthetik a költségeket és a szüneteket. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy az automata vezetés és az autonóm technológia hogyan hat a logisztikai ágazatra.

Hogyan változtatja meg az autonóm technológia az áruszállítást

Az önvezető teherautók már nem csupán a sci-fi filmekben jelennek meg, hanem a közlekedési ágazatban is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak. A Bundestag és a Bundesrat már jóváhagyta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a 4. szintnek megfelelő teljesen önvezető teherautók részvételét a németországi közúti közlekedésben. Ez óriási mérföldkő a fejlesztők számára, akik az önvezető teherautók iránt érdeklődnek. Azonban, hogy ez az új technológia széles körben elterjedjen, még sok akadályt kell leküzdeni.

Az egyik legfontosabb kihívás, hogy az autonóm technológiát elfogadják és elterjesszék. A haszongépjárművek esetében a magasan automatizált vezetési technológia kategóriája (2+ szint) segít a teherszállítás biztonságosabbá, hatékonyabbá és kényelmesebbé tételében az autóvezetők számára. Azonban öt olyan trend van, amely jelentős hatással lesz az autonóm technológia további fejlődésére.

Koncepciók és technológiák térhódítása

Infrastruktúrától független koncepciók és technológiák térhódítása

A vezető nélküli tehergépkocsi-szállítás területén a kutatás és fejlesztés sokrétű. Az egyik ilyen fejlett technológia az úgynevezett jármű-minden-között (V2X) kommunikáció, amelyben a járművek és az infrastruktúra valós időben kommunikálnak egymással. Az önvezető teherautók számára külön sávok biztosítása is fontos téma, azonban az infrastruktúrától függő megközelítések hatalmas technológiai és fizikai beruházásokat igényelnek. Az infrastruktúrától független megoldások ígéretesebbek és gyorsabban megvalósíthatók.

A nagymértékben automatizált vezetés ezen megközelítése esetén továbbra is szükség van egy emberre, aki az utastérben felügyeli az autonóm vezetési rendszert. Azonban, ez javítja a járművezető kényelmét, növeli az áruszállítás hatékonyságát, és javítja a biztonságot.

Az áruszállítás ösztönzi az automatizálást

Az áruszállítás automatizálása számos előnnyel jár. A teherautók automatizálása különösen fontos a távolsági fuvarozásban, ahol az autópályák kevésbé összetett környezete megfelel az autonóm vezetési technológiának. Az automatizálás segíti a költség- és hatékonysági előnyök elérését, mivel tehermentesíti a járművezetőket, csökkenti a balesetek számát és a felelősségi költségeket. Az automatizált vezetéstámogatás az üzemanyag-fogyasztást is csökkenti, ami további költség- és környezeti előnyökkel jár.

Önvezető járművek

Szállítási láncok megszakadása

Az automatizálás enyhíti a szállítási láncok megszakadásait

Az automatizálás továbbá segíthet enyhíteni az ellátási lánc megszakadásait, amelyeket az emelkedő üzemanyagárak, az akut járművezetőhiány, a geopolitikai zavarok és az éghajlatvédelmi előírások okoznak. A logisztikai vállalatok ezért egyre inkább az automatizált megoldásokat keresik, amelyek segítenek felkészülni az egyre gyakoribb és súlyosabb válságokra. Az automatizált járművek így elkerülhetik az ellátási lánc megszakadását.

Flotta- és technológiai partnerkapcsolatok

Nyertes helyzet az OEM-k, flotta- és technológiai partnerkapcsolatok számára

A logisztikai vállalatok és a technológiai beszállítók egyre több partnerséget kötnek, amelyek elősegítik az innovációkat, és ugyanakkor értékes előnyöket nyújtanak az OEM-k, flottakezelők és vezetők számára. Az együttműködés azokkal a magas szinten automatizált vezetést biztosító szolgáltatókkal, akik új technikai megoldásokat kínálnak az OEM-k számára, lehetővé teszi az OEM-k számára, hogy hozzáférjenek olyan új technikai megoldásokhoz, amelyek versenyelőnyt biztosítanak számukra. Ez elősegíti az innovációt a piacon, amelyből később a logisztikai vállalatok is profitálnak.

A technológiai beszállítók is profitálnak az egyre szorosabb együttműködésből. Értékes valós vezetési adatokat kapnak, amelyeket később az optimalizáláshoz és finomításhoz használhatnak fel. Tehát nyertes helyzet az összes érintett fél számára.

Emberek tehermentesítése

Az emberek tehermentesítése magas szinten automatizált megoldásokkal

Ellentétben a gyakori félelmekkel, a magas szinten automatizált vezetés nem fenyegeti az autósok szakmáját, hanem kiterjeszti, megváltoztatja és főleg megkönnyíti azt. Az automatizálás előrehaladtával mindig szükség lesz emberekre, akik felügyelik a technikát, és szükség esetén átveszik az irányítást. Az mesterséges intelligencia (MI) azonban kellemesebbé teheti az utazást hosszú távolságokon, és csökkentheti a vezető terhét. Ennek eredményeként a szakma ismét vonzóbb lesz, és a logisztikai vállalatok könnyebben tudnak új munkavállalókat toborozni.

Emellett új foglalkozások is keletkeznek, mint a biztonsági vezető vagy jármű üzemeltetési szakértők, akik támogatják a magas szinten automatizált járművek fejlesztését, bevezetését és karbantartását az utakon.

Az autonóm technológia és az automata vezetés továbbra is fejlődik, és az iparág számára további lehetőségeket kínál a hatékonyság és a biztonság javítására. Az áruszállítási és logisztikai vállalkozásoknak számos előnnyel járhat az önvezető járművek használata, beleértve a költségek csökkentését, a megbízhatóság növelését és a szállítási szünetek minimalizálását. Az automata vezetés és az autonóm technológia várhatóan további lehetőségeket kínál a jövőben, amelyek hatékonyabbá teszik az áruszállítási ágazatot.

 

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.