Önvezető teherautó és a jövő

2023. április 8.

Az önvezető teherautó elterjedése az elmúlt években jelentős változásokat hozott az áruszállítási iparban is. A fejlett automatizálási megoldások lehetővé teszik, hogy a járművek önállóan közlekedjenek anélkül, hogy emberi beavatkozásra lenne szükség. Ezáltal az önvezető járművek a hatékonyságot és a biztonságot javítják az áruszállítási ágazatban, amelynek eredményeként csökkenthetik a költségeket és a szüneteket. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy az automata vezetés és az autonóm technológia hogyan hat a logisztikai ágazatra.

Hogyan változtatja meg az autonóm technológia az áruszállítást

Az önvezető teherautók már nem csupán a sci-fi filmekben jelennek meg, hanem a közlekedési ágazatban is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak. A Bundestag és a Bundesrat már jóváhagyta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a 4. szintnek megfelelő teljesen önvezető teherautók részvételét a németországi közúti közlekedésben. Ez óriási mérföldkő a fejlesztők számára, akik az önvezető teherautók iránt érdeklődnek. Azonban, hogy ez az új technológia széles körben elterjedjen, még sok akadályt kell leküzdeni.

Az egyik legfontosabb kihívás, hogy az autonóm technológiát elfogadják és elterjesszék. A haszongépjárművek esetében a magasan automatizált vezetési technológia kategóriája (2+ szint) segít a teherszállítás biztonságosabbá, hatékonyabbá és kényelmesebbé tételében az autóvezetők számára. Azonban öt olyan trend van, amely jelentős hatással lesz az autonóm technológia további fejlődésére.

Koncepciók és technológiák térhódítása

Infrastruktúrától független koncepciók és technológiák térhódítása

A vezető nélküli tehergépkocsi-szállítás területén a kutatás és fejlesztés sokrétű. Az egyik ilyen fejlett technológia az úgynevezett jármű-minden-között (V2X) kommunikáció, amelyben a járművek és az infrastruktúra valós időben kommunikálnak egymással. Az önvezető teherautók számára külön sávok biztosítása is fontos téma, azonban az infrastruktúrától függő megközelítések hatalmas technológiai és fizikai beruházásokat igényelnek. Az infrastruktúrától független megoldások ígéretesebbek és gyorsabban megvalósíthatók.

A nagymértékben automatizált vezetés ezen megközelítése esetén továbbra is szükség van egy emberre, aki az utastérben felügyeli az autonóm vezetési rendszert. Azonban, ez javítja a járművezető kényelmét, növeli az áruszállítás hatékonyságát, és javítja a biztonságot.

Az áruszállítás ösztönzi az automatizálást

Az áruszállítás automatizálása számos előnnyel jár. A teherautók automatizálása különösen fontos a távolsági fuvarozásban, ahol az autópályák kevésbé összetett környezete megfelel az autonóm vezetési technológiának. Az automatizálás segíti a költség- és hatékonysági előnyök elérését, mivel tehermentesíti a járművezetőket, csökkenti a balesetek számát és a felelősségi költségeket. Az automatizált vezetéstámogatás az üzemanyag-fogyasztást is csökkenti, ami további költség- és környezeti előnyökkel jár.

Önvezető járművek

Szállítási láncok megszakadása

Az automatizálás enyhíti a szállítási láncok megszakadásait

Az automatizálás továbbá segíthet enyhíteni az ellátási lánc megszakadásait, amelyeket az emelkedő üzemanyagárak, az akut járművezetőhiány, a geopolitikai zavarok és az éghajlatvédelmi előírások okoznak. A logisztikai vállalatok ezért egyre inkább az automatizált megoldásokat keresik, amelyek segítenek felkészülni az egyre gyakoribb és súlyosabb válságokra. Az automatizált járművek így elkerülhetik az ellátási lánc megszakadását.

Flotta- és technológiai partnerkapcsolatok

Nyertes helyzet az OEM-k, flotta- és technológiai partnerkapcsolatok számára

A logisztikai vállalatok és a technológiai beszállítók egyre több partnerséget kötnek, amelyek elősegítik az innovációkat, és ugyanakkor értékes előnyöket nyújtanak az OEM-k, flottakezelők és vezetők számára. Az együttműködés azokkal a magas szinten automatizált vezetést biztosító szolgáltatókkal, akik új technikai megoldásokat kínálnak az OEM-k számára, lehetővé teszi az OEM-k számára, hogy hozzáférjenek olyan új technikai megoldásokhoz, amelyek versenyelőnyt biztosítanak számukra. Ez elősegíti az innovációt a piacon, amelyből később a logisztikai vállalatok is profitálnak.

A technológiai beszállítók is profitálnak az egyre szorosabb együttműködésből. Értékes valós vezetési adatokat kapnak, amelyeket később az optimalizáláshoz és finomításhoz használhatnak fel. Tehát nyertes helyzet az összes érintett fél számára.

Emberek tehermentesítése

Az emberek tehermentesítése magas szinten automatizált megoldásokkal

Ellentétben a gyakori félelmekkel, a magas szinten automatizált vezetés nem fenyegeti az autósok szakmáját, hanem kiterjeszti, megváltoztatja és főleg megkönnyíti azt. Az automatizálás előrehaladtával mindig szükség lesz emberekre, akik felügyelik a technikát, és szükség esetén átveszik az irányítást. Az mesterséges intelligencia (MI) azonban kellemesebbé teheti az utazást hosszú távolságokon, és csökkentheti a vezető terhét. Ennek eredményeként a szakma ismét vonzóbb lesz, és a logisztikai vállalatok könnyebben tudnak új munkavállalókat toborozni.

Emellett új foglalkozások is keletkeznek, mint a biztonsági vezető vagy jármű üzemeltetési szakértők, akik támogatják a magas szinten automatizált járművek fejlesztését, bevezetését és karbantartását az utakon.

Az autonóm technológia és az automata vezetés továbbra is fejlődik, és az iparág számára további lehetőségeket kínál a hatékonyság és a biztonság javítására. Az áruszállítási és logisztikai vállalkozásoknak számos előnnyel járhat az önvezető járművek használata, beleértve a költségek csökkentését, a megbízhatóság növelését és a szállítási szünetek minimalizálását. Az automata vezetés és az autonóm technológia várhatóan további lehetőségeket kínál a jövőben, amelyek hatékonyabbá teszik az áruszállítási ágazatot.

 

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.