Robotika és az automatizálás – Jelentős változások 2023

2023. április 12.

Robotika és automatizálás: a beszállítók jelentős növekedést várnak 2023-ban

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy hol tart ma a robotika és az automatizálás a logisztikában, illetve milyen jelentős változásokra lehet számítani a piacvezető német szakemberek szerint.

Az ipari automatizálás folyamatosan alakítja át a fuvarozási és szállítmányozási ágazatot. A technológiai fejlődésnek köszönhetően új lehetőségek nyílnak a hatékonyság, a költségcsökkentés és a környezeti fenntarthatóság terén. Ebben a szakcikkben áttekintjük azokat a legújabb trendeket, amelyek befolyásolják az ipari automatizálást a fuvarozás és a szállítmányozás területén, és bemutatjuk a nemzetközi kutatások legfontosabb eredményeit.

Önvezető járművek és drónok a fuvarozásban

Az önvezető járművek és drónok technológiája egyre inkább teret hódít a fuvarozási ágazatban. Az önvezető teherautók és a drónok segítségével a vállalatok képesek csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást, a munkaerő-költségeket és a balesetek számát. Egy nemzetközi kutatás szerint 2021-ben a globális önvezető teherautók piaca 1,67 milliárd dollárt ért el, és ez az összeg 2028-ra várhatóan 7,67 milliárd dollárra növekszik (Grand View Research, 2021).

Robotizáció és mesterséges intelligencia a szállítmányozásban

A robotizáció és a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása a szállítmányozásban lehetővé teszi a folyamatok automatizálását, ami gyorsabb és hatékonyabb rendszereket eredményez. A raktárakban történő automatizált anyagmozgatás és a MI által vezérelt logisztikai rendszerek elősegítik a termelékenység növelését és a költségek csökkentését. Egy nemzetközi kutatás szerint 2021-ben a globális logisztikai robotika piaca 4,8 milliárd dollárt ért el, és ez az összeg 2028-ra várhatóan 14,8 milliárd dollárra növekszik (Mordor Intelligence, 2021).

Az IoT és a nagy adatok integrációja

Az internetes dolgok (IoT) és a nagy adatok integrációja a fuvarozás és szállítmányozás területén lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy valós idejű információkat kapjanak az üzemanyag-fogyasztásról, a járművek állapotáról és a szállítási folyamatokról. Az IoT szenzorokkal ellátott járművek és raktárak, valamint a nagy adatok elemzése segít optimalizálni az útvonalakat, minimalizálni a késéseket és csökkenteni a környezeti hatásokat. Egy 2021-es nemzetközi kutatás szerint az IoT a logisztika területén 2028-ra 75,5 milliárd dolláros piacot teremthet (Allied Market Research, 2021).

Zöld technológiák és fenntartható fejlődés

Az ipari automatizálás segítségével a fuvarozási és szállítmányozási ágazat egyre inkább összpontosít a zöld technológiákra és a fenntartható fejlődésre. Az elektromos járművek és a megújuló energiaforrások alkalmazása, valamint az energiahatékonyságra összpontosító logisztikai rendszerek elősegítik a káros környezeti hatások csökkentését és a fenntartható növekedés előmozdítását. Egy 2021-es nemzetközi kutatás szerint a zöld logisztika piaca 2028-ra 1 892,38 milliárd dollárra növekedhet (Zion Market Research, 2021).

Ipari automatizálás

Az ipari automatizálás az iparág egyik leggyorsabban fejlődő területe, amely lehetővé teszi az üzemek és gyárak hatékonyabb működését és termelékenységét. Az automatizálás célja, hogy az emberi munkaerőt minél inkább kiváltsa, és helyette a gépek és robotok végezzék el a gyártási és termelési folyamatokat. Az ipari automatizálás jelentősen javítja a termelékenységet és hatékonyságot, növeli a minőséget és csökkenti a költségeket.

Az ipari automatizálás számos területen használható, például az autóiparban, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és az elektronikai iparban. Az automatizálás lehetőséget ad a folyamatok költséghatékonyabb és gyorsabb végrehajtására, az emberi hibák csökkentésére és a termék minőségének javítására. Az automatizálásnak köszönhetően az üzemek és gyárak 24 órában, a nap minden percében termelni tudnak, ezáltal növelve a termelési kapacitást és a termelékenységet.

Az ipari automatizálás kihívást jelent a munkaerőpiac számára, mivel a gépek és robotok átvették az emberi munkaerő egy részét. Azonban az automatizálás lehetőséget ad az embereknek arra, hogy magasabb szintű munkát végezzenek, amely magasabb bérezést és jobb munkakörülményeket biztosít.

Az ipari automatizálás az iparág egyik legfontosabb trendje, amely az üzemek és gyárak hatékonyabbá tételét és a termelékenység javítását célozza meg. Az automatizálás lehetőséget ad az üzemeknek, hogy a folyamatokat gyorsabban, költséghatékonyabban és nagyobb hatékonysággal végezzék el, ami elősegíti a versenyképességet és hozzájárul az üzleti sikerhez.

Összefoglalás

Az ipari automatizálás a fuvarozásban és szállítmányozásban olyan trendeket eredményez, mint az önvezető járművek és drónok, a robotizáció és mesterséges intelligencia, az IoT és a nagy adatok integrációja, valamint a zöld technológiák és fenntartható fejlődés. A nemzetközi kutatások azt mutatják, hogy ezek a trendek jelentős növekedést eredményezhetnek a szektorban, és hozzájárulhatnak a környezeti fenntarthatósághoz és a gazdasági hatékonysághoz.

Kollaboráció

A kollaboráció az ipari automatizálás, fuvarozás és szállítmányozás területén kulcsfontosságú a technológiai fejlődés és az ágazat hatékonyságának növelése érdekében. Az együttműködés elősegíti az erőforrások megosztását, az innováció előmozdítását és a versenyképesség javítását. Ebben a szakcikkben bemutatjuk, hogyan járul hozzá a kollaboráció az ipari automatizálás, fuvarozás és szállítmányozás területén megfigyelt trendekhez és technológiai fejlődéshez.

Kormányzati és iparági partnerségek

A kormányok és az iparágak közötti együttműködés elősegíti a szabályozási keretek fejlesztését és a közös projektek finanszírozását az önvezető járművek, drónok, robotizáció és mesterséges intelligencia, IoT és zöld technológiák területén. A partnerségek segítségével ösztönözhető a technológiai innováció és a fenntartható fejlődés. Például az európai kormányok és az autóipar együtt dolgoznak az önvezető járművek fejlesztésén és a szabályozási környezet kialakításán.

Kutatóintézetek és vállalatok közötti együttműködés

A tudományos kutatás és a vállalati innováció közötti együttműködés elősegíti az új technológiák kifejlesztését és a piacra jutásukat. Az egyetemek és kutatóintézetek által végzett alapkutatások segítenek az ipari automatizálással kapcsolatos technológiák megértésében és továbbfejlesztésében. A vállalatokkal való együttműködés lehetővé teszi a kutatási eredmények gyakorlati alkalmazását és a piaci igényeknek megfelelő megoldások kidolgozását.

Versenytársak közötti kollaboráció

A versenytársak közötti kollaboráció, vagyis a koopetíció, elősegíti a közös erőforrások és a tudás megosztását, ami javíthatja a technológiai fejlődést és a versenyképességet. A versenytársak közötti együttműködés például az önvezető járművek fejlesztésénél és tesztelésénél hasznos, ahol a vállalatok közös platformokat és adatbázisokat hozhatnak létre a biztonsági protokollok és a teljesítmény tesztelése érdekében. Emellett az együttműködés elősegítheti a szabványosítást és az interoperabilitást az IoT, robotizáció és mesterséges intelligencia alkalmazásában a szállítmányozás területén.

Keresztágazati partnerségek

A keresztágazati partnerségek elősegítik a technológiai átjárhatóságot és az innováció előmozdítását. Például az autógyártók és a telekommunikációs vállalatok együttműködése lehetővé teszi a járművek és az infrastruktúra közötti kommunikáció fejlesztését, ami elősegíti az önvezető járművek terjedését. Hasonlóképpen, a logisztikai vállalatok és a zöld technológiákat fejlesztő cégek közötti együttműködés elősegítheti a fenntartható szállítmányozási megoldások kialakítását és terjesztését.

Hol tart a robotika:

A robotika egy gyorsan növekvő terület, amely számos izgalmas fejlesztést és előrelépést mutat. 2023-ban folytatódni fog a fejlődés az ipari automatizálás, az egészségügyi robotika és az autonóm járművek területén. A robotika technológiája továbbra is fejlődni fog, és új területekre terjeszkedik ki, mint például a kollaboratív robotok fejlesztése, amelyek biztonságosan képesek együtt dolgozni az emberi munkavállalókkal. Emellett az mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlesztései segítenek abban, hogy a robotok okosabbak legyenek és képesek legyenek bonyolult feladatokat elvégezni. Összességében a robotika területe a következő években jelentős növekedésre és innovációra számíthat.

A robotika jelentős hatással van a raktározásban és a szállítmányozásban. Az automatizált raktárrendszerek és robotizált anyagmozgató eszközök lehetővé teszik a hatékonyabb és gyorsabb árutovábbítást és csökkentik az emberi hibák lehetőségét. Az automatizált raktárrendszerek számos előnnyel járnak, mint például az áruk jobb tárolása, a raktárterület optimalizálása és az áruk kisebb sérülési lehetősége.

A robotizált anyagmozgató eszközökkel a munkavállalók kevésbé terheltek, mivel a robotok elvégezhetik a nehéz fizikai munkát és az ismétlődő feladatokat, ezáltal csökkentve az emberi hibák kockázatát.

Az autonóm járművek és drónok lehetővé teszik az áruk gyorsabb szállítását a célállomásokra. Az autonóm járművek képesek követni az előre meghatározott útvonalakat és elkerülni a forgalmi torlódásokat, ezzel jelentősen csökkentve a szállítási időt és a szállítási költségeket. A drónok kisebb távolságokon is hatékonyabb szállítási megoldást jelentenek, amelyeket a hagyományos járművek nem képesek megtenni.

Összességében a robotika hatékonyabbá teszi a raktározást és szállítmányozást, csökkenti a költségeket és növeli a termelékenységet, ami elősegíti a versenyképességet és hozzájárul az üzleti sikerhez.

Ipari kiállítás – jósolatok 2023-ra

A VDMA Robotika + Automatizálás szerint a 2023-as forgalmi előrejelzés valamivel kevesebb mint 16 milliárd euró.

Robotika és automatizálás

Robotika és automatizálás mértéke 2023-ban

A német robotika – és automatizálási ipar kilenc százalékos növekedést prognosztizál, és 2023-ra 15,7 milliárd eurós forgalmat vár.

„A robotika és az automatizálás iránti kereslet továbbra is nagy, és számos ügyfélipar átalakulása innovatív automatizálási megoldásokat igényel. Az ellátási láncok enyhülésének jelei olyan helyzetbe hozzák az ipart, hogy fokozatosan ledolgozza a rendkívül magas rendelésállományt.

További lendületet várunk vezető nemzetközi vásárunktól, az Automatica-tól, amely 2023. június 27. és 30. között kerül megrendezésre Münchenben. – mondta nemrég Frank Konrad, a VDMA Robotics + Automation elnöke és a Hahn Automation GmbH vezérigazgatója Rheinböllenben.

„Az ellátási láncok egyre inkább érzékelhető lazulása most hozza az iparágat abba a helyzetbe, hogy a rendkívül magas rendelésállományt fokozatosan ledolgozza. További lendületet várunk a 2023. június 27-30. között Münchenben megrendezésre kerülő vezető nemzetközi szakvásárunktól, az automatikától. Ennek fényében határozottan arra számítunk, hogy jelentősen túlszárnyaljuk a korábbi, 2018-as értékesítési rekordunkat, és ezzel végleg magunk mögött hagyjuk a járványt” – mondja Konrad.

Tudjon meg többet a hamarosan megrendezésre kerülő kiállításról.

Az automatika, az intelligens automatizálás és robotika szakvásár június utolsó hetében hat kiállítóteremben mutatja be az ipari automatizálás innovációit és trendjeit. „Koncepcionális és technikai szponzorként az innovációk tűzijátékára és számos kiemelt eseményre számítunk: a „Mobil robotok a termelésben” című külön kiállításra, a Robot City szolgáltatásra és a decentralizált Umati demonstrátorra hálózatba kapcsolt gépekkel” – mondta Patrick Schwarzkopf, a VDMA Robotics + Automation ügyvezető igazgatója.

A fent bemutatott trendek és technológiák jól mutatják, hogy az ipari automatizálás, fuvarozás és szállítmányozás területén a kollaboráció és az innováció hozzájárul a versenyképesség növeléséhez és a fenntartható fejlődés elősegítéséhez. Ha Ön is szeretné átalakítani és fejleszteni vállalatát, akkor a mi szakértő csapatunk készen áll, hogy segítséget nyújtson.

A csapatunk segítségével megtalálhatjuk a legmegfelelőbb technológiai megoldásokat vállalata számára, lehetővé téve, hogy időt és pénzt takarítson meg, miközben növeli versenyképességét a piacon. Az új technológiák bevezetésével és a megfelelő stratégiai partnerségek kialakításával cégünk segít Önnek maximalizálni a hatékonyságot és a fenntarthatóságot.

Növekedjen vállalatával szakértő munkatársaink segítségével, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek az ipari automatizálás, fuvarozás és szállítmányozás területén. Legyen Ön is részese a technológiai fejlődésnek, és élvezze annak előnyeit vállalkozása számára.

Keresse csapatunkat még ma, és egyeztessünk egy konzultációt, hogy felfedezzük, hogyan segíthetünk Önnek az ipari automatizálás területén történő sikeres alkalmazásában és versenyelőnyre szert téve a fuvarozási és szállítmányozási ágazatban.

 

Robotika és automatizálás: A szolgáltatók jelentős növekedésre számítanak 2023-ban

Allied Market Research (2021). Internet of Things (IoT) in Logistics Market

Mordor Intelligence (2021). Logistics Robots Market – Growth, Trends, COVID-19 Impact, and Forecasts (2021 – 2026)

Zion Market Research (2021)

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.