TIR rendszer szerepe és jelentősége a nemzetközi fuvarozásban

2023. december 11.

Teherautókon gyakran látni a TIR feliratot, de vajon mi a TIR rendszer szerepe és jelentősége a nemzetközi fuvarozásban? Röviden azt is mondhatnánk, hogy a TIR egyezmény leegyszerűsíti a nemzetközi fuvarozást, hiszen a TIR eljárás szerint fuvarozott áruk az átmenő vámhivataloknál mentesülnek a vámok és illetékek megfizetési/letétbe helyezési kötelezettsége alól. Persze a TIR egyezmény szigorú szabályokat ír elő, melyeket a nemzetközi árufuvarozást végzőknek pontról pontra be is kell tartani!

Nemzetközi fuvarozás fontossága

A nemzetközi fuvarozás, azon belül is a közúti áruszállítás a kereskedelem, logisztika egyik alapvető komponense, lokális és globális szinten is komoly jelentősége van. A nemzetközi fuvarozás minél zökkenőmentesebb, gördülékenyebb működése minden fél érdeke, a megbízóé, a szállítmányozóé.

Ezt a jogalkotók is igyekeznek figyelembe venni, ezért sok olyan nemzetközi, országokon átívelő szabályozás létezik, melyekkel a nemzetközi árufuvarozás folyamata, adminisztrációja egyszerűsödik.

A TIR egyezmény, vagyis a Nemzetközi Közúti Fuvarozási Egyezmény azért jött létre, hogy csökkentsék az áruk nemzetközi szállításával összefüggő adminisztrációt. A TIR eljárás keretében szállított áruk gyorsabb vámkezelés alá esnek, hiszen csak gyanú esetén ellenőrzik a rakomány az köztes határokon.

TIR jelentése

A TIR egyezmény fogalma, hogy ez egy nemzetközi áruszállítással kapcsolatos vámgarancia egyezmény. Lényegében a TIR hatálya alatt szállított áru könnyített vámeljárás alá esik, amikor a határokat átlépi. Speciális okmánya van, ez a TIR-Carnet, vagyis TIR igazolvány.

A TIR jelentése (Transports Internationaux Routiers, TIR rövidítés) szerint árutovábbítási okmány, ami vám-árunyilatkozatként és biztosítékként is szolgál azon országokban, amelyek a TIR szerződő felei.

Az áruk TIR-igazolvánnyal történő nemzetközi fuvarozására vonatkozó 1975. november 14-i vámegyezményt (TIR-egyezmény) az Európai Gazdasági Közösség a 2112/78/EGK tanácsi rendelettel hagyta jóvá, és az 1983. június 20-án lépett hatályba.

Ha röviden akarjuk megfogalmazni, mi a TIR eljárás, a TIR eljárás az áruknak az induló vámhivataltól a rendeltetési vámhivatalig megvalósuló fuvarozását jelenti, a TIR egyezményen alapuló TIR művelet szerint.

TIR rendszer alapjai és működése

A TIR rendszer alapja, hogy a TIR eljárás szerint, zárral ellátott közúti árufuvarozó járműben, járműszerelvényben vagy szállító tartályokban szállított árukat az átmenő vámhivatalok nem veszik vámvizsgálat alá. Persze lehetőség van visszaélés, csalás, szabálytalanság gyanúja esetén, hogy megvizsgálják mégis.

A TIR eljárást több, mint 50 országban alkalmazzák, így a TIR a legnagyobb földrajzilag lefedett vámtranzit rendszer. Nemcsak Európai országokra, de Észak-Afrikára, Közel-Keletre is kiterjed. Több millió szállítás valósul meg évente a TIR egyezmény mentén.

A TIR rendszeren belüli szállítás lehetővé teszik, hogy az áruk a nemzetközi határokon keresztül vámfelügyelet alatt mozoghassanak anélkül, hogy vámokat, adókat kellene megfizetni.

A nemzetközi fuvarozás során az útvonal által érintett vámhatóságok minimálisan avatkoznak csak be, hiszen a TIR okmány egy nemzetközi garanciavállalást is jelent. A garancia rendszert egyébként egy nemzetközi szervezet kezeli, az IRU.

A TIR 5 alappillére:

 • biztonságos járművek vagy konténerek
 • nemzetközi garancialánc
 • TIR-igazolvány
 • a vámellenőrzések kölcsönös elismerése
 • ellenőrzött hozzáférés a rendszer használatához

TIR és a vámkezelés

A vámkezelés egyszerűsítése gyakorlatilag a TIR egyezmény alapelve. A TIR eljárás kezdetén a közúti járművet, járműszerelvényt bemutatják az indulási vagy beléptető vámhivatalnak a rakománnyal és a kapcsolódó TIR igazolvánnyal együtt. A TIR eljárás befejezésénél pedig a közúti járművet, járműszerelvényt vagy szállítótartályt ellenőrzési célból a kiléptető vámhivatalnak mutatják be, szintén a kapcsolódó TIR igazolvány kíséretében.

EU és a TIR

Az EU tagállamok szerződött felei a TIR egyezménynek, de a TIR eljárás szerint az EU egységes területnek számít.

Ennek megfelelően TIR eljárás az alábbi esetben jöhet szóba EU-ban: Mikor egy szállítás egy harmadik országban kezdődik vagy végződik vagy amikor az áru két vagy több EU tagállam között mozog harmadik ország területén át.

TIR okmányok és szabályozások

TIR igazolványra vonatkozó kérelmet az MKFE-hez kell benyújtani. A kérelmezőnek minden előírt pontnak meg kell felelni, mint például:

 1. bizonyított tapasztalata vagy legalábbis képessége van a rendszeres nemzetközi fuvarozásban (nemzetközi fuvarozási engedély tulajdonosa stb.),
 2. pénzügyi megbízhatóság fennáll vele szemben
 3. a TIR Egyezmény alkalmazásának igazolt ismerete
 4. vám- vagy adójogszabályok súlyos vagy ismételt megsértésének hiánya korábbról
 5. írásbeli nyilatkozatban kötelezettséget vállal az MKFE felé, hogy a kérelmező:
  – eleget tesz az Egyezmény által előírt minden vámformalitásnak az indulási, az átmenő és rendeltetési vámhivataloknál,
  – ha ezt az illetékes hatóságok az Egyezmény 8. Cikk 7. bekezdésének megfelelően követelik tőle, megfizeti az Egyezmény 8. Cikk 1. és 2. bekezdésében foglalt összegeket,
  – amennyire ezt a nemzeti jogszabályok lehetővé teszik, engedélyezi az egyesületeknek a követelményekkel kapcsolatos információk ellenőrzését.

Röviden azt lehet mondani, hogy a TIR igazolványt kiadó egyesület (az MKFE) a garanciavállaló a TIR feltételek teljesüléséért.

TIR igazolványt abban az országban kell kiállítani, ahol a nemzetközi áruszállítás kezdődik vagy az igazolvány birtokosának telephelye, állandó székhelye található. Minden közúti járműhöz külön TIR igazolvány szükséges, érvényessége a borítóján kerül feltüntetésre. A TIR igazolvány egy útra érvényes.

A TIR okmányban lévő betétlapok száma változó lehet. A négylapos TIR igazolvány az indító országból egy szomszédos államba irányuló egy fel és lerakodós áruszállításra alkalmas.

Ha a fuvarozás csak az EU-n belül történik, TIR igazolvány felhasználása tilos!

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.
Ajánlatkérés