Konténerszállító hajók világa – Minden, amit tudni kell!

2023. október 10.

Lenyűgöző a konténerszállító hajók világa, ha egy kicsit belemélyedünk a témába. Sokkal gyorsabb a ki-és berakodásuk, mint egy hagyományos teherhajó esetében, és a szállított áruk is nagyobb biztonságban vannak. De az előnyeik sora itt nem ér véget. A világ legnagyobb konténerszállító hajója például egyszerre 24 ezer konténert szállít, melyeket, ha egymás mellé raknánk, a hosszuk megegyezne Budapest-Szeged távolságával, azaz körülbelül 170 km lenne. A tengeri szállítás hatékonysága a konténerizáció berobbanásával drasztikusan megemelkedett.

Miért fontos a konténerszállítás

A nemzetközi konténer szállítás a világkereskedelem és a globális áruszállítás nemcsak megkerülhetetlen része, de számos előnnyel is jár más szállítási módokhoz képest. Különböző földrészek között a tengeri szállításon túl a légi szállítás merülhet még fel, de légi úton lehetetlen olyan mennyiségű árut mozgatni, mint konténerhajóval.

A konténerszállító hajók nagy mennyiségű árut is biztonságosan, költséghatékonyan tudnak elszállítani a világ bármely pontjára. A konténer szállítás megszervezéséhez, kivitelezéséhez mindig szakértő, megbízható partnert célszerű megbízni, hiszen számos szakmai, speciális információ birtokában kell lenni ahhoz, hogy sikeresen és mindenki megelégedésére történjen meg a szállítás.

Az adott országok jogszabályainak, rendelkezéseinek ismerete és alkalmazása szintén elvárás a nemzetközi konténer szállítás lebonyolításánál.

A konténerszállítás előnyei, fontossága abban csúcsosodik ki, hogy a hajó konténerek szabványos méretének hála hatékony rakodást és szállítást tesznek lehetővé akár óceánokat átívelve. Akár építőanyagok, ipari berendezések, nagy értékű áruk is szállíthatóak konténerszállító hajóval. A konténerek ráadásul egyszerűen mozgathatóak, a kikötők is felkészültek a fogadásukra, átpakolásukra, ezáltal gyorsan, egyszerűen lehet több szállítási móddal is eljuttatni A-ból B-be az árut.

Konténerszállító hajók típusai

A konténerhajók olyan teherhajók, melyeket nagy mennyiségű, főként konténeres áruk szállítására használnak. Ezek gyakran a legnagyobb hajók az óceánokon.

Az első konténerszállító hajó a világon az IDEAL X volt, 1956-ban, mindössze 58 konténert volt képes szállítani, bár ez a maga idejében kiemelkedő teljesítmény volt. Az első konténerszállítót Malcom McLean tervezte, őt tekintik a konténerizáció atyjának.

Mennyit változott a világ! Ma már 15-20-25 ezer konténert is szállítanak a konténerszállító hajók!

A konténerhajóknak általában kétféle rakterük van, mégpedig a fedélzeti rakterek és a köztes fedélzeti rakterek. Ez utóbbiak a főfedélzet alatt találhatóak és nehezebb rakományt, például feldolgozott árukkal töltött konténereket helyeznek el itt.

A nemzetközi konténerszállítóknak olyan kikötőben kell kikötni, ahol megtalálhatóak azok a speciális daruk, melyek elérik a hajó rakterének magasságát. Ahhoz, hogy egy konténert fel lehessen rakni egy darura, egy másik darunak a rakpartra, vagyis a dokkba kell emelnie, ahol a kikötő daruja helyezi aztán a helyére.

A konténerhajók típusait 3 csoportba szokták sorolni:

 • Panamax
 • Post Panamax
 • Ultra nagy konténerhajók

Konténerszállító hajó méretei

 1. Panamax konténerhajók: ezek a legnagyobb konténerszállító hajók, amelyek átférnek a Panama csatornán. Körülbelül 1100 láb hosszúak és 106 láb szélesek. (1 láb körülbelül 30 cm)
 2. Post-Panamax konténerhajók: ezek nagyobbak, mint a Panamax konténerhajók, de nem férnek át a Panama csatornán. Általában 1300 láb hosszúak és 116 láb szélesek.
 3. Ultra nagy konténerhajók: ezek a legnagyobb, üzemelő konténerhajók. 1400 láb hosszúsággal és 186 láb szélességgel rendelkeznek. Akár 2,5-ször több konténert képesek szállítani, mint a Panamax konténerszállító hajók. Egy ilyen konténerhajó hossza a Kuala Lumpuri Petronas ikertornyok magasságával nagyjából egyezik. Elképesztő méretek! A monumentális dubai Burj Khalifa feléig érne el egy ilyen hajó felállítva.

Nemzetközi konténer szállítás

A nemzetközi konténer szállítás során nagyon fontos a szállított áru védelme, minőségének megőrzése, a szállítmány biztosítása.

A tengeri konténereknek a hullámoknak, az időjárási viszontagságoknak, a kikötői melegnek vagy éppen a kikötői hidegnek, a víznek, párának, hullámoknak is ellen kell állni!

Egy hajó konténer szállításra tervezve precíz, hajómérnöki munkát és hajóépítési folyamatot igényel,

A világ egyik legnagyobb konténerszállító hajója a CMA CGM Marco Polo. Hamburg és a koreai Busan közötti útvonalon jár, egy út 77 napig tart. Nagyjából 16 ezer konténert szállít, ami elképesztő szám, és légi szállítással csak jóval költségesebben és több légi járművel vagy többszöri úttal lenne kivitelezhető. Az említett konténerhajó hosszabb, mint az Empire State Building vagy az Eiffel torony magassága, közel 6 db Airbus 380 repülőgép férne el rajta hosszában.

CMA CGM Marco Polo konténerhajó

A CMA CGM Marco Polo konténerhajó (forrás: Wikipedia)

A konténeres szállítás a világon az egyik legelterjedtebb szállítási mód, hiszen a szabvány méretű konténerek a szállító járművekhez igazodnak. Konténerből is többféle áll rendelkezésre, a szállítandó áru súlyának, mennyiségének, rakodhatóságának vagy egyéb speciális igényeinek megfelelően. A hajó konténerek lehetnek nyitott konténerek, normál konténerek, oldalán nyitott konténerek, normál konténerek vagy High Cube konténerek, melyek belmagassága nagyobb a normálnál.

A tengeri fuvarozás vagy tengeri szállítás során óriási előny, hogy hatalmas mennyiségeket lehet szállítani konténerekkel. A nemzetközi konténer szállítás lehet komplett, mikor egész konténert kihasznál a szállítmány (FCL– Full Container Load) és lehet gyűjtőkonténeres (LCL- Less than Container Load), mikor több feladó, több címzett között oszlik meg a konténer tartalma.  A leggyakrabban alkalmazott hajó konténerek 20 és 40 láb méretűek.

Legnagyobb konténerszállító hajók

A tengeri szállítás során használt legnagyobb konténerszállító hajók:

 • A HMM Algeciras: Ázsián kívül a Szuezi-csatornán keresztül Rotterdamba, Hamburgba, Londonba, Antwerpenbe is szállít. 400 m hosszú és 61 méter széles, 24 ezer konténert tud szállítani.
 • A CSL Globe: 19 ezer konténert tud szállítani.
 • MOL Triumph: 11 ezer hajókonténer szállítására alkalmas.
 • CMA CGM Marco Polo.
 • OOCL Hong Kong: 13 ezer konténert tud szállítani egyszerre

Ezek mind, speciálisan tervezett és kivitelezett hajók konténer szállításra

Konténerszállító hajó sebessége

Mennyi egy konténerszállító hajó sebessége? Nem véletlenül tart egy konténerszállító hajó útja akár 2 hónapig is.

A hajó szállítás során elképesztő mennyiségű üzemanyagot tud elfogyasztani, ami nem mellesleg magas károsanyag kibocsátással is jár.

A hajógyártók tudatosan döntöttek úgy 2009-2010 környékén, hogy átálnak a slow steaming-re, vagyis a lassú hajózásra. Ezzel ugyan tovább tart a hajó szállítási ideje, de üzemanyagot takarítanak meg.

A konténerszállító hajók sebessége átlagosan 12-25 csomó közötti, vagyis 22-45 km/h között mozog.

Konténerszállító hajó kapacitása

A konténerhajók eltérő méretei, kialakítása a szállítási kapacitásukat is befolyásolja. A Nemzetközi Hajózási Kamara (ICS) adatai szerint jelenleg nagyjából 50 ezer kereskedelmi hajó szállít a világ tengerein, óceánjain, de ezek közül nagyjából 5500-6000 az, amelyik konténerek szállítására specializálódott.

A konténerszállító hajók kapacitása 1000-24000 konténer között van. A legkisebb konténerszállítók a Feederek nagyjából 1-2 ezer konténert, míg a legnagyobbak az Ultra nagy konténerhajók 20-24 ezer konténert is képesek egyszerre szállítani.

A konténerszállító hajóknak fontos specialitása az is, hogy képesek -e a fontos kereskedelmi útvonala részét képező Panama csatornán vagy a Szuezi-csatornán áthaladni.

Mára kijelenthető, hogy a konténeres szállítás uralja a tengeri teherszállítást, hatékonyságuk kétségtelen.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
EKAER bejelentés: Minden, amit tudni kell 2023-ban

EKAER bejelentés: Minden, amit tudni kell 2023-ban

Az EKAER bejelentés tudnivalóit, lényeges információit gyűjtöttük össze, hogy hasznos információval szolgálhassunk az EKAER jelentéséről, az EKAER köteles termékekről és úgy eleve az EKAER ügyintézésről. Lényegében az EKAER rendszer felé bejelentési kötelezettség az első adóköteles termékértékesítésnél keletkezik.

Tovább olvasom
Automatizált raktározás hatása

Automatizált raktározás hatása

Az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése globális szinten új kihívásokat és lehetőségeket hozott a vállalatok számára. Európában a határon átnyúló e-kereskedelem egyre nagyobb teret hódít, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ehhez a változáshoz, hogy versenyképesek maradjanak.

Tovább olvasom
Gépjárművezetői kártya cseréje és megújítása

Gépjárművezetői kártya cseréje és megújítása

A gépjárművezetői kártya cseréje, folyamatos érvényessége a hivatásos sofőrként közúti árufuvarozásban dolgozó személy felelőssége.

Tovább olvasom
Vám mértéke és jelentése – Minden, amit tudni kell róla

Vám mértéke és jelentése – Minden, amit tudni kell róla

A vám jelentése szerint a vám a hazai gazdaság védelmének legfontosabb eszköze. Azáltal, hogy egy külföldről érkező áru vámköteles, növeli az áru költségét, ami miatt a hazai áruk vonzóbbá válhatnak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.