Vezetéstámogató rendszerek: Útitársak a biztonságosabb közlekedésért

2023. április 14.

Az utóbbi évtizedben a közúti balesetek száma jelentősen csökkent, de még mindig sokan halnak meg évente a balesetekben. A teherautók gyakran érintettek az ilyen balesetekben, és az okok számosak. Azonban, ha közelebbről megvizsgáljuk a statisztikákat, kitűnik, hogy az ilyen típusú balesetek mintegy 60 százaléka teherautók sávváltása vagy egy másik járművel való ütközése miatt következett be. A következő leggyakoribb típus a kanyarodó balesetek, főként városi területeken.

Több tanulmány is kimutatta, hogy a vezetéstámogató rendszerek fontos szerepet játszanak az ilyen típusú balesetek megelőzésében. Az Allianz Technológiai Központ 2018-as tanulmánya szerint az ilyen típusú balesetek mintegy egyharmadát lehetne megelőzni a vészfékező rendszerek, valamint az aktív sávváltást segítő és kanyarodást segítő rendszerek használatával.

Vezetéstámogató rendszerek

Az ADAS vezetéstámogató rendszer (Advanced Driver Assistance Systems, röviden ADAS) azon technológiák összessége, amelyek az autósoknak segítenek a járművek irányításában, valamint biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik az utazást. Az ilyen vezetéstámogató rendszerek általában érzékelők és kamerák segítségével működnek, amelyek folyamatosan figyelik a járművet és a környezetét. Ezek az érzékelők érzékelik a követési távolságot, a sebességet, a sávokat és az akadályokat, és értesítik a vezetőt, ha veszély áll fenn.

Vezetéstámogató rendszerek teherautóknál

Vezetéstámogató rendszerek teherautóknál – Kép forrása Freepik

Vészfékező rendszerek

A vészfékező rendszerek a járművek automatikus fékezésével segítenek megelőzni az ütközéseket, ha a vezető nem reagál a veszélyre. Az ilyen rendszerek érzékelik a jármű előtt lévő akadályokat, és ha a járművel való ütközés veszélye áll fenn, akkor automatikusan fékeznek. Ez a rendszer fontos szerepet játszik az ütközések megelőzésében, és az Allianz Technológiai Központ tanulmánya szerint jelentős hatással van a közúti biztonságra. Az egyik legfontosabb rendszer a vészfékező asszisztens, amely automatikusan lefékezi a teherautót, ha az előttünk haladó jármű hirtelen lelassul vagy megáll.

Ez különösen fontos, ha az úton gyalogosok vagy kerékpárosok is vannak. Az ilyen típusú rendszerek csökkenthetik a balesetek számát, és jelentősen javíthatják a közúti biztonságot.

Sávváltást segítő rendszer

A sávváltást segítő rendszer is rendkívül hasznos lehet. Ez a rendszer figyeli a teherautó környezetét, és ha veszélyt észlel, figyelmeztet a vezetőre. Ez különösen hasznos az autópályán, ahol a sebesség magasabb, és a sávváltások gyakoribbak. Az ilyen rendszerek segítségével a teherautók vezetői biztonságosabban közlekedhetnek az utakon.

Kanyarodást segítő rendszer

A kanyarodást segítő asszisztens is jelentősen javíthatja a közúti biztonságot. Ez a rendszer figyeli a teherautó sebességét és dőlési szögét, és ha veszélyt észlel, akkor automatikusan korrigálja a jármű mozgását. Ez különösen fontos a keskeny utakon és a hegyi utakon, ahol a kanyarok veszélyesebbek.

Az elfogadás kérdése

Azonban nem csak a technológiák kifejlesztése és a járművekbe való beépítése a kérdés, az vezetéstámogató rendszereket a járművezetőknek is el kell fogadniuk. A tehergépkocsi vezetők kétségtelenül elismerik a vezetéstámogató rendszerek előnyeit, ugyanakkor megkérdőjelezik önkéntes alkalmazásukat. Amíg a vezetéstámogató rendszerek nem kötelezőek jogilag, addig sokan úgy gondolják, hogy ki kellene őket kapcsolni. Mint korábban, a munkahelyek további gépesítését gyakran elutasítják, még akkor is, ha az ergonómiai vagy biztonsági előnyökkel járna. Ez derül ki a West Coast University of Applied Sciences és a Kravag felméréséből, amelyet többnyire német tehergépkocsi vezetők (92 százalék) körében végeztek.

A felmérés célja az volt, hogy kiderítsék, milyen összefüggés van a tehergépkocsikban használt vezetéstámogató rendszerek használata és a munkahely vonzereje és elfogadottsága között. Emellett a felmérés során sikerült azonosítani a járművezetők jóllétét befolyásoló egyéb jelentős tényezőket is. Ezek közé tartozik a felettesek és a kollégák viselkedése, a képzési intézkedések, valamint a rendszerek műszaki működése és megbízhatósága. A felmérés egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy a járművezetők ténylegesen elfogadják azokat a segédrendszereket, amelyek a gyakorlatban érzékelhető előnyökkel járnak. Ebben szerepet játszik az is, hogy a rendszerek milyen mértékben járulnak hozzá a biztonsághoz és segítik a balesetek elkerülését.

A járművezetőknek fontos a támogatásuk a vezetéstámogató rendszerek használatában. Ha az új technológiákat egy barátságos, nyitott vállalati kultúrában vezetik be és támogatják, akkor az pozitívan befolyásolja a járművezetők magatartását. A rendszerek elfogadottságát javítja a jól előkészített vállalati bevezetési folyamat és az új technológiák tesztfázisokon keresztüli tesztelése.

Ugyanakkor a vállalat imázsa nem jelentős tényező abban, hogy a járművezetők hogyan értékelik a vezetéstámogató rendszerek előnyeit. És fordítva, a járművek vezetéstámogató rendszerekkel való felszerelése nem javítja sem a vállalat imázsát, sem a munkaadói vonzerejét. Ezért a  vezetéstámogató rendszerek csak alárendelt szerepet játszanak, amikor a vállalat új munkatársakat toboroz és megtart a cégnél.

A rendszerek magától értetődővé válnak

A felmérés fő megállapítása, hogy a vezetéstámogató rendszerek javítják a járművezetési teljesítményt, és így csökkenthetik a balesetek számát. Ugyanakkor a rendszerek még mindig viszonylag kevéssé vonzóak a járművezetők számára, bár hasznosságukat elismerik a munkájukban. Az „érzékelt hasznosság” a vezetők számára a legfontosabb tényező, ami hozzájárul a vezetéstámogató rendszerek elfogadásához. Azonban a piacra való bevezetés kockázatos, ha nincsenek megfelelő jogi szabályozások. A rendszerek használata azonban természetessé válik, és a jogszabályi kötelezettségek növekedése elősegíti elfogadásukat a járművezetők és a gyártók körében egyaránt.

Bár a megkérdezett járművezetők aggályaikat és fenntartásaikat is felvetették, a tehergépkocsikban a vezetéstámogató rendszerek használata várhatóan tovább fog növekedni, és ezzel párhuzamosan a járművezetői szakma is digitalizálódik.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.