CMR fuvarlevél: Az alapoktól a kitöltésig

2023. november 30.

A CMR fuvarlevél kitöltését az alapoktól kezdve minden közúti fuvarozónak ismernie kell! A CMR egyezmény célja az volt, hogy az EU tagállamok közötti közúti és fuvarozási különbségeket felszámolja, kiszorítsa azt, hogy minden országban eltérő szabályrendszernek kelljen megfelelni. A CMR fuvarlevél az országokat átszelő, nemzetközi közúti fuvarozás okmánya. Nézzük, hogyan néz ki a gyakorlatban a CMR kitöltése, a CMR nyomtatvány!

CMR jelentése és története

A CMR előtt szinte minden országban más-más szabályozás volt érvényben a közúti fuvarozást illetően. Amikor egy fuvarozó cég országhatárokon átívelő, szinte egész Európára kiterjedő fuvarozási szolgáltatást végez, nem mindegy, mennyire bonyolult és egyáltalán mennyire betartható és életszerű rendelkezéseknek, törvényeknek kell megfelelni. A jogalkotók is tudták ezt, ezért született meg a CMR egyezmény.

A CMR jelentősége abban áll, hogy az EU-s országok közötti fuvarozási különbségeket eltörölje, hiszen az országhatárok már „törölve lettek”, a technológia is folyamatosan fejlődik, a globalizáció pedig az egyre szélesedő nemzetközi fuvarozás szükségességét hozta magával, teljesen feleslegessé, követhetetlenné vált az országonként eltérő szabályozás.

A CMR fuvarlevél megszületése elkerülhetetlen volt, miután az EU eltörölte a belső határokat, hiszen a közúti fuvarozás jogrendszerét egységesíteni kellett!

A CMR jelentése magyarul: Egyezmény a Nemzetközi Közúti Árufuvarozási Szerződésről. A CMR története 1956. május 19-i egyezmény létrejöttével kezdődött, először francia nyelven jelent meg. AZ EU országai később mind elfogadták, Magyarország is többek között 1970-ben (az EU-hoz ugyanakkor csak később csatlakoztunk, 2004-ben).

CMR egyezmény alapelvei

A CMR egyezmény tehát nem más, mint egy nemzetközi fuvarjogi szabályozás. A fuvarozó felelősségét szabályozza. A CMR egyezmény alapelve, hogy a fuvarozó kizárólag a szállítás során keletkezett kárt köteles megtéríteni, ezért a felrakodásnál nagyon figyelni kell és ellenőrizni az áru mennyiségét és minőségét, a csomagolás módját, a rakomány rögzítését! Ha a fuvarozó bármi eltérést, kivetnivalót tapasztal, a fuvarokmányokon rögzítenie kell!

Ha valamilyen oknál fogva kártérítés szükséges, annak alapja az áru értéke. Késedelmes szállításért csak akkor felelős a fuvarozó, ha az okmányba ezt is belefoglalták, sőt ugyanez vonatkozik a késésből adódó bármilyen kárra.

A reklamáció joga egy évig áll fenn. A fuvar megkezdése előtt írásban készen kell lennie a CMR fuvarlevélnek, melyet mindkét fél aláír, a fizetés alapjául is szolgálhat.

CMR fuvarlevél szerepe és funkciói

Minden szállítmányozónak, fuvarozónak tisztában kell lennie azzal, hogy CMR fuvarlevél nélkül nem lehet nemzetközi fuvarozást végezni!

A CMR fuvarlevelet általában a feladó tölti ki és tőle kerül átadásra a fuvarozónak, aki ellenőrzi, hogy minden szükséges adat szerepel-e a CMR nyomtatványon és az adatok megegyeznek -e a többi okmány adataival. Abban az esetben, ha a feladó nem készítette el a CMR nyomtatványt, a gépkocsivezetőnek pótolnia kell azt!

A CMR nyomtatvány géppel és kézzel is kitölthető, de elengedhetetlen az olvasható megjelenés! Belejavítani csak a kitöltője javíthat, mégpedig egyértelmű szignóval a javított rész mellett.

CMR kitöltése

A CMR nyomtatványt legalább 3 példányban kell kitölteni (1- a feladóé, 1- a címzetté, 1 – a fuvarozóé). A gyakorlatban a CMR kitöltése általában 6 példányban történik ezt nevezik hatpéldányos CMR fuvarlevélnek. 

 1. Rózsaszín: Feladó
 2. Kék: Címzett
 3. Zöld: Fuvarozó
 4. Zöld csíkos: Indító vámkezelés
 5. Sárga csíkos: Osztogatós példány (ha valahol kellene)
 6. Fehér: Bank

Előfordulhat, hogy valamelyik példánynak lába kel, nincs meg. Ekkor az eredetiről kell fénymásolatot készíteni, amit ugyanúgy dátumozni, aláírni kell, és rá kell vezetni, hogy másolat, de az eredetivel mindenben megegyező!

Gyakorlott fuvarozók fényképet is szoktak készíteni a dokumentumokról, hogy biztosan meglegyen, akármi történik is papír alapon…. Ez a menetlevélre is vonatkozhat, nem rossz ötlet lefotózni, bármi jöhet és bármi megeshet. A fotó nemcsak bizonyítja a meglétüket, de a fuvar teljesítése sem ütközhet problémába akkor sem, ha a nyomtatvánnyal történik valami.

Egy CMR nyomtatvány a gyakorlatban:

cmr fuvarlevél minta

CMR fuvarlevél minta

 

Miért fontos a CMR fuvarlevél?

A CMR fuvarlevél fontossága megkérdőjelezhetetlen. A közúti árufuvarozás mondhatni alap dokumentuma ez, ami bizonyítja a fuvarozási szerződés létrejöttét és rendelkezik a feltételeiről is. Emiatt is nagyon fontos a fuvarlevél rovatainak pontos kitöltése akár a fuvarozó akár a megbízó szempontjából is.

A CMR fuvarlevél rögzíti a fuvarozás adatait és lejegyzi a fuvarozott áruk paramétereit.

A CMR fuvarlevél a megbízó vagy feladó szempontjából azért lényeges, hiszen az alapján tarthat igényt adott esetben kártérítésre, ha a fuvarozó hibájából hátrány következik be. Akár a nem megfelelő hőmérsékletű szállítás, a késedelmes szállítás miatt például. De csak akkor, ha ezek a fuvarlevélben mind rögzítve lettek!

A CMR nyomtatvány a fuvarozónak is legalább ennyire fontos dokumentum. A fuvarozó mikor átveszi az árut, ellenőrzi a fuvarlevél adatait, az áru mennyiségét, darabszámát, megnevezését, sorszámát, állapotát, a csomagolás megfelelőségét.

Fel kell tüntetni, ha például rongálódott volt a csomagolás vagy szennyezett, esetleg nem lehetett ott a fuvarozó rakodáskor, vagy nem tudja ellenőrizni mert konténerben van.

Csak azt és akkor és úgy írja alá a fuvarozó, ami teljesen helytálló hiszen később ez alapján felelősségre vonható adott esetben!

CMR fuvarlevél elemei

Maga a CMR fuvarlevél elemei:

 • Feladó név, cím
 • Fuvarozó név, cím
 • Címzett név, cím
 • Áru név, csomagolás (veszélyes áruk esetében jól láthatóan a pontos megnevezés!)
 • Áru jele, sorszáma
 • Áru darabszáma
 • Áru súlya (vagy más, speciális mennyiségi jelölése)
 • Áru kiszolgáltatási hely, időpont
 • Áru átvétel hely, időpont
 • Hatósági igazolások (pl.: vám, átrakási tilalom, egyéb okmányok, áru biztosítás)
 • A CMR fuvarlevél létrejöttének időpontja, helye
 • Nyilatkozat a CMR rendelkezés elfogadásáról, aláírások, dátumozás

Egyéb CMR elemek lehetnek:

A CMR fuvarlevél kiegészíthető bármely fontos adattal, tudnivalóval, ami a fuvarozás során jelentőséggel bír. Akár az áru értékének meghatározása, az utánvét összege vagy bármi olyan információ, ami a hatóságoknak, egyéb feleknek hasznos lehet, hiszen minden fuvar más és más, minden fuvarozott áru eltérő, nincs azonos séma minden esetben. Vannak kötelező CMR adatok és vannak olyanok, amik felvezethetőek de nem kötelezőek.

A nemzetközi fuvarozás kulcsfontosságú alapdokumentuma a fuvarlevél. A pontos kitöltés, a valóságnak megfelelés minden félnek érdeke. Körültekintően járjunk el, bármelyik oldalon is állunk, hiszen későbbi problémák esetén ez az alapdokumentum, ami alátámaszthatja vagy elvetheti a vita alapját.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.