Logisztikai parkok – A jövő infrastruktúrája

2023. szeptember 26.

A minden igényt kielégítő, modern logisztikai parkokra egyre nagyobb igény mutatkozik Magyarországon is. Ennek oka, hogy a logisztikai szektor a gazdasági növekedés egyik alappillére, napjainkban meghaladja a 2500-at azon vállalatok, cégek száma, akik a logisztikai iparban tevékenykednek. A kormány eltökélt célja ráadásul, hogy a logisztikai szektor jelenlegi 5%-os GDP aránya az évtized végére 10%-osra emelkedjen.

Miért nő a logisztikai parkok iránti kereslet

A logisztikai tevékenységeket a termék-előállító vállalkozás végezheti házon belül vagy külső cég, például logisztikai park bevonásával.

A logisztikai feladatok színvonalas teljesítéséhez létesítményekre, berendezésekre, fejlett információs rendszerekre és szakképzett munkavállalókra van szükség, sőt speciális igények is felmerülhetnek, melyeket egyes vállalkozások nem tudnak biztosítani, vagy ha képesek lennének biztosítani, nem tudják hatékonyan kihasználni.

Ezért egyre több vállalkozás számára vonzó opció a logisztikai parkokkal való együttműködés, a logisztikai tevékenység külső vállalkozóhoz történő kihelyezése.

A logisztikai parkok iránti növekvő keresletet számos aktuális tényező befolyásolja napjainkban:

 • a növekvő online kereskedelemi szektor: az online kereskedelem rohamosan növekszik, a vállalatoknak nagyobb raktárkapacitásra van szükség a tároláshoz és szállításhoz. Az Amazon vagy Wish térhódítása szintén emeli a logisztikai parkok iránti fokozott igényt.
 • elvárás a minél szélesebb termékválaszték tekintetében: az online vásárlások során a vásárlók egyre nagyobb választékot várnak el, így a kereskedők többféle terméket tartanak készleten, melyek tárolásához szintén logisztikai parkokra van szükség.
 • optimalizált szállítási folyamat: a cégek törekednek rá, hogy optimális kiszállítást biztosítsanak, ezért közelebbi elhelyezkedésű, helyi logisztikai központokat keresnek, hogy gyors és hatékony, megfizethető szállítást tudjanak biztosítani.
 • a gazdasági növekedés: a gazdasági növekedés magával hozza az áruk és termékek megnövekedett mozgását, a logisztikai szolgáltatók pedig megkerülhetetlen szereplők a folyamatban.
 • közlekedési infrastruktúra fejlesztés: vannak régiók, ahol az elmúlt időszakokban jelentősebb közlekedési infrastruktúra fejlesztés történt, akár autópálya építés például, és ezeken a helyeket is növekedik a logisztikai parkok iránti kereslet, hiszen a megépült infrastruktúra eleve egy hatékonyabb hozzáférést biztosít a cégeknek a szállítást tekintve.
 • környezetvédelmi szabályozások: egyre keresettebbek a környezetbarátabb logisztikai raktárak, megoldások, ez is növeli az innovatív, modern logisztikai parkok iránti keresletet.
 • just in time szállítás: ez csak hatékony logisztikai hálózat mellett lehetséges. A cégek törekednek a just in time szállítási stratégiára, de ehhez megfelelő logisztikai parkokra van szükség.

Logisztikai parkok jellemzői

A logisztikai parkok olyan létesítmények, melyek kimondottan logisztikai és raktározási tevékenység végzésére lettek kialakítva. Számos olyan specialitással rendelkeznek, melyek a logisztikai és ellátási lánc hatékony menedzsmentjét segítik. Ezek közül a legfontosabbak:

 • kiemelkedő a közlekedési hozzáférés: a logisztikai parkokkal szemben elvárás a kiváló közlekedési hozzáférés. Akár autópálya, vasúti hálózat, repülőtér közelsége vagy kikötő közelsége is előnyként szerepel ilyenkor. Ezekkel gyors, hatékony és költségtakarékos szállítás valósulhat meg.
 • raktárkapacitás: fontos, hogy a logisztikai parkban több méretű és típusú, eltérő igényeket is kielégítő raktárak álljanak rendelkezésre.
 • modern technológia: elvárás, hogy a logisztikai park modern infrastruktúrával rendelkezzen, gondolunk itt a raktárkezelő rendszerekre, nyomkövető rendszerekre, automatizált anyagmozgatásra például.
 • biztonság: a logisztikai parknak biztonságosnak kell lenni, hiszen értékes és nagy mennyiségű árukat tárolnak itt. Nemcsak a biztonsági rendszerek, riasztóberendezések, őrző szolgálat fontos itt, de a természeti katasztrófák elleni védettség, a tűzvédelem szerepe is kiemelkedik a prioritások között.
 • környezetvédelem: a környezetvédelmi szempontok a logisztikai parkokat illetően egyre fontosabbak, ennek eredményeképpen megjelennek olyan megoldások, melyekkel a fenntarthatóság növekszik. Ez lehet napenergia hasznosítás vagy modern esővízgyűjtő rendszer is és sok más, „zöld” megoldás.
 • széles szolgáltatási kör: a logisztikai parkok szolgáltatásai szintén vonzóbbá tehetik az egyik parkot a másikhoz képest. Gondoljunk csak egy teherautó flotta kezelésre, csomagolási szolgáltatásokra, szállítási tanácsadásra és így tovább.
 • hatékony kiszolgáló infrastruktúra: a logisztikai parkokkal szemben elvárás a színvonalas infrastruktúra, akár a modern irodák, szociális létesítmények és éttermek.

Elhelyezkedés és terület

A logisztikai parkok elhelyezkedése és területének mérete legalább annyira fontos tényező, mint a szolgáltatásai skálája, színvonala.

Magyarországon az utóbbi években számos nagy logisztikai központ létesült, például Budapesten, Győrben, Szegeden, Debrecenben. Az elhelyezkedést tekintve fontos szempontok a logisztikai parkoknál, ha megvalósítható, hogy

 • közlekedési csomópontok közelében helyezkedjen el
 • határokhoz közel legyen
 • stratégiai régiókban legyen
 • közepes vagy nagyobb városok közelségében
 • regionális központokban helyezkedjen el
 • keresztadási pontokon terüljön el (ezek azok a pontok, ahol a különböző szállítási útvonalak találkoznak)

A helyi logisztikai parkok piacának növekedése a folyamatok automatizálása, az okos technológiák terjedése és a fenntarthatósági igények növekedése miatt is köszönhető.

Infrastruktúra és közlekedés

A logisztikai központok sikere nagyban múlik a jól szervezett és kiépített, teljes infrastruktúrán és a közlekedési, megközelítési lehetőségek kiaknázásán. A teljes körű ügyfélszolgálat és a legmagasabb szintű logisztikai szolgáltatások tekintetében ma már komoly elvárásoknak kell megfeleljen egy logisztikai központ.

Az, hogy a logisztikai központ közlekedési csomópontokhoz közel legyen, jól megközelíthető legyen közúton, vasúthálózaton, akár repülővel vagy hajóval megint egy olyan tényező, ami hatékonyabb, színvonalasabb szolgáltatóvá emeli ki az adott központot, versenyelőnybe hozhatja egy másikkal szemben.

Környezeti fenntarthatóság

A hosszú távra tervező és minden részletre odafigyelő logisztikai központok számításából a környezeti fenntarthatóság sem maradhat ki.

A regionális logisztikai parkok jól tudják, hogy épületeik a helyi környezet részei, így hatással vannak az ott élő emberekre, közösségekre.

A logisztikai park tervezésénél, kivitelezésénél, korszerűsítésénél figyelembe kell venni a környezettel való összhang megteremtését, a környezeti hatások csökkentését, miközben a lehető leginkább energiahatékony működésre képes a logisztikai park.

Logisztikai parkok

A fenntartható parkok akár 40-50%-kal is csökkentik az épületek villamosenergia felhasználását, a takarékos LED világításnak, a nagy felületű tetőbevilágítóknak köszönhetően, de az okos mérőórák által végzett víz, gáz és áramfogyasztás optimalizálása is elérendő cél lehet.

A napenergia hasznosítás, az elektromos autó töltőállomás, a biológiai szennyvíztisztítás kialakítás mind-mind hozzásegítik a fenntartható és környezetbarát logisztikai központ kitűnését a versenytársak közül.

Nemcsak a partnert kereső vállalkozóknak szimpatikusabbak, de a munkavállalók is szívesebben dolgoznak egy fenntarthatóbb, zöld munkahelyen.

Logisztikai parkok fejlesztése Magyarországon

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyarországon létrehozta a Logisztikai Parkok Egységes Rendszerét. Eszerint megalakul egy új minősítési rendszer, mely szerint 3 kategóriába sorolják a logisztikai parkokat:

 • intermodális logisztikai park
 • regionális logisztikai park
 • helyi logisztikai park

Az egyes címet elnyerő logisztikai parkok célzott támogatásra pályázhatnak, célzott kedvezményeket kaphatnak és ha nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú üggyel állnak majd kapcsolatban, kérelmük elbírálása egyszerűsített eljárásban elbírálásra kerül.

Azok a logisztikai parkok, akik megfelelnek a feltételeknek, tevékenységüket legalább 3ha területen és 3000 m2-es fedett raktárral végzik, 2024. 12.31-ig szerezhetik meg a logisztikai park címet, melynek hiányában viszont a határidő után nem folytathatnak logisztikai tevékenységet.

Fejlesztések célja

Magyarországon egyre növekvő kereslet jellemző az ipari ingatlanok iránt, kiváltképp a logisztikai központokat tekintve. Országunk földrajzi elhelyezkedése miatt kulcsfontosságú szerepet játszik az EU logisztikai hálózatában.

A helyi logisztikai parkok fejlesztésének célja, hogy hatékonyan és színvonalasan képes legyen kielégíteni az ipar, a logisztika, az e-kereskedelem által generált üzleti tevékenységek növekvő igényeit.

Az online vásárlások robbanásszerű növekedése, továbbá az ipari ingatlanokat is érintő új technológiák, fenntartható fejlesztések iránti igény miatt az ipari ingatlanok, sőt a megújuló erőforrásokat használó, zöld ipari ingatlanok iránti kereslet folyamatosan növekszik.

Fontos fejlesztési területek

Magyarországon az elmúlt években fontos fejlesztési területeken valósult meg logisztikai központ, mint például a Budapest Airport Cargo City, a Debreceni Regionális és Innovációs Tudáspark vagy a Győr-Gönyű Logisztikai Központ. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében számos gyártó és nagy üzem található, akik folyamatosan fejlesztenek, bővítenek, egyre több munkavállalót alkalmaznak és egyre több szolgáltatást – köztük logisztikai szolgáltatást is igénybe vesznek. Gondoljunk csak a nyíregyházi LEGO-ra, a nyírbátori Unileverre vagy a Coloplast, Diehl szintén multinacionális vállalatok az ország keleti régiójában.

A helyi ipari parkok fejlesztése az iparfejlesztés fontos tényezője, hiszen intenzív tőkebevonás révén segítik a modern termelőtevékenység megvalósulását, a rugalmasabb alkalmazkodást a piaci kihívásokhoz.

Az év első felében jött létre az EAST-WEST GATE ipari parkról szóló megállapodás. Ez az ipari park a meglévő 5 nyíregyházi ipari zóna együttes méretét is meghaladja, kiszolgálhatja a debreceni és nyíregyházi üzemeket, de minden szükséges feltételnek eleget tesz majd, hogy ipari, logisztikai, kereskedelmi létesítményeket alakítsanak ki területén.

Ötszáz hektárt is meghaladja majd az új ipari park, ami a debreceni BMW vagy a győri AUDI méreteit is túlszárnyalja. Várhatóan 2-3 éven belül kerül teljes kiépítésre.

Logisztikai parkok Magyarországon

Magyarország elhelyezkedése miatt közép-európai régióban stratégiai szerepet játszik a logisztikai tevékenységekben. Az országban működő logisztikai parkok szinte minden régiót lefednek.

 • Budapesti régió: Budapesten és környékén található a legtöbb logisztikai park Magyarországon.

A főváros közelsége, valamint a Budapest Airport, vasúti terminálok és fontos autópályák (például az M0, M1, M5) könnyű hozzáférést biztosítanak a nemzetközi és belföldi szállítási hálózatokhoz. Például a BILK logisztikai központ és a Prologis Park Budapest-Harbor néhány ismert park ebben a régióban, de a Budapest Dock is népszerű a szektorban, mint trimodális logisztikai központ.

A BILK Magyarország egyik legnagyobb intermodális logisztikai parkja, komplex logisztikai szolgáltatásokkal. Közel 200 ezer m2-es raktár és több, mint 20 ezer m2-es irodakapacitással. Vannak „A” kategóriás logisztikai raktárcsarnokai, gyűjtő, vagyis cross-dock raktárai, hűtött csarnokai, ADR minősítésű raktárai és irodaépületei.

 • Nyugat-Dunántúl: Az ország nyugati részén is megtalálhatók logisztikai parkok, amelyek jó közlekedési hozzáféréssel rendelkeznek az osztrák és német határhoz. Győr, Sopron és más városok közelében található logisztikai parkok például a gyors határokon átnyúló szállításokhoz nyújtanak szolgáltatásokat. A Raben vagy a VGP Park is neves logisztikai központok.
 • Észak-Magyarország: Az északi régióban, például Miskolc és Debrecen környékén is található logisztikai parkok. Ezek a régiók fontos szerepet játszanak a keleti és északi irányú szállításokban. A debreceni Trans-Sped vagy Delog jól ismert logisztikai parkok színvonalas szolgáltatásokkal.
 • Dél-Magyarország: Pécs, Szeged és Kecskemét környékén is megtalálhatók logisztikai parkok, amelyek kiszolgálják a déli régiókat és a szomszédos országokat. A szegedi SZILK például a Helsinki folyosó vonalában helyezkedik el.

A magyar logisztikai parkok kínálnak raktározási, szállítási és logisztikai szolgáltatásokat a helyi és nemzetközi vállalatok számára.

Fontos szerepük van az ország gazdaságában, különösen az export- és importtevékenységek terén.

Logisztikai parkok hatása a vállalatokra

A logisztikai iparág versenyképességét növelni kell, hiszen számos kihívással néz szembe a szektor minden szereplője.

A nemzetközi fuvarozási teljesítmény is visszaesett a koronavírus járvány következtében, aztán a szereplők alig tértek magukhoz, máris az orosz-ukrán háború hatásaival találták szemben magukat.

A háború és a meghozott szankciók nehezítette gazdasági környezet az ellátási láncokat is negatívan érintette. Piacokat veszítettek, kiéleződött a bérverseny, jelentős sofőrhiány mutatkozik, hogy csak néhányat említsünk a logisztikai szektor szereplőinek küzdelmeiből.

A kormány tavasszal döntött a logisztikai parkok minősítési rendszerének létrehozásáról. Eszerint a logisztikai parkokat 3-fajtába sorolják majd, melyek eltérő lehetőségekhez, kedvezményekhez, versenyelőnyhöz juttathatják az adott logisztikai parkot.

A logisztikai központok fejlesztését várják az érintettektől, hogy minél hatékonyabban használják ki a földrajzi adottságokat, a térségeket összekötő hídszerepüket. 

Magyarországon a logisztikai parkok fejlődésével csökkenhetnek a területi különbségek, új befektetések jelenhetnek meg, magasabb hozzáadott értékű tevékenységek valósulhatnak meg, összességében pedig nőhet az ország gazdasági teljesítménye.

Raktározási lehetőségek

Egy regionális logisztikai park a raktározási lehetőségeken túl számos más feladat ellátásában is segítségére lehet a vállalkozásnak, mint például a fulfillment szolgáltatás. Azok a logisztikai központok, melyek ilyet is nyújtanak, leveszik a vállalkozás válláról a csomagolással, tárolással, szállítással kapcsolatos terheket. (korábban a Dropshippingről is írtunk. Ebben az üzleti modellben a logisztikai központ fulfillment logisztikai szolgáltatást nyújt az online vállalkozásnak)

A logisztikai parkok óriási területeken rendelkeznek különböző méretű és különböző kívánalmakat kielégítő raktárakkal, például:

 • általános raktárak: zárt terű raktárok általános raktározási célokra.
 • hidegraktárak: élelmiszerek, gyógyszerek, hűtött és fagyasztott termékek tárolására.
 • automatizált raktárak: a raktárban robotok, gépek segítik az áruk mozgatását, rendkívül hatékonyan.
 • hűtött raktárak: élelmiszerek, hús, tejtermékek raktározására.
 • veszélyes anyag raktárak: kifejezetten veszélyes anyagok tárolására alkalmas raktárak, megfelelnek a szigorú előírásoknak. Gyógyszerek vagy robbanóanyagok, egyéb speciális vegyszerek tárolására használják ezeket speciális biztonsági intézkedések mellett.
  A veszélyes áru szállításához mindig olyan fuvarozó partnert kell választani, aki rendelkezik a veszélyes áru szállításhoz szükséges engedélyekkel, járművekkel, képes megfelelni a biztonsági előírásoknak. Ezek az áruk akár az egészségre nézve, akár a környezet szempontjából károsító hatásúak, ezért nem szállíthatja bárki és nem is raktározhatóak bárhol.
 • keresztadási raktárak: ezekben az áruk átcsoportosítása, elosztása történik más szállító járműre vagy más irányokba.
 • szezonális raktárak: szezonális igényeket elégítenek ki, például a karácsonyi szezon növekvő árumennyiség tárolására.

Versenyelőnyök

A versenyelőny növelése érdekében hozza létre a kormány a Logisztikai Parkok Egységes Rendszerét Magyarországon. Most körülbelül 220 ipari park közül nagyjából 150 az, amelyik ténylegesen ipari parkként funkcionál. A GDP-ben egyre nagyobb a szerepe a logisztikának.

A logisztikai szektor, a közúti fuvarozók versenyképességének növelése érdekében jelentették be tavasszal a logisztikai park definícióját, de a régiós országokhoz képest van még mindig hova fejlődni. További intézkedések is várhatóak az ágazat versenyelőnyének növelése érdekében.

Magasabbra kell emelni a szállítás és raktározás súlyát a GDP-n belül. 

A magyar gazdaság szereplői alkalmasak arra, hogy erős piaci versenyben is helytálljanak, sikeresek legyennek.

A logisztikai szektor fejlődéséből mindenki profitálhat, nemzeti szintű versenyelőnyt jelenthet.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
EKAER bejelentés: Minden, amit tudni kell 2023-ban

EKAER bejelentés: Minden, amit tudni kell 2023-ban

Az EKAER bejelentés tudnivalóit, lényeges információit gyűjtöttük össze, hogy hasznos információval szolgálhassunk az EKAER jelentéséről, az EKAER köteles termékekről és úgy eleve az EKAER ügyintézésről. Lényegében az EKAER rendszer felé bejelentési kötelezettség az első adóköteles termékértékesítésnél keletkezik.

Tovább olvasom
Automatizált raktározás hatása

Automatizált raktározás hatása

Az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése globális szinten új kihívásokat és lehetőségeket hozott a vállalatok számára. Európában a határon átnyúló e-kereskedelem egyre nagyobb teret hódít, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ehhez a változáshoz, hogy versenyképesek maradjanak.

Tovább olvasom
Gépjárművezetői kártya cseréje és megújítása

Gépjárművezetői kártya cseréje és megújítása

A gépjárművezetői kártya cseréje, folyamatos érvényessége a hivatásos sofőrként közúti árufuvarozásban dolgozó személy felelőssége.

Tovább olvasom
Vám mértéke és jelentése – Minden, amit tudni kell róla

Vám mértéke és jelentése – Minden, amit tudni kell róla

A vám jelentése szerint a vám a hazai gazdaság védelmének legfontosabb eszköze. Azáltal, hogy egy külföldről érkező áru vámköteles, növeli az áru költségét, ami miatt a hazai áruk vonzóbbá válhatnak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.