Szakértői útmutató a szállítási, szállítmányozási és fuvarozási szerződések közötti különbségekhez

2023. május 31.

A jogi terminológiát illetően a szállítási szerződés, fuvarozási szerződés és szállítmányozás közötti különbség sokak számára összetett lehet. A köznyelvben gyakran azonos jelentésűnek tekintik őket, azonban a jog világában jelentős eltérések találhatók közöttük. Tisztázzuk hát a különbségeket!

Szállítási szerződés: Több mint egyszerű szállítás

A szállítási szerződés megnevezése némi félreértést okozhat, mivel a szállítás folyamatával önmagában csak kevés kapcsolata van. Tulajdonképpen egy késleltetett adásvételi szerződésről van szó, amely leggyakrabban üzleti forgalomban találkozó cégek között jön létre. A Polgári Törvénykönyv új verziójában már nincs szó róla, mivel beleolvadt az adásvételi szerződés kategóriájába. Viszont szükséges tisztázni a fogalmát, mert még mindig gyakran találkozhatunk vele, főleg külföldi partnereknél, ahol továbbra is használják a szállítási szerződés (angolul: Supply Contract) kifejezést.

Szállítási szerződés jellemzői

A szállítási szerződés egy olyan kereskedelmi megállapodás, amelyben a szállító (eladó) köteles árut szállítani a megrendelő (vevő) részére. Ennek jellemzői a következők:

 1. Késleltetett adásvétel: A szállítási szerződés lényegében egy késleltetett adásvételi szerződés, ahol a megrendelő a termék megrendelését követően nem azonnal, hanem később kapja meg az árut.
 2. Megállapodás az áru átvételi pontjáról: A szállítási szerződésben külön megállapodnak az áru átvételi pontjáról. Ez gyakran az INCOTERMS szabványok alapján történik.
 3. Áru minősége és mennyisége: A szerződésben rögzítik az áru minőségét, mennyiségét és az átvétel feltételeit.
 4. Fizetési feltételek: A szerződésben szerepelnek a fizetési feltételek is, ideértve a fizetés összegét, időpontját és módját.
 5. Szerződéses kötelezettségek: A szállítási szerződésben rögzítik a felek szerződéses kötelezettségeit is. Például a szállító kötelezettsége, hogy az árut a megállapodás szerinti helyre és időben szállítsa, míg a megrendelő kötelezettsége, hogy az árut átvegye és azért fizessen.
 6. Jogkövetkezmények: A szerződésben részletezik a szerződésszegés jogkövetkezményeit és a felek jogait is.

Ezek a szállítási szerződés alapvető jellemzői, de minden szerződés egyedi, így az egyes pontok eltérhetnek az adott üzletszerződésben. Mindig ajánlott jogi tanácsadóval egyeztetni a szerződés minden részletéről.

Online rendelés mint szállítási szerződés

A digitális vásárlás valójában egyfajta szállítási szerződés. Azonban a fogyasztóvédelmi szabályok miatt a tárgyi online vásárlások sajátos rendelkezések szerint zajlanak.

szállítási, szállítmányozási és fuvarozási szerződések közötti különbségek

Fuvarozási szerződés fogalma

Fuvarozási szerződés: Az áru mozgásának alapja

A fuvarozási szerződés egy hagyományos áruszállítási szerződés, ami magába foglalja az áruk közúti, vasúti, vízi vagy légi szállítását. A fuvarozó feladata, hogy a fuvarlevél alapján az árut a meghatározott helyre, az előírt határidőn belül elszállítsa.

Fuvarozási szerződés jellemzői

A fuvarozási szerződés egy olyan megállapodás, amelyben a fuvarozó vállalja, hogy az árut a megadott helyről a megadott címre szállítja. Ennek a szerződésnek a főbb jellemzői a következők:

 1. Fuvarozási feladat: A fuvarozó feladata, hogy az árut biztonságosan elszállítsa a megadott címről a célállomásra.
 2. Fuvarlevél: A fuvarozó megkapja a fuvarlevelet, amely részletezi, hogy mit és hova kell szállítani, és milyen határidőre.
 3. Díjazás: A szerződés tartalmazza a fuvarozás díját, amelyet a fuvarozó a szolgáltatás nyújtásáért kap.
 4. Szállítási feltételek: A szerződésben szerepelnek a szállítás feltételei is, például a szállítási idő, a szállítás módja, a rakomány típusa és a szállítás útvonala.
 5. Felelősség: A fuvarozó felelős a rakományért a szállítás alatt. Ha a rakomány kárt szenved, a fuvarozó felelős a kárért, kivéve, ha azt nem a fuvarozó hibájából eredő okok okozták.
 6. Szerződéses kötelezettségek: A fuvarozási szerződésben részletezik a felek szerződéses kötelezettségeit is. Például a fuvarozó kötelezettsége, hogy az árut biztonságosan szállítsa, míg a megbízó kötelezettsége, hogy az árut időben átadja és azért fizessen.

Ezek a fuvarozási szerződés alapvető jellemzői. Mindig ajánlott jogi tanácsadóval egyeztetni a szerződés minden részletéről, hogy biztosítsuk a törvényi előírásoknak való megfelelést.

Szállítmányozás: A komplex szállítási folyamat

A szállítmányozás egy összetettebb tevékenység, melynek csak egy részét képezi a fuvarozás. A nemzetközi szállítmányozás rendkívül komplex feladat, aminek menedzselését a szállítmányozó veszi magára. Ha rendelkezik saját járműparkkal, akkor akár maga is elvégezheti a fuvarozást.

Kedvezményes szállítás a szállítmányozóval: Ki profitál

Ha szállítmányozót bízunk meg, akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy a kedvezményes szállításból ki részesül? A Polgári Törvénykönyv egyértelműen állítja, hogy a fuvardíj-kedvezmény a szállítmányozót illeti.

Szállítmányozási szerződés jellemzői

A szállítmányozási szerződés egy olyan megállapodás, amelyben a szállítmányozó vállalja, hogy a teljes logisztikai folyamatot lebonyolítja, kezdve az áru átvételétől egészen a célállomásra történő szállításig. Ennek a szerződésnek a főbb jellemzői a következők:

 1. Összetett logisztikai szolgáltatás: A szállítmányozó vállalja, hogy a teljes szállítási folyamatot lebonyolítja, beleértve a fuvarozást, a rakomány átvételét, a szállítást, a rakomány átadását, és szükség esetén a vámkezelést is.
 2. Minden szerződés megkötése: A szállítmányozó magára vállalja az áru eljuttatásának összetett folyamatát, és a saját nevében megköti az ehhez szükséges összes szerződést, beleértve a fuvarozási szerződést is.
 3. Díjazás: A szállítmányozási díj általában az összes szolgáltatást tartalmazza, amit a szállítmányozó nyújt.
 4. Felelősség: A szállítmányozó felelős az áruért a teljes szállítási folyamat alatt. Ha a szállítmány kárt szenved, a szállítmányozó felel a kárért, kivéve, ha azt nem a szállítmányozó hibájából eredő okok okozták.
 5. Szerződéses kötelezettségek: A szállítmányozási szerződésben részletezik a felek szerződéses kötelezettségeit is. A szállítmányozó kötelezettsége, hogy a rakományt biztonságosan és időben szállítsa, míg a megbízó kötelezettsége, hogy az árut időben átadja és azért fizessen.

Ezek a szállítmányozási szerződés alapvető jellemzői. Mindig ajánlott jogi tanácsadóval egyeztetni a szerződés minden részletéről, hogy biztosítsuk a törvényi előírásoknak való megfelelést.

Jogi igények elévülése

A fuvarozási és szállítmányozási szerződések esetén az igények elévülése mindössze egy év, az általános öt évvel szemben. Az érintett feleknek fontos ismerniük és betartaniuk ezt az időkorlátot.

Összegzés

Összefoglalva, a szállítási, fuvarozási és szállítmányozási szerződések közötti különbségek mélyebb megértése elengedhetetlen a hatékony és törvényes logisztikai műveletek végrehajtásához. Mindegyiknek megvan a maga sajátossága és használata, attól függően, hogy milyen tevékenységet kell végrehajtani. A jogi előírások ismerete, beleértve az igények elévülési idejét, továbbá elengedhetetlen a sikeres és zökkenőmentes üzletmenethez.

Remélem, hogy cikkem segített tisztázni ezeket a fontos különbségeket, és hogy ezáltal jobban megértették a logisztikai szerződések világát.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.