Szakértői útmutató a szállítási, szállítmányozási és fuvarozási szerződések közötti különbségekhez

2023. május 31.

A jogi terminológiát illetően a szállítási szerződés, fuvarozási szerződés és szállítmányozás közötti különbség sokak számára összetett lehet. A köznyelvben gyakran azonos jelentésűnek tekintik őket, azonban a jog világában jelentős eltérések találhatók közöttük. Tisztázzuk hát a különbségeket!

Szállítási szerződés: Több mint egyszerű szállítás

A szállítási szerződés megnevezése némi félreértést okozhat, mivel a szállítás folyamatával önmagában csak kevés kapcsolata van. Tulajdonképpen egy késleltetett adásvételi szerződésről van szó, amely leggyakrabban üzleti forgalomban találkozó cégek között jön létre. A Polgári Törvénykönyv új verziójában már nincs szó róla, mivel beleolvadt az adásvételi szerződés kategóriájába. Viszont szükséges tisztázni a fogalmát, mert még mindig gyakran találkozhatunk vele, főleg külföldi partnereknél, ahol továbbra is használják a szállítási szerződés (angolul: Supply Contract) kifejezést.

Szállítási szerződés jellemzői

A szállítási szerződés egy olyan kereskedelmi megállapodás, amelyben a szállító (eladó) köteles árut szállítani a megrendelő (vevő) részére. Ennek jellemzői a következők:

 1. Késleltetett adásvétel: A szállítási szerződés lényegében egy késleltetett adásvételi szerződés, ahol a megrendelő a termék megrendelését követően nem azonnal, hanem később kapja meg az árut.
 2. Megállapodás az áru átvételi pontjáról: A szállítási szerződésben külön megállapodnak az áru átvételi pontjáról. Ez gyakran az INCOTERMS szabványok alapján történik.
 3. Áru minősége és mennyisége: A szerződésben rögzítik az áru minőségét, mennyiségét és az átvétel feltételeit.
 4. Fizetési feltételek: A szerződésben szerepelnek a fizetési feltételek is, ideértve a fizetés összegét, időpontját és módját.
 5. Szerződéses kötelezettségek: A szállítási szerződésben rögzítik a felek szerződéses kötelezettségeit is. Például a szállító kötelezettsége, hogy az árut a megállapodás szerinti helyre és időben szállítsa, míg a megrendelő kötelezettsége, hogy az árut átvegye és azért fizessen.
 6. Jogkövetkezmények: A szerződésben részletezik a szerződésszegés jogkövetkezményeit és a felek jogait is.

Ezek a szállítási szerződés alapvető jellemzői, de minden szerződés egyedi, így az egyes pontok eltérhetnek az adott üzletszerződésben. Mindig ajánlott jogi tanácsadóval egyeztetni a szerződés minden részletéről.

Online rendelés mint szállítási szerződés

A digitális vásárlás valójában egyfajta szállítási szerződés. Azonban a fogyasztóvédelmi szabályok miatt a tárgyi online vásárlások sajátos rendelkezések szerint zajlanak.

szállítási, szállítmányozási és fuvarozási szerződések közötti különbségek

Fuvarozási szerződés fogalma

Fuvarozási szerződés: Az áru mozgásának alapja

A fuvarozási szerződés egy hagyományos áruszállítási szerződés, ami magába foglalja az áruk közúti, vasúti, vízi vagy légi szállítását. A fuvarozó feladata, hogy a fuvarlevél alapján az árut a meghatározott helyre, az előírt határidőn belül elszállítsa.

Fuvarozási szerződés jellemzői

A fuvarozási szerződés egy olyan megállapodás, amelyben a fuvarozó vállalja, hogy az árut a megadott helyről a megadott címre szállítja legyen az belföldi vagy nemzetközi fuvarozás. Ennek a szerződésnek a főbb jellemzői a következők:

 1. Fuvarozási feladat: A fuvarozó feladata, hogy az árut biztonságosan elszállítsa a megadott címről a célállomásra.
 2. Fuvarlevél: A fuvarozó megkapja a fuvarlevelet, amely részletezi, hogy mit és hova kell szállítani, és milyen határidőre.
 3. Díjazás: A szerződés tartalmazza a fuvarozás díját, amelyet a fuvarozó a szolgáltatás nyújtásáért kap.
 4. Szállítási feltételek: A szerződésben szerepelnek a szállítás feltételei is, például a szállítási idő, a szállítás módja, a rakomány típusa és a szállítás útvonala.
 5. Felelősség: A fuvarozó felelős a rakományért a szállítás alatt. Ha a rakomány kárt szenved, a fuvarozó felelős a kárért, kivéve, ha azt nem a fuvarozó hibájából eredő okok okozták.
 6. Szerződéses kötelezettségek: A fuvarozási szerződésben részletezik a felek szerződéses kötelezettségeit is. Például a fuvarozó kötelezettsége, hogy az árut biztonságosan szállítsa, míg a megbízó kötelezettsége, hogy az árut időben átadja és azért fizessen.

Ezek a fuvarozási szerződés alapvető jellemzői. Mindig ajánlott jogi tanácsadóval egyeztetni a szerződés minden részletéről, hogy biztosítsuk a törvényi előírásoknak való megfelelést.

Szállítmányozás: A komplex szállítási folyamat

A szállítmányozás egy összetettebb tevékenység, melynek csak egy részét képezi a fuvarozás. A nemzetközi szállítmányozás rendkívül komplex feladat, aminek menedzselését a szállítmányozó veszi magára. Ha rendelkezik saját járműparkkal, akkor akár maga is elvégezheti a fuvarozást.

Kedvezményes szállítás a szállítmányozóval: Ki profitál

Ha szállítmányozót bízunk meg, akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy a kedvezményes szállításból ki részesül? A Polgári Törvénykönyv egyértelműen állítja, hogy a fuvardíj-kedvezmény a szállítmányozót illeti.

Szállítmányozási szerződés jellemzői

A szállítmányozási szerződés egy olyan megállapodás, amelyben a szállítmányozó vállalja, hogy a teljes logisztikai folyamatot lebonyolítja, kezdve az áru átvételétől egészen a célállomásra történő szállításig. Ennek a szerződésnek a főbb jellemzői a következők:

 1. Összetett logisztikai szolgáltatás: A szállítmányozó vállalja, hogy a teljes szállítási folyamatot lebonyolítja, beleértve a fuvarozást, a rakomány átvételét, a szállítást, a rakomány átadását, és szükség esetén a vámkezelést is.
 2. Minden szerződés megkötése: A szállítmányozó magára vállalja az áru eljuttatásának összetett folyamatát, és a saját nevében megköti az ehhez szükséges összes szerződést, beleértve a fuvarozási szerződést is.
 3. Díjazás: A szállítmányozási díj általában az összes szolgáltatást tartalmazza, amit a szállítmányozó nyújt.
 4. Felelősség: A szállítmányozó felelős az áruért a teljes szállítási folyamat alatt. Ha a szállítmány kárt szenved, a szállítmányozó felel a kárért, kivéve, ha azt nem a szállítmányozó hibájából eredő okok okozták.
 5. Szerződéses kötelezettségek: A szállítmányozási szerződésben részletezik a felek szerződéses kötelezettségeit is. A szállítmányozó kötelezettsége, hogy a rakományt biztonságosan és időben szállítsa, míg a megbízó kötelezettsége, hogy az árut időben átadja és azért fizessen.

Ezek a szállítmányozási szerződés alapvető jellemzői. Mindig ajánlott jogi tanácsadóval egyeztetni a szerződés minden részletéről, hogy biztosítsuk a törvényi előírásoknak való megfelelést.

Jogi igények elévülése

A fuvarozási és szállítmányozási szerződések esetén az igények elévülése mindössze egy év, az általános öt évvel szemben. Az érintett feleknek fontos ismerniük és betartaniuk ezt az időkorlátot.

Összegzés

Összefoglalva, a szállítási, fuvarozási és szállítmányozási szerződések közötti különbségek mélyebb megértése elengedhetetlen a hatékony és törvényes logisztikai műveletek végrehajtásához. Mindegyiknek megvan a maga sajátossága és használata, attól függően, hogy milyen tevékenységet kell végrehajtani. A jogi előírások ismerete, beleértve az igények elévülési idejét, továbbá elengedhetetlen a sikeres és zökkenőmentes üzletmenethez.

Remélem, hogy cikkem segített tisztázni ezeket a fontos különbségeket, és hogy ezáltal jobban megértették a logisztikai szerződések világát.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.