Raktár automatizálás – Mikor fogják a raktárak teljesen kihasználni a robotikát?

2023. július 4.

A robotika és az automatizálás a 21. század két meghatározó technológiája, amelyek alapjaiban rengetik meg az ipari szektort. De mi a helyzet a raktárakkal? Hogyan hatnak ezek az innovációk a raktározási folyamatokra, és mikor lesznek a robotok elengedhetetlen részesei a raktári munkának? Ez a cikk alaposan elemezni fogja a robotika és automatizálás jelenlegi helyzetét a raktárakban, valamint a jövőbeli kilátásokat. Lássuk, hogyan formálja át a raktár automatizálás a raktárak világát!

Raktár automatizálásának helyzete napjainkban

A raktárak automatizálása az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül. A technológia gyors fejlődése és a piaci igények változása egyre több vállalatot ösztönöz arra, hogy modern megoldásokat alkalmazzanak a raktározási folyamatok hatékonyságának növelése érdekében.

Robotikai megoldások

A robotika a raktár automatizálásának egyik legfontosabb eleme. A robotkarok és automatikus szállítószalagok már nemcsak a nagyvállalatok privilégiumai, egyre több kisebb vállalkozás is bevezeti őket. Ezek a robotok képesek áruk kezelésére, szállítására, és akár az inventáris nyilvántartásában is segíthetnek.

raktár automatizálás

Automatizált tárolási és visszavételi rendszerek

Az automatizált tárolási és visszavételi rendszerek (AS/RS) egyre népszerűbbek a raktárakban. Az AS/RS rendszerek jelentősen csökkentik a manuális munkát és hibákat, és gyorsabb, pontosabb raktári műveleteket tesznek lehetővé.

Robotsereg a ProMat konferencián

Bárhova is fordultak a ProMat konferencia helyszínén, mindenhol robotokat láttak, amint valamit felemelnek, elhelyeznek vagy egyik helyről a másikra szállítanak.

De annak ellenére, hogy a konferenciaterem tele volt technológiával, a valós helyzet kissé eltérő. Nem olyan régen, a Prologis kereskedelmi ingatlan cég felbecsülte, hogy a létesítményeknek csak körülbelül 10%-a rendelkezik bármilyen automatizálással. Egy friss JLL-jelentés szerint az ipari és logisztikai vállalatok fele tervezi, hogy 2030-ig 25%-kal növeli az automatizált tárolási és visszavételi rendszerekhez hasonló technológiák használatát.

Ázsiai-csendes-óceáni régió logisztikai vállalatainak robotizációja

Csak körülbelül az ázsiai-csendes-óceáni régió logisztikai vállalatainak 60%-a alkalmazott automatizálási megoldásokat, mint például automatikusan vezetett járműveket vagy teleszkópos szállítószalagokat, állította a JLL. És a legtöbb beszámoló szerint az ázsiai-csendes-óceáni régióban működő cégek technológiai szempontból az élvonalban vannak.

Raktár automatizálás térnyerése

Bár a raktárak jelenleg még nem használják ki teljes mértékben a robotikát, a technológia fejlődése és a munkaerőköltségek növekedése miatt valószínű, hogy a közeljövőben egyre több raktár fogja bevezetni ezeket a megoldásokat. Az automatizáció jelentősen csökkentheti a munkaerőköltségeket és növelheti a termelékenységet, ami hosszú távon pozitív hatással lehet a vállalatok eredményességére.

A jövő raktárai: Robotok és automatizált rendszerek

Az elkövetkező években várhatóan tovább nő az automatizált rendszerek és robotok használata a raktárakban. A cégek folyamatosan keresik azokat a technológiai megoldásokat, amelyek segítségével hatékonyabban és költséghatékonyabban végezhetik el a raktározási feladatokat. A robotika és automatizálás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy növeljék a termelékenységüket és csökkentsék a költségeiket, amelyek elengedhetetlenek a versenyképesség fenntartásához a globális piacon.

Összefoglaló

Összefoglalva, a raktárak lassan, de biztosan elmozdulnak a robotika és automatizálás felé. A technológiai fejlődés lehetővé teszi számukra, hogy növeljék hatékonyságukat és versenyképességüket a dinamikusan fejlődő iparágban.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.