Munkaerő megtartás a logisztikában

2023. június 29.

A logisztikai műveletek kezelése az egyre szűkösebb munkaerőpiacon kihívást jelent. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan használják a vállalatok a toborzást és képzést, valamint a munkahelyi automatizációt és rugalmasságot, hogy megtartsák a munkavállalóikat.

Munkaerő megtartás a diverzitás és képzés fokozásával

A logisztikai szektorban a munkaerő megtalálása nehéz, és még nehezebb megtartani. A vállalatok felismerik, hogy az új munkavállalók sokszínűségének növelése, az automatizációba való befektetés, valamint a munkahelyek rugalmasságának biztosítása hozzájárul a munkaerő megtartásához.

A logisztikai területen rendkívül nehéz a tehetséges munkaerőt megtartani. A Peerless Research Group 2023-as kutatása szerint a válaszadók 46%-a „mindig nyitott” arra, hogy jobb munkalehetőségeket keressen, 31% elégedett a jelenlegi pozíciójával, 20% passzívan keres új karrierlehetőségeket, és 3% aktívan keres.

Munkaerő megtartás a logisztikában

Kihívások a logisztikai szektorban

A munkaerőpiac megváltozott. A vállalatok jelentős számú új munkavállalót vesznek fel, és a munkanélküliségi ráta történelmi mélyponton van. Mindeközben az átlagos órabérek is emelkednek. A logisztikai ágazatban azonban még mindig nehéz képzett munkaerőt találni.

A logisztikai munkaerő szűkös az aktuális munkaerőpiacon. A vállalatok több erőforrást fordítanak a toborzásra és megtartásra, az egyetemek és szakiskolák pedig kibővítik tananyagaikat, hogy felkészítsék a diplomásokat a betöltetlen pozíciókra. Az iparág szövetségei támogatást és továbbképzéseket kínálnak tagjaiknak.

Tom Derry, az Institute for Supply Management (ISM) vezérigazgatója rámutat:

„A valóság jelenleg az, hogy a munkavállalóknak választása van”. Egy vállalat esetében, amely körülbelül 25 000 embert foglalkoztat a logisztikai és ellátási lánc területén, 80%-os volt a fluktuáció, mivel az emberek hasonló munkalehetőségeket találhattak máshol.

Logisztika az e-kereskedelem korában

A globális járvány alapvető változásokat hozott a logisztikai területen. Az e-kereskedelem növekedése, a gyorsabb szállítás iránti igény és az ellátási láncok hiányosságai hatással voltak az ágazatra. A vállalatok üzleti modellje változott, és a logisztika nem tudott lépést tartani ezekkel a változásokkal.

Átmeneti munkahelyek vs. karrier

A logisztikai és szállítási állásokat gyakran átmeneti jellegűnek tekintik, és ez befolyásolja a vállalatok képességét a munkavállalók toborzására és megtartására. A logisztikai iparágban a munkavállalók hiánya a formális képzés hiányának tudható be. Emellett az emberek szívesebben várnak egy jobb lehetőségre, mint hogy elkötelezzék magukat egy raktári állás mellett.

Női és sokszínű munkaerő bevonása

A vállalatok több nőt és más sokszínű munkaerőt próbálnak megnyerni, emellett képzési programokat is indítanak, és biztosítják, hogy a munkahelyek rugalmasak legyenek, amit az új munkavállalók keresnek. A vállalatok a munkavállalói elkötelezettségre összpontosítanak, amely csökkent az elmúlt években.

Jutalmak és előnyök a munkaerő megtartásáért

A munkavállalók számára ma több választási lehetőség áll rendelkezésre. A vállalatok aláírási bónuszokat, tandíj-krediteket és egyéb előnyöket kínálnak, hogy magukat a „munkáltatók választásaként” pozicionálják ebben a szoros munkaerőpiacon.

Technológia a munkaerő hatékonyságáért

A logisztikai és raktárkezelők egyre több technológiát használnak, például mesterséges intelligenciát (MI) az optimális műszakbeosztás érdekében. A technológia segít a megfelelő szakemberek összehangolásában a megfelelő pozíciókkal.

Sarah Banks, az Accenture ügyvezető igazgatója szerint a logisztika digitalizációjára vonatkozó friss Accenture tanulmány rámutat arra, hogy a legtöbb megkérdezett ellátási lánc szakember szerint a digitális fókusz „abszolút kötelező” a szervezetek jövőjének védelme érdekében.

Jövő kihívásai

Az ellátási láncok, a logisztika és a szállítás fókusza a következő években tovább erősödik. A vállalatoknak szükségük lesz képzett személyekre, akik képesek működtetni az automatizált eszközöket. A vállalatoknak továbbá figyelmet kell fordítaniuk a diverzitásra, az esélyegyenlőségre és a befogadásra, hogy támogassák az összes értékes munkavállalót.

Összefoglalva, a logisztikai munkaerő megtartása a sokszínűség, a képzés, az előnyök, és a technológia alkalmazásán keresztül javítható. A vállalatoknak alkalmazkodniuk kell az iparág változásaihoz, és proaktívan lépéseket kell tenniük a tehetséges munkaerő megtartásáért.

Logisztikai foglalkoztatás: A munkaerő megtartás növelése

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.