Automatizáció a Logisztikában – Új megközelítések

2023. május 12.

Az alacsony profitráta és a munkaerőhiány miatt a progresszív logisztikai szolgáltatók új, radikális megközelítést alkalmaznak az üzleti lehetőségek megszerzésére rugalmas automatizáció révén.

Harmadik fél logisztikai modell – 3PL

A 3PL, vagyis a harmadik fél logisztikai szolgáltató, olyan vállalat, amely logisztikai szolgáltatásokat nyújt más vállalatok számára. Ezek a szolgáltatások lehetnek a szállítás, a raktározás, a csomagolás, az inventár menedzsment és a rendelés teljesítés, valamint a vámkezelés és egyéb a szállításhoz kapcsolódó feladatok.

A hagyományos 3PL szolgáltató általában alapvető logisztikai szolgáltatásokat nyújt, és nem feltétlenül veszi át az ügyfelei teljes ellátási láncának kezelését. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél vállalatok más logisztikai feladatokat is saját kezükben tartanak, vagy más szolgáltatókkal dolgoznak együtt.

Automatizáció: A 3PL-szolgáltatók új megközelítése

Egy új paradigmaváltás figyelhető meg a hagyományos logisztikai szolgáltató (3PL) – ügyfél kapcsolatban az automatizáció terén. Míg korábban a 3PL először szerződést kötött, majd esetleg bevezette az automatizációt, ha azt hatékony és jövedelmező végrehajtásnak tartották, most néhány 3PL az automatizációba való befektetést fontolgatja először, majd bemutatja megoldásait a lehetséges ügyfeleknek.

A tipikus szerződési időszak egy ügyféllel körülbelül két-három év, és most az ügyfelek inkább rövidebb, mint hosszabb elkötelezettséget keresnek. A kockázat a 3PL számára mindig az volt, hogy ha az automatizáció egy adott ügyfél igényeihez igazodik, és az ügyfél nem hosszabbítja meg a szerződést, a 3PL nem érhet el olyan gyors megtérülést, mint amire számított.

Rugalmasság és hatékonyság

Most azonban a nagymértékben rugalmas automatizáció megváltoztatja a raktárak dinamikáját, és ez átformálja, hogy a 3PL-k hogyan mutathatják be szolgáltatásaikat. Az automatizált, mérethez igazított csomagolórendszerek nem csak a nagy mennyiségű átmenet, a kis munkaerő-tartalom, a javított anyaghasználat és a jobb szállítási hatékonyság előnyeit kínálják, amelyeket a 3PL-k és ügyfeleik követelnek, hanem kritikus módon a jövőbeli befektetések biztosításához szükséges rugalmasságot is biztosítják.

Automatizált csomagolási rendszerek előnyei

Az eredményesség tekintetében egyszerűen kifejezve, a fejlett, mérethez igazított csomagolórendszerek, például a Sparck Technologies CVP Everest és Impack gépei, 3D-s szkenneléssel mérik a terméket vagy termékeket, méretezik és formázzák a dobozt, majd lezárják és felcímkézik minden csomagot akár 1.100 csomag/óra sebességgel. Általában ezek a gépek akár 20 kézi csomagolóállomást is helyettesítenek. Az így felszabaduló munkaerőt értékteremtő feladatokra lehet átcsoportosítani, ha elegendő munkaerő áll rendelkezésre.

Automatizáció a logisztikában

Mindkét megoldás akár három kartondoboz-malmot is táplálhat különböző szélességű (60cm, 80cm, 100cm például) folyamatos leporelló kartonpapírral, ami optimalizálja a karton ‘repülőben’ történő felhasználását, csökkenti a hulladékot és minimalizálja a költségeket. Egy 3PL esetében a három kartondoboz-malom egyedi márkás kartonpapír-adagokat tartalmazhat, lehetővé téve több márkás (ügyfél) termék egyetlen géppel történő csomagolását.

Az elmúlt években a Sparck Technologies több mint 10 millió csomagot elemezett különböző szektorokban, tehát bátran állíthatjuk, hogy adataink megbízhatóak. Átlagosan a dobozok térfogata akár 50% -kal vagy annál is jobban csökken (a legjobb eredmény 83% volt), ami hatékonyabb szállítást és nagyobb vásárlói elégedettséget eredményez – nem utolsósorban a felesleges töltőanyagok eltávolítása révén.

De hogyan állunk a rugalmassággal? Ezek a csomagolórendszerek több értelemben is ‘rugalmasságot’ biztosítanak. Először is, képesek több ügyfél rendeléseit véletlenszerű sorrendben csomagolni (vonalkód alapján azonosítva). Ezt megvalósíthatjuk előre nyomtatott, márkajelzéssel ellátott leporelló kartonpapír-adaggal, vagy kínálhatunk inline monokróm vagy CYMK nyomtatást semleges kartonpapíron három oldalon.

De más értelemben is kínálunk rugalmasságot. A Sparck Technologies csomagolórendszereit lehet lízingelni is, nem csak megvásárolni. A 3PL minimalizálhatja a kockázatot egy gazdasági visszaesés esetén – vagy, ha a helyzet javul, lízingelheti a további gépeket, ha az üzlet virágzik. Ezt a kockázatmentes megközelítést egyre több vezető 3PL vállalat alkalmazza Németországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban – olyan nagy profilú nevek, mint a CEVA Logistics, a Van Eupen és a Global Freight Management.

Az automatizáció körüli kreatív gondolkodás aktívan segít a 3PL-eknek új üzleti lehetőségeket szerezni, és legalább ilyen fontos, hogy kulcsszerepet játszik a meglévő ügyfeleknek nyújtott érték növelésében, segít a szolgáltatóknak megtartani ügyfeleiket, védeni a profitot és meghosszabbítani az ügyfél szerződéseket.

További információk a Sparck Technologies fejlett mérethez igazított csomagolórendszereiről a sparcktechnologies.com weboldalon.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.