Automatizáció a Logisztikában – Új megközelítések

2023. május 12.

Az alacsony profitráta és a munkaerőhiány miatt a progresszív logisztikai szolgáltatók új, radikális megközelítést alkalmaznak az üzleti lehetőségek megszerzésére rugalmas automatizáció révén.

Harmadik fél logisztikai modell – 3PL

A 3PL, vagyis a harmadik fél logisztikai szolgáltató, olyan vállalat, amely logisztikai szolgáltatásokat nyújt más vállalatok számára. Ezek a szolgáltatások lehetnek a szállítás, a raktározás, a csomagolás, az inventár menedzsment és a rendelés teljesítés, valamint a vámkezelés és egyéb a szállításhoz kapcsolódó feladatok.

A hagyományos 3PL szolgáltató általában alapvető logisztikai szolgáltatásokat nyújt, és nem feltétlenül veszi át az ügyfelei teljes ellátási láncának kezelését. Ez azt jelenti, hogy az ügyfél vállalatok más logisztikai feladatokat is saját kezükben tartanak, vagy más szolgáltatókkal dolgoznak együtt.

Automatizáció: A 3PL-szolgáltatók új megközelítése

Egy új paradigmaváltás figyelhető meg a hagyományos logisztikai szolgáltató (3PL) – ügyfél kapcsolatban az automatizáció terén. Míg korábban a 3PL először szerződést kötött, majd esetleg bevezette az automatizációt, ha azt hatékony és jövedelmező végrehajtásnak tartották, most néhány 3PL az automatizációba való befektetést fontolgatja először, majd bemutatja megoldásait a lehetséges ügyfeleknek.

A tipikus szerződési időszak egy ügyféllel körülbelül két-három év, és most az ügyfelek inkább rövidebb, mint hosszabb elkötelezettséget keresnek. A kockázat a 3PL számára mindig az volt, hogy ha az automatizáció egy adott ügyfél igényeihez igazodik, és az ügyfél nem hosszabbítja meg a szerződést, a 3PL nem érhet el olyan gyors megtérülést, mint amire számított.

Rugalmasság és hatékonyság

Most azonban a nagymértékben rugalmas automatizáció megváltoztatja a raktárak dinamikáját, és ez átformálja, hogy a 3PL-k hogyan mutathatják be szolgáltatásaikat. Az automatizált, mérethez igazított csomagolórendszerek nem csak a nagy mennyiségű átmenet, a kis munkaerő-tartalom, a javított anyaghasználat és a jobb szállítási hatékonyság előnyeit kínálják, amelyeket a 3PL-k és ügyfeleik követelnek, hanem kritikus módon a jövőbeli befektetések biztosításához szükséges rugalmasságot is biztosítják.

Automatizált csomagolási rendszerek előnyei

Az eredményesség tekintetében egyszerűen kifejezve, a fejlett, mérethez igazított csomagolórendszerek, például a Sparck Technologies CVP Everest és Impack gépei, 3D-s szkenneléssel mérik a terméket vagy termékeket, méretezik és formázzák a dobozt, majd lezárják és felcímkézik minden csomagot akár 1.100 csomag/óra sebességgel. Általában ezek a gépek akár 20 kézi csomagolóállomást is helyettesítenek. Az így felszabaduló munkaerőt értékteremtő feladatokra lehet átcsoportosítani, ha elegendő munkaerő áll rendelkezésre.

Automatizáció a logisztikában

Mindkét megoldás akár három kartondoboz-malmot is táplálhat különböző szélességű (60cm, 80cm, 100cm például) folyamatos leporelló kartonpapírral, ami optimalizálja a karton ‘repülőben’ történő felhasználását, csökkenti a hulladékot és minimalizálja a költségeket. Egy 3PL esetében a három kartondoboz-malom egyedi márkás kartonpapír-adagokat tartalmazhat, lehetővé téve több márkás (ügyfél) termék egyetlen géppel történő csomagolását.

Az elmúlt években a Sparck Technologies több mint 10 millió csomagot elemezett különböző szektorokban, tehát bátran állíthatjuk, hogy adataink megbízhatóak. Átlagosan a dobozok térfogata akár 50% -kal vagy annál is jobban csökken (a legjobb eredmény 83% volt), ami hatékonyabb szállítást és nagyobb vásárlói elégedettséget eredményez – nem utolsósorban a felesleges töltőanyagok eltávolítása révén.

De hogyan állunk a rugalmassággal? Ezek a csomagolórendszerek több értelemben is ‘rugalmasságot’ biztosítanak. Először is, képesek több ügyfél rendeléseit véletlenszerű sorrendben csomagolni (vonalkód alapján azonosítva). Ezt megvalósíthatjuk előre nyomtatott, márkajelzéssel ellátott leporelló kartonpapír-adaggal, vagy kínálhatunk inline monokróm vagy CYMK nyomtatást semleges kartonpapíron három oldalon.

De más értelemben is kínálunk rugalmasságot. A Sparck Technologies csomagolórendszereit lehet lízingelni is, nem csak megvásárolni. A 3PL minimalizálhatja a kockázatot egy gazdasági visszaesés esetén – vagy, ha a helyzet javul, lízingelheti a további gépeket, ha az üzlet virágzik. Ezt a kockázatmentes megközelítést egyre több vezető 3PL vállalat alkalmazza Németországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban – olyan nagy profilú nevek, mint a CEVA Logistics, a Van Eupen és a Global Freight Management.

Az automatizáció körüli kreatív gondolkodás aktívan segít a 3PL-eknek új üzleti lehetőségeket szerezni, és legalább ilyen fontos, hogy kulcsszerepet játszik a meglévő ügyfeleknek nyújtott érték növelésében, segít a szolgáltatóknak megtartani ügyfeleiket, védeni a profitot és meghosszabbítani az ügyfél szerződéseket.

További információk a Sparck Technologies fejlett mérethez igazított csomagolórendszereiről a sparcktechnologies.com weboldalon.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.