Mi az inverz logisztika?

2023. április 27.

Az inverz logisztika a visszaküldött termékek piacát szolgálja, és a net zero irányába történő elmozdulás, valamint az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése miatt egyre fontosabbá válik a kiskereskedők számára.

Inverz logisztika fogalma

Mi az inverz logisztika?

A hagyományos logisztika a forrásból a raktárba történő erőforrás-mozgatás folyamata – emberek, anyagok, készletek és berendezések.

A „logisztika” kifejezésnek katonai eredete van, és a csapatoknak nyújtott felszerelés és ellátmány mozgatására utal.

Az inverz logisztika ezt a modellt megfordítja, és a termékek a vásárlótól visszajutnak az eredeti eladóhoz vagy gyártóhoz. Az inverz logisztika a visszaküldött áruk piacát szolgálja, amikor a fogyasztók különféle okokból visszaküldik a termékeket, mert például rosszul rendelték meg, vagy a termék sérült vagy hibás.

A visszaküldött áruk piacának fontos szerepe van az újrahasznosításban is. Ez különösen igaz az előfizetéses szolgáltatásokra, mint például a szélessávú internet vagy az igény szerinti tévés szolgáltatók. Ilyen szolgáltatások esetén a vevők gyakran kapnak hardvert a szolgáltatás lehetővé tételéhez – jellemzően routereket és dekódereket.

Ha valaki leiratkozik, az inverz logisztika segít abban, hogy ezek a hardverek újrahasznosíthatók vagy újrahasznosítottak legyenek, és ne kerüljenek a szeméttelepre.

Az inverz logisztikai piac növekszik, köszönhetően az e-kereskedelem hatalmas növekedésének a pandémia idején, amikor a bolti vásárlás már nem volt lehetséges.

Inverz logisztika alkalmazása

Az Amerikai Kereskedelmi Szövetség szerint minden 1 milliárd dollár értékű eladás után az átlagos kiskereskedő 165 millió dollár értékű áru visszaküldését szenvedi el. 2022-ben összesen 816 milliárd dollár értékben küldtek vissza árut az Egyesült Államokban, és hasonló a helyzet a fejlett világ többi részén is.

Általában az online vásárlások visszaküldési aránya 20-30% között mozog. Az üzletekben történő vásárlások visszaküldési aránya viszont 8-10% körül van.

A pandémia idején, amikor a fogyasztók nem próbálhatták fel fizikailag a ruhákat, megjelent egy új trend, az ún. „zárójelezés”. Ez azt jelenti, hogy az emberek egy adott termékből több méretet is megvesznek, majd a nem megfelelő méreteket visszaküldik.

Aztán ott vannak a „bűntudatos visszaküldések”, ami egy figyelemfelkeltő kifejezés arra a jelenségre, amikor a pénzügyileg megszorult fogyasztók megbánják a nagy értékű tárgyak megvásárlását, és visszaküldik azokat, hogy a pénzt a zsebükben tartsák.

Az új év általában nagyon forgalmas időszak az inverz logisztikai ipar számára, mivel a karácsonyt követően az új év első hónapjaiban sok bűntudatos visszaküldés történik.

A legtöbb kiskereskedő egyetért abban, hogy az inverz logisztika fontos a vállalkozásaik számára. Sender Shamiss a goTRG vezérigazgatója, amely magát az „első komplett inverz logisztikai cégnek” nevezi. A goTRG a visszaküldött termékek és a „lejárt készlet” (lejárt szavatosságú termékek) által elveszített haszon visszaszerzésére specializálódott.

Shamiss szerint a globális visszaküldési iparág értéke 816 milliárd dollár, és a goTRG által nemrégiben végzett felmérésben a kiskereskedők több mint kétharmada (67%) azt mondta, hogy az elmúlt 12 hónapban befektettek inverz ellátási lánc folyamataikba. Az összes válaszoló 58%-a 1-5 millió dollár közötti összeget, míg 22%-a 5 millió dollárnál nagyobb összeget fektetett be.

„Megkönnyítjük a kiskereskedők és a gyártók számára, hogy maximalizálják a visszaküldött termékeikből származó hasznot,” mondja Shamiss.

Hozzá tette, hogy a cég egy „hárompilléres megközelítéssel” segíti a kiskereskedőket a visszaküldések kezelésében:

  1. Szoftver, mint szolgáltatás (az igény szerinti szoftvermegoldás)
  2. Ellátási lánc
  3. Inverz kereskedelem (a korábban tulajdonolt új vagy használt termékek vásárlása fizikai vagy online értékesítési csatornákon keresztül olyan vásárlók számára, akik javítják, újrahasznosítják vagy továbbértékesítik azokat).

Shamiss elmondása szerint a goTRG SaaS megoldása 100 millió vonalkód adatain alapul, és a cég ellátási lánc hálózata nyolc visszaküldési központon keresztül épül fel Észak-Amerikában.

A goTRG eldönti, hogy melyik lehetőség eredményezheti a legjobb eredményeket az elemek számára – nagykereskedelem, felszámolás vagy felújítás.

„Elhatározzuk, hogy mely piacokon kell ezeket a termékeket a legmagasabb hozam érdekében felsorolni. Értékesítünk a felszámolási csatornákon keresztül, valamint a fogyasztóknak szóló kiskereskedelmi csatornákon.”

(A leltár felszámolási piacát a csődbe jutott vállalatok áruk és eszközeinek értékesítése hajtja, élő és online aukciókon, valamint walk-in raktárakban és bemutatótermekben.)

A nagykereskedelem egyre nagyobb üzlet az inverz logisztikai szolgáltatók számára, mondja a goTRG. A nagykereskedelmi iparág globálisan 10 billió dollár értékű, és a fenntarthatósági előnyök miatt gyorsan növekszik.

A nagykereskedelmi platformról történő vásárlás csökkenti a szállítási kibocsátást, mert az elemek egyetlen létesítményből származnak, és csak egy utazást igényelnek a kiskereskedőhöz.

Ráadásul a használt vagy felújított termékek vásárlása megtakarítja a termékeket a szeméttelepen, és csökkenti a kiskereskedők általános költségeit.

„Nemrégiben indítottunk el egy új platformot, a goWholesale-t, amely valós idejű adatokat használ annak érdekében, hogy a kiskereskedők, gyártók és nagykereskedők új, felújított és túlkészletű prémium nagykereskedelmi áruk vásárlására és értékesítésére képesek legyenek” – mondja Shamiss.

Inverz logisztika alkalmazása

Inverz logisztika fontossága

Az inverz logisztika fontossága az e-kereskedelem növekedésével és a nettó nulla felé való törekvéssel párhuzamosan egyre inkább előtérbe kerül a kiskereskedők számára. Az újrahasznosítás terén is kulcsszerepet játszik, különösen az előfizetéses szolgáltatások, mint például az otthoni szélessávú internet és az igény szerinti televízió szolgáltatók esetében. Az ilyen szolgáltatásokkal a fogyasztók gyakran kapnak hardvert a szolgáltatások használatához – tipikusan útválasztókat és dekódereket.

Amikor valaki leiratkozik, az inverz logisztika segít biztosítani, hogy ez a hardver újrahasznosítható vagy újrahasznosítható legyen, és ne kerüljön a hulladéklerakóba.

Az inverz logisztikai piac növekedése részben az e-kereskedelem pandémia alatti hatalmas növekedésének köszönhető, amikor a bolti vásárlás már nem volt lehetséges.

A fenntarthatóság és a környezettudatosság szempontjából az inverz logisztika jelentős szerepet játszik a kereskedelem és a fogyasztói magatartás jövőjében. Az újrahasznosítás és a hulladéklerakók elkerülése mellett az inverz logisztika segít a vállalatoknak is fenntarthatóbb módon működni és versenyképesebbnek maradni a piacon.

Összefoglalva, az inverz logisztika egyre fontosabbá válik a kiskereskedelemben és a fenntartható gazdaságban. A vállalatoknak és fogyasztóknak egyaránt figyelembe kell venniük az inverz logisztika előnyeit és hozzáadott értékét, hogy hosszú távon sikeresek és fenntarthatók legyenek.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Járművezetők munkaidő számításának gyakori hibái és megoldások

Járművezetők munkaidő számításának gyakori hibái és megoldások

A járművezetők számára a munkaidő számítás nem csupán egy adminisztratív feladat; az a biztonságos munkavégzés, a jogszabályi előírások betartása és a pénzbírságok elkerülésének alapja. A pontos munkaidő számítás elengedhetetlen a közúti közlekedés biztonságának fenntartásához, valamint a járművezetők jólétének és a fuvarozó vállalatok gazdasági érdekeinek védelméhez.

Tovább olvasom
FIFO elv alkalmazása és jelentősége

FIFO elv alkalmazása és jelentősége

A készletgazdálkodás az üzleti siker egyik kulcsfontosságú eleme, különösen a gyártás és a kiskereskedelem területén. Ebben az összefüggésben a FIFO (First-In, First-Out) elv alkalmazása kiemelkedő jelentőséggel bír, mivel ez a módszer segít optimalizálni a készlet forgását, csökkenteni a lejáratok kockázatát és javítani a pénzügyi teljesítményt.

Tovább olvasom
Európai közlekedési korlátozások és kamion tilalom 2024-ben

Európai közlekedési korlátozások és kamion tilalom 2024-ben

A teherautóval az országhatáron túlra is szállítást végzőknek minden esetben ismerni kell az európai közlekedési korlátozásokat és kamion tilalmakat. Ezek alapján hatékonyabban tervezhető a szállítás folyamata, akár költségeket és időigényt tekintve.

Tovább olvasom
Digitális tachográf hibakódok értelmezése

Digitális tachográf hibakódok értelmezése

Ha tachográffal felszerelt járművet vezetünk, ismernünk kell a digitális tachográf működését, piktogramjait, a digitális tachográf hibakódok értelmezésével tisztában kell lennünk! 2023. augusztus 21-től az újonnan forgalomba állításra kerülő, nemzetközi fuvarozásban résztvevő teherautókon csak a második generációs tachográf használható.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.