BMW Csoport a logisztikát veszi célba a 2030-as nettó zéró kibocsátásért

2023. április 26.

A zéró kibocsátás kifejezés a környezeti hatások minimalizálására törekvő technológiákra és megközelítésekre utal. Ebben az esetben a kibocsátás alatt általában a szén-dioxid (CO2) és más üvegházhatású gázok kibocsátását értjük, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a globális felmelegedéshez és az éghajlatváltozáshoz.

A zéró kibocsátás célja, hogy a vállalatok és az egyének olyan módszereket és technológiákat alkalmazzanak, amelyek csökkentik vagy teljesen megszüntetik a káros kibocsátásokat. Ez magában foglalhatja a tiszta és megújuló energiaforrásokra való áttérést, az energiahatékonyság növelését, a környezetbarát anyagok és termékek használatát, valamint az újrahasznosítást és a hulladékcsökkentést.

A zéró kibocsátás elérése érdekében a vállalatoknak és az egyéneknek összehangolt erőfeszítéseket kell tenniük, hogy átfogó és fenntartható megoldásokat találjanak az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés problémájára. A zéró kibocsátás egyre inkább a környezetvédelmi és fenntarthatósági törekvések középpontjába kerül, amelyek a jövő nemzedékeinek érdekeit szolgálják.

Zéró kibocsátás előnyei

  1. Klímavédelem: A zéró kibocsátás csökkenti a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátását, amelyek az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés fő okozói.
  2. Légszennyezés csökkentése: A zéró kibocsátású technológiák és üzemanyagok, mint például az elektromos járművek, jelentősen csökkentik a légszennyezést, ami hozzájárul az egészségesebb környezethez és az emberek jobb életminőségéhez.
  3. Energiabiztonság: A zéró kibocsátás elősegíti a megújuló energiaforrásokra való áttérést, ami csökkenti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget és növeli az energiabiztonságot.
  4. Gazdasági előnyök: A zéró kibocsátású technológiák és megoldások alkalmazása új piacokat és munkahelyeket teremt a zöld gazdaságban, ami hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatáshoz.
  5. Fenntarthatóság: A zéró kibocsátású megoldások hosszú távon fenntarthatóbbak, mivel csökkentik az erőforrások kimerülését és minimalizálják a környezetre gyakorolt negatív hatásokat.
  6. Környezettudatos vállalati imázs: A zéró kibocsátásra törekvő vállalatok elkötelezettséget mutatnak a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránt, ami javíthatja a vállalati imázst és vonzóbbá teheti őket az ügyfelek és a befektetők számára.
  7. Szabályozási előnyök: A kormányzatok egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásokat vezetnek be, amelyek ösztönzik a zéró kibocsátású technológiák és megoldások alkalmazását. A vállalatok, amelyek előbb alkalmazkodnak ezekhez a követelményekhez, előnyt szerezhetnek a versenytársaikkal szemben.

BMW Csoport intézkedései a nettó zéró kibocsátásért

Zöld hidrogén, megújuló nyersanyagokból készült ultrakönnyű csomagolás és a beszállítók és üzemek közelsége a BMW Csoport zöld logisztikai intézkedései között.

Képzeljük el a jelenetet: egy zöld hidrogénnel működő teherautó olyan alkatrészeket szállít, amelyek megújuló nyersanyagokból készült ultrakönnyű csomagolásban vannak rögzítve. Mindez optimális szállítási útvonalakon történik, és a szén-dioxid-kibocsátás közel nulla.

Ez talán egy jövőbeli utópikus vízióhoz hasonlít, de a logisztika jövője a BMW Csoportnál pontosan így néz ki. A fenntarthatóság az innováción keresztül a vállalat filozófiája.

A technológiai innováció segíti a vállalat erőforrás-hatékony csomagolásának és alacsony kibocsátású hajtóműveinek előállítását.

Az elmúlt években a BMW Csoport számos kutatási és pilot projektet indított ezekben a területeken, valamint partneri kapcsolatokat alakított ki szolgáltatókkal.

A BMW Csoport célja, hogy 2030-ra 40%-kal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást a jármű teljes értékláncán – az erőforrásoktól a hulladéklerakásig.

A logisztika fontos szerepet játszik minden jármű értékláncában

A logisztika minden jármű értékláncában fontos szerepet játszik – mondja Karl-Friedrich Koch, aki a BMW Csoport logisztikai tervezéséért felelős.

„A logisztika egy olyan folyamatot biztosít, amely a beszállítók és a gyártásban részt vevők közötti kapcsolatot a lehető legjobb útvonalakon valósítja meg” – tette hozzá Koch.

Fenntartható logisztika

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének kulcsa a logisztika fenntarthatósága és a helyszín

A BMW számára a logisztika fenntarthatósága és a helyszín nagyon fontos tényező. A vállalat igyekszik a termelési helyszíneket a végfelhasználók közelében elhelyezni, és ahol lehetséges, helyi forrásokból szerzi be az alapanyagokat. A beszállító üzemek és a piacok közötti utazásokat lehetőleg vasúton hajtják végre, a tengerentúli szállítások hosszabb ideig tartanak tengeren keresztül.

A rövidebb távolságokon, például az üzemeken belül vagy egymáshoz közeli üzemek között, teherautókat használnak, de csak fenntartható hajtóműveket tartalmazó teherautókat, mint például az elektromos motorokat.

Zéró kibocsátás és fenntartható logisztika

Beszállítók és a termelés közötti távolságok rövidítése

Karl Volker Blume, a BMW anyagellenőrzésének, szállításának és szállítási biztosításának vezetője elmondta: „A beszállító és a termelési üzem közötti távolságok lehető legkisebbre csökkentése fontos a fenntartható logisztikai koncepciók kialakításához. Ugyanilyen fontos a helyi alternatív hajtástechnológiák és üzemanyagok elérhetősége.”

Hozzáteszi: „Mindig figyelembe kell venni a logisztika alapvető követelményeit. A megfelelő mennyiségű, megfelelő terméket, megfelelő állapotban, a megfelelő költségen és időben kell kézbesíteni a megfelelő helyre.”

Eugen Schantini, a BMW globális járműelosztásának vezetője szerint a kész járművek szállításakor „a legjobb kapacitáskihasználást és a CO2-kibocsátást csökkentő technológiákat alkalmazó leghatékonyabb szállítási módszert választjuk minden szállítási módra vonatkozóan”.

Hozzáteszi: „Így alakítjuk a logisztikai ágazat átalakulását közösen szállítási szolgáltatóinkkal.”

Összefoglalás

A BMW Csoport a zöld hidrogén, a megújuló nyersanyagokból készült ultrakönnyű csomagolás és a beszállítók és üzemek közelsége révén törekszik a 2030-as nettó zéró célkitűzésének elérésére. A vállalat a technológiai innovációra és a fenntartható logisztikai megoldásokra összpontosít, hogy csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást és növelje az erőforrás-hatékonyságot a járművek teljes értékláncában. A BMW a helyi beszerzésre és a gyártási helyszínek helyes elhelyezkedésére összpontosít, hogy minimalizálja a szállítási távolságokat és csökkentse az ökológiai lábnyomot.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.