Legújabb trendek az inverz logisztikában

2023. április 28.

A körkörös gazdaság és a robotika az inverz logisztika trend két fő területe, amelyek az e-kereskedelem növekedése és a fogyasztóközpontúság erősödése mellett jelentősen befolyásolják a szektor alakulását. Íme néhány javaslat a visszatérő folyamatok átalakítására a mai sürgős igények kielégítése érdekében. Sokan úgy is keresik az inverz logisztika fogalmát mint a fordított logisztika fogalma.

Az online kiskereskedelem folyamatosan növekszik, a lassuló gazdasági aktivitás ellenére is, és a Morgan Stanley „Global E-commerce Growth Forecast 2022” előrejelzése szerint 3,3 trillió dollárról 5,4 trillió dollárra növekszik világszerte 2026-ra. Az e-kereskedelem növekedésével párhuzamosan az inverz logisztika 954 millió dollárra növekszik 2029-re, 5,3%-os CAGR-rel, a Data Bridge Market Research szerint.

Az inverz logisztika fontos szerepet játszik a fenntarthatóság, az ügyfélszolgálat és a visszaküldött áruk értékének megőrzése terén elkötelezett szervezetek ellátási lánc stratégiájában. A visszaküldött áruk az inverz logisztika nagy részét teszik ki, a National Retail Federation szerint, és becslések szerint a kiskereskedelmi megrendelések átlagosan 17%-a kerül visszaküldésre, a csúcsidőszakokban akár 30%-os arányt is elérve.

A visszaküldések mellett más fordított logisztikai piaci szegmensek – mint például az újraértékesítés, az újrahasznosítás és az életciklus-végű hulladékkezelés – is hasonló növekedést mutatnak, ahogy a „körkörös gazdaság” koncepciója egyre inkább formát ölt és éretté válik a logisztika és a marketing versenyelőnyeként. Az újraértékesítés egy olyan mechanizmus a körkörös gazdaságban, amely során az áruk felújításra, átalakításra kerülnek és újra eladásra kerülnek, meghosszabbítva a termékek élettartamát.

Inverz logisztika trend – Körkörös gazdaság

A körkörös gazdaság az ellátási láncban úgy értelmezhető, hogy zárt kört hivatkozik létre, ahol a hulladék kiküszöbölése és a hatékonyság maximalizálása érdekében hasznosítják és újrahasznosítják a forrásokat. Jelenlegi alkalmazásában a körkörös gazdaság olyan megközelítésként jelentkezik, amelynek keretében a vállalatok a termékek használatának és újrahasználatának céljából törekszenek fenntarthatóbb és ellenállóbb ellátási láncokat kialakítani.

A környezeti hatások csökkentése érdekében néhány előremutató divatmárka elköteleződött a zárt körű programok mellett a ruházatban, lehetővé téve a vásárlók számára, hogy használt ruháikat újrahasznosításra küldjék, valamint ruhakölcsönző szolgáltatásokat kínálnak a szénlábnyom csökkentése érdekében.

Az elektronikai cégek is igyekeznek csökkenteni a millió tonnányi elektronikai hulladékot, amely a lerakókban végzi. Az egészségügyi technológia területén egy vezető orvosi eszközgyártó elkötelezte magát egy zárt körű program mellett az elektronikai hulladékok újrahasznosítására, amelynek célja a hulladék csökkentése és az erőforrások megőrzése. Az elektronikai termékeket a felhasználóktól gyűjtik, feldolgozzák, majd állapotuktól függően felújítják vagy újrahasznosítják. Az újrafelhasználható alkatrészeket új termékekbe építik be, a felújított termékeket csökkentett költséggel értékesítik, az újrahasznosított anyagokat pedig új termékek előállításához használják.

A hatékony fordított logisztikai képességek megértése elősegíti a körkörös gazdaság megvalósítását. Az inverz logisztika teljes költségének, folyamatainak és működési modelljének megértése befolyásolhatja az ellátási lánc folyamatainak kialakítását.

A növekvő visszatérő logisztikai tevékenységek esetén harmadik féltől származó logisztikai (3PL) szolgáltatókkal kötött partnerségek alakultak ki a vásárló által visszaküldött termékek és a disztribúciós központok (DC) által végrehajtott háttér-feldolgozás hatékonyabb kezelése érdekében.

Például 2022 negyedik negyedévében egy globális amerikai alapú csomag- és futárszolgálat bejelentette, hogy jelentősen bővíti összevont visszaküldési szolgáltatásait. Az ilyen bővített szolgáltatás lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy visszaküldéseiket címke vagy doboz nélkül adják le, majd ezeket összevontan, feldolgozva és kevesebb mint teherautóval szállítják vissza a kereskedőkhöz.

A kevesebb szállítás eredményeként hatékonyabb és költséghatékonyabb visszaküldési folyamat valósul meg, és hasonló környezeti előnyökkel jár, mivel a visszaküldött termékek száma azonos szállítások mellett csökken, minimalizálva az inverz logisztikával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátást.

A fordított logisztikai fejlesztések kiterjedtek a gig economy-ra is, ahol az ételkiszállító szolgáltatások ebben az évben csomagfelvételi szolgáltatásokat kínálnak, amelyek lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy előre fizetett csomagok felvételét és leadását kérjék a helyi szállítónál.

Ahogy a front-enden befektetéseket hajtanak végre a visszaküldések zökkenőmentesítése érdekében, hasonló erőfeszítéseket tesznek a raktárakban is, ahol a termékek fogadása, feldolgozása és újraértékesítésre való előkészítése zajlik.

Ezt az e-kereskedelem hajtja, vagyis a korábban tulajdonolt termékek újrafelhasználása és újraértékesítése, amelynek várhatóan 178 milliárd dollárról 2022-ben 289 milliárd dollárra fog növekedni 2027-re. Az e-kereskedelem nemcsak további bevételi forrásként szolgál, hanem a vállalatok számára költségkerülő eszközként is működik a határon átnyúló visszaküldések esetén. A határon átnyúló visszaküldések arra utalnak, amikor egy terméket egyik országban vásárolnak meg és egy másikba szállítják.

Ez a folyamat költséges lehet a távolság és a szabályozásoknak való megfelelés miatt. Az újraértékesítés alternatívát kínál azzal, hogy lehetővé teszi a termék helyben történő értékesítését vagy újrahasznosítását, ahelyett, hogy visszaszállítanák az eredeti országba.

Inverz logisztika trend – Robotika

Az inverz logisztika és a visszaküldések kezelése általában erősen kézimunka-igényes folyamat. Mostanában növekszik az automatizálás a robotika alkalmazásával a disztribúciós központokban, mint például az önálló mobil robotok (AMR), az automatikusan vezetett járművek (AGV) és az automatizált tároló- és kiválasztó rendszerek (ASRS).

Egy ilyen példa erre az okostelefonok visszatérő logisztikai útja, amely automatizáltabbá vált. Ebben az esetben, amikor a készülékeket visszaküldik, azokat az ellenőrzési területre irányítják, ahol AMR-eken keresztül válogatják és feldolgozzák.

Az AMR-ek az okostelefonok ellenőrzése alapján irányítják a mobil eszközt a készletbe vagy a következő feldolgozási területre. A visszaküldött áruk szállítása és válogatása jelentős lehetőség, mivel a visszaküldött áruk gyakran rendezetlenül, zsúfolásban és nagy mennyiségben érkeznek.

Bár még messze vagyunk a visszaküldések teljes automatizálásától, az AMR-ekben rejlő innováció és alkalmazásuk növeli a visszaküldések kezelésének hatékonyságát és pontosságát, miközben csökkenti a költségeket és a raktári munkaerő igényét.

Az AGV-k, AMR-ek és ASRS-ek manuális feladatok vagy „érintések” csökkentésén túlmenően, a raktárkezelési és készletkezelési rendszerekhez teljes mértékben integrálva valós idejű adatokat nyújtanak a termékvisszaküldésekről és a készletekről.

Inverz logisztikai trendek kihívásai

Inverz logisztika trendek kihívásai

Inverz logisztika trendek kihívásai

Bármely szervezet számára az inverz logisztikában alkalmazott új taktikák alkalmazása nem olyan egyszerű, mint egy kapcsoló átkapcsolása és a visszaküldött termékek újraértékesítése, a robotika alkalmazása a visszaküldések kezelésére vagy a teljes körű környezetbarát folyamatok kezelése. Valójában a visszatérő logisztika új réteget visz be az egész ellátási lánc komplexitásába.

A visszatérő logisztikában a termékeket összegyűjtik, megvizsgálják és vagy felújítják, vagy visszahelyezik a készletbe. Innen vagy visszaküldik az értékesítési pontra, vagy újraértékesítik a piac vagy platform alapján. A távközlési eszközöknél rengeteg szabályozási és minőségbiztosítási lépés van, amelyek további költségekkel járnak. Vannak olyan termékkategóriák is, amelyek nem nyereségesek vagy vonzóak korábban használt termékként.

Ezért fontos, hogy a visszatérő logisztikai folyamatok átalakítása, a környezetbarát gyakorlatok elkötelezettségének megvalósítása vagy a visszaküldések kezelésére szolgáló robotika bevezetésének megfontolása előtt költségszolgáltatási modellt alkalmazzunk. Az újraértékesítés, a ruházat és az elektronika esetében már közismert, de mostanra a fogyasztói igény a túlméretezett újraértékesítési tételek iránt, például a bútorok és a nagyméretű háztartási gépek esetében is nőtt, részben a járvány miatt.

A túlméretezett visszaküldések visszatérő logisztikája általában túl költségesnek minősült, és a visszanyert érték tekintetében nagyrészt figyelmen kívül hagyta. Most startupok és 3PL ajánlatok merültek fel, hogy áthidalják ezt a részt az inverz logisztikai szolgáltatásokat kínáló márkák részére – túlméretezett tételek esetében – a visszaküldési kérelem benyújtása után a tétel átvételének, ellenőrzésének és szállításának megszervezésében.

Az újraértékesítés fontos szerepet játszhat az ellátási lánc fenntarthatósági gyakorlatának végrehajtásában és a fogyasztók által okozott környezeti hatások csökkentésében, hosszabb ideig használatban tartva a termékeket és csökkentve a visszaküldések által generált hulladék mennyiségét. A visszavásárlási és csereprogramok lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy csökkentsék szénlábnyomukat, megőrizzék az energiát és az erőforrásokat, javítva ezzel a környezetet és saját eredményességüket.

Inverz logisztika átalakítása

A visszatérő logisztika kezelése olyan kereszt-funkcionális folyamatot igényel, amely kiterjed a logisztikán kívüli területekre is, mint például az értékesítés, a pénzügyek és az ügyfélszolgálat. A fenntarthatóbb vállalatoknak ezt a globális ellátási lánc stratégiájuk részeként kell figyelembe venniük.

Három fő lépés révén az inverz logisztikai átalakítási megközelítésnek figyelembe kell vennie a költség-haszon mutatókat; a működési modellek és folyamatváltozásokat; valamint az automatizálás alkalmazását az ügyfélközpontúság hatékony elősegítése érdekében.

Összpontosítson az ismeretekre

Sok vállalat nem kezeli a visszatérő logisztikát vállalati szinten kereszt-funkcionális kezdeményezésként. A vállalatoknak költség-haszon elemzést kell végezniük, bevonva az összes érintett részleget, nem csak a logisztikai műveleteket, és fejlett adatkezelési és analitikai képességeket kell alkalmazniuk az inverz logisztika teljes költségének megértéséhez.

A megfelelő analitikai eszközökkel a vállalatok felgyorsíthatják a döntéshozatalt a legjövedelmezőbb elhelyezési csatorna kiválasztásában minden visszaküldött termék esetében, miközben növelik a fenntarthatóság hatását és csökkentik az összköltséget. A vállalatoknak technológiai megoldásokat kell alkalmazniuk a helyes költségelemzés navigálásához és az inverz logisztikai ciklus és elhelyezési lehetőségek különböző szakaszaiban javuló láthatóság eléréséhez, hogy értéket nyerjenek.

Tekintse át a működési modellt

Tekintse át a működési modellt és az inverz logisztikai folyamatokat a körkörös gazdasági szemléletmóddal. Sok vállalat nem éri el működési céljait az ellátási lánc technológiák bevezetésekor. Továbbá, az inverz logisztikai kezdeményezések akkor is sikertelenek lehetnek, ha a vállalatok nem igazodnak összhangban az átfogó fenntarthatósági célokkal.

A körkörös gazdaság elemeiként, a hatékony visszatérő logisztikai folyamat eléréséhez a megfelelő érintkezési pontokra van szükség a vállalat többi folyamatával, mint például az értékesítés, a pénzügyek, az értékesítési helyek, a termékek előállítása, az ügyfélszolgálat, a marketing, a gyártás és az előremenő logisztika.

A hatékony visszatérő logisztikai folyamat nem kizárólag a logisztikai műveletek csapatának felelőssége, hanem a kereszt-funkcionális csoportok együttes erőfeszítéseire van szükség az ellátási lánc területén kívül is, hogy biztosítsák az együttműködést, az értékesítési ajánlatok optimalizálását az inverz logisztikára vonatkozóan, és támogatást nyújtsanak a fenntarthatósági célok eléréséhez. Már nem elfogadható a sérült, visszaküldött áruk lerakása hulladéklerakóban, mert olcsóbb és könnyebb eldobni.

A vállalatoknak újraértékelniük kell termékeik másodlagos felhasználását, és meg kell vizsgálniuk a lehetőségeket a használat, felújítás, újrahasznosítás vagy újraélesztés során visszanyert erőforrások ellátási láncba történő visszavezetésére.

Azok a vállalatok, amelyek Kiválósági Központot hoznak létre, amely felelős az inverz logisztikai folyamat végrehajtásáért és a fenntarthatósági kezdeményezések előmozdításáért, a legnagyobb sikerrel járnak a valódi körkörös gazdasági szemlélet követésében.

Használjon automatizálást

Egyes logisztikai szolgáltatók, akik az inverz logisztikára specializálódtak, a robotika, az automatizálás és más digitális technológiák, mint például a mesterséges intelligencia használatát tesztelik a termékek kezeléséhez, ellenőrzéséhez és a lehető legjobb csatornára történő elosztásához kapcsolódó logisztikai betekintés nyújtása érdekében.

Ez lehetővé teszi a visszaküldött termék újrafelhasználását, költséghatékonyabbá téve azt, és minimalizálva a bizonyos folyamatokhoz kapcsolódó munkaerő korlátok hatásait. A inverz logisztikai területen a robotika automatizálásába történő befektetéssel a vállalatok hosszú távon profitálnak.

Összegzés

Összefoglalva, az inverz logisztika kulcsfontosságú terület az ellátási láncban, amelyre a vállalatoknak egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk. A fent bemutatott három lépés – a költségszolgáltatási mutatókra való összpontosítás, a működési modell és a folyamatok áttekintése a körkörös gazdasági szemléletmóddal, valamint az automatizálás használata – segíthetnek abban, hogy a vállalatok sikeresen átalakítsák az inverz logisztikai folyamataikat, és jobban igazodjanak az e-kereskedelem növekedéséhez, a fenntarthatósági célkitűzésekhez és az ügyfélközpontúsághoz.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.