Digitális technológia erősíti a vízi közlekedés átalakulását

2023. május 11.

A Kínai Kommunista Párt 20. Nemzeti Kongresszusának jelentése felgyorsítaná a gyártás, a minőség, a tér, a közlekedés, a hálózat és a digitális Kína építését. A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága és az Állami Tanács a „Digitális Kína építésének átfogó tervét” (röviden a „Terv”) hozta létre, amely kijelenti, hogy a digitális Kína építése fontos motor a digitális kor kínai stílusú modernizációja előmozdításában és erős támogatást nyújt az új nemzeti versenyelőnyök kiépítéséhez.

Mi a helyzet a vízi közlekedési ágazat digitális építésével? Milyen kulcsfontosságú nehézségekkel néz szembe? Hogyan segítheti a digitális „első lépés” a kínai stílusú modernizáció előmozdítását? Ezekkel a kérdésekkel a közelmúltban a riporter szakértőket kérdezett.

Digitalizáció elkerülhetetlen tendencia

A globális gazdaságot összekötő alapvető iparágként a hajózási ipar a világ kereskedelmének és szállításának több mint 90%-át látja el. Az elmúlt években a digitalizáció mértéke fontos mutatóvá vált a kikötők és a hajózási vállalatok versenyképességének mérésében. A „smart” csúcspont megragadása és az „új pálya” versenye érdekében a digitális technológia is nagy új lendületet kapott.

A közelmúltban megtartott Nemzeti Kétüléses és Pártcsoport Elméleti Tanulmányi Központi Csoport harmadik kollektív tanulási (kibővített) ülésén Li Xiaopeng, a Közlekedési Minisztérium minisztere és a Pártcsoport helyettes titkára hangsúlyozta, hogy tovább kell erősíteni a közlekedés innováció által vezérelt fejlődését, erősíteni a közlekedési technológia önálló innovációját és erőteljesen fejleszteni a digitális közlekedést.

A nemzeti szintű fejlesztési tervek nagy hangsúlyt fektetnek a digitális közlekedés magas színvonalú fejlesztésére. Idén kiadták a „Tervet”, amely hangsúlyozza a digitális Kína építésének integritásának, rendszerének és koordinációjának átfogó javítását, elősegíti a digitális gazdaság és a valós gazdaság mély integrációját, és a digitalizációval hajtja elő a termelés, az élet és a kormányzás módszereit. Ez a reform erős lendületet adott a kínai nemzet nagy újjáéledésének kínai stílusú modernizációval való átfogó előmozdításához.

A vízi közlekedési ágazat digitális és intelligens fejlődésének megszilárdítása és a fenntartható és egészséges fejlődés szintjének folyamatos javítása érdekében a Közlekedési Minisztérium egymás után kiadta a „Digitális Közlekedés Fejlesztési Tervezési Körvonalat”, a „Digitális Közlekedés 14. ötéves terv” fejlesztési tervet és a „14. ötéves” közlekedési területre vonatkozó tudományos és technológiai innovációs tervet.

A digitális technológia fejlődése példátlan sebességgel, széles körű sugárzással és példátlan befolyással bír. A digitalizáció, a hálózatosodás és az intelligencia fontos eszközökké váltak a közlekedés hatékonyságának javítására, a funkciók bővítésére és a lendület növelésére.

A központi kormánytól a helyi kormányokig a helyi kormányok és vállalatok terveket adtak ki a felső szintű tervezés megvalósítására.

A Guangxi Zhuang Autonóm Terület Közlekedési Igazgatósága, a Fejlesztési és Reform Bizottság, a Közlekedési Minisztérium és más 14 osztály közösen adta ki a „Guangxi 5G alkalmazás ‘Vitorlás’ Akciótervét (2022-2024)”, amely egyértelműen a Beibu-öböl Nemzetközi Gateway kikötőjére összpontosítva előmozdítja a 5G integrált alkalmazását a gumiabroncs-daruk távvezérlésében, az intelligens számlálásban, a videofelügyeletben, a mobil irodai és egyéb forgatókönyvekben, megvalósítva a termelés automatizálását, az intelligens működést és az intelligens menedzsmentet.

vízi közlekedés - tengeri szállítmányozás

A Sanghaji Kereskedelmi Bizottság és más osztályok kiadták a „Kikötők digitális átalakításának átfogó előmozdítására vonatkozó végrehajtási véleményeket”, amelyek azt javasolják, hogy a digitális átalakítást a „14. ötéves terv” alatt Sanghaj kikötőinek fejlődésének egyik fő irányaként vegyék figyelembe, hogy jobban segítsék Sanghajt a belföldi ciklus központi csomópontjává és a belföldi és nemzetközi kikötők közötti stratégiai kapcsolatokká váljon.

A digitális közlekedés fejlődésével kapcsolatban Luo Bencheng, a Közlekedési Minisztérium Vízi Közlekedési Kutatóintézetének kutatója és a központ főmérnöke elmondta: „A digitalizáció fontos támogatás a közlekedés magas színvonalú fejlesztésének előmozdításában. A hálózatosodás annak megnyilvánulási formája, az intelligencia pedig a kulcsfontosságú mag.”

Úgy véli, hogy a digitális technológia alkalmazása lehetővé tette hazánk vízi közlekedési iparában, különösen az okos kikötők építésében, hogy fokozatosan áttérjen a követésről és a párhuzamosról a vezetésre.

Az új infrastruktúra terén intenzíven fejlesztik az okos kikötőket, a digitális vízi utakat, az okos hajókat, az okos tengerészeti és egyéb projekteket, és a vízi közlekedési ágazat infrastruktúrájának digitalizációja gyorsan fejlődik; a költségek tekintetében az információszolgáltatások terén a digitális „tippjeiket” ügyesen használják fel az elektronikus rendelés csere, dokumentumellenőrzés és kiadás, elektronikus konténerkiadás, online fizetés, elektronikus kiadás, kapu időpontfoglalás és konténerfelvétel teljes folyamatának elektronikus működtetéséhez.

Az online logisztika szervezés hatékonysága jelentősen javult; a magtechnológia kutatás-fejlesztés terén a Shandong Port Qingdao Port, Shanghai Port és China Merchants Port által önállóan kifejlesztett automatizált terminál üzemeltetési rendszerek, valamint a Shandong Port Rizhao Port hagyományos parti konténer termináljainak intelligens átalakítása mind előremutató innovatív áttöréseket értek el, megtörve a külföldi országok hosszú távú monopóliumát; a szabványrendszerek terén a központi kormány által kiadott tervezési véleményeken kívül néhány helyi szabvány fokozatosan rendszerré vált, különösen néhány szabvány külföldön terjedt el, mint például Izraelben, Haifában és az Egyesült Arab Emírségekben, Abu-Dzabiban alkalmazták.

Sok eredményt értek el, de még mindig vannak hiányosságok

Az elmúlt tíz évben hazánk közlekedési technológiai innovációja történelmi áttörést ért el a mennyiségi felhalmozódástól a minőségi ugrásig, a helyi fejlettől a rendszeres képességfejlesztésig. Az infrastruktúra-építés és a közlekedési berendezések gyártásának technológiai képességei jelentősen javultak, az intelligens zöld technológiák széles körben elterjedtek, a közlekedési tudomány és technológia innovációs képessége folyamatosan javult, a közlekedési tudomány és technológia rendszerének és mechanizmusának reformja folyamatosan mélyült, és számos jelképes és nagy tudományos és technológiai eredmény született.

A független harmadik fél által készített gondolkodó „Kína Közlekedés 2021” jelentés szerint Jiangsu közlekedésmodernizációs indexe vezeti az országot. Wu Yonghong, a Jiangsu Közlekedési Hivatal igazgatója és a pártcsoport titkára azt mondta, hogy idén Jiangsu Közlekedés különleges akciót indít a digitális közlekedési felhatalmazásért, hogy új lendületet adjon a közlekedés magas színvonalú fejlődéséhez.

A Jangce folyó elektronikus víziút-térképe nemcsak a Jangce folyó fő víziútjának teljes lefedettségét éri el, hanem magas szintű víziutakat is lefed, mint például a Jinsha, Han, Gan és Xinjiang folyókat, betöltve Kína belvízi folyóinak elektronikus víziút-térképének előállításában és szolgáltatásában mutatkozó technikai hiányosságot. A hajózási vállalatok és a hajósok szeretetteljesen „Water High Virtue”-nak nevezik, és könnyen megvalósítható a „kép a kézben, sima utazás és gondtalan utazás”.

A Jiangsu Tengeri Biztonsági Igazgatóság sikeresen fejlesztette ki a „Kikötő és Hajózási Környezet AR Panoráma Rendszerét”, amely a digitális ikrek és az AR technológia segítségével jeleníti meg a folyó mentén található összes kikötő és hajózási egység információját, a partvonal navigációs elemeit és a szárazföldi és vízi területek valós helyszínét, megvalósítva a „felhőn való megtekintést” és az „ujjhegyen való” funkciót.

A kikötő, mint a parti városok fejlődésének fontos hordozója, nemcsak a tengeri és szárazföldi közlekedés átmeneti csomópontja, hanem olyan láncszemeket is magában foglal, mint a dokkok, a beosztás, a rakodás és kirakodás, valamint a biztonsági ellenőrzések. A Nemzeti Energia Huanghua Kikötői Vállalat illetékes vezetője elmondta a riportereknek, hogy a Huanghua Kikötő nagy jelentőséget tulajdonít az új technológiáknak és új eszközöknek.

A Szén Kikötő építésénél és alkalmazásánál a jövőbeli vállalati fejlődés vezetésére összpontosítanak innovatív módszerekkel. A szénkikötő egész folyamatának intelligens irányításának és ellenőrzésének megvalósítása mellett kihasználják a 5G hálózat alacsony késleltetésű, nagy sávszélességű, megbízható kapcsolatát, a Beidou pozicionáló rendszer nagy pontosságát és magas biztonságát, és összpontosítanak a szénkikötők intelligens irányításának és ellenőrzésének megoldásainak felderítésére és végrehajtására.

A mobil gépek, a folyamatberendezések és az offshore üzleti folyamatok terén új lendületet adnak az intelligens kikötők építésének. „Jelenleg az összes hajókirakodó, amely részt vesz az intelligens műveletek beüzemelésében, áttért a Beidou pozicionáló rendszerre, és mindannyian rendelkeznek 5G hálózattal. Az üzemeltetési folyamat biztonsága és megbízhatósága tovább javult, megalapozva az intelligens kikötők építését.” – mondta a felelős vezető.

Luo Bencheng őszintén elismerte: „Nemcsak a digitális közlekedés nulláról történő áttörését kell látnunk, hanem a meglévőtől a kiváló és a kiválótól az erős kihívást is.”

A fő ok az, hogy a digitális alkalmazások mélységét és szélességét tovább kell terjeszteni, a digitális együttműködés alkalmazások szintjén még mindig vannak hiányosságok, az információcsere és az együttműködés a különböző területek között még mindig hiányzik, és még nem alakult ki egy olyan integrált előmozdítási mintázat, amely vízszintesen összekapcsolt, függőlegesen összekapcsolt és összehangolt; a kulcsfontosságú alaptechnológiai innovációk önellátásra és önfejlesztésre sürgősen szükség van, nagy adatbázisok, alacsony szintű rendszerek helyi alkalmazása alacsony vagy akár „megakad”; az iparág digitális kormányzási szintje és képességei viszonylag elégtelenek, a szabványrendszer és az összehangolási mechanizmus megerősítésére van szükség, a jogi és szabályozói rendszernek is javításra van szüksége.

„A „Terv” bevezetése előrevetíti számunkra az előre mutató utat. A digitális közlekedés felépítésének felgyorsítása elkerülhetetlen követelmény, hogy kövessük az információs kor trendjét és megragadjuk a jövő fejlődésének parancsnoki magasságait.” Azt is javasolta, hogy az iparág vegye ezt a lehetőséget, hogy a „Terv” általános követelményei szerint gyorsítsák fel a digitális közlekedési szabványrendszer építésének fejlesztését, és újratervezzék, újra mozgósítsák és előmozdítsák a meglévő digitális közlekedési fejlesztési tervet.

Ezenkívül Luo Bencheng úgy véli, hogy szükség van továbbra is a digitális közlekedési forgatókönyvek alkalmazásának elmélyítésére, további erőfeszítéseket kell tenni a demonstrációs pilotprojektek építésének előmozdításában, javítani kell a digitális biztonsági megfigyelőrendszert, és együtt kell fejleszteni a kulcsfontosságú alaptechnológiákat.

Több irányból segítség a fájl frissítéséhez

Az elmúlt években az innovatív technológiák folyamatos alkalmazásával és a digitális közlekedés folyamatos fejlődésével a terminál fokozatosan „ember nélküli” és „intelligens” frissítéssé vált. Az emberek nem tudják megállni, hogy aggódjanak, vajon ez nem fog-e nagyszámú munkanélküliséget okozni?

„Rövid távú fájdalom elkerülhetetlen, de a hosszú távú fejlődés reménykeltő.” – mondta Luo Bencheng. Kifejtette, hogy az új technológiák előrehaladása megváltoztatja a sok munkamódszert és bizonyos sokkokat okoz, amelyeket helyesen kell értékelni.

Miközben néhány alacsony hatékonyságú, ismétlődő és veszélyes munkahelyet helyettesítenek, az új technológiák egyúttal néhány magas hatékonyságú, nagy értékteremtésű új munkahelyet is létrehoznak, és több foglalkoztatási csoportot alakítanak át a hagyományos munkahelyekről az új munkahelyekre. Hosszú távon a technológiai változás több munkahelyet teremt, mint amennyit helyettesít.

A 14. Nemzeti Népi Kongresszus első ülésszakának harmadik ülésén Cheng Weidong, a Nemzeti Népi Kongresszus képviselője és a Tianjin kikötői traktoros csapat helyettes kapitánya, kijelentette:

„A digitalizáció és az automatizálás nemcsak csökkenti a munkaerőigényt, hanem elősegíti a kikötők modernizációját is.”

Ő az egyik első AI-oktató a kikötőiparban, aki több éves vezetési tapasztalatait és működtetési módszereit programozta, és utasításokká írta, hogy a gépek és berendezések 5G, Beidou és más független technológiákra támaszkodva biztonságosan és hatékonyan teljesíthessék a szállítási feladatokat. Jelenleg a Tianjin kikötő intelligens horizontális szállító robotja elérte az L4 szintű önvezető képességet.

A közlekedés fontos szerepet játszik az emberek közlekedésében és a gazdaság és társadalom fejlődésében. Az idén az első év, amikor teljes mértékben megvalósítják a Kínai Kommunista Párt 20. Országos Kongresszusának szellemét. Új történelmi kiindulóponton állva, hogyan lehet jól játszani a digitális „első lépést” a kínai modernizáció elősegítésére?

Luo Bencheng úgy véli, hogy törekedni kell ilyen szempontokra, mint a jó előnyök megszerzése, a jó helyzet megtartása, a kulcspontok megragadása, a főszereplők nevelése és a kormányzás erősítése.

„A digitális közlekedés fejlesztése érdekében szilárdan meg kell alapoznunk az emberek központú fejlesztési elképzelést, ki kell nyitnunk a digitális infrastruktúra fő ereit, gondoskodnunk kell az adatforrások áramlásáról, és átfogóan javítanunk kell a digitális közlekedési építkezés integritását, rendszerszerűségét és összhangját, hogy még jobban kielégítsük az emberek közlekedési igényeit.”

A Guoneng Huanghua kikötői vállalat illetékes személye azt javasolta, hogy tisztázzák az intelligens építési szabványokat, és politikai útmutatást és normákat biztosítsanak az iparág digitális átalakulásához; aktívan előmozdítani az iparlánc felső és alsó szintje közötti információintegráció fejlődését, áttörni az iparlánc információzárási pontjait, és biztosítani az összes kapcsolat zökkenőmentes összekapcsolását; erősíteni a kulcsfontosságú technológiai kutatást és az ipar-egyetem-kutató közös kutatás-fejlesztési támogatást, mélyreható technológiai fejlesztést és alapvető technológiai kutatást végezni, továbbá növelni az önálló kutatás és fejlesztés stabilitását és megbízhatóságát.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.
Ajánlatkérés