Digitális tachográf hibakódok értelmezése

2023. december 28.

Ha tachográffal felszerelt járművet vezetünk, ismernünk kell a digitális tachográf működését, piktogramjait, a digitális tachográf hibakódok értelmezésével tisztában kell lennünk! 2023. augusztus 21-től az újonnan forgalomba állításra kerülő, nemzetközi fuvarozásban résztvevő teherautókon csak a második generációs tachográf használható. Eszerint az analóg menetíró és a digitális menetíró készülékeket 2024 végéig le kell cserélni! Nézzük meg közelebbről a digitális tachográf kezelését, a tachográf jelek, piktogramok értelmezését!

Digitális tachográf

Először vegyük át, mi a digitális tachográf? A tachográf vagyis menetíró készülék olyan berendezés, ami a járműben rögzíti a megtett út hosszát, a sebességet, az indulási és megállási időpontokat. A tachográffal nyilvántartható a vezetéssel, pihenéssel, egyéb munkavégzéssel töltött idő.

A digitális tachográfok az analóg tachográfokat váltották fel, melyek még egy papírkorongra rögzítették az adatokat, egy korongra 24 óra adatait pontosan. A sofőrnek ellenőrzés esetén 28 napra visszamenőleg be kellett tudni mutatni a tachográf korongokat.

A digitális tachográf a sofőrkártya vagy tachográf kártya, más néven GKI kártya használatával működik, személyre szólóan. Ez a gépjárművezetői kártya kerül a tachográf fedélzeti egységébe, a berendezés pedig az adatokat a sofőrkártyára és a gépegység adattárába is rögzíti.

A tachográf fedélzeti egység adattárát 90 naponta le kell menteni, a sofőrkártya adatait pedig 28 naponta és elektronikusan tárolni!

Digitális tachográf jelek és piktogramok értelmezése

A digitális tachográf kijelző különböző tachográf piktogramokat mutat(hat), melyeknek értelmezésével tisztában kell lennünk. Nemcsak a tachográf kijelző megértése, kezelése kell menjen a sofőrnek, de a tachográf szalag „mondandóját” is tudni kell értelmezni!

A piktogramok, magyarul kis képek segítenek abban, hogy függetlenül a digitálist tachográf típusától, tudjuk azt működtetni.

A digitális tachográf piktogramjai utalhatnak személyekre, tevékenységekre, különös körülményekre, funkciókra, minősítőkre, gépjárművezetésre. A tachográf jelek és értelmezésük, jelentésük az alábbi táblázatokban látható:

Digitális tachográf jelek és piktogramok értelmezése

Gyakori hibakódok és kezelésük

A digitális tachográf hibakódok is sokfélék lehetnek, a felkiáltójel és az X jelzés legtöbbször hibára, eseményre utal.

Lehet, hogy érvénytelen tachográf kártya lett behelyezve vagy nem a megfelelő időben (pl. vezetés) vagy nincs behelyezve a sofőrkártya, esetleg hibás a gépkocsivezető kártyája. Olyan is előfordulhat, hogy kifogyott a papír a tachográfból.

Ha tudjuk értelmezni a tachográf piktogramokat, és felismerjük az egyes tachográf hibakódokat, legtöbbször külső segítség nélkül, mi magunk is kezelni tudjuk az adott problémát.

Van, amikor elég, ha a tachográf kártyát kivesszük és újra berakjuk, máskor talán nem vettük észre, de lejárt a sofőrkártyánk. Nem érintkezik a készülék vagy éppen meghibásodott a sofőrkártya, nem érzékeli a készülék.

Ezeknél a tachográf hibakódoknál mindig értelmezni kell először a piktogram jelentését, és kijavítani, helyrehozni az esetlegesen elkövetett hibát, amit a készülék jelez.

Digitális tachográf piktogramjai - Események és hibák

Digitális tachográf szalag értelmezése

Digitális tachográf szalagot nyomtatni kell bizonyos esetekben, rendelet írja elő. Tachográf nyomtató szalagnak mindig lenni kell a járműben, hogy lehessen nyomtatni, ha:

 • elromlott tachográffal kell mennünk
 • ha átmenetileg nincs sofőrkártya, hibás, sérült a kártya
 • ha eltérünk az 561/2006/EK rendelet szabályaitól

A kinyomatokon mindig legyen rajta a dátum, hely, a nyomtatás oka és írjuk is alá!

A digitális tachográf szalag értelmezése:

Fentről lefelé haladva olvashatóak az alábbi információk:

 • nyomtatás dátuma és időpontja
 • nyomtatás típusa (pl. sebességtúllépés)
 •  sofőrkártya tulajdonos vezetékneve
 • sofőrkártya tulajdonos keresztneve
 • a sofőrkártya lejárati dátuma
 • járműazonosító és rendszám
 • legutóbbi sebességtúllépés dátuma és ellenőrzés időpontja
 • az első sebességtúllépés időpontja, mértéke
 • ezután mutatja az 5 legnagyobb sebességtúllépést az elmúlt 1 évben
 • az utolsó 10 nap legsúlyosabb sebességtúllépési eseményei
 • ellenőrzés helye
 • ellenőrző személy aláírása
 • járművezető aláírása

Digitális tachográf kezelése

Többféle digitális tachográf van forgalomban, bár a tachográf piktogramok hasonlóak, de a tachográf kezelésében van némi eltérés. A Stoneridge készülék kezelési útmutatójában vagy az Efas készülék kezelési útmutatójában is lehet különbség,  de alapvetően a gombok elhelyezkedése talán a legnagyobb differencia.

Röviden a digitális tachográf kezelése:

 • a sofőr elutazik a saját autójával a telephelyre, onnan már céges autóval elviszik a váltás helyére. Ez készenlétnek vagy egyéb munkavégzésnek minősül, attól függ, hogy vezet-e vagy viszik-e?
 • a teherautóhoz érve behelyezi a tachográfba a sofőrkártyát
 • OK-zni kell a kezdő országot
 • kézi adatbevitellel beírható, hogy mondjuk az elmúlt 5 óra készenlét volt, a sofőrkártya kivételtől pedig pihenőidő a készenét kezdetéig. Ezután jön legalább 9 óra pihenő.
 • kis kalapács piktogram: a kezdő ország kiválasztása, indulás előtt ellenőrizni a teherautó gumikat, féket, világítást, pótkocsi kapcsolót stb., végül indulás. A tachográf a vezetést vezetésnek veszi, de az egyéb munkavégzést, pihenőt, egyéb munkát a sofőrnek kell kiválasztani, nyomni a készüléken. A sofőrök egyébként rakodásnál vagy vámoláskor is általában a kalapácsot nyomják.
 • érkezéskor a célország jön, majd pihenőidő és kezdődik újra az egész, csak a kiinduló ország most a célország lesz.
 • ha csak 1 sofőr használja a kártyát, nem kell kivenni akár több hétig sem.
 • éjjelre ágy piktogramra kell kapcsolni.

A digitális tachográf kezeléséhez a sofőrnek mindig el kell olvasnia a digitális tachográf kezelési útmutatót, melyek megadják a fő irányvonalakat a menetíró kezeléséhez.

Azért, hogy a tachográf piktogramjait mindig értelmezni tudja, a kezelési útmutató vagy annak másolata jó, ha a gépjárműben megtalálható, így bármikor fellapozható, ha egy korábban nem látott piktogram jelenik meg, vagy a tachográf hibát szeretné a sofőr elhárítani.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.
Ajánlatkérés