2023 márciusában a kínai árupiaci árindex (CBMI) 103,4%

2023. május 10.

Az 2023 márciusában mért Kína árupiaci árindexe (CBMI – China Bulk Commodity Index) 103,4% volt a Kínai Logisztikai és Beszerzési Szövetség által kiadott felmérés szerint. Az index folyamatosan növekszik, és elérte a 2020 augusztusa óta mért legmagasabb értéket, az előző hónaphoz képest 0,6 százalékponttal emelkedett. A részletes adatok szerint a kínálati és értékesítési indexek együtt növekedtek, míg a készletindex visszaesett.

Ellátási index növekedése és a keresleti oldal erősödése

Az ellátási index ebben a hónapban is emelkedett, ami azt mutatja, hogy a belföldi árucikkek kínálata fokozatosan növekedett; az értékesítési index továbbra is emelkedett, ami a belföldi piaci kereslet erősödését jelzi; a készletindex csökkent, ami azt mutatja, hogy a piaci kínálat és kereslet egyensúlyba került, a termelési és üzleti tevékenységek pedig stabilizálódtak.

Kínálat és a kereslet összehangolása, a készletnyomás enyhülése

A kínálat és a kereslet közötti kapcsolat javulása, különösen a készletnyomás enyhülése azt mutatja, hogy a belföldi árucikkel kapcsolatos vállalkozások termelési és üzleti tevékenységei pozitív jeleket mutatnak, és az iparág továbbra is stabil és pozitív irányban fejlődik.

Kínálati oldal erőssége és a fogyasztói oldal kihívásai

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy bár a kínálati index emelkedése ebben a hónapban gyengébb volt, mint az értékesítési indexé, még mindig magasabb volt az értékesítési indexnél, és a 2020. augusztus óta elérte a legmagasabb szintet, ami azt jelzi, hogy a csúcsidőszak közeledtével a kínálati oldal várhatóan jobb lesz, mint a keresleti oldal. Másrészt, ha a fogyasztói oldal a későbbi szakaszban nem tud tovább emelkedni, az árupiac újra nyomás alá kerülhet.

Áprilisra vonatkozó előrejelzés: stabil és pozitív trend

Áprilisban figyelembe véve, hogy a belföldi gazdaság folyamatosan talpra áll, a gyártás és az infrastruktúra továbbra is hajtja a kereslet növekedését, úgy gondoljuk, hogy az árupiac kínálata és kereslete rövid távon alapvetően egyensúlyban lesz, és még mindig a készletcsökkentés szakaszában van.

Azonban a jelenlegi külső kereslet hiánya miatt az összesített export gyenge helyzetben van, ami bizonyos hatással lehet a piacra. Ezen alapulva előrejelzésünk szerint a belföldi tömeges árupiac áprilisban stabil és pozitív trendet mutat majd, és az árucikkek árai egészében véve még van némi tér a felfelé való mozgásra.

Tömeges áruk kínálatának gyorsuló növekedése

2023 márciusában az áruk kínálati indexe két egymást követő napon a legmagasabb pontra emelkedett 2020. augusztus óta, 104,6%-on állva, ami 1,2 százalékponttal magasabb az előző hónapnál. Ez azt mutatja, hogy a belföldi gazdaság és a gyártóipar fellendülésével a piaci kereslet folyamatosan élénkül. A termelő vállalatoknak jóak a várakozásaik a piaci kilátásokkal kapcsolatban, és nagy a lelkesedésük a termelésben. A belföldi tömeges áruk kínálata folyamatosan növekszik, és a növekedés üteme felgyorsult.

Értékesítési növekedés felgyorsulása

2023 márciusában a tömeges árucikk-értékesítési index 1,5 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, 104,2%-ra emelkedve. Az index a legmagasabb szintre emelkedett hat hónapja, ami azt jelzi, hogy a hagyományos csúcsidőszak beköszöntével a végfelhasználók aktívan raktároznak, a piaci értékesítés javul, a vállalkozások rendelésszervezése fokozatosan gördülékenyebbé válik, és a belföldi tömeges áruk értékesítésének növekedési üteme ebben a hónapban felgyorsult az előző hónaphoz képest.

A fő árucikkek közül, kivéve az autókat, minden árucikk értékesítése ebben a hónapban tovább növekedett, és a szén kivételével minden árucikk értékesítési növekedési üteme felgyorsult. Ebben a hónapban az acél, a vasérc, a finomított olaj, a színesfémek és a vegyszerek értékesítése előző havi összevetésben 4,7%, 6,5%, 3,1%, 3,5% és 3,3% növekedést mutatott, és a növekedési ütem 3,2; 2,1; 1,2; 3,2; 0,7 és 1,4 százalékponttal volt gyorsabb, mint az előző hónapban.

Acél árindex

A szén értékesítése 1,7%-kal nőtt az előző hónaphoz képest, és a növekedési ütem 0,8 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest, míg az autóértékesítés újra csökkent, 1,1%-kal csökkent az előző hónaphoz képest.

Árukészletek csökkenése

2023 márciusában az árukészlet-index kétszer egymás után 99,6%-ra csökkent, és az index az elmúlt öt hónap legalacsonyabb szintjére esett vissza, ami azt mutatja, hogy a korábbi időszakban felhalmozódott árukészletek csökkenni kezdtek, és a belföldi árukészlet nyomása enyhült.

A fő árucikkek közül az acél, a vasérc és a finomított olaj az ellátás és a kereslet jelentős javulása miatt felfelé fordult. Bár a színesfémek és a vegyszerek készlete nőtt, a növekedési ütem lelassult. A szén és az autók készlete a kereslet csökkenése miatt gyorsult fel. Ebben a hónapban az acél-, vasérc- és finomított olajkészletek 1,4%, 2,5% és 1,3%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest.

Az acél- és vasérc-készletek három, illetve két hónap után tértek vissza csökkenő mintázatukra, a finomított olajkészletek pedig öt hónap után először csökkentek; a színesfémek és a vegyszerek készlete 0,9% és 1,0%-kal nőtt az előző hónaphoz képest, és a növekedési ütem 0,9 és 1,2 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest; a szén- és autókészletek az előző hónaphoz képest 3,2% és 4,3%-kal nőttek, és a növekedési ütem 2,9 és 3,1 százalékponttal gyorsabb volt, mint az előző hónapban, ami azt mutatja, hogy a készletnyomás növekedett.

Kína árupiaci árindex felmérési megjegyzések

Fő mutatók magyarázata

A Kína árupiaci árindex Összetett Rendszer egy, az árupiacra épülő kapcsolódó egységekből álló rendszer. Mintavételi felmérések segítségével gyűjt részletes és dinamikus adatinformációkat. A mutatók változásainak figyelemmel kísérése révén megfigyelhető az iparág és akár a nemzetgazdaság fejlődési helyzete és változó törvényszerűségei.

  • Árukínálati index: A belföldi piacon különböző időszakokban előállított és importált fő áruk fizikai mennyiségeinek és összegeinek összehasonlításával kialakított árukínálati index tükrözi az áruforrások kínálatának változásait.
  • Áruértékesítési index: A belföldi forgalmazási láncban különböző időszakokban eladott fő tömegáruk fizikai mennyiségeinek és összegeinek összehasonlításával létrehozott tömegáru-értékesítési index tükrözi a belföldi tömegáruk iránti piaci kereslet növekedését vagy csökkenését.
  • Árukészleti index: A belföldi forgalmazási láncban különböző időszakokban az egyes fő áruk időszak végén lévő készletének fizikai mennyiségének és összegének összehasonlításával kialakított árukészleti index tükrözi a belföldi árupiac kínálatának és keresletének egyensúlyának változásait.
  • Áruár-index: A belföldi piacon különböző időszakokban a fő áruk tranzakciós árainak összehasonlításával létrehozott áruár-index tükrözi a belföldi piacon az áruk tranzakciós árainak változásait.

Vizsgálat hatásköre

A Kína árupiaci árindex által vizsgált területek az ország összes tartományára, autonóm régióira és közvetlenül irányított városaira terjednek ki (kivéve Hongkongot, Makaót és Tajvant). A felmérési módszer kombinálja a kulcsfontosságú forgalmazási vállalatok felmérését, az internetes platformadatokat és az áru spot elektronikus kereskedelmi piacát, az óriási mintaadatok szűrésével és számításával biztosítva Kína árindexének pontosságát és reprezentativitását.

Számítási módszer

A Kína árupiaci árindex egy összetett indexből és több egyedi indexből áll. Az index a súlyozott összetett index módszerét alkalmazza. Az összetett index az árufogyasztási index, az ellátási index és a készleti index súlyozásából áll össze. Az egyes egyedi indexek különböző árumennyiségek és érték súlyokból állnak össze. A Kína árupiaci árindex egy láncindex.

Szezonális kiigazítás

A Kína árupiaci árindex egy havi felmérés, és az adatok szezonális tényezők miatt nagymértékben ingadoznak. A Kína árupiaci árindex és a különböző alindexek most közzétett adatai szezonálisan kiigazított adatok.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.