2023 márciusában a kínai árupiaci árindex (CBMI) 103,4%

2023. május 10.

Az 2023 márciusában mért Kína árupiaci árindexe (CBMI – China Bulk Commodity Index) 103,4% volt a Kínai Logisztikai és Beszerzési Szövetség által kiadott felmérés szerint. Az index folyamatosan növekszik, és elérte a 2020 augusztusa óta mért legmagasabb értéket, az előző hónaphoz képest 0,6 százalékponttal emelkedett. A részletes adatok szerint a kínálati és értékesítési indexek együtt növekedtek, míg a készletindex visszaesett.

Ellátási index növekedése és a keresleti oldal erősödése

Az ellátási index ebben a hónapban is emelkedett, ami azt mutatja, hogy a belföldi árucikkek kínálata fokozatosan növekedett; az értékesítési index továbbra is emelkedett, ami a belföldi piaci kereslet erősödését jelzi; a készletindex csökkent, ami azt mutatja, hogy a piaci kínálat és kereslet egyensúlyba került, a termelési és üzleti tevékenységek pedig stabilizálódtak.

Kínálat és a kereslet összehangolása, a készletnyomás enyhülése

A kínálat és a kereslet közötti kapcsolat javulása, különösen a készletnyomás enyhülése azt mutatja, hogy a belföldi árucikkel kapcsolatos vállalkozások termelési és üzleti tevékenységei pozitív jeleket mutatnak, és az iparág továbbra is stabil és pozitív irányban fejlődik.

Kínálati oldal erőssége és a fogyasztói oldal kihívásai

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy bár a kínálati index emelkedése ebben a hónapban gyengébb volt, mint az értékesítési indexé, még mindig magasabb volt az értékesítési indexnél, és a 2020. augusztus óta elérte a legmagasabb szintet, ami azt jelzi, hogy a csúcsidőszak közeledtével a kínálati oldal várhatóan jobb lesz, mint a keresleti oldal. Másrészt, ha a fogyasztói oldal a későbbi szakaszban nem tud tovább emelkedni, az árupiac újra nyomás alá kerülhet.

Áprilisra vonatkozó előrejelzés: stabil és pozitív trend

Áprilisban figyelembe véve, hogy a belföldi gazdaság folyamatosan talpra áll, a gyártás és az infrastruktúra továbbra is hajtja a kereslet növekedését, úgy gondoljuk, hogy az árupiac kínálata és kereslete rövid távon alapvetően egyensúlyban lesz, és még mindig a készletcsökkentés szakaszában van.

Azonban a jelenlegi külső kereslet hiánya miatt az összesített export gyenge helyzetben van, ami bizonyos hatással lehet a piacra. Ezen alapulva előrejelzésünk szerint a belföldi tömeges árupiac áprilisban stabil és pozitív trendet mutat majd, és az árucikkek árai egészében véve még van némi tér a felfelé való mozgásra.

Tömeges áruk kínálatának gyorsuló növekedése

2023 márciusában az áruk kínálati indexe két egymást követő napon a legmagasabb pontra emelkedett 2020. augusztus óta, 104,6%-on állva, ami 1,2 százalékponttal magasabb az előző hónapnál. Ez azt mutatja, hogy a belföldi gazdaság és a gyártóipar fellendülésével a piaci kereslet folyamatosan élénkül. A termelő vállalatoknak jóak a várakozásaik a piaci kilátásokkal kapcsolatban, és nagy a lelkesedésük a termelésben. A belföldi tömeges áruk kínálata folyamatosan növekszik, és a növekedés üteme felgyorsult.

Értékesítési növekedés felgyorsulása

2023 márciusában a tömeges árucikk-értékesítési index 1,5 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, 104,2%-ra emelkedve. Az index a legmagasabb szintre emelkedett hat hónapja, ami azt jelzi, hogy a hagyományos csúcsidőszak beköszöntével a végfelhasználók aktívan raktároznak, a piaci értékesítés javul, a vállalkozások rendelésszervezése fokozatosan gördülékenyebbé válik, és a belföldi tömeges áruk értékesítésének növekedési üteme ebben a hónapban felgyorsult az előző hónaphoz képest.

A fő árucikkek közül, kivéve az autókat, minden árucikk értékesítése ebben a hónapban tovább növekedett, és a szén kivételével minden árucikk értékesítési növekedési üteme felgyorsult. Ebben a hónapban az acél, a vasérc, a finomított olaj, a színesfémek és a vegyszerek értékesítése előző havi összevetésben 4,7%, 6,5%, 3,1%, 3,5% és 3,3% növekedést mutatott, és a növekedési ütem 3,2; 2,1; 1,2; 3,2; 0,7 és 1,4 százalékponttal volt gyorsabb, mint az előző hónapban.

Acél árindex

A szén értékesítése 1,7%-kal nőtt az előző hónaphoz képest, és a növekedési ütem 0,8 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest, míg az autóértékesítés újra csökkent, 1,1%-kal csökkent az előző hónaphoz képest.

Árukészletek csökkenése

2023 márciusában az árukészlet-index kétszer egymás után 99,6%-ra csökkent, és az index az elmúlt öt hónap legalacsonyabb szintjére esett vissza, ami azt mutatja, hogy a korábbi időszakban felhalmozódott árukészletek csökkenni kezdtek, és a belföldi árukészlet nyomása enyhült.

A fő árucikkek közül az acél, a vasérc és a finomított olaj az ellátás és a kereslet jelentős javulása miatt felfelé fordult. Bár a színesfémek és a vegyszerek készlete nőtt, a növekedési ütem lelassult. A szén és az autók készlete a kereslet csökkenése miatt gyorsult fel. Ebben a hónapban az acél-, vasérc- és finomított olajkészletek 1,4%, 2,5% és 1,3%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest.

Az acél- és vasérc-készletek három, illetve két hónap után tértek vissza csökkenő mintázatukra, a finomított olajkészletek pedig öt hónap után először csökkentek; a színesfémek és a vegyszerek készlete 0,9% és 1,0%-kal nőtt az előző hónaphoz képest, és a növekedési ütem 0,9 és 1,2 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest; a szén- és autókészletek az előző hónaphoz képest 3,2% és 4,3%-kal nőttek, és a növekedési ütem 2,9 és 3,1 százalékponttal gyorsabb volt, mint az előző hónapban, ami azt mutatja, hogy a készletnyomás növekedett.

Kína árupiaci árindex felmérési megjegyzések

Fő mutatók magyarázata

A Kína árupiaci árindex Összetett Rendszer egy, az árupiacra épülő kapcsolódó egységekből álló rendszer. Mintavételi felmérések segítségével gyűjt részletes és dinamikus adatinformációkat. A mutatók változásainak figyelemmel kísérése révén megfigyelhető az iparág és akár a nemzetgazdaság fejlődési helyzete és változó törvényszerűségei.

  • Árukínálati index: A belföldi piacon különböző időszakokban előállított és importált fő áruk fizikai mennyiségeinek és összegeinek összehasonlításával kialakított árukínálati index tükrözi az áruforrások kínálatának változásait.
  • Áruértékesítési index: A belföldi forgalmazási láncban különböző időszakokban eladott fő tömegáruk fizikai mennyiségeinek és összegeinek összehasonlításával létrehozott tömegáru-értékesítési index tükrözi a belföldi tömegáruk iránti piaci kereslet növekedését vagy csökkenését.
  • Árukészleti index: A belföldi forgalmazási láncban különböző időszakokban az egyes fő áruk időszak végén lévő készletének fizikai mennyiségének és összegének összehasonlításával kialakított árukészleti index tükrözi a belföldi árupiac kínálatának és keresletének egyensúlyának változásait.
  • Áruár-index: A belföldi piacon különböző időszakokban a fő áruk tranzakciós árainak összehasonlításával létrehozott áruár-index tükrözi a belföldi piacon az áruk tranzakciós árainak változásait.

Vizsgálat hatásköre

A Kína árupiaci árindex által vizsgált területek az ország összes tartományára, autonóm régióira és közvetlenül irányított városaira terjednek ki (kivéve Hongkongot, Makaót és Tajvant). A felmérési módszer kombinálja a kulcsfontosságú forgalmazási vállalatok felmérését, az internetes platformadatokat és az áru spot elektronikus kereskedelmi piacát, az óriási mintaadatok szűrésével és számításával biztosítva Kína árindexének pontosságát és reprezentativitását.

Számítási módszer

A Kína árupiaci árindex egy összetett indexből és több egyedi indexből áll. Az index a súlyozott összetett index módszerét alkalmazza. Az összetett index az árufogyasztási index, az ellátási index és a készleti index súlyozásából áll össze. Az egyes egyedi indexek különböző árumennyiségek és érték súlyokból állnak össze. A Kína árupiaci árindex egy láncindex.

Szezonális kiigazítás

A Kína árupiaci árindex egy havi felmérés, és az adatok szezonális tényezők miatt nagymértékben ingadoznak. A Kína árupiaci árindex és a különböző alindexek most közzétett adatai szezonálisan kiigazított adatok.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.