Tehervonatok karbantartásának elősegítésére a DB Cargo mesterséges intelligenciát alkalmaz

2023. július 29.

A DB Cargo, a Deutsche Bahn teherszállító leányvállalata mesterséges intelligencia (MI) alapú diagnosztikai szoftvert alkalmaz a vasúti teherszállítás mindennapjaiban, hogy előre felismerje a károkat és monitorozza a rakományt.

A Deutsche Bahn és a DB Cargo egy kamera hidat használ, ami képes optikailag rögzíteni a áthaladó tehervonatokat minden szögből. Ennek segítségével a vállalat szerint korai stádiumban lehet felismerni a károsodásokat és akár a rakományt is vizsgálni. A képek a jövőben egy MI-alapú alkalmazás által lesznek elemezve, hogy segítsenek felmérni a kocsik és a rakomány állapotát. Ez segít a tehervagonok hatékonyabb és gyorsabb javításában, ami több árut juttat a klímabarát vasúthoz.

Lehetővé válik a nyílt tömegáru elemzése is. Így például ipari nyersanyagok, mint a fém vagy a hulladék is felismerhetőek és gyorsabban rendezhetőek.

Dr. Sigrid Nikutta, a Deutsche Bahn teherszállítási igazgatója és Judith Gerlach, a bajor Digitális Állami Miniszter, 2023. július 5-én indították el a MI alkalmazások országos gyakorlati működését a Nürnbergi rendezőpályaudvaron.

MI a tehervonatok karbantartásában

„A vasúti teherszállítás megbízható logisztikai módszer, amellyel már ma is évente hétmillió tonna CO2-t takarítunk meg. A mesterséges intelligencia a működési folyamataink szerves része lesz. Segíteni fog több tehervagon és így több rakomány klímabarát vasútra juttatásában”,

magyarázta Nikutta.

Gerlach hozzátette:

„Fontos számomra bemutatni, hol talál praktikus alkalmazást a mesterséges intelligencia és hogyan segíti közvetlenül az embereket, mint például a tehervagonok diagnosztizálásában. A mesterséges intelligencia a vállalatok számára is nagy lehetőség, ha helyesen alkalmazzák. Ezt az alapelvet mindig szem előtt kell tartani: a MI az embert segíti, nem helyettesíti. A MI az ember szolgálatában áll, nem fordítva.”

Az első kamerahíd egy rendezőpályaudvaron Nürnbergben 2017-ben indult tesztüzemben. Mára összesen 13 kamerahíd található Nürnbergben és további hét DB Cargo telephelyen, amelyek fokozatosan kapják meg az új MI-technológiát. Naponta akár 10.000 vagon áthaladását is rögzíthetik, amelyek összesen akár 300.000 nagy felbontású képet készítenek.

MI az előrelátó karbantartásban

Az MI-alapú szoftver pilot üzemét a tehervonatok fotóinak kiértékeléséhez sikerrel indították el, és most a DB Cargo telephelyein országszerte használják. Így a MI például javaslatokat tehet a fékbetétek állapotára. A kameratechnológia pedig további nézőpontot nyújt felülről. Az automatikus hulladékfelismerő rendszert jelenleg az első acélipari ügyféllel tesztelik, ezáltal támogatva a DB Cargo acélipari ügyfeleit.

MI: új munkalehetőségek a láthatáron

A Nürnbergi rendezőpályaudvaron található kamerahíd lehetővé teszi a tehervagonok alapos elemzését a képernyőn. A karbantartásért felelős munkatársakat fokozatosan támogatják a MI módszerei. Így jött létre egy új, vonzó szakma, a digitális diagnosztikus. A vagonmesterek, akik a helyszíni tehervagonok vizsgálatával foglalkoznak, a jövőben ezáltal tehermentesíthetők. A tehervonat vizsgálata jelenleg a hosszától függően több mint egy órát vesz igénybe. A projektet a BMDV (Szövetségi Minisztérium Digitális és Közlekedés) Jövő Vasúti Teherszállítás programja is támogatta.

Tehervonatok karbantartásának elősegítése mesterséges intelligencia alkalmazásával

Új technológiai vívmányok: MI az útja a vasúti teherszállítás jövőjének

A mesterséges intelligencia jelentősen hozzájárulhat a vasúti teherszállítás hatékonyságához. A technológia bevonásával a tehervagonok karbantartásában előre látható a személyzet számára szükséges manuális munka csökkenése. A szoftverek és algoritmusok képesek felismerni a karbantartást igénylő vagonokat, és ennek köszönhetően a karbantartás hatékonyabban tervezhető, a hibák kijavítása pedig gyorsabb és gazdaságosabb lesz.

Digitális diagnosztikus: Az MI támogatja az új munkakörök létrejöttét

Az MI alkalmazása nem csak a vasúti teherszállítás hatékonyságát javítja, de új szakmák létrejöttét is lehetővé teszi. A digitális diagnosztikus, aki az MI által generált adatok alapján elemzi a tehervonatok állapotát, a jövő munkaerőpiacának izgalmas és kihívást jelentő szereplője lehet. Ezek a szakemberek új ismeretekkel és készségekkel gazdagítják a szakmát, így a vasúti teherszállítás tovább fejlődhet.

MI a teherszállítás klímabarát jövőjének kulcsa

A vasúti teherszállítás a klímabarát logisztika egyik alappillére, és az MI bevezetésével még nagyobb szerepet kaphat a fenntartható gazdaságban. Az MI segíthet több árut a vasútra irányítani, csökkentve a CO2 kibocsátást és elősegítve a zöld gazdaságot.

Összefoglaló

A mesterséges intelligencia (MI) forradalmasítja a vasúti teherszállítást, elősegítve a hatékonyabb karbantartást, új munkakörök kialakulását és a zöld gazdaságot. A DB Cargo a kamera hidakat használja, amelyek képesek fényképeket készíteni a tehervonatokról és azok állapotáról, majd ezt a képi anyagot MI algoritmusok elemzik. Az így kapott adatokat felhasználva a karbantartást igénylő vagonokat időben fel lehet ismerni, ami segít javítani a műveletek hatékonyságát és csökkenti a meghibásodásokból eredő késéseket.

Mindez új szakmák létrejöttét is elősegíti, például a digitális diagnosztikusét, aki az MI által generált adatok alapján elemzi a tehervonatok állapotát. A technológia bevezetése továbbá lehetővé teszi a vasúti teherszállítás növekedését, csökkentve a CO2 kibocsátást és elősegítve a klímabarát gazdaságot.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.