Online kereskedelem és a logisztika: válságok hatására meggyengült rendszer

2023. július 27.

A globális gazdasági viszonyok és a technológiai fejlődés új kihívások elé állítják az online kereskedelem résztvevőit. A logisztika, az infláció, a visszaküldési szokások és a fenntarthatóság mind olyan tényezők, amelyek jelentősen befolyásolják a szektor jelenlegi helyzetét és jövőbeli kilátásait. A Händlerbund által készített felmérés alapján elemezzük a kihívásokat és lehetőségeket, amelyek a modern online kereskedelmet formálják.

Infláció és konfliktusok

Új kihívások az e-kereskedelem terén

2022-ben az e-kereskedelem területén működő logisztika számos válságtól szenvedett. A Händlerbund felmérése szerint, amelyet 2023 májusában 128 online kereskedő körében végeztek, a résztvevők mintegy 74 százalékát érintette az infláció, 55 százalékukat pedig az ukrajnai háború. A nyersanyaghiány okozta kihívások azonban visszaestek – a 2021-es 70 százalékról 2022-re 56 százalékra.

Visszaküldési szokások problémája

A vásárlók és a kereskedők közötti konfliktusok

A Händlerbund szerint problémát jelent a német fogyasztók visszaküldési szokásai is: a fogyasztóbarát visszavonási jogszabályok sok kereskedőt kényszerítenek arra, hogy elfogadják a visszaküldött termékeket, akkor is, ha azok sérültek vagy elhasználtak. A többség, 57 százalék megerősíti ezt, és minden ötödik csomagot (19,5 százalék) nem hibátlan áruval kap vissza. Ez a 51 százalék számára időnként veszteséges üzletet jelent.

Fenntarthatóság és csomagolás: Online kereskedelem új arculata

Az online kereskedők évek óta beszámolnak arról (66 százalék), hogy a fuvarozás választásánál a költségnyomás döntő. Egyre növekvő szerepet játszanak azonban a fenntarthatósági szempontok is. A kereskedők nagy része, 61 százalék, az utóbbi időben műanyag csomagolásokat helyettesített természetes anyagokkal.

online kereskedelem és a logisztika

Logisztika és szállítás: A DHL vezetése

Ha az összes eredmény átlagát vesszük, az online kereskedők körülbelül kétharmada naponta legfeljebb 50 rendelést teljesít, áll a tanulmányban. A csomagokat a többség (67 százalék) naponta egyszer veszi át, leginkább a DHL szállítási szolgáltatótól (82 százalék), amely évek óta vezeti a nemzetközi fuvarozás terén a Händlerbund logisztikai tanulmányának rangsorát.

Technológiai innovációk és az online kereskedelem

Az e-kereskedelem területén egyre nagyobb szerepet kapnak a technológiai innovációk. A mesterséges intelligencia és a robotika segítségével a kereskedők képesek hatékonyabban kezelni a rendeléseket és gyorsabban reagálni a piaci változásokra.

E-kereskedelem jövője: A válság utáni kilábalás

A jelenlegi válságok ellenére a szektor képes lesz alkalmazkodni és fejlődni. Az új technológiák és a fenntarthatóság iránti elkötelezettség elősegíti az online kereskedelem hosszú távú sikerét.

Vásárlói magatartás változása és az e-kereskedelem

A fogyasztók magatartása és vásárlási szokásai is változnak. Az online vásárlások terjedése, valamint a fenntarthatóbb és etikusabb termékek iránti igény növeli az online kereskedelem szerepét.

Összefoglaló

Összefoglalva, az e-kereskedelem számos kihívással néz szembe, beleértve a logisztikai problémákat, az inflációt és a visszaküldési szokásokat. Ezen kihívások ellenére, a szektor képes az alkalmazkodásra és a fejlődésre, különösen a technológiai innovációknak és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségnek köszönhetően. A vásárlói magatartás változása tovább erősíti az e-kereskedelem szerepét, amelynek keretében a kereskedőknek egyensúlyt kell teremteniük a költséghatékonyság, a vásárlói elégedettség és a fenntartható működés között. A jövőben várhatóan további változásokra és fejlődésre számíthatunk ezen a területen.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.