Online kereskedelem és a logisztika: válságok hatására meggyengült rendszer

2023. július 27.

A globális gazdasági viszonyok és a technológiai fejlődés új kihívások elé állítják az online kereskedelem résztvevőit. A logisztika, az infláció, a visszaküldési szokások és a fenntarthatóság mind olyan tényezők, amelyek jelentősen befolyásolják a szektor jelenlegi helyzetét és jövőbeli kilátásait. A Händlerbund által készített felmérés alapján elemezzük a kihívásokat és lehetőségeket, amelyek a modern online kereskedelmet formálják.

Infláció és konfliktusok

Új kihívások az e-kereskedelem terén

2022-ben az e-kereskedelem területén működő logisztika számos válságtól szenvedett. A Händlerbund felmérése szerint, amelyet 2023 májusában 128 online kereskedő körében végeztek, a résztvevők mintegy 74 százalékát érintette az infláció, 55 százalékukat pedig az ukrajnai háború. A nyersanyaghiány okozta kihívások azonban visszaestek – a 2021-es 70 százalékról 2022-re 56 százalékra.

Visszaküldési szokások problémája

A vásárlók és a kereskedők közötti konfliktusok

A Händlerbund szerint problémát jelent a német fogyasztók visszaküldési szokásai is: a fogyasztóbarát visszavonási jogszabályok sok kereskedőt kényszerítenek arra, hogy elfogadják a visszaküldött termékeket, akkor is, ha azok sérültek vagy elhasználtak. A többség, 57 százalék megerősíti ezt, és minden ötödik csomagot (19,5 százalék) nem hibátlan áruval kap vissza. Ez a 51 százalék számára időnként veszteséges üzletet jelent.

Fenntarthatóság és csomagolás: Online kereskedelem új arculata

Az online kereskedők évek óta beszámolnak arról (66 százalék), hogy a fuvarozás választásánál a költségnyomás döntő. Egyre növekvő szerepet játszanak azonban a fenntarthatósági szempontok is. A kereskedők nagy része, 61 százalék, az utóbbi időben műanyag csomagolásokat helyettesített természetes anyagokkal.

online kereskedelem és a logisztika

Logisztika és szállítás: A DHL vezetése

Ha az összes eredmény átlagát vesszük, az online kereskedők körülbelül kétharmada naponta legfeljebb 50 rendelést teljesít, áll a tanulmányban. A csomagokat a többség (67 százalék) naponta egyszer veszi át, leginkább a DHL szállítási szolgáltatótól (82 százalék), amely évek óta vezeti a nemzetközi fuvarozás terén a Händlerbund logisztikai tanulmányának rangsorát.

Technológiai innovációk és az online kereskedelem

Az e-kereskedelem területén egyre nagyobb szerepet kapnak a technológiai innovációk. A mesterséges intelligencia és a robotika segítségével a kereskedők képesek hatékonyabban kezelni a rendeléseket és gyorsabban reagálni a piaci változásokra.

E-kereskedelem jövője: A válság utáni kilábalás

A jelenlegi válságok ellenére a szektor képes lesz alkalmazkodni és fejlődni. Az új technológiák és a fenntarthatóság iránti elkötelezettség elősegíti az online kereskedelem hosszú távú sikerét.

Vásárlói magatartás változása és az e-kereskedelem

A fogyasztók magatartása és vásárlási szokásai is változnak. Az online vásárlások terjedése, valamint a fenntarthatóbb és etikusabb termékek iránti igény növeli az online kereskedelem szerepét.

Összefoglaló

Összefoglalva, az e-kereskedelem számos kihívással néz szembe, beleértve a logisztikai problémákat, az inflációt és a visszaküldési szokásokat. Ezen kihívások ellenére, a szektor képes az alkalmazkodásra és a fejlődésre, különösen a technológiai innovációknak és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségnek köszönhetően. A vásárlói magatartás változása tovább erősíti az e-kereskedelem szerepét, amelynek keretében a kereskedőknek egyensúlyt kell teremteniük a költséghatékonyság, a vásárlói elégedettség és a fenntartható működés között. A jövőben várhatóan további változásokra és fejlődésre számíthatunk ezen a területen.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.