Csomag címzés szabályai

2023. október 24.

A csomag címzés szabályait mindenkinek ismernie kell! Akár beföldi csomag, akár külföldi címzés, a szabályok ismerete és betartása kulcsfontosságú a csomag gyors, pontos és problémamentes célba éréséhez, sőt mi több, a csomag tartalmának biztonságához is! Csomagot ma már nemcsak postai úton, de futárszolgálattal is küldhetünk, számos opció közül választhatunk, ami ár-érték arányban leginkább passzol az igényeinkhez. Lássuk hát a helyes címzés szabályait, hogy minden feladott csomag időben és biztonságosan megérkezzen a címzetthez!

Csomag címzés alapjai

Miért fontos a helyes csomag címzés? Sokszor bele sem gondolunk, de a csomag, amit feladunk sok-sok kézen és még több raktáron, elosztóhelyen megy keresztül, több vagy akár többféle járművel utazik a feladótól a címzettig.

Ha tisztában vagyunk a csomag címzés mintával, és a csomagolásra is kellőképp odafigyelünk, számtalan kellemetlenség elkerülhető. Ilyenek például a csomag elkeveredése, a késve érkezés, esetleg sérülékeny tárgyak esetén a törötten érkezés.

Akár csomagküldés belföldre, akár csomagküldés külföldre történik rendkívül fontos, hogy a csomag tartalma megfelelően legyen becsomagolva.

A szállításhoz legalkalmasabb a kartondoboz csomagolás, de fontos, hogy legyen megfelelően leragasztva a doboz, és a belső tartalma védve a nedvességtől is. A doboz belsejében használható még fólia is, sőt, az is fontos, hogy a dobozon belül ne csúszkáljon ide-oda annak tartalma, használjunk térkitöltő anyagot is!

A csomag címzés alapjainak ismerete és alkalmazása nélkül fennakadások lehetnek a csomagküldés folyamatában.

A dobozon mindig jól láthatóan és olvashatóan kell feltüntetni a:

 • címzett nevét (cég esetén a címzett cég nevét)
 • célországot
 • várost
 • közterület nevét, jellegét (utca, tér stb.)
 • házszámot, emeletszámot, ajtószámot
 • irányítószámot
 • a címzett telefonszámát (ez jól jön a futárnak, ha pontosítani szeretne a kiszállítást vagy a címet illetően)

Amikor például GLS nemzetközi csomag vagy GLS belföldi csomag küldési igényt adunk le internetes felületen, a program végig vezet a címzés folyamatán. Kéri az előbb felsorolt adatokat és automatikusan címkét generál számunkra.

Csomag címzés szabályai

Ez egyébként a postai csomag címzés mintája is, de a csomagküldési szolgáltatást vállaló cégek is hasonló adatokat kérnek be tőlünk a csomagküldés szolgáltatásának internetes megrendelésekor.

Helyes címzés elemei

A fenti csomag címzés alapjain túl a helyes postai címzéshez az is hozzátartozik, hogy akár kézzel írottan készítjük el a csomag címzést, a címzés vagy csomagcímke a doboz tetején legyen feltüntetve/felragasztva!

Ha korábban valami érkezett a dobozban, a régi címkét szedjük le, nehogy zavaróvá váljon, és kavarodást okozzon! A csomagcímke vagy a postai címzés soha ne kerüljön a doboz ragasztására!

Mindig olvasható legyen a levél címzés vagy csomag címzés, ne legyen aláhúzás, kijelölés benne, azonos méretű betűkkel, számokkal készüljön!

Belföldi csomag címzése

Ha a posta csomag címzés mintát szeretnénk pontosan látni, ami egyébként a futárcégek által szállított belföldi csomag címzéssel is megegyező, az alábbi elemekre kell figyelni:

 • a feladó feltüntetése (lehetőleg bal felső sarokban): a feladó neve, pontos címe.
 • a címzett neve vagy a címzett cég neve, esetleg, ha magánszemélynek küldünk, de céges címre, akkor a címzett magánszemély neve és a címen található cég neve is kerüljön fel a csomagra! Ezek az adatok a feladótól jobbra és lentebb kezdve helyezkedjenek el!
 • a település neve
 • a címhely: a közterület neve, jellege, házszám, épületszám (ha van), lépcsőház szám, emelet, ajtószám. Ha a város kerületekre van osztva, a kerületszám is kerüljön feltüntetésre!
 • irányítószám

Akár posta belföldi csomag, akár posta nemzetközi csomag kerül feladásra, vagy futárcég viszi a csomagot, ezeket az adatokat meg kell adni!

A levél címzés belföldre szinte megegyezik a nemzetközi levél címzéssel. Boríték bal felső sarkába feladó neve, címe, irányítószáma, a boríték közepétől indulva jobbra pedig a címzett adatai: név, település, cím, irányítószám. Külföldi levél címzésnél ezeken az adatokon túl a célországot is fel kell tüntetni.

Nemzetközi csomag címzése

A csomagcímzés külföldre megegyezik a fenti, belföldi csomag címzéssel, annyi különbséggel, hogy amikor nemzetközi csomagról van szó, a fentieken túl a címzett országát is szerepeltetni kell a címnél!

Például a posta nemzetközi csomag szolgáltatásának igénybevételével a világ bármely országába küldhető csomag, és a csomagfeladás ára tartalmazza a nyomkövetést is.

Különdíj ellenében olyan megnyugtató kiegészítő szolgáltatásokat is választhatunk, mint az értéknyilvánítás vagy például a postai vámügynöki szolgáltatás.

A helyes címzés folyamatában a szolgáltatás igénylésénél a futárcégek internetes felülete végig vezet bennünket a szükséges adatok megadásán, melynek végén címkét generál.

Ebben az esetben biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen fontos címadat nem marad le a dobozról, amire szükség van.

Csomagkövetés és biztosítás

A csomagkövetés vagy a feladott levél követése online felületen keresztül nagyon egyszerű, a küldemény azonosítója szükséges hozzá.

A csomagkövetés online szolgáltatás általában benne van a csomagfeladás árában, viszont külön díj ellenében köthetünk a csomagra biztosítást is, ha szeretnénk.

Az értéknyilvánítás csomag sérülés vagy csomag eltűnés esetén jelenthet anyagi ellentételezést, de nem minden esetben!

Amikor értékes csomagot küldünk, érdemes az értéknyilvánítás szolgáltatást igénybe venni, de ez még nem jelent automatikusan kártérítést.

Nekünk, feladónak kell bizonyítani, hogy a gyűjtő szállítás előírásai szerint volt csomagolva a doboz, az értéknyilvánított tárgy értékét pedig számlával is igazolnunk kell.

Előfordul, hogy tiltólistás terméket adtunk fel (ez a futárcégek honlapján feltüntetésre kerül) és eleve nem él a csomag biztosítás.

A legkifizetődőbb az, ha nagyon körültekintően csomagolunk, és alkalmazzuk a helyes csomag címzés szabályait! Ha törékeny tárgy van a dobozban, az alapos csomagoláson kívül, szerepeltessük a csomagon, hogy „törékeny”külföldi csomag esetén angolul is!

Nemzetközi csomag nyomon követes

A futárcégek szolgáltatásai és a posta szolgáltatásai között is megtalálnia nemzetközi csomag nyomkövetést. Ez általában nem jár többletköltséggel, az internetes platformon a csomag egyedi azonosítószámát megadva tájékozódhatunk a feladott csomagunk aktuális helyzetéről.

Ilyenkor láthatjuk, hogy például elhagyta -e már az országot, a célországban van-e, esetleg valamelyik Depóban várakozik tovább szállításra.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
EKAER bejelentés: Minden, amit tudni kell 2023-ban

EKAER bejelentés: Minden, amit tudni kell 2023-ban

Az EKAER bejelentés tudnivalóit, lényeges információit gyűjtöttük össze, hogy hasznos információval szolgálhassunk az EKAER jelentéséről, az EKAER köteles termékekről és úgy eleve az EKAER ügyintézésről. Lényegében az EKAER rendszer felé bejelentési kötelezettség az első adóköteles termékértékesítésnél keletkezik.

Tovább olvasom
Automatizált raktározás hatása

Automatizált raktározás hatása

Az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése globális szinten új kihívásokat és lehetőségeket hozott a vállalatok számára. Európában a határon átnyúló e-kereskedelem egyre nagyobb teret hódít, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ehhez a változáshoz, hogy versenyképesek maradjanak.

Tovább olvasom
Gépjárművezetői kártya cseréje és megújítása

Gépjárművezetői kártya cseréje és megújítása

A gépjárművezetői kártya cseréje, folyamatos érvényessége a hivatásos sofőrként közúti árufuvarozásban dolgozó személy felelőssége.

Tovább olvasom
Vám mértéke és jelentése – Minden, amit tudni kell róla

Vám mértéke és jelentése – Minden, amit tudni kell róla

A vám jelentése szerint a vám a hazai gazdaság védelmének legfontosabb eszköze. Azáltal, hogy egy külföldről érkező áru vámköteles, növeli az áru költségét, ami miatt a hazai áruk vonzóbbá válhatnak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.