Fenntarthatóság: A fogyasztók a CO2 kibocsátás csökkentését részesítik előnyben

2023. július 22.

A Kühne Logistics University (KLU) szerint a vásárlók hajlandók többet fizetni a termékekért, ha a vállalatok csökkentik a termékekkel kapcsolatos CO2-kibocsátást, nem csupán ellensúlyozzák azt, így előmozdítva a fenntarthatóságot.

Sok vállalat csökkenti a termékek előállítása során keletkező kibocsátást, vagy kompenzálja a kibocsátásokat. Matematikailag mindkét módszer egyenértékű a környezet szempontjából – ezt igazolja a hamburgi Kühne Logistics University (KLU).

Fogyasztói preferenciák a fenntartható termékek terén

De különböztetnek-e meg a fogyasztók a termékek és szolgáltatások vásárlásakor ezeket az intézkedéseket? Egy KLU, a hamburgi egyetem és a Tennessee-i egyetem közös tanulmánya szerint: igen. A fogyasztók hajlandók jelentősen többet fizetni a termékekért, ha a vállalatok csökkentik a saját kibocsátásukat, nem csak ellensúlyozzák azt.

„Mindkét módszer lehetővé teszi a termék klímabarát készítését és pozitív hatást gyakorolhat a környezetre. Meglepetésemre a fogyasztók a tanulmányunkban mégis csak az emisszió csökkentése esetén voltak hajlandók többet fizetni a termékért”

– mondta Prof. Dr. Christian Troester, a KLU Vezetési és Szervezeti Magatartás professzora.

CO2 kibocsátás csökkentés és az ellensúlyozás közötti különbség fogyasztói percepciója

Az irracionális viselkedés okai nem egyértelműek.

„Lehet, hogy a fogyasztók nagyobb értéket tulajdonítanak azon vállalatoknak, amelyek aktívan védik a környezetet innovatív folyamatok kifejlesztésével”

– mondja Tröster.

Egyetlen kivétel: Ha a vállalat nem tudja befolyásolni a kibocsátást, azaz például már az alapanyag-bányászat során keletkezik, akkor az ellensúlyozás és a csökkentés egyenértékűnek tűnik.

Környezetbarát termékek iránti fogyasztói hajlandóság

„A környezetbarát termékért több pénzt kifizetni kész vásárlók száma tendenciálisan annál nagyobb, minél környezettudatosabbak a fogyasztók”

– magyarázza Dr. Nils Roemer, a hamburgi egyetem Logisztikai és Ellátási Lánc Menedzsment Intézetének munkatársa.

Ahogyan a tanulmány is mutatta, a vállalatok számára rendkívül fontos a világos kommunikáció arról, hogy hogyan csökkentik a CO2-kibocsátást.

Fenntarthatóság és CO2 kibocsátás

Vállalatok környezetvédelmi stratégiái

„Ily módon azok a vállalatok, amelyek aktívan csökkentik a kibocsátást, elhatárolhatják magukat azoktól a versenytársaktól, akik csak ellensúlyoznak”

– mondja Prof. Troester.

Fontos lehet továbbá a befolyásolható és nem befolyásolható emisszió-részesedések világos felosztása. Ezen felül drágább lehet egy vállalat számára befektetni azokba az innovatív folyamatokba, amelyek csökkentik a CO2-kibocsátást. A tanulmány eredményei azonban azt sugallják, hogy ezek a befektetések megérhetik, mivel a fogyasztók hajlandók ezért fizetni – írja a KLU egy sajtóközleményben.

Fenntarthatóság a logisztikában

A fenntartható logisztika iránti igény növekedése mellett a vállalatoknak figyelembe kell venniük a CO2-kibocsátás csökkentését is. A zöld logisztika, amely az erőforrások hatékony használatára és a kibocsátás minimalizálására törekszik, egyre inkább előtérbe kerül. Ez magában foglalja az új technológiák, mint például az elektromos járművek és a megújuló energiaforrások használatát.

Egy másik fontos elem a szállítmányozás optimalizálása, például a több cikk szállítása egyetlen szállítmányban, ami csökkenti a kibocsátást és növeli a hatékonyságot. A logisztikai vállalatoknak körültekintően kell gondolkodniuk arról, hogy hogyan lehetne csökkenteni a kibocsátást anélkül, hogy a szolgáltatás minősége romlana.

Fenntarthatóság a fuvarozásban

A fuvarozásban a fenntarthatóság a járművek üzemanyag hatékonyságának növelése és az alacsony kibocsátású technológiák bevezetése révén érhető el. Ez magában foglalja az elektromos járművek és a hidrogén-alapú technológiák alkalmazását, valamint a járművek aerodinamikájának javítását.

A fenntartható fuvarozás szintén magában foglalja a járműpark karbantartásának optimalizálását és a járművek élettartamának meghosszabbítását. A gépjárművek karbantartása nem csak csökkenti a javítási költségeket, hanem csökkenti a kibocsátást és a zajszennyezést is.

Fenntarthatóság a szállításban

A fenntartható szállítás alapvetően hozzájárul a globális CO2-kibocsátás csökkentéséhez. A vasúti és tengeri szállítás általában kevesebb kibocsátást eredményez, mint a közúti szállítás, ezért ezek az opciók előnyösek a hosszú távú szállítás esetén.

A városi szállításban az elektromos kerékpárok és a gyalogos szállítás fenntartható megoldások lehetnek. Ezenkívül a városi tervezésben is figyelembe kell venni a fenntartható szállítást, például a kerékpársávok és a gyalogos zónák kialakításával.

Összegzés

Összefoglalva, a fenntarthatóság a logisztika, a fuvarozás és a szállítás területén létfontosságú a globális CO2-kibocsátás csökkentése érdekében. A vállalatoknak proaktívnak kell lenniük a fenntartható megoldások alkalmazásában, és a fogyasztóknak is tudatosan kell választaniuk a szolgáltatásokat.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.