Fenntarthatóság: A fogyasztók a CO2 kibocsátás csökkentését részesítik előnyben

2023. július 22.

A Kühne Logistics University (KLU) szerint a vásárlók hajlandók többet fizetni a termékekért, ha a vállalatok csökkentik a termékekkel kapcsolatos CO2-kibocsátást, nem csupán ellensúlyozzák azt, így előmozdítva a fenntarthatóságot.

Sok vállalat csökkenti a termékek előállítása során keletkező kibocsátást, vagy kompenzálja a kibocsátásokat. Matematikailag mindkét módszer egyenértékű a környezet szempontjából – ezt igazolja a hamburgi Kühne Logistics University (KLU).

Fogyasztói preferenciák a fenntartható termékek terén

De különböztetnek-e meg a fogyasztók a termékek és szolgáltatások vásárlásakor ezeket az intézkedéseket? Egy KLU, a hamburgi egyetem és a Tennessee-i egyetem közös tanulmánya szerint: igen. A fogyasztók hajlandók jelentősen többet fizetni a termékekért, ha a vállalatok csökkentik a saját kibocsátásukat, nem csak ellensúlyozzák azt.

„Mindkét módszer lehetővé teszi a termék klímabarát készítését és pozitív hatást gyakorolhat a környezetre. Meglepetésemre a fogyasztók a tanulmányunkban mégis csak az emisszió csökkentése esetén voltak hajlandók többet fizetni a termékért”

– mondta Prof. Dr. Christian Troester, a KLU Vezetési és Szervezeti Magatartás professzora.

CO2 kibocsátás csökkentés és az ellensúlyozás közötti különbség fogyasztói percepciója

Az irracionális viselkedés okai nem egyértelműek.

„Lehet, hogy a fogyasztók nagyobb értéket tulajdonítanak azon vállalatoknak, amelyek aktívan védik a környezetet innovatív folyamatok kifejlesztésével”

– mondja Tröster.

Egyetlen kivétel: Ha a vállalat nem tudja befolyásolni a kibocsátást, azaz például már az alapanyag-bányászat során keletkezik, akkor az ellensúlyozás és a csökkentés egyenértékűnek tűnik.

Környezetbarát termékek iránti fogyasztói hajlandóság

„A környezetbarát termékért több pénzt kifizetni kész vásárlók száma tendenciálisan annál nagyobb, minél környezettudatosabbak a fogyasztók”

– magyarázza Dr. Nils Roemer, a hamburgi egyetem Logisztikai és Ellátási Lánc Menedzsment Intézetének munkatársa.

Ahogyan a tanulmány is mutatta, a vállalatok számára rendkívül fontos a világos kommunikáció arról, hogy hogyan csökkentik a CO2-kibocsátást.

Fenntarthatóság és CO2 kibocsátás

Vállalatok környezetvédelmi stratégiái

„Ily módon azok a vállalatok, amelyek aktívan csökkentik a kibocsátást, elhatárolhatják magukat azoktól a versenytársaktól, akik csak ellensúlyoznak”

– mondja Prof. Troester.

Fontos lehet továbbá a befolyásolható és nem befolyásolható emisszió-részesedések világos felosztása. Ezen felül drágább lehet egy vállalat számára befektetni azokba az innovatív folyamatokba, amelyek csökkentik a CO2-kibocsátást. A tanulmány eredményei azonban azt sugallják, hogy ezek a befektetések megérhetik, mivel a fogyasztók hajlandók ezért fizetni – írja a KLU egy sajtóközleményben.

Fenntarthatóság a logisztikában

A fenntartható logisztika iránti igény növekedése mellett a vállalatoknak figyelembe kell venniük a CO2-kibocsátás csökkentését is. A zöld logisztika, amely az erőforrások hatékony használatára és a kibocsátás minimalizálására törekszik, egyre inkább előtérbe kerül. Ez magában foglalja az új technológiák, mint például az elektromos járművek és a megújuló energiaforrások használatát.

Egy másik fontos elem a szállítmányozás optimalizálása, például a több cikk szállítása egyetlen szállítmányban, ami csökkenti a kibocsátást és növeli a hatékonyságot. A logisztikai vállalatoknak körültekintően kell gondolkodniuk arról, hogy hogyan lehetne csökkenteni a kibocsátást anélkül, hogy a szolgáltatás minősége romlana.

Fenntarthatóság a fuvarozásban

A fuvarozásban a fenntarthatóság a járművek üzemanyag hatékonyságának növelése és az alacsony kibocsátású technológiák bevezetése révén érhető el. Ez magában foglalja az elektromos járművek és a hidrogén-alapú technológiák alkalmazását, valamint a járművek aerodinamikájának javítását.

A fenntartható fuvarozás szintén magában foglalja a járműpark karbantartásának optimalizálását és a járművek élettartamának meghosszabbítását. A gépjárművek karbantartása nem csak csökkenti a javítási költségeket, hanem csökkenti a kibocsátást és a zajszennyezést is.

Fenntarthatóság a szállításban

A fenntartható szállítás alapvetően hozzájárul a globális CO2-kibocsátás csökkentéséhez. A vasúti és tengeri szállítás általában kevesebb kibocsátást eredményez, mint a közúti szállítás, ezért ezek az opciók előnyösek a hosszú távú szállítás esetén.

A városi szállításban az elektromos kerékpárok és a gyalogos szállítás fenntartható megoldások lehetnek. Ezenkívül a városi tervezésben is figyelembe kell venni a fenntartható szállítást, például a kerékpársávok és a gyalogos zónák kialakításával.

Összegzés

Összefoglalva, a fenntarthatóság a logisztika, a fuvarozás és a szállítás területén létfontosságú a globális CO2-kibocsátás csökkentése érdekében. A vállalatoknak proaktívnak kell lenniük a fenntartható megoldások alkalmazásában, és a fogyasztóknak is tudatosan kell választaniuk a szolgáltatásokat.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.