Szállítási költség számítása – Nettó és bruttó súly fontossága

2023. május 23.

A nemzetközi szállítmányok a nettó-, bruttó- és tara súlyokra szorulnak, hogy biztosítsák a hajók nem túlterhelését. Emellett az árajánlatok, a papírmunka és a szállítólevél is jelzi, melyik súlyok határozzák meg a szállítási költségeket a megadott fuvarozó cég számára. A súlytípusok közötti különbségek megértése létfontosságú a papírmunka értelmezéséhez.

A konténer súlya a szállítólevél elsődleges összetevője. Például a könnyű konténereket általában a nehéz konténerekre helyezik a szállítás során, hogy biztosítsák a hajó stabilitását. A súlykezelési hibák vagy a helytelenül bevallott súlyok hajók süllyedését okozhatják, így a súlydeklaráció pontossága a biztonság és a károk vagy veszteségek megelőzése szempontjából kritikus.

Mi a nettó súly

A nettó súly a szállítókonténeren és kiegészítőkön kívüli áruk teljes súlyát jelenti. A nettó súlyt a teljes teher súlyának és a konténer tara súlyának különbségeként is definiálhatjuk. A nettó súly kizárólag a csomagolás és a rakományvédő eszközök, mint például a polcok és raklapok súlyát nem tartalmazza.

Például, ha nyers babot szállít kartonokban, csak a bab számít nettó súlynak. De ha konzervben tartósított babot szállít, a tartósító folyadék is hozzájárul a nettó súlyhoz.

Hogyan számítjuk ki a nettó súlyt

Kövesse az alábbi lépéseket a nettó súly meghatározásához.

  1. Mérje meg a termék súlyát a csomagolásában, hogy megkapja a bruttó súlyt.
  2. Vegye ki a terméket a csomagolásból, majd mérje meg a csomagolás súlyát a tara súly meghatározásához.
  3. Vonja le a tara súlyt a bruttó súlyból, hogy megkapja a nettó súlyt.

Röviden, a nettó súly matematikai képlete:

Nettó súly = bruttó súly – tara súly

vagy

Nettó súly = termék mennyiség * termék súly

Az első képletet akkor használhatja, ha nem ismeri a termék mennyiségét és súlyát. Például, ha feltételezi, hogy a szállítmány bruttó súlya 6200 kg, a tara súlya pedig 1800 kg, akkor erre a kéletre lesz szüksége.

Nettó súly = Bruttó súly – tara súly

Nettó súly = 6200 – 1800

Nettó súly = 4400 kg

Íme egy példa a második képlet alkalmazására:

Tegyük fel, hogy üveg tányérokat szeretne exportálni, mindegyik 0,2 KG csomagolás nélkül. Ha 10 000 darabot szállít, a nettó súly a következő lesz:

Nettó súly = termék mennyiség * termék súly

Nettó súly = 10 000 * 0,2

Nettó súly = 2 000 KG

Mi a bruttó súly

A bruttó súly az áru súlya plusz a szállításhoz használt csomagolás súlya. Például a folyadékok bruttó súlya a folyadék súlya plusz a palack vagy doboz, amelyben tárolják. Ha a termékeket dobozokba csomagolják és kartonba teszik, a dobozok és kartonok súlya hozzájárul a bruttó súlyhoz.

A bruttó súly magában foglalja a nettó és tara súlyt és a hajót. A vízi szállítás bruttó súlya a tara súly és termékének nettó súlya. Azonban a közúti járművek bruttó súlya a szállított termékek és a jármű együttes súlya.

Szállítási költség - nettó súly és bruttó súly fontossága

Hogyan számítjuk ki a bruttó súlyt

A bruttó súly kiszámításához adja hozzá terméke nettó súlyát a konténer súlyához. A bruttó súly számítása eltérhet a különböző szállítási módok között. Íme néhány példa:

Légi szállítás

Légi szállítás esetén a bruttó súly számítása magában foglalja a repülőgép súlyát, a fedélzeten lévő embereket és az üzemanyagot.

Közúti szállítás

Közúti szállítás esetén a bruttó súly a teherautó súlya plusz a tara és nettó súly.

Vízi szállítás

Adja hozzá a nettó súlyt és a tara súlyt a bruttó súly meghatározásához.

Matematikailag a bruttó súly kiszámításának képlete:

Bruttó súly = Tara súly + Nettó súly + Egyéb kiegészítők

Bruttó súlyt is számíthatunk a nettó súlyból. Ha megvan a nettó súly, adjuk hozzá az üres konténer és egyéb kiegészítők súlyát a termékek súlyához, hogy meghatározzuk a bruttó súlyt. Vegyünk figyelembe a következő példát;

Feltételezzük, hogy 2 000 paplant szeretne exportálni, mindegyik 5 kg. A nettó súly 10 000 kg lesz. Most szüksége lesz a paplanok csomagolására. Tegyük fel, hogy minden csomag 200 g. Tehát a teljes csomagolás súlya 400 kg. Emellett szüksége lesz egy konténerre, tehát feltételezzük, hogy a konténer 2800 kg-ot nyom.

Ezenkívül polcokra vagy raklapokra lesz szüksége az áruk tartásához. Ha ez a helyzet, a bruttó súly tartalmazza a polcok/raklapok súlyát. A fenti példában feltételezzük, hogy 600 kg polcra lesz szüksége. Tehát a teljes bruttó súly a következő lesz;

Bruttó súly = tara súly + nettó súly + Kiegészítők (raklapok és csomagolás)

Bruttó súly = 2 800 + 10 000 + (600+400)

Bruttó súly = 13 800 kg vagy 13.8 metrikus tonna

Nettó súly vs bruttó súly – különbségek

Az alábbi táblázatban bemutatjuk a nettó súly és a bruttó súly közötti különbségeket.

Nettó súlyBruttó súly
Csak az áru súlyaAz áru plusz a csomag, a csomagolás és a kiegészítők összege
Meghatározza a csomagolás előtti teher súlyátMeghatározza a szállítási költségeket
A számítás minden szállítási módban állandóA számítás a szállítási mód függvénye
A számítási egység kilogramm vagy fontA számítási egység lehet metrikus tonna vagy metrikus tonnák
Nem tartalmazza a tara súlytTartalmazza a tara súlyt

Tara súly és annak összefüggései

A tara súly, más néven üres súly, az üres konténer vagy jármű súlya. A tara súly lehet valós vagy átlagos tara súly. A valós tara a konténer valódi súlya a raklapok és csomagolóanyagok nélkül. Az átlag tara súly a több konténer tara súlyának összege, elosztva a konténerek számával.

A tara súly kulcsfontosságú a bruttó vagy nettó súly kiszámításában. Például ha hozzáadja a tara súlyt a nettó súlyhoz, megkapja a bruttó súlyt. Ha levonja a tara súlyt a bruttó súlyból, megkapja a nettó súlyt. Matematikailag:

Bruttó súly = Tara súly + Nettó súly

Nettó súly = Bruttó súly – Tara súly

Tara súly = Bruttó súly – Nettó súly

A tara súlyt általában fel lehet találni a multimodális konténereken. A súlyok általában változnak a konténer méretétől függően.

Szállítási költség számítás

Összefoglalva, a nettó és a bruttó súly meghatározásának megértése kritikus szerepet játszik a szállítási költségek kiszámításában és a megfelelő szállítólevél készítésében. Ez nem csak a szállító cég, hanem a vámhatóságok és a kikötői személyzet számára is fontos, hogy meghatározzák, hogyan kell kezelni és tárolni a szállítmányokat.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kiskereskedelmi értékesítés 2023-as kihívásai és lehetőségei

Kiskereskedelmi értékesítés 2023-as kihívásai és lehetőségei

Az elmúlt néhány évben a kiskereskedelmi értékesítés mélyreható változáson ment keresztül. A hagyományos, fizikai boltokra összpontosító megközelítésből egy integrált, omnichannel stratégiába történt a váltás.

Tovább olvasom
Szállítmányozás és fuvarozás: Ismerd meg a különbséget és a logisztikai folyamatokat

Szállítmányozás és fuvarozás: Ismerd meg a különbséget és a logisztikai folyamatokat

A logisztikai rendszerek a nyersanyagok és késztermékek hatékony eljutását biztosítják a rendeltetési helyre. A fuvarozás és a szállítmányozás a logisztika kulcsfontosságú elemei, melyek nélkülözhetetlenek a napi élet zavartalan működéséhez.

Tovább olvasom
Szakértői útmutató a szállítási, szállítmányozási és fuvarozási szerződések közötti különbségekhez

Szakértői útmutató a szállítási, szállítmányozási és fuvarozási szerződések közötti különbségekhez

A jogi terminológiát illetően a szállítási szerződés, fuvarozási szerződés és szállítmányozás közötti különbség sokak számára összetett lehet. A köznyelvben gyakran azonos jelentésűnek tekintik őket, azonban a jog világában jelentős eltérések találhatók közöttük.

Tovább olvasom