Szállítási költség számítása – Nettó és bruttó súly fontossága

2023. május 23.

A nemzetközi szállítmányok a nettó-, bruttó- és tara súlyokra szorulnak, hogy biztosítsák a hajók nem túlterhelését. Emellett az árajánlatok, a papírmunka és a szállítólevél is jelzi, melyik súlyok határozzák meg a szállítási költségeket a megadott fuvarozó cég számára. A súlytípusok közötti különbségek megértése létfontosságú a papírmunka értelmezéséhez.

A konténer súlya a szállítólevél elsődleges összetevője. Például a könnyű konténereket általában a nehéz konténerekre helyezik a szállítás során, hogy biztosítsák a hajó stabilitását. A súlykezelési hibák vagy a helytelenül bevallott súlyok hajók süllyedését okozhatják, így a súlydeklaráció pontossága a biztonság és a károk vagy veszteségek megelőzése szempontjából kritikus.

Mi a nettó súly

A nettó súly a szállítókonténeren és kiegészítőkön kívüli áruk teljes súlyát jelenti. A nettó súlyt a teljes teher súlyának és a konténer tara súlyának különbségeként is definiálhatjuk. A nettó súly kizárólag a csomagolás és a rakományvédő eszközök, mint például a polcok és raklapok súlyát nem tartalmazza.

Például, ha nyers babot szállít kartonokban, csak a bab számít nettó súlynak. De ha konzervben tartósított babot szállít, a tartósító folyadék is hozzájárul a nettó súlyhoz.

Hogyan számítjuk ki a nettó súlyt

Kövesse az alábbi lépéseket a nettó súly meghatározásához.

  1. Mérje meg a termék súlyát a csomagolásában, hogy megkapja a bruttó súlyt.
  2. Vegye ki a terméket a csomagolásból, majd mérje meg a csomagolás súlyát a tara súly meghatározásához.
  3. Vonja le a tara súlyt a bruttó súlyból, hogy megkapja a nettó súlyt.

Röviden, a nettó súly matematikai képlete:

Nettó súly = bruttó súly – tara súly

vagy

Nettó súly = termék mennyiség * termék súly

Az első képletet akkor használhatja, ha nem ismeri a termék mennyiségét és súlyát. Például, ha feltételezi, hogy a szállítmány bruttó súlya 6200 kg, a tara súlya pedig 1800 kg, akkor erre a kéletre lesz szüksége.

Nettó súly = Bruttó súly – tara súly

Nettó súly = 6200 – 1800

Nettó súly = 4400 kg

Íme egy példa a második képlet alkalmazására:

Tegyük fel, hogy üveg tányérokat szeretne exportálni, mindegyik 0,2 KG csomagolás nélkül. Ha 10 000 darabot szállít, a nettó súly a következő lesz:

Nettó súly = termék mennyiség * termék súly

Nettó súly = 10 000 * 0,2

Nettó súly = 2 000 KG

Mi a bruttó súly

A bruttó súly az áru súlya plusz a szállításhoz használt csomagolás súlya. Például a folyadékok bruttó súlya a folyadék súlya plusz a palack vagy doboz, amelyben tárolják. Ha a termékeket dobozokba csomagolják és kartonba teszik, a dobozok és kartonok súlya hozzájárul a bruttó súlyhoz.

A bruttó súly magában foglalja a nettó és tara súlyt és a hajót. A vízi szállítás bruttó súlya a tara súly és termékének nettó súlya. Azonban a közúti járművek bruttó súlya a szállított termékek és a jármű együttes súlya.

Szállítási költség - nettó súly és bruttó súly fontossága

Hogyan számítjuk ki a bruttó súlyt

A bruttó súly kiszámításához adja hozzá terméke nettó súlyát a konténer súlyához. A bruttó súly számítása eltérhet a különböző szállítási módok között. Íme néhány példa:

Légi szállítás

Légi szállítás esetén a bruttó súly számítása magában foglalja a repülőgép súlyát, a fedélzeten lévő embereket és az üzemanyagot.

Közúti szállítás

Közúti szállítás esetén a bruttó súly a teherautó súlya plusz a tara és nettó súly.

Vízi szállítás

Adja hozzá a nettó súlyt és a tara súlyt a bruttó súly meghatározásához.

Matematikailag a bruttó súly kiszámításának képlete:

Bruttó súly = Tara súly + Nettó súly + Egyéb kiegészítők

Bruttó súlyt is számíthatunk a nettó súlyból. Ha megvan a nettó súly, adjuk hozzá az üres konténer és egyéb kiegészítők súlyát a termékek súlyához, hogy meghatározzuk a bruttó súlyt. Vegyünk figyelembe a következő példát;

Feltételezzük, hogy 2 000 paplant szeretne exportálni, mindegyik 5 kg. A nettó súly 10 000 kg lesz. Most szüksége lesz a paplanok csomagolására. Tegyük fel, hogy minden csomag 200 g. Tehát a teljes csomagolás súlya 400 kg. Emellett szüksége lesz egy konténerre, tehát feltételezzük, hogy a konténer 2800 kg-ot nyom.

Ezenkívül polcokra vagy raklapokra lesz szüksége az áruk tartásához. Ha ez a helyzet, a bruttó súly tartalmazza a polcok/raklapok súlyát. A fenti példában feltételezzük, hogy 600 kg polcra lesz szüksége. Tehát a teljes bruttó súly a következő lesz;

Bruttó súly = tara súly + nettó súly + Kiegészítők (raklapok és csomagolás)

Bruttó súly = 2 800 + 10 000 + (600+400)

Bruttó súly = 13 800 kg vagy 13.8 metrikus tonna

Nettó súly vs bruttó súly – különbségek

Az alábbi táblázatban bemutatjuk a nettó súly és a bruttó súly közötti különbségeket.

Nettó súly Bruttó súly
Csak az áru súlya Az áru plusz a csomag, a csomagolás és a kiegészítők összege
Meghatározza a csomagolás előtti teher súlyát Meghatározza a szállítási költségeket
A számítás minden szállítási módban állandó A számítás a szállítási mód függvénye
A számítási egység kilogramm vagy font A számítási egység lehet metrikus tonna vagy metrikus tonnák
Nem tartalmazza a tara súlyt Tartalmazza a tara súlyt

Tara súly és annak összefüggései

A tara súly, más néven üres súly, az üres konténer vagy jármű súlya. A tara súly lehet valós vagy átlagos tara súly. A valós tara a konténer valódi súlya a raklapok és csomagolóanyagok nélkül. Az átlag tara súly a több konténer tara súlyának összege, elosztva a konténerek számával.

A tara súly kulcsfontosságú a bruttó vagy nettó súly kiszámításában. Például ha hozzáadja a tara súlyt a nettó súlyhoz, megkapja a bruttó súlyt. Ha levonja a tara súlyt a bruttó súlyból, megkapja a nettó súlyt. Matematikailag:

Bruttó súly = Tara súly + Nettó súly

Nettó súly = Bruttó súly – Tara súly

Tara súly = Bruttó súly – Nettó súly

A tara súlyt általában fel lehet találni a multimodális konténereken. A súlyok általában változnak a konténer méretétől függően.

Szállítási költség számítás

Összefoglalva, a nettó és a bruttó súly meghatározásának megértése kritikus szerepet játszik a szállítási költségek kiszámításában és a megfelelő szállítólevél készítésében. Ez nem csak a szállító cég, hanem a vámhatóságok és a kikötői személyzet számára is fontos, hogy meghatározzák, hogyan kell kezelni és tárolni a szállítmányokat.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Járművezetők munkaidő számításának gyakori hibái és megoldások

Járművezetők munkaidő számításának gyakori hibái és megoldások

A járművezetők számára a munkaidő számítás nem csupán egy adminisztratív feladat; az a biztonságos munkavégzés, a jogszabályi előírások betartása és a pénzbírságok elkerülésének alapja. A pontos munkaidő számítás elengedhetetlen a közúti közlekedés biztonságának fenntartásához, valamint a járművezetők jólétének és a fuvarozó vállalatok gazdasági érdekeinek védelméhez.

Tovább olvasom
FIFO elv alkalmazása és jelentősége

FIFO elv alkalmazása és jelentősége

A készletgazdálkodás az üzleti siker egyik kulcsfontosságú eleme, különösen a gyártás és a kiskereskedelem területén. Ebben az összefüggésben a FIFO (First-In, First-Out) elv alkalmazása kiemelkedő jelentőséggel bír, mivel ez a módszer segít optimalizálni a készlet forgását, csökkenteni a lejáratok kockázatát és javítani a pénzügyi teljesítményt.

Tovább olvasom
Európai közlekedési korlátozások és kamion tilalom 2024-ben

Európai közlekedési korlátozások és kamion tilalom 2024-ben

A teherautóval az országhatáron túlra is szállítást végzőknek minden esetben ismerni kell az európai közlekedési korlátozásokat és kamion tilalmakat. Ezek alapján hatékonyabban tervezhető a szállítás folyamata, akár költségeket és időigényt tekintve.

Tovább olvasom
Digitális tachográf hibakódok értelmezése

Digitális tachográf hibakódok értelmezése

Ha tachográffal felszerelt járművet vezetünk, ismernünk kell a digitális tachográf működését, piktogramjait, a digitális tachográf hibakódok értelmezésével tisztában kell lennünk! 2023. augusztus 21-től az újonnan forgalomba állításra kerülő, nemzetközi fuvarozásban résztvevő teherautókon csak a második generációs tachográf használható.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.