Futárszolgálatok Magyarországon – Teljes útmutató

2023. december 19.

A futárszolgálatok Magyarországon és a világon mindenhol a kereskedelem, az-kereskedelem és a csomagküldés megkerülhetetlen és fontos szereplőivé váltak az elmúlt években. Futárcéggel mindenki került már kapcsolatba, akár vásárlói akár eladói oldalról, vagy csak egyszerűen csomagküldés miatt. A csomagszállító cégek listája egyre bővül, hiszen a növekvő igények is egyre több szereplőt vonzanak a piacra, ráadásul a megrendelő oldalról is folyamatosan újabb és újabb technológiákra, folyamatokra, kapcsolódó szolgáltatásokra van igény. Az alábbiakban sorra vesszük a magyar futárszolgálatokat, hogy a legjobb futárcéget választhassa ki, amikor szükséges!

Futárszolgálatok szerepe a mai e-kereskedelemben

A futárcégek csomagszállítást végeznek magánszemélyek vagy cégek megbízásából. Különböző ügyféligényeket elégítenek ki, eltérő árazással dolgoznak, gyorsaságban is van köztük különbség és a szolgáltatás palettája is szerteágazó lehet.

A futárszolgálatok a mindennapi kereskedelmi körforgás lényeges szereplői, segítségükkel, szolgáltatásaikkal jut el az interneten rendelt termék a vásárlóhoz vagy adott esetben egy reklamáció kapcsán vissza is.

A webáruházak, az e-kereskedelmi cégek működése elképzelhetetlen a minőségi szolgáltatásokat nyújtó magyarországi futárcégek közreműködése nélkül.

A koronavírus ráadásul rátett még egy nagy lapáttal az e-kereskedelem robbanására. 2021-ben rekordot ért el a hazai online kiskereskedelem, soha nem látott méreteket öltött. Míg 2018-ban 10-12 ezer webáruház működött Magyarországon, mostanra ez a szám 35-40 ezerre nőtt.

A vásárlók és az e-kereskedelmi cégek számára nemcsak az a fontos, hogy az áru eljusson a címzetthez, de számos más tényező is szerepet játszik, mikor egy futárcéggel együttműködésbe kezd a webáruház.

Az ár, az utánvétkezelés, a rugalmasság, a gyorsaság, a lefedettség mind-mind szerepet játszanak a számunkra legjobb futárcég megtalálásában, de más szempontok is fontosak lehetnek, főleg egy e-kereskedelmi üzletnél!

Futárcégek listája Magyarországon

A futárcégek listája Magyarországon is elég hosszú, vannak globális futárcégek, kiterjedt külföldi hálózattal, vannak hazai futárcégek és ott van a Magyar Posta, mint szereplő vagy az osztrák posta cégei.

Nézzük hát, melyik a legjobb futárszolgálat Magyarországon! Bár annyit előre elárulunk, mindegyik másban erős, és nem is igazán jó megfogalmazás, hogy a legjobb futárcég!

Minden igényre más tudja a legkielégítőbb szolgáltatást nyújtani, így a döntés és választás lehetősége a kezünkben van. Jöjjön hát a futárszolgálatok összehasonlítása a főbb szempontok alapján! Csomagküldés díj kalkulálást is végeztünk, hogy adott csomag esetén melyik futárcégnél mennyibe kerül a szállítás.

MPL futárszolgálat

Az egyik legismertebb futárszolgálat Magyarországon az MPL futár. Ez a Magyar Posta csomagküldő szolgáltatása, melynek így megvan az az óriási előnye, hogy a belföldön mondhatni teljeskörűen, akár a legkisebb településekig lefedett postai infrastruktúráját is fel tudja használni a szolgáltatásai során, ami a postahivatalokon túl a csomagautomatákat, csomagpontokat is magában foglalja.

Az MPL futárszolgálat kapcsolat menüpontban a csomagfeladás és kapcsolódó szolgáltatásaival kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és válaszokat is megtalálhatjuk.

Egy 2 kg-os csomagot címre 2370 Ft-ért kézbesít belföldön, ha többletszolgáltatásként például a törékeny opciót kiválasztjuk, ugyanez a csomag 4148 Ft-ért megy el.

Szolgáltatásaik között akár a Posta vámügynöki szolgáltatás is ott van, külföldi csomag esetén, de a törékeny csomagok kezelése, csomagbiztosítás is többek között.

A csomagküldő szolgálatok között a Magyar Posta esetében a csomagok nagy része a feladást követő 2-3 munkanapon belül van a címzettnél.

EMS futárszolgálat

Az EMS futárszolgálat a posta nemzetközi csomagküldő szolgáltatása a világ 114 országába. Az EMS futár egy európai országba átlagosan 3-5 munkanapon belül kézbesítenek, ha pedig az országlapokon megjelölt átfutási időn túl érkezik meg a csomag, visszatérítik a feladási alapdíjat. Az EMS nemzetközi gyorsposta cég, ha esetleg külföldre adnánk fel csomagot, ők is erősen szóba jönnek.

GLS Magyarország

Ha azt mondjuk futárszolgálat Magyarországon, sokaknak a GLS Magyarország elsőként ugrik be.

Piacvezetőnek számít, szerte Európában és amerikai államokban is szállít csomagokat. Minőségi szolgáltatást nyújtanak, és a kisebb csomagok (2-5 kg) kiszállításában gyorsaságban, színvonalban szinte verhetetlenek.

Az e-kereskedelmi szektorban és a webáruházak egyik legkedveltebb szállítmányozó partnere megbízhatósága, gyorsasága, ára miatt is.

A webáruházaknak igen fontos a gyors kiszállítás, a vásárló pontos kiértesítése a szállításról, a csomag eltűnések minimalizálása, ezekben mindben kiemelkedően teljesít a GLS futár.

Belföldön egy kisebb csomagot 2180 Ft-ért visz a kalkulátoruk szerint. A GLS törékeny csomag árak persze magasabbak ennél, és a csomagolóanyag tekintetében is más elvárások vannak. Ugyanakkor vállalja a GLS törékeny csomag szállítását is, ha épp erre van igény.

DPD futár

A DPD futár német céget takar, közel 40 országban van jelen, a feladást követő napon ki is szállítja a csomagot a legtöbb esetben. A címzettet akárcsak a GLS, ők is pontosan értesítik intervallum időről, amikor a csomag érkezni fog. Ha mégsem sikerül átadni, még kétszer próbálja meg kézbesíteni. A DPD Express szolgáltatást is sokan kedvelik, másnapi kiszállítást vállal, mégpedig délelőtt 10 óráig.

Nagyobb csomagok esetén a DPD adja a legjobb árat, egyébként egy átlagos kisebb csomagot 2433 Ft-ért vállal másnapi kiszállítással.

FedEx Magyarország

A FedEx rugalmas nemzetközi szállítást is vállal. Belföldi csomagokat másnap délig vagy estig kiszállít, veszélyesebb csomagokat, mint a lítium vagy szárazjég szállítását is vállalja. Egyébként a FedEx egy amerikai futárcég, 220 országba szállítanak világszerte, óriási kiterjedt hálózattal, színvonalas és választékos szolgáltatásokkal.

TNT futárszolgálat

A TNT futárszolgálat holland központtal rendelkező nagyvállalat, mióta a FedEx-szel kooperált, világszerte vállal kiszállítást. Nem feltétlenül a legolcsóbb belföldi szállításban a TNT, ugyanakkor igen gyors, másnapi szállítással reggel 9 vagy 12 órás határidő is kérhető, hogy a csomag a címzettnél legyen!

Egy kisebb, átlagos 2 kg körüli csomagot 4200 Ft körüli áron visz el belföldön a TNT futár.

UPS

Az UPS futár amerikai székhelyű, a világ szinte összes országában szállít és jelen van, változatos és minden igényt kielégítő csomagküldő szolgáltatásokkal. Áraik nem a legversenyképesebbek, például egy 2 kg-s csomagot 4676 Ft-ért szállít Magyarországi helyszínek között az UPS futár.

Express One

Egy 2 kg-s csomagot 5000 Ft-os utánvét beszedéssel az Express One futár 4445 Ft-ért szállít belföldön, ami nem a legjobb csomagfeladási ár. Egyébként az osztrák posta futárcégéről van szó, 16 külföldi országba visznek csomagokat.

Sprinter

4589 Ft-ért kézbesítenek másnapi kiszállítással egy kisebb csomagot 5000 Ft-os utánvét beszedéssel. A Sprinter futár magyar tulajdonú futárcég, háztól házig is szállítanak és csomagpontra is, az egész országot lefedően. Néhány környező országba is visznek csomagot, mint Románia, Ausztria, Németország.

Futárcégek és szolgáltatásaik

A futárcégek szolgáltatásai alapját értelemszerűen a csomagok címzetthez történő elszállítása jelenti. Ugyanakkor a csomagfeladás, a csomagkézbesítés és csomag szállítás számos plusz szolgáltatásra, opcióra vonatkozó igényt felvethet, mint az expressz kiszállítás, utánvétkezelés, törékeny árú kezelés vagy a vámügynöki szolgáltatások és így tovább.

A legjobb futárcég nemcsak ár és kiszállítási idő szempontjából kell, hogy a legjobb legyen, mindig járjunk utána a számunkra fontos kapcsolódó szolgáltatásoknak, hogy elérhetőek-e az adott futárcégnél és ha igen, mennyibe kerülnek!

Hogyan válasszunk futárszolgálatot?

A legnagyobb tapasztalattal rendelkező fuvarozó, szállítmányozó cégek mellett a futárszolgálatok is a logisztikai szegmens meghatározó szereplői. Nem mindegy, hogy magánszemélyként keresünk futárcéget egyszeri csomagküldéshez, vagy például webáruházként van szükségünk futárszolgálattal történő együttműködéshez.

Ha e-kereskedelmi szereplők vagyunk, a legjobb futár megtalálása nem könnyű, ezért érdemes többtől is árajánlatot és együttműködési ajánlatot kérni, amiből nemcsak az ár fog kiderülni, de a lehetséges kapcsolódó szolgáltatások, a szállítás vállalt ideje, a területi lefedettség, és persze az sem utolsó, hogy mennyire könnyen építhető be a webhsopba a rendszerük, mennyire automatizálható, mennyire egyértelmű a felület, amin webshopként leadjuk a szállítási igényt? Ilyen és ehhez hasonló tényezőket is figyelembe kell venni, mikor futárszolgálatot választunk!

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.