Vezetési idő szabályozása – Minden, amit a kamionosoknak tudniuk kell!

2023. december 15.

Jó hír, hogy a vezetési és pihenőidő betartandó szabályai egységesek az EU-ban. Így a kamionsofőröknek, buszsofőröknek nem kell arra figyelni, hogy melyik országban milyen szabályrendszernek kell megfelelni a vezetési időt, a pihenőidőt tekintve, csupán az ismert szabályozást kell betartani mindig és mindenhol! Járjuk körbe picit, miért is annyira fontos a vezetési idő és pihenőidő kontrollálása, mik az éjszakai vezetés szabályai és hogy jön a képbe a sofőrkártya?

Miért fontos a vezetési és pihenőidő szabályozása?

Nap, mint nap csak Európa területén – beleértve Magyarországot is – kamionok tízezrei szállítják az árut A pontból B pontba, és ugyanez igaz a személyszállításra is, utasok milliói ülnek most is Európa útjain buszokban és utaznak egy célországba vagy éppen onnan tartanak haza.

A személyi- és áruforgalom egy része közúton történik, persze nem elhanyagolható a légi közlekedés, a vasúti közlekedés vagy a hajós közlekedés, bár ez utóbbi elsősorban az áruk szállításánál jelentős, főként a konténerhajók vonatkozásában.

A közúti járműveket emberek vezetik, sofőrök, akiknek ugyanolyan szükségleteik vannak, mint bárki másnak, annyi különbséggel, hogy a közúti közlekedés által, az áruszállítás vagy a személyi szállítás által még nagyobb felelősségük van a balesetek nélküli, biztonságos szállításban, utaztatásban.

A fáradtság óriási veszélyforrás az ő szakmájukban, hiszen a kimerültség, a koncentráció zavara, az álmosság balesetekhez vezethet, melyek során a szállított áru, a fent ülő utasok és a közúton lévő más résztvevők is sérülhetnek, életek kerülhetnek veszélybe. Éppen ezért az EU nagyon szigorú a vezetési és pihenőidő szabályozást tekintve.

Vezetési idő szabályai és jelentősége

A vezetési és pihenőidőről szóló jogi szabályozás az EU-s 561/2006/EK rendeleten alapszik. Ez a jogszabály vonatkozik áruszállító járművekre (3,5 t felett) és személyszállító járművekre, amennyiben az a vezetővel együtt 9-nél több személy tud szállítani. Vannak kivételek természetesen, mint a fegyveres szolgálatok, tűzoltóság, 50 km-en belüli személyszállító járművek stb., ezeket is a rendelet ismerteti.

Az AETR szabályokat, az AETR rendeletet is érdemes megemlíteni, amely ugyancsak a közúti fuvarozás európai rendelete. Más-más országokban érvényes a 2 rendelet, de hasonlóak, az 561/2006/EK rendelet viszont szigorúbb, ezért érdemes mindig ehhez igazodni!

Alapból, ha a fuvarozás az Európai Unió 27 tagállamának valamelyikéből indul –illetve Izlandból, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Svájcból– akkor az 561-es rendeletet kell alkalmazni! Ha a fuvarozás az AETR rendeletben meghatározott országok valamelyikéből indul, vagy csak áthalad az ide tartozó országok egyikén, abban az esetben már az AETR szabályait kell alkalmazni a teljes útra!

Az AETR-ben meghatározott országok az alábbiak:

 • Albánia
 • Azerbajdzsán
 • Bosznia-Hercegovina
 • Fehéroroszország
 • Grúzia
 • Macedónia
 • Moldova
 • Montenegró
 • Oroszország
 • Örményország
 • Szerbia
 • Törökország
 • Ukrajna

A vezetési idő korlátozásának csak az egyik oka a balesetmegelőzés. A másik ok, hogy a fuvarozást végző sofőrök ne lehessenek túlterhelve, a munkaadónak is legyen a sofőr pihenésével kapcsolatosan betartandó kötelessége.

A vezetési idő szabályai között az egyik legfontosabb, hogy 4,5 óra vezetés után a sofőrnek minimum 45 perc szünetet kell tartania egyben, kivéve, ha pihenőidőt tart. A napi vezetési idő nem lehet több 9 óránál. Maximum heti két alkalommal kivételesen hosszabbítható 10 órára a napi vezetési idő.

A sofőrnek napi vezetési időt és pihenőidőt és heti vezetési időt és pihenőidőt kell tartania a jogszabályi megfeleléshez! A gyakorlatban mindig vannak a kamion pihenőidőt vagy vezetési időt és annak betartását korlátozó, akadályozó körülmények, gondoljunk csak egy határon történő araszoláshoz vagy adott esetben egy kompos átkelésre!

A törvény ezekre az eshetőségekre is útbaigazítást nyújt, hogyan, mikén kell és lehet eljárni ilyen esetekben!

Kamionos pihenőidő

A kamionos pihenőidőnek ki kell adni napi legalább 11 órányi összefüggő időt, ami alatt a sofőr ki tudja magát pihenni. A pihenőidő bármely két heti pihenőidő között maximum 3 esetben 9 órára csökkenthető.

A járművezető a rendszeres napi pihenőidőt két részre oszthatja: az első szünetnek minimum 3 órának, a másodiknak pedig legalább 9 órának kell lennie, hogy a két szünet összesen legalább 12 óra meglegyen!

Kamionstop szolgáltatások

A heti vezetési időt illetően előírás, hogy hetente 45 óra folyamatos pihenőidőt biztosítani kell a sofőrnek, ami minden 2. héten 24 órára csökkenthető. Ha ez előfordul, a következő, harmadik hét vége előtt kell egy egyszeri pihenőidővel kompenzálni a sofőrt, amit egy legalább 9 órás pihenőidőhöz kell csatolni!

Éjszakai vezetés szabályai

Az éjszakai vezetés azért is szigorúan szabályozott, mert az embernek van egy biológiai életritmusa. Ebben a szervezet funkciói az éjszaka és nappal váltakozásához igazodnak, akár a koncentrációs, a stressztűrő képesség, emésztés és így tovább. Az éjszakai vezetés és a hajnali vezetés alatt történik a legtöbb halálos közúti baleset.

Az EU-s szabályozás szerint éjszakai munkavégzés a 00:00 és 07:00 óra közötti, legalább 4 órás időszakokra vonatkozik. A sofőr ez esetben 24 órás időszakban maximum 10 óra munkaidőt vállalhat.

Tachográf szabályok

A vezetési és pihenőidők rögzítését a tachográfban kell elvégezni! Tachográf kell az áruszállításra alkalmazott 3,5 t-t meghaladó járműbe, de a személyszállításra használt, a sofőrrel együtt 9-nél több ember szállítására alkalmazott járműbe is.

A tachográf szabályok alapeleme, hogy minden esetben sofőrkártya szükséges hozzá, a sofőr pedig csakis a saját sofőrkártyáját használhatja.

A tachográf rögzíti a vezetési időt, a munkavégzés idejét, a rendszeres pihenőidőt, a napi pihenőidőt. Az adatokat rendszeresen le kell tölteni és tárolni, hogy hosszabb ideig is ellenőrizhetőek legyen a vezetési és pihenőidők betartása.

A tachográf az adatok rögzítésén túl a sofőröket segítő funkciókkal is rendelkeznek, például figyelmeztet a pihenőidő közeledtére, automatikusan rögzít bizonyos tevékenységeket stb.

Az okos tachográfok már lehetetlenné teszik a készülék manipulálását, ráadásul a kötelezően betartandó vezetési időket és pihenőidőket betartatják és követhetővé teszik, ráadásul ellenőrizhetőek is.

Lényegében tachográf köteles tevékenység végzése során a tachográfot a vonatkozó jogszabályok szerint kell használni!

Sofőrkártya használata

A személyre szóló digitális sofőrkártyát be kell helyezni a tachográfba, maga a gépegység, a kártya és a gépegység adattárába ugyanazok az adatok kerülnek fel egy időben.

A GKI kártya vagy sofőrkártya igazolja, hogy a gépjárművezető megszerezte a hivatásos fuvarozáshoz szükséges ismereteket, az elvárt képesítést.

A sofőrkártya egy személyes, chipes kártya, amit a sofőr a tachográfba behelyezve alkalmaz, ennek segítségével személyre szabottan rögzíti a vezetési és pihenőidőket. 5 év lejárattal rendelkezik, ami után a sofőrkártya megújítása szükséges.

A sofőrkártyához kapcsolódó szabályok be nem tartása nemcsak pénzbüntetést vonhat maga után, de akár a vezetői engedély felfüggesztését is.

Napi és heti vezetési idő korlátjai

A kamion vezetési idő, a kamion pihenőidő betartása és betartatása kötelező a sofőrnek és a munkáltatónak. A sofőr heti munkaideje nem lehet több, mint 48 óra, miközben maximum napi 9 órát vezethet. A napi vezetési idő heti kétszer hosszabbítható szükség esetén 10 órára.

A sofőrök nem vezethetnek heti 56 óránál többet, két hét alatt pedig maximum 90 órát tölthetnek volán mögött. Ha nagyon muszáj, egy héten belül 60 órára hosszabbítható a munkaidő, de csak, ha a heti munkaidő 4 hónap átlaga alatt nem haladta meg a 48 órát.

A sofőrök nem dolgozhatnak 6 óránál többet szünet nélkül. Ha 6-9 óra a munkaidő, a szünet minimum 30 perc, ha pedig 9 óránál több a munkaidő, a szünet minimum 45 perc kell legyen! A sofőrnek 4,5 óra vezetés után 45 perc szünetet kell tartani, kivéve, ha pihenőidőt tart.

A fuvarok szervezésénél, a teherautók minél optimálisabb kihasználásánál célszerű lehet, hogy az egyes autók, fuvarok, szállítmányok és azokat vezető sofőrök vezetési idejéről vezetési idő táblázat, vagy pontosabban vezetési és pihenőidő táblázat készüljön, ami látványos, jól átlátható, és segítségével a nem várt események, helyzetek esetén is gördülékeny lehet az „újra tervezés”.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.
Ajánlatkérés