Csomagküldés külföldre – Minden, amit tudni kell

2023. október 27.

A csomagküldés külföldre nem tér el jelentősen a magyarországi csomagküldéstől, feltéve, hogy EU-s országba megy a csomag. A csomagküldés vámkezelést igényel viszont, ha nem EU-s országba szánjuk a csomagot. A vámkezeléssel nem kell nekünk bajlódnunk, a futárcégek a szükséges dokumentáció ellenében megbízhatóak az eljárással.  Összeszedtünk mindent, amit tudni kell a külföldi csomagküldésről, mire figyeljünk szolgáltató választásnál vagy melyiknél elérhető a legolcsóbb csomagküldés külföldre?

Csomagküldés külföldre – az alapok

Ha szeretnénk, hogy a küldemény külföldre menjen, a futárcégek ajánlatai közül érdemes megkeresni a legolcsóbb csomagküldés külföldre opciót, de persze van, hogy az is sokat számít melyik szolgáltató hány napra vállalja a kiszállítást külföldre.

Létezik MPL csomagküldés külföldre, GLS csomagküldés külföldre, DPD csomagküldés külföldre, de akár UPS csomagküldés vagy Sprinter csomagküldés szolgáltatást is választhatunk igényeink szerint.

A csomagküldés külföldre ára szolgáltatónként, célországonként és a csomag súlyától, méretétől függően is változik, általánosságban elmondható, hogy 5-30 ezer forint közötti áron tudunk küldeményt külföldre eljuttatni.

Európa legtöbb országába extra gyors kiszállítást is kérhetünk például a TNT-től, ennek természetesen az ára is borsos, de még mindig jóval kifizetődőbb, mint mi magunknak elvinni a küldeményt.

A körültekintő, alapos csomagolás egyébként is nagyon fontos csomagfeladásnál, de mikor egy másik országba megy küldemény, akár napokon keresztül utazik, több helyen átrakják, pakolják ez még nagyobb jelentőséggel bír.

Csomagküldés külföldre - csomagolás

Csomagküldési lehetőségek külföldre

Magyarországon a csomagküldési lehetőségek külföldre számos cégen keresztül elérhetőek. Kezdve a Magyar Posta csomagküldés külföldre szolgáltatásától, a GLS, TNT, DPD, Sprinter, UPS, Express One, Fürgefutár, PMP, DHL, Foxpost szolgáltatásain át akár nemzetközi fuvarozó cég segítségét is igénybe vehetjük.

Árakat tekintve a Magyar Posta csomagküldés külföldre ár az egyik legkedvezőbb, de nehezen tudják felvenni a versenyt a gyorsaságot tekintve kiemelkedő TNT-vel.

Az egyes szolgáltatók csomagszállítás árai és a szállítás ideje is eltér, ezeket az adott szolgáltatónál tájékozódva tudhatjuk meg pontosan. Legtöbbük honlapján csomagfeladás kalkulátor is működik, ahol minden információ megadása után kikalkulálja a csomagküldés árát, majd ezek után, ha tetszik, meg is rendelhető a szolgáltatás. Ezek a csomag kalkulátorok kérik a feladási helyet, a célországot, a csomag súlyát, méreteit többek között.

A legtöbb szolgáltató az egyes országokat zónákba sorolja be, általában 1-4-ig. Az 1-es zóna a legolcsóbb és a leghamarabb fog odaérni a küldemény, míg a 4-es zóna a legdrágább és a legtöbb tranzitidőt veszi igénybe.

Legolcsóbb csomagküldés külföldre

A gyakorlott csomagküldők azt mondják, a Magyar Posta külföldi csomagszállítás árakban verhetetlen, de ha biztosra szeretnénk menni, érdemes a csomagnet kalkulátorával összehasonlítani az ajánlatokat.

Tegyük fel, küldenénk egy közepes dobozt, 3 kg alatti súllyal Belgiumba.

Posta csomagküldő kalkulátorával 9.455 Ft-ot ad ki szállítási díjként, a csomagnettel kalkulálva pedig 10.964 Ft a legolcsóbb csomagküldés külföldre ebben az esetben, mégpedig a Packeta szolgáltatásával. Látszik, hogy a legolcsóbb csomagküldés külföldre ennél a példánál 9.455 Ft – 10.964 Ft között mozog, tehát a Magyar Posta igen szemrevaló helyen szerepel az árversenyben. Van amelyik szolgáltató ugyanezt a kézbesítést 18.016 Ft ellenében vállalja.

Persze ha csak az olcsóság számít, tudunk takarékoskodni, de a legolcsóbb szolgáltatónál akár 9 nap is lehet a kiszállítási idő.

Ha sürgős a dolog, a TNT szolgáltatása lehet a leggyorsabb, akár 1-2 munkanap alatt ott lehet a csomag Belgiumban, persze az ár ebben az esetben 18 ezer Forint.

Szolgáltató választásnál mire figyeljünk

Mielőtt letesszük a voksot egy adott futárcég csomagküldő szolgáltatása mellett, a csomagküldési árakon túl figyeljünk a szállítási időre, a csomag nyomon követhetőségére vagy ha vámkezelés szükséges, a futárcég vállalja -e a csomag vámkezeltetését és ehhez rendelkezésünkre állnak -e a szükséges dokumentumok?

Nem minden szolgáltató vállal csomagküldést mindenhová. Nehezen megközelíthető szigetek vagy például a Balkán-félsziget államai nem mindegyik csomagküldő cég „listáján” szerepel.

Olyan is előfordulhat, hogy bizonyos szolgáltatók adott küldeményt nem szállítanak, például alkoholt az UPS csomagküldés keretein belül nem adhatunk fel.

Az is fontos lehet, hogy a küldemény háznál feladható-e, vagy csak csomagponton? Ez is az adott szolgáltatótól függ. Van, amelyik házhoz jön a külföldi feladandó csomagunkért is, míg másik futárcég csomagpontról viszi el a küldeményt.

Csomagküldés az Európai Unió területére

Alapvető különbség van a Eu-ba küldött csomagok és az Eu-n kívülre küldött csomagokban, hogy az előbbit nem kell vámkezelni, az utóbbit igen.

Csomagküldés az Európai Unió területén kívülre

Ha az EU-n kívülre megy a csomagunk, vámáru nyilatkozat szükséges, meg kell adni a vámkezelés módját. Ez lehet saját vámáru nyilatkozat, kiviteli kísérőokmány, postai vámkezelés.

A külföldi csomagszállítási szolgáltatás megrendelésekor ezeket a futárcég internetes oldalán fel lehet tölteni, és ennek megfelelően elvégzik a vámkezelést. Minden szükséges dokumentumot bekérnek, ami ehhez kelleni fog.

Egyébként a maximum 45 EUR értékű ajándékküldeményekre az áfamentesség továbbra is alkalmazható, ha magányszemélytől magánszemélynek megy a csomag, ajándékba.

Magyar Posta csomagküldés külföldre

A Posta csomagküldés külföldre azért is előnyös, mert bármelyik csomagfelvevő postán feladható a csomagunk. Alap feladási díjban benne van a csomag nyomkövetés, és kérhető külön díjért a vámügynöki szolgáltatás is.

Például egy 100 ezer forintos értékű, 3 kg alatti csomagot közepes dobozban Argentínába 32.800 Ft-ért viszi el, és 9-14 napos szállítási időt vállal, de nem szállít használt ruhát, alkoholt, dohányterméket.

Gyógyszer és élelmiszer küldése is engedélyhez kötött. Ugyanez a csomag Belgiumba csak 9.455 Ft és 6-8 munkanap. Látható, hogy költséget tekintve egész jó a Magyar Posta csomagküldés külföldre árszabása, a szállítási idő viszont kissé lassú lehet más szolgáltatókhoz képest.

GLS csomagküldés külföldre

A GLS 4 zónába sorolja az EU országait. A GLS csomagküldés külföldre árakat ez a zónabesorolás és a csomag mérete, súlya befolyásolják. 

Általában 2-4 munkanap, de egyes országokban 5-7 munkanap is lehet a kézbesítés ideje. A GLS külföldi csomag maximum 31,5 kg lehet DPD-hez hasonlóan.

Egy kisebb csomagot a szomszédos országokba akár 5-6 ezer forintért is vállal, ami igen kedvező és időben is elég gyorsak. Belgium náluk például 2-es zóna, csomagmérettől függően 6500 Ft -13.500 Ft (3 m körméretű csomag!) áron viszik el ide a külföldi csomagunkat.

DPD csomagküldés külföldre

A DPD csomagküldés külföldre 29 európai országba és 220 más országba is lehetséges légi úton, nemzetközi partnerekkel együttműködve.

Ők a célországtól függően 1-6 nap alatt juttatják el a nemzetközi küldeményt és sok kiegészítő szolgáltatást igénybe lehet venni nálunk.

Külön szolgáltatással vállalnak vámkezelést is, a feladható csomag pedig 31,5 kg lehet maximum. A DPD ráadásul CO2semlegesen szállít!

UPS csomagküldés

Az UPS csomagküldés külföldre a hazai piacvezetőkhöz hasonló internetes adatmegadással indul. Gyorsan bár nem a legolcsóbban szállítanak, ugyanakkor az árban is igen versenyképesek mondjuk USA-ba vagy Nagy-Britanniába szállításkor.

 Ők 24 millió csomagot szállítanak ki naponta, több, mint 200országban. Hihetetlenül kiterjedt hálózatban működnek.

Express One csomagküldés

Magyarországról az Express One 18 országba szállít kényelmes feltételek mellett, de nem a legolcsóbban.

Például, ha a fent már említett 3 kg-s csomagot Belgiumba ők viszik, 22 ezer forint szállítási díjat kell fizetnünk.

Ugyanakkor kényelmesen házhoz jönnek a csomagért, a szükséges információkat internetes felületen meg lehet adni, és a szállítás díját a csomag feladásakor a futárnál készpénzben vagy bankkártyával lehet rendezni

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
EKAER bejelentés: Minden, amit tudni kell 2023-ban

EKAER bejelentés: Minden, amit tudni kell 2023-ban

Az EKAER bejelentés tudnivalóit, lényeges információit gyűjtöttük össze, hogy hasznos információval szolgálhassunk az EKAER jelentéséről, az EKAER köteles termékekről és úgy eleve az EKAER ügyintézésről. Lényegében az EKAER rendszer felé bejelentési kötelezettség az első adóköteles termékértékesítésnél keletkezik.

Tovább olvasom
Automatizált raktározás hatása

Automatizált raktározás hatása

Az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése globális szinten új kihívásokat és lehetőségeket hozott a vállalatok számára. Európában a határon átnyúló e-kereskedelem egyre nagyobb teret hódít, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ehhez a változáshoz, hogy versenyképesek maradjanak.

Tovább olvasom
Gépjárművezetői kártya cseréje és megújítása

Gépjárművezetői kártya cseréje és megújítása

A gépjárművezetői kártya cseréje, folyamatos érvényessége a hivatásos sofőrként közúti árufuvarozásban dolgozó személy felelőssége.

Tovább olvasom
Vám mértéke és jelentése – Minden, amit tudni kell róla

Vám mértéke és jelentése – Minden, amit tudni kell róla

A vám jelentése szerint a vám a hazai gazdaság védelmének legfontosabb eszköze. Azáltal, hogy egy külföldről érkező áru vámköteles, növeli az áru költségét, ami miatt a hazai áruk vonzóbbá válhatnak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.