Szállítási költségek és a készletfenntartási költségek egyensúlya

2023. május 29.

A szállítmányozóknak meg kell tanulniuk, hogyan navigáljanak az időben és csak abban az esetben követelések új egyensúlya között, különösen a szállítási piac komplexitásának növekedésével. Az időszerű logisztika a következő években is velünk marad, de azt egy kis növekedés egészíti ki a készletekben, az iparágtól függően.

Szállítási költségek és a készletfenntartási költségek

Azonban a jobb ellenállóképesség létrehozása jóval összetettebb, mint egyszerűen több készlet tárolása. Az időszerű szállítás új, igazított verziójának világában nincs olyan dolog, mint az egy méret mindenkire illik megoldás.

Szállítási költségek emelkedése

A gyártók növekvő nyomásnak vannak kitéve a szorosabb profitmárgenes és a pontosabb szállítási ablakok formájában. A szállítási költségek emelkedtek, de a készletfenntartási költségek is nőttek. A gyártóknak egyensúlyban kell tartaniuk ezt. Az hatékonyság és a megbízhatóság kulcsfontosságú a hosszú távú sikerük szempontjából.

Létfontosságú, hogy a gyártók és kiskereskedők olyan cégekkel dolgozzanak együtt, amelyeknek van kapacitásuk, rugalmasságuk és megértésük a szállítási igények finomhangolására a változó körülményekhez igazodva. Amikor a modellek változnak, a rugalmasság válik a legfontosabb attribútummá.

Teherfuvarozási zavarok

A teherfuvarozási zavarok kezelésére a szállítmányozóknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a szállító flottája, eszközei, személyzete és eljárásai a szabályozott igényeknek megfelelően vannak-e kalibrálva. Építenek-e további kapacitást, mielőtt szükség lenne rá? Előzik-e meg a keresletet?

A szállítmányozókat leginkább azok a szállítók szolgálják ki, akik túlkapacitást tartanak fenn, nyitott kommunikációs csatornákat tartanak fenn, és maximális rugalmasságot biztosítanak logisztikai műveleteik minden szakaszában.

Ezek a megoldások együtt alkalmazva, lehetővé teszik a szállítási láncokat a jövőbeli kihívások, valamint a közelgő komplexitás megközelítése ellen.

Szállítási költségek számítása

A szállítási költségek számítása kritikus elem a logisztikai folyamatban, mely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy hatékonyan és gazdaságosan tervezzenek, szállítsanak és nyomon kövessék termékeiket. A szállítási költségek kiszámítása számos tényezőtől függ, beleértve a szállított termék jellegét, a szállítási távolságot, a szállítási módokat és a csomagolási követelményeket.

Termék jellege

A termék mérete, súlya és minősége közvetlenül befolyásolja a szállítási költségeket. Nagyobb és nehezebb termékek többet fognak költeni szállításra, míg a sérülékeny termékek speciális csomagolást és kezelést igényelnek, ami további költségekkel jár.

Szállítási távolság

A szállítási útvonal hossza szintén nagyban befolyásolja a szállítási költségeket. Minél hosszabb az útvonal, annál többet kell fizetni a szállításért.

Szállítási mód

A szállítási mód választása, legyen az lég-, tengeri-, vasúti- vagy közúti szállítás, szintén hatással van a költségekre. Minden szállítási mód más költségszerkezettel rendelkezik, amit a szállítási költségek kiszámításakor figyelembe kell venni.

Szállítási költségek és a készletfenntartási költségek egyensúlya

Csomagolási követelmények

A termékek csomagolása és kezelése további költségeket generálhat. Bizonyos termékek speciális csomagolást igényelnek, hogy megfelelően védve legyenek a szállítás során, ami tovább növelheti a költségeket.

Készletfenntartási költségek számítása

A készletfenntartási költségek számítása létfontosságú a vállalatok számára, hogy meghatározzák a készletek kezelésének teljes költségét. Ezek a költségek tartalmazzák a raktározási költségeket, a tőkeköltségeket, az értékvesztési és a selejtezési költségeket.

Raktározási költségek

A raktározási költségek magukban foglalják a raktárak üzemeltetési költségeit, ideértve a bérleti díjat, az energiafogyasztást, a biztonsági és karbantartási költségeket, valamint a raktárkezelő személyzet bérét.

Tőkeköltségek

A tőkeköltségek a készletekben lekötött pénz költségeit jelentik. A tőke költségének kiszámítása a beruházás alternatív költsége alapján történik, amit a vállalat máskülönben hozamra fordíthatna, ha a tőke nem lenne a készletben lekötve.

Értékvesztési és selejtezési költségek

Az értékvesztési és selejtezési költségek a készlet értékének csökkenését jelentik a termék elavulása, romlása vagy károsodása miatt. Ezt is be kell számítani a készletfenntartási költségekbe.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.