Szállítási költségek és a készletfenntartási költségek egyensúlya

2023. május 29.

A szállítmányozóknak meg kell tanulniuk, hogyan navigáljanak az időben és csak abban az esetben követelések új egyensúlya között, különösen a szállítási piac komplexitásának növekedésével. Az időszerű logisztika a következő években is velünk marad, de azt egy kis növekedés egészíti ki a készletekben, az iparágtól függően.

Szállítási költségek és a készletfenntartási költségek

Azonban a jobb ellenállóképesség létrehozása jóval összetettebb, mint egyszerűen több készlet tárolása. Az időszerű szállítás új, igazított verziójának világában nincs olyan dolog, mint az egy méret mindenkire illik megoldás.

Szállítási költségek emelkedése

A gyártók növekvő nyomásnak vannak kitéve a szorosabb profitmárgenes és a pontosabb szállítási ablakok formájában. A szállítási költségek emelkedtek, de a készletfenntartási költségek is nőttek. A gyártóknak egyensúlyban kell tartaniuk ezt. Az hatékonyság és a megbízhatóság kulcsfontosságú a hosszú távú sikerük szempontjából.

Létfontosságú, hogy a gyártók és kiskereskedők olyan cégekkel dolgozzanak együtt, amelyeknek van kapacitásuk, rugalmasságuk és megértésük a szállítási igények finomhangolására a változó körülményekhez igazodva. Amikor a modellek változnak, a rugalmasság válik a legfontosabb attribútummá.

Teherfuvarozási zavarok

A teherfuvarozási zavarok kezelésére a szállítmányozóknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a szállító flottája, eszközei, személyzete és eljárásai a szabályozott igényeknek megfelelően vannak-e kalibrálva. Építenek-e további kapacitást, mielőtt szükség lenne rá? Előzik-e meg a keresletet?

A szállítmányozókat leginkább azok a szállítók szolgálják ki, akik túlkapacitást tartanak fenn, nyitott kommunikációs csatornákat tartanak fenn, és maximális rugalmasságot biztosítanak logisztikai műveleteik minden szakaszában.

Ezek a megoldások együtt alkalmazva, lehetővé teszik a szállítási láncokat a jövőbeli kihívások, valamint a közelgő komplexitás megközelítése ellen.

Szállítási költségek számítása

A szállítási költségek számítása kritikus elem a logisztikai folyamatban, mely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy hatékonyan és gazdaságosan tervezzenek, szállítsanak és nyomon kövessék termékeiket. A szállítási költségek kiszámítása számos tényezőtől függ, beleértve a szállított termék jellegét, a szállítási távolságot, a szállítási módokat és a csomagolási követelményeket.

Termék jellege

A termék mérete, súlya és minősége közvetlenül befolyásolja a szállítási költségeket. Nagyobb és nehezebb termékek többet fognak költeni szállításra, míg a sérülékeny termékek speciális csomagolást és kezelést igényelnek, ami további költségekkel jár.

Szállítási távolság

A szállítási útvonal hossza szintén nagyban befolyásolja a szállítási költségeket. Minél hosszabb az útvonal, annál többet kell fizetni a szállításért.

Szállítási mód

A szállítási mód választása, legyen az lég-, tengeri-, vasúti- vagy közúti szállítás, szintén hatással van a költségekre. Minden szállítási mód más költségszerkezettel rendelkezik, amit a szállítási költségek kiszámításakor figyelembe kell venni.

Szállítási költségek és a készletfenntartási költségek egyensúlya

Csomagolási vövetelmények

A termékek csomagolása és kezelése további költségeket generálhat. Bizonyos termékek speciális csomagolást igényelnek, hogy megfelelően védve legyenek a szállítás során, ami tovább növelheti a költségeket.

Készletfenntartási költségek számítása

A készletfenntartási költségek számítása létfontosságú a vállalatok számára, hogy meghatározzák a készletek kezelésének teljes költségét. Ezek a költségek tartalmazzák a raktározási költségeket, a tőkeköltségeket, az értékvesztési és a selejtezési költségeket.

Raktározási költségek

A raktározási költségek magukban foglalják a raktárak üzemeltetési költségeit, ideértve a bérleti díjat, az energiafogyasztást, a biztonsági és karbantartási költségeket, valamint a raktárkezelő személyzet bérét.

Tőkeköltségek

A tőkeköltségek a készletekben lekötött pénz költségeit jelentik. A tőke költségének kiszámítása a beruházás alternatív költsége alapján történik, amit a vállalat máskülönben hozamra fordíthatna, ha a tőke nem lenne a készletben lekötve.

Értékvesztési és selejtezési költségek

Az értékvesztési és selejtezési költségek a készlet értékének csökkenését jelentik a termék elavulása, romlása vagy károsodása miatt. Ezt is be kell számítani a készletfenntartási költségekbe.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.