Vége a vonalkódnak? Az Amazon forradalmi raktár olvasó technológiát fejleszt

2023. május 30.

Több mint 70 évig a vonalkód nélkülözhetetlen része volt szinte minden ellátási láncnak. De vajon az univerzális technológia utolsó lélegzetét veszi-e, miután az Amazon bejelentette, hogy új raktár olvasó technológiát fejleszt?

A vonalkódot számos okból és sokféle helyen használják. Alapvetően, a vonalkód egy olyan optikai, gépileg olvasható reprezentációja az adatoknak, amelyeket gyorsan és pontosan olvasnak és beírnak.

Vonalkód alkalmazásai

  1. Kiskereskedelem: A legismertebb felhasználási terület a kiskereskedelemben található. A boltokban a vonalkódok segítségével követhetik a készletet, és gyorsan beolvashatják a termékeket a pénztárnál, ami jelentősen felgyorsítja a vásárlási folyamatot.
  2. Raktározás és logisztika: A vonalkódok segítségével a cégek képesek nyomon követni a termékeket és anyagokat a teljes ellátási lánc mentén, egészen a raktártól a végfelhasználóig.
  3. Könyvtárak: A könyveken található vonalkódok segítségével a könyvtárak képesek nyomon követni a könyvtárakban található könyveket és más anyagokat.
  4. Egészségügy: Az egészségügyi intézményekben a vonalkódok segítségével követhetőek a betegek, a gyógyszerek, és a felszerelések, így csökkentve az esélyét az emberi hibáknak.
  5. Gyártás: A gyártási folyamatban a vonalkódok segítségével nyomon követhetők az alkatrészek és a félkész termékek, ami segíthet a minőségellenőrzésben és a termelési hatékonyság növelésében.

Miért használják a vonalkódot

A vonalkódok használatának fő előnye az a képesség, hogy gyorsan és pontosan olvashatók és beírhatók. Ez a gyorsaság és pontosság jelentősen csökkenti a költségeket és növeli az hatékonyságot számos iparágban. Továbbá, a vonalkódok univerzálisak, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a vonalkódrendszer használható a világ bármely részén.

vonalkód

Vonalkód felépítése

A vonalkód alapvetően különböző szélességű és távolságú fekete vonalakból és fehér közök között áll, amelyeket egy vonalkódolvasó képes optikailag beolvasni és adatokká alakítani.

A vonalkód alapvető elemei a következők:

  1. Csendes zóna (Quiet Zone): Ez a vonalkód mindkét oldalán elhelyezkedő fehér terület, amely lehetővé teszi a vonalkódolvasó számára, hogy észlelje a vonalkód kezdetét és végét.
  2. Start és Stop jelek: Ezek a jelek segítik az olvasót a vonalkód korrekt beolvasásában, jelzik a vonalkód kezdetét és végét.
  3. Adatterület: Ez a vonalkód központi része, amely a vonalkódolvasó által beolvasott és értelmezett adatokat tartalmazza. A vonalak vastagsága és távolsága az adatokat reprezentálja.
  4. Ellenőrző szám (Check Digit): Egy szám, amelyet a vonalkód vége felé helyeznek el, és amelyet arra használnak, hogy ellenőrizzék a vonalkód helyes beolvasását. Az ellenőrző számot úgy számolják ki, hogy az adatmezőben lévő számokat bizonyos módon összeadják, majd az eredményt egy adott algoritmus alapján dolgozzák fel.

Minden vonalkód rendszernek saját szabályai vannak a vonalkód felépítésével kapcsolatban. A legelterjedtebbek között megtalálható az EAN (European Article Number), az UPC (Universal Product Code), és a Code 128, amelyek különböző információkat tárolnak és más-más alkalmazásokban használatosak. Az EAN és az UPC például a kiskereskedelemben a legelterjedtebb,

Amazon új raktár olvasó technológiája

Az Amazon, a kiskereskedelmi óriás, azt jelzi, hogy a vonalkódolvasás akadályozhatja terveit, amint robotikai megoldásokat integrál raktáraiba és disztribúciós központjaiba. Az Amazon azt állítja, hogy a meglévő kódolvasó technológia gátolja előrehaladását a robotika terén.

A vonalkód elhelyezkedésének eltérései, a termékek méretei és alakjai nehezítik a robotok számára a kódok olvasását. Az Amazon reméli, hogy a gépi tanulás képes megváltoztatni a játékszabályokat.

Jelenleg az Amazonnak fotózás útján kell katalogizálnia termékeit; ami ijesztő lépés, tekintve a kiskereskedelmi vállalat által kínált különböző SKU-k számát. Egy korai pilotprojektben a képeket vektorrá alakították, amely lehetővé tette az Amazon számára, hogy gépi tanulást alkalmazzon a folyamatra. A korai próbálkozások azt mutatták, hogy a robotok körülbelül 80%-os pontossággal voltak képesek a képet a tétellel összehasonlítani. Néhány módosítás, beruházás és idő elteltével a találati arányok mára közel 99%-ra emelkedtek a projekt csapat szerint.

Az új folyamat szintén párosul az Amazon készletnyilvántartó rendszerével, amely képes azonosítani a specifikus tárolókat, amelyek 12 különböző terméket tartalmaznak. Ez egyszerűsítheti a folyamatot azáltal, hogy lehetővé teszi az algoritmus számára, hogy csak egy adott tárolóban lévő elemekkel azonosítsa a tételeket.

Valóban végét ér a vonalkód dominanciája? Az idő meg fogja mondani. Az Amazon által vezetett innováció mindenképpen forradalmi változásokat ígér a kiskereskedelmi logisztikában.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.