Vége a vonalkódnak? Az Amazon forradalmi raktár olvasó technológiát fejleszt

2023. május 30.

Több mint 70 évig a vonalkód nélkülözhetetlen része volt szinte minden ellátási láncnak. De vajon az univerzális technológia utolsó lélegzetét veszi-e, miután az Amazon bejelentette, hogy új raktár olvasó technológiát fejleszt?

A vonalkódot számos okból és sokféle helyen használják. Alapvetően, a vonalkód egy olyan optikai, gépileg olvasható reprezentációja az adatoknak, amelyeket gyorsan és pontosan olvasnak és beírnak.

Vonalkód alkalmazásai

  1. Kiskereskedelem: A legismertebb felhasználási terület a kiskereskedelemben található. A boltokban a vonalkódok segítségével követhetik a készletet, és gyorsan beolvashatják a termékeket a pénztárnál, ami jelentősen felgyorsítja a vásárlási folyamatot.
  2. Raktározás és logisztika: A vonalkódok segítségével a cégek képesek nyomon követni a termékeket és anyagokat a teljes ellátási lánc mentén, egészen a raktártól a végfelhasználóig.
  3. Könyvtárak: A könyveken található vonalkódok segítségével a könyvtárak képesek nyomon követni a könyvtárakban található könyveket és más anyagokat.
  4. Egészségügy: Az egészségügyi intézményekben a vonalkódok segítségével követhetőek a betegek, a gyógyszerek, és a felszerelések, így csökkentve az esélyét az emberi hibáknak.
  5. Gyártás: A gyártási folyamatban a vonalkódok segítségével nyomon követhetők az alkatrészek és a félkész termékek, ami segíthet a minőségellenőrzésben és a termelési hatékonyság növelésében.

Miért használják a vonalkódot

A vonalkódok használatának fő előnye az a képesség, hogy gyorsan és pontosan olvashatók és beírhatók. Ez a gyorsaság és pontosság jelentősen csökkenti a költségeket és növeli az hatékonyságot számos iparágban. Továbbá, a vonalkódok univerzálisak, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a vonalkódrendszer használható a világ bármely részén.

vonalkód

Vonalkód felépítése

A vonalkód alapvetően különböző szélességű és távolságú fekete vonalakból és fehér közök között áll, amelyeket egy vonalkódolvasó képes optikailag beolvasni és adatokká alakítani.

A vonalkód alapvető elemei a következők:

  1. Csendes zóna (Quiet Zone): Ez a vonalkód mindkét oldalán elhelyezkedő fehér terület, amely lehetővé teszi a vonalkódolvasó számára, hogy észlelje a vonalkód kezdetét és végét.
  2. Start és Stop jelek: Ezek a jelek segítik az olvasót a vonalkód korrekt beolvasásában, jelzik a vonalkód kezdetét és végét.
  3. Adatterület: Ez a vonalkód központi része, amely a vonalkódolvasó által beolvasott és értelmezett adatokat tartalmazza. A vonalak vastagsága és távolsága az adatokat reprezentálja.
  4. Ellenőrző szám (Check Digit): Egy szám, amelyet a vonalkód vége felé helyeznek el, és amelyet arra használnak, hogy ellenőrizzék a vonalkód helyes beolvasását. Az ellenőrző számot úgy számolják ki, hogy az adatmezőben lévő számokat bizonyos módon összeadják, majd az eredményt egy adott algoritmus alapján dolgozzák fel.

Minden vonalkód rendszernek saját szabályai vannak a vonalkód felépítésével kapcsolatban. A legelterjedtebbek között megtalálható az EAN (European Article Number), az UPC (Universal Product Code), és a Code 128, amelyek különböző információkat tárolnak és más-más alkalmazásokban használatosak. Az EAN és az UPC például a kiskereskedelemben a legelterjedtebb,

Amazon új raktár olvasó technológiája

Az Amazon, a kiskereskedelmi óriás, azt jelzi, hogy a vonalkódolvasás akadályozhatja terveit, amint robotikai megoldásokat integrál raktáraiba és disztribúciós központjaiba. Az Amazon azt állítja, hogy a meglévő kódolvasó technológia gátolja előrehaladását a robotika terén.

A vonalkód elhelyezkedésének eltérései, a termékek méretei és alakjai nehezítik a robotok számára a kódok olvasását. Az Amazon reméli, hogy a gépi tanulás képes megváltoztatni a játékszabályokat.

Jelenleg az Amazonnak fotózás útján kell katalogizálnia termékeit; ami ijesztő lépés, tekintve a kiskereskedelmi vállalat által kínált különböző SKU-k számát. Egy korai pilotprojektben a képeket vektorrá alakították, amely lehetővé tette az Amazon számára, hogy gépi tanulást alkalmazzon a folyamatra. A korai próbálkozások azt mutatták, hogy a robotok körülbelül 80%-os pontossággal voltak képesek a képet a tétellel összehasonlítani. Néhány módosítás, beruházás és idő elteltével a találati arányok mára közel 99%-ra emelkedtek a projekt csapat szerint.

Az új folyamat szintén párosul az Amazon készletnyilvántartó rendszerével, amely képes azonosítani a specifikus tárolókat, amelyek 12 különböző terméket tartalmaznak. Ez egyszerűsítheti a folyamatot azáltal, hogy lehetővé teszi az algoritmus számára, hogy csak egy adott tárolóban lévő elemekkel azonosítsa a tételeket.

Valóban végét ér a vonalkód dominanciája? Az idő meg fogja mondani. Az Amazon által vezetett innováció mindenképpen forradalmi változásokat ígér a kiskereskedelmi logisztikában.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.