Segélyszállítmány az ukrán lakosságnak

2023. január 26.

A világ legtávolabbi pontjairól is érkeznek segélyszállítmányok Ukrajnába, de szomszédos országként Magyarország is bizonyította, hogy kész humanitárius segítséget nyújtani az ukrán lakosságnak.

2022 decemberéig több, mint 3000 tonna segélyszállítmány ment Kárpátaljára, 7 milliárd forintot meghaladó értékben a magyar kormány, karitatív szervezetek és egyéb támogatók jóvoltából. Néhány kivételes esettől eltekintve az adományok eljuttatása többnyire közúti és vasúti szállítással történik. A fuvarozó cégeknek jól kell ismernie és sikeresen alkalmazni az Ukrajnába történő szállítás vonatkozó jogszabályait.

Segélyszállítmány az ukrán lakosságnak

Mivel Ukrajnában jelenleg háború zajlik, veszélyes övezetnek számít.

A segélyszállítmányok pontos, fennakadás nélküli és határidőre történő célba juttatása még a nemzetközi fuvarozásban jártas cégek részéről is fokozott figyelmet, szervezést igényel, hiszen a határátlépésnek és a szállítmányok Ukrajnába juttatásának speciális szabályai vannak, melyek szigorú betartást követelnek.

Csak, hogy néhányat kiemeljünk, például ajándékozó levél elkészítése, fogadó szervezet megjelölése (csak, amelyik szerepel az Ukrán Szociális Minisztérium listáján), áru fajtája, darabszáma, súlya, értéke pontosan meghatározva és dokumentálva.

Gyógyszeradományok esetében további speciális engedélyek, dokumentáció szükséges.

Mindeközben az ukrán fogadó szervezetnek is kérelmezni kell a segélyszállítmány fogadását a területileg illetékes megyei tanácsnál.

Ilyen és ehhez hasonló előírásokat kell ismerni a szállítmányozó cégnek, a fuvarszervezőjének, sőt a sofőrnek is.

Ukrán lakosság helyzete

Az ukrán lakosság helyzete semmilyen szempontból nem túl rózsás. Egy tavalyi ukrán felmérés szerint a háború hatása akár demográfiai katasztrófához is vezethet. Megnőtt a halálozások száma, emelkedik az elvándorlók száma és csökken a születések száma is.

A nemzetközi összefogás, a határon átjutás biztosítása, az ukrán menekültek befogadása, az országban maradtak számára pedig a segélyszállítmányokkal történő támogatás óriási segítség ebben a nehéz időben.

Nemcsak élelmiszerekre, de tisztálkodási szerekre, tisztító szerekre, gyógyszerekre és sok más egyébre is szükség van egy háború sújtotta területen élőknek a mindennapi életükhöz, akárcsak nekünk, a különbség az, hogy egy békés országban, ahol a gazdaság és az infrastruktúra a megszokott módon funkcionál, ezeket könnyedén beszerezhetjük.

Ukrán menekültek segítése

Az ukrán menekültek segítése hazánkban példaértékű a háború kitörése óta. A különböző segélyszervezetek, karitatív szervezetek honlapján lehet tájékozódni az ukrán menekültek támogatásának lehetőségeiről.

Tartós élelmiszerekhez, azonnal fogyasztható élelmiszerekhez (pl. péksütemény, konzervek) különböző átvevőpontok léteznek, ahol adományozni lehet, de telefonos ukrán adományvonalak is fellelhetőek, melyek esetében egy telefonhívás meghatározott összegű támogatást jelent.

Segélyszállítmány Ukrajnába

A ruha adomány Ukrajna lakosságának vagy a menekültek számára szintén a meghirdetett átvevőpontokon adható le. A legtöbb szervezet önkéntesek segítségét is szívesen fogadja, hiszen rengeteg a teendő, megoldandó feladat.

A segítség Ukrajnának számos formában megvalósulhat, aki anyagiakkal vagy adománnyal nem tud, az önkéntes munkavégzés formájában is rengeteget tehet nehéz sorsú embertársaiért.

Segélyszállítmány Ukrajnába

Nemcsak segélyszervezetek, de nonprofit szervezetek, cégek, különböző területeken tevékenykedő vállalatok is küldenek segélyszállítmányt Ukrajnába.

Az Ukrajnába szánt segélyszállítmányok közúti és vasúti útvonalon is eljuthatnak, de a szállításhoz észszerű döntés rutinos szállítmányozó partner segítségét igénybe venni. A vonatkozó jogszabályok, rendelkezések útvesztőjében könnyű elveszni. Bizonyos adományok célba juttatása fegyveres vagy rendőri kíséretet is követelhet, ezek megszervezése is profi csapatot kíván.
Az üzemanyagárak növekedése, a jövedéki adó emelése az általános drágulás, inflációs hatás következtében számolni kell vele, hogy a közúti szállítás költségei a korábbi évekhez viszonyítva akár 2-3 szorosára is emelkedtek.

Ukrán adományvonal

Nemcsak tárgyi adományok, de pénzbeli segítség is nyújtható a háború sújtotta ország népének megsegítésére.

Ehhez a segélyszervezetek honlapjain található bankszámlák valamelyikére lehet utalást indítani a megjelölt közlemény feltüntetésével vagy az ukrán adományvonal egyikét hívni, ilyen például a Magyar Vöröskereszt 1359-es adományvonala is.

Amennyiben Ukrajnába segélyszállítmány indítását tervezi, vegye fel a kapcsolatot a Szibéria Sped munkatársaival! A kelet európai szállítmányozásban is figyelemreméltó tapasztalattal rendelkező kisvárdai székhelyű vállalkozás az ukrán segélyszállítmányok célba juttatását (is) következetesen megtervezi majd zökkenőmentesen kivitelezi.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.