Segélyszállítmány Ukrajnába

A segélyszállítmány Ukrajnába történő eljuttatása nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Ukrajna 2022. február 24-étől veszélyes zóna lett, háborús övezet, így a keletre irányuló fuvarozási viszonyokban jelentős változások következtek be, melyek a szállítmányozó cégeket, fuvarozókat új kihívások elé állították. A segélyszállítmányok pontos és zökkenőmentes célba éréséhez különböző engedélyekre, dokumentációkra, DE mindenekelőtt megbízható, az ukrán szabályozást jól ismerő, a területen jártas, tapasztalt szállítmányozó cégre van szükség.

Segélyszállítmány Ukrajnába

Nemzetközi összefogás tapasztalható az orosz-ukrán háború kitörése óta Ukrajna támogatására. A világ számos országából, az EU-ból, de Magyarországról is számtalan segélyszállítmány érkezik napi szinten a háborús területre.

Példaként említve, az Ökomenikus Segélyszervezet Ukrajnában az elsők között kezdte meg humanitárius segélyprogramját, melynek célja a menekültek segítésén túl a nélkülözők támogatása.

A Vöröskereszt Ukrajna területén szintén segítő kezet nyújt az állampolgároknak, adományvonal és tárgyi eszköz, tárgyi adomány gyűjtésével, célbajuttatásával.

A segítség Ukrajnának a célbaérés eredményességén nagyban múlik. Ehhez elengedhetetlen, hogy a szállítmányozó partner tisztában legyen az Ukrajnába érkező segélyszállítmányok szabályaival, pontosan ismerje és betartsa azokat.

Ukrán helyzet

A háború kezdete óta 14 millió ember menekült el Ukrajnából hátrahagyva otthonát, megszokott életét.

Nemcsak az ukrán menekülteknek nyújt Magyarország segítő jobbot a befogadással. Kis országunk számos pontján szerveződik gyűjtés az ukrán menekülteknek, és ezekkel a humanitárius segélyszállítmányokkal is igyekeznek segíteni az Ukrajnában maradt embereknek a segélyszervezetek, magyar vállalkozások vagy akár magánemberek.

Senki nem tudja még, mi lesz az orosz-ukrán konfliktus kimenetele, de egy biztos, az ukrán emberek megsegítése létfontosságú és evidens.

Ukrajna támogatása

Ukrajna támogatása széleskörű, az Ukrán Nemzeti Bank bejelentése szerint az eddigi pénzbeli támogatás mértéke nemzetközi részről meghaladja a 30 milliárd dollárt, ezenkívül fegyvereket, haditechnikai eszközöket is kapott hozzávetőlegesen 150 országból világszerte.

Az ukrán lakosság, a hétköznapi emberek számára a rájuk nehezedő napi nehézségek túlélése szempontjából a részükre eljuttatott segélyszállítmányok, élelmiszerek, tisztálkodási szerek, gyógyszerek jelenleg kulcsfontosságúak.

Segélyszállítmány Ukrajnába

Segélyszállítmány Ukrajnába

Segélyszállítmány Ukrajnába – szabályok

A NAV a háború kitörése után bevezette, hogy gyorsított eljárásban kezeli és lépteti ki az ukrán segélyszállítmányokat, meyek egészségügyi, szociális, higiéniai, elhelyezési, ruházati és más humanitárius segítségnyújtásra irányulhatnak.

Haditechnikai termékek csak a Fővárosi Kormányhivatal engedélyének birtokában szállíthatóak.

Amikor a segély Ukrajnának van szánva, az Ukrajnába beléptetéshez ajándékozólevél vagy adományozólevél is szükséges, továbbá tételes lista a segély tartalmáról elengedhetetlen.

Az ungvári Magyarországi Főkonzulátus tájékoztatást nyújt az ukrán segélyszállítmányok célba juttatásával kapcsolatban, de kérik, hogy az adományozó legalább 1 hónappal a tervezett szállítás előtt vegye fel velük a kapcsolatot, mivel számos dokumentumra lesz szükség és az előírások pontos betartására, például az áruk szavatosságát illetően vagy az áru súlyának, fajtájának vonatkozásában.

Segélyszervezetek Ukrajna területén

Kiterjedt nemzetközi összefogás jellemzi a segélyszervezetek munkáját Ukrajna területén és azon kívül is, az ukránok támogatása kapcsán. Munkájukkal nemcsak élelmiszerhez, tisztálkodási és tisztítószerekhez vagy gyógyszerekhez juttatják a háborús övezetben élőket, de például pszichoszociális tanácsadás vagy átmeneti szállás keretében is segítséget nyújtanak.

A Magyar Ökomenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Máltai Szeretetszolgálat és számos más magyar vonatkozású segítő szervezet van jelen Ukrajnában és szervezi, koordinálja segítségnyújtást.

Ökumenikus Segélyszervezet Ukrajnában

2022 februárjában az Ökomenikus Segélyszervezet Ukrajnában elsőként kezdte meg tevékenységét a határ mindkét oldalán.

Segélyprogramjuk 12 régiót érint Beregszásztól egészen Zaporizsjáig. Átfogó, komplex segítséget nyújtanak a háború elöl menekülőknek és az Ukrajnában maradóknak egyaránt.

Vöröskereszt Ukrajna területén

A Magyar Vöröskereszt számára prioritás, hogy minél hatékonyabban vegyen részt az ukrán menekültek fogadásában és ellátásában nemcsak a keleti határ mentén és Budapesten, hanem országos szinten is.

Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete ehhez országos hálózattal rendelkezik, és folyamatosan kapcsolatot tart a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségével (IFRC), valamint az illetékes hazai kormányzati szervekkel és önkormányzatokkal is, hogy a gyorsan változó körülmények között is eredményesen tudjon segíteni.

Gyűjtés az ukrán menekülteknek

A gyűjtés az ukrán menekülteknek, a különböző tárgyi adományok célbajuttatása vagy más segélyek küldése Ukrajnának folyamatosak a háború kitörése óta.

A hivatalos kormányzati támogatásokon és a segélyszervezetek humanitárius munkáján, adományain túl számtalan magyar vállalkozás, magyar magánember, magyar közösség is adományozott és adományoz az ukrán lakosság megsegítése céljából.

Ezek célbajuttatásához olyan szállítmányozó partner szükséges, aki megfelelő rutinnal rendelkezik a területen, és itt nem csupán a sofőr helyismeretére kell gondolni.

Veszélyes övezetről beszélünk, mindezt még a háború kezdete óta bevezetett szigorú be- és kiléptetési szabályok, a fuvarozási, szállítmányozási előírások és a kötelezően megkövetelt dokumentációk beszerzése is ólomsúlyként nehezedik az adományozóra, az adományt szervezőre.

Előfordulhat, hogy az adomány jellege akár rendőri vagy fegyveres kíséretet is megkövetel.

A Szibéria Sped munkatársai megfelelő jártassággal rendelkeznek ahhoz, hogy Ön biztos lehessen abban, hogy adománya gond nélkül célbaér.

Ponyvás vagy dobozos kamionnal, konténerszállítóval de igény esetén vasúti szállítással kapcsolatban is megbízható partnerként állunk az Ön szolgálatába.

„Ahová út vezet, oda mi szállítunk.”

Amennyiben segélyszállítmányt szeretne Ukrajnába eljuttatni, vegye fel a kapcsolatot velünk, hogy szakértelmünket és tapasztalatunkat céljai megvalósításának szolgálatába állíthassuk!

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Európai útdíj kalkulátorok használata

Európai útdíj kalkulátorok használata

Nemcsak a szállítmányozó cégeknek, de nekünk, átlag magyar állampolgárnak is fontos, hogy ismerjük az európai útdíj kalkulátorok használatát, hogy a határainkon túli utazás költségei komplexen tervezhetőek legyenek.

Tovább olvasom
Utánvétes fizetés – A vásárlás biztonságos és kényelmes módja

Utánvétes fizetés – A vásárlás biztonságos és kényelmes módja

A utánvétes fizetés egyre népszerűbb választás a vásárlók körében, hiszen lehetővé teszi számukra, hogy a termék kézhezvételekor fizessenek, így biztonságosabb és kényelmesebb érzést nyújt a vásárlás során.

Tovább olvasom
Logisztikai parkok – A jövő infrastruktúrája

Logisztikai parkok – A jövő infrastruktúrája

A minden igényt kielégítő, modern logisztikai parkokra egyre nagyobb igény mutatkozik Magyarországon is. Ennek oka, hogy a logisztikai szektor a gazdasági növekedés egyik alappillére, napjainkban meghaladja a 2500-at azon vállalatok, cégek száma, akik a logisztikai iparban tevékenykednek.

Tovább olvasom
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.