A hűtött áru fuvarozás szabályai

2024. május 19.

A Hűtős fuvarozás kritikus szerepet játszik az élelmiszerbiztonság és a termékminőség megőrzésében. A friss élelmiszerek, gyógyszerek és egyéb romlandó áruk esetében elengedhetetlen, hogy a szállítási lánc minden pontján biztosítva legyen a megfelelő hőmérséklet. A szállítmányozási iparág számára ezért alapvető fontosságú a hűtőlánc fenntartása és az ATP egyezmény előírásainak betartása, melyek garantálják, hogy a termékek biztonságosan és frissen érkezzenek meg a végső fogyasztókhoz.

ATP Egyezmény és szabályozás

Az ATP egyezmény célja, hogy nemzetközi szinten szabályozza a hűtött áru fuvarozását, biztosítva azok minőségét és biztonságát a fuvarozás teljes időtartama alatt. Az egyezmény meghatározza a szállítójárművek műszaki követelményeit, beleértve a hőmérséklet-szabályozási és szigetelési előírásokat, valamint a rendszeres ellenőrzések és tanúsítások szükségességét. Az ATP szabályozások betartása kulcsfontosságú a romlandó áruk szállításánál, mivel így garantálható, hogy a termékek frissen és biztonságosan érkeznek meg a célállomásra.

Szállítójárművek és eszközök

Annak érdekében, hogy a hűtési lánc megvalósuljon azaz folyamatosan biztosítva legyen a megfelelő hőmérséklet a szállítás során is, a hűtött  áru fuvarozáshoz speciálisan kialakított járművek és eszközök szükségesek, amelyek képesek a megfelelő hőmérséklet fenntartására az egész szállítási folyamat során. A hűtőjárművek és konténerek fejlett hűtőrendszerekkel vannak felszerelve, amelyek pontos hőmérséklet-szabályozást és folyamatos monitoringot biztosítanak.

A hűtőjárművek szigetelése kiváló minőségű anyagokból készül, hogy minimalizálják a hőmérséklet ingadozását és energiafogyasztást. Az ilyen járművekben használt hűtőegységek gyakran tartalmaznak redundáns rendszereket, így ha az egyik rendszer meghibásodik, a másik át tudja venni a működést, biztosítva a folyamatos hűtést. Az adatgyűjtő és nyomkövető rendszerek pedig valós idejű információkat szolgáltatnak a hőmérsékletről és a jármű helyzetéről, lehetővé téve az esetleges problémák azonnali kezelését.

Nyári és téli kihívások a hűtött áru szállításban

A hűtött áru fuvarozás során az időjárási körülmények jelentős kihívásokat jelentenek, különösen a nyári hőség és a téli hideg időszakokban. Nyáron a magas külső hőmérséklet miatt fokozottan ügyelni kell a járművek hűtőrendszerének hatékonyságára, hogy a rakomány ne melegedjen fel. Ezzel szemben télen a fagypont alatti hőmérsékletek okozhatnak problémát, mivel a hűtőjárműveknek nemcsak a hűtést, hanem bizonyos esetekben a fűtést is biztosítaniuk kell, hogy a rakomány ne fagyjon meg.

A szállítmányozási cégeknek tehát fel kell készülniük mindkét szélsőséges időjárási helyzetre. Nyáron fontos a járművek árnyékolása és a hűtőrendszerek gyakori ellenőrzése, míg télen a fűtőberendezések és a hőszigetelés hatékonyságának biztosítása kiemelt jelentőséggel bír.

Hűtött áru fuvarozás biztonsági intézkedései

A hűtött áru fuvarozás biztonsága érdekében szigorú biztonsági intézkedéseket kell betartani. Az áruk maghőmérsékletének folyamatos mérése és dokumentálása alapvető követelmény, hogy bármilyen hőmérséklet-ingadozás azonnal észlelhető legyen. A szállítmányokat megfelelően kell elhelyezni a járműben, hogy biztosítsák az optimális légáramlást és hőmérséklet-eloszlást.

A rakodási és kirakodási protokollok is szigorú szabályokhoz kötöttek. A rakományt a lehető legrövidebb ideig szabad csak a járművön kívül tartani, hogy minimálisra csökkentsék a hőmérséklet-változásokat. A járművek rendszeres fertőtlenítése és karbantartása szintén elengedhetetlen a higiéniai előírások betartása és a szennyeződések elkerülése érdekében.

Hűtött áru szállító fuvareszközök csoportosítása

Hűtött: Hőszigetelt szállítóeszköz, amely nem mechanikai vagy „abszorpciós” berendezés, hanem más hidegforrás segítségével teszi lehetővé az üres felépítmény belsejében a hőmérséklet csökkenést, majd fenntartását +30 C közepes külső hőmérséklet mellett:

  • A osztályban +7 C alatt;
  • B osztályban -10 C alatt;
  • C osztályban -20 C alatt;
  • D osztályban 0 C alatt

– a hűtőközegek és a megfelelő berendezések felhasználásával. A, B és C osztályú szállítóeszközök K tényezője nem haladhatja meg a 0,4 W/m2 C értéket.

Hűtőgépes: A hűtést vagy a fűtést hűtőgép biztosítja, a belső teremhőmérséklet szabályozható függetlenül a külső hőmérséklettől.

Fűthető: Fűtőberendezés biztosítja a rakodótérben az alacsony külső hőmérséklet esetén is a megkívánt magasabb hőmérsékletet.

Az ATP bizonyítvány és annak betűjelzései

Az ATP bizonyítvány egy hivatalos dokumentum, amely igazolja, hogy a hűtött áruk fuvarozás használt jármű megfelel az ATP egyezmény előírásainak. A bizonyítvány megléte garantálja, hogy a szállítójármű képes fenntartani a szükséges hőmérsékleti körülményeket az áru frissességének és biztonságának megőrzése érdekében.

Az ATP bizonyítványnak megfelelő jelzést a jármű homlokfalán, jól látható helyen kell elhelyezni. Az azonosító betűjelzéseken kívül fel kell tüntetni a szállítóeszközről kiállított bizonyítvány érvényességének határidejét is.

FRC

A betűjelzések a következők:

Normális hőszigetelésű szállítóeszköz IN

Fokozott hőszigetelésű szállítóeszköz IR

„A” osztályú normális hőszigetelésű hűtött szállítóeszköz RNA

„A” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtött szállítóeszköz RRA

„B” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtött szállítóeszköz RRB

„C” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtött szállítóeszköz RRC

„D” osztály normális hőszigetelésű hűtött szállítóeszköz RND

„D” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtött szállítóeszköz RRD

„A” osztályú normális hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz FNA

„A” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz FRA

„B” osztályú normális hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz FNB

„B” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz FRB

„C” osztályú normális hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz FNC

„C” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz FRC

„D” osztályú normális hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz FND

„D” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz FRD

„E” osztályú normális hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz FNE

„E” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz FRE

„F” osztályú normális hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz FNF

„F” osztályú fokozott hőszigetelésű hűtőgépes szállítóeszköz FRF

„A” osztályú normális hőszigetelésű fűtőberendezéssel ellátott szállítóeszköz CNA

„A” osztályú fokozott hőszigetelésű fűtőberendezéssel ellátott szállítóeszköz CRA

„B” fokozott hőszigetelésű fűtőberendezéssel ellátott szállítóeszköz CRB

A hűtött áru szállítás szabályai

A hazai NÉBIH szabályozás és az Európai Parlament és Tanács 2004-es rendelete (852/2004/EK) előírja az élelmiszerek biztonságos szállításához szükséges higiéniai és technikai követelményeket. Ezek közé tartozik a megfelelő járműhasználat, a szállítási idő minimalizálása, valamint a hőmérséklet és a hűtési lánc fenntartása.

A jogszabályok az alábbi hőmérsékleti értékeket írják elő:

  • Jégkrémek és fagyasztott gyümölcslevek: -20 °C alatt
  • Fagyasztott halak: -18 °C alatt
  • Gyorsfagyasztott élelmiszerek: -18 °C alatt
  • Fagyasztott vaj és zsiradékok: -18 °C alatt
  • Fagyasztott hús: -12 °C alatt
  • Nem fagyasztott élelmiszerek: 0-7 °C között

Ezeket az értékeket a szállítás teljes időtartama alatt tartani kell, és a hőmérséklet valós idejű nyomon követése szükséges. A hőmérséklet-ingadozás nem haladhatja meg a +3 °C-t rövid időszakok alatt, például a hűtőberendezés leolvasztása során​ (Autotherm)​.

Ellenőrzés és dokumentálás

A hűtött áruk hőmérsékletének rendszeres ellenőrzése és dokumentálása segít a szabályok betartásában és a szállított termékek minőségének megőrzésében. Az ellenőrzési adatok pontos rögzítése és tárolása elengedhetetlen a jogszabályoknak való megfelelés érdekében.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

Kibocsátásmentes kézbesítés Salzburgban: az osztrák posta elektromos járművekkel szállít

A közúti szállítás az egyik legnagyobb kibocsátója a szén-dioxidnak, amely jelentős szerepet játszik a globális felmelegedésben. Az Osztrák posta felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és úttörő lépéseket tett a kibocsátásmentes kézbesítés felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan vált Salzburg az első tartománnyá, amely teljesen elektromos kézbesítési hálózattal rendelkezik.

Tovább olvasom
Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

Vasúti fuvarozás Európában: Az Európai selyemút klímavédelmi előnyei

A vasúti fuvarozás napjaink egyik legfontosabb logisztikai trendje, amely jelentős klímahatással bír. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a fenntartható közlekedési megoldásokra Európában, mivel az éghajlatváltozás és a környezeti terhelés csökkentése kulcsfontosságúvá vált. Az Európai Seidenút koncepcióját a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet (wiiw) javasolta 2018-ban, amely egy magas sebességű vasúthálózat létrehozását célozza meg.

Tovább olvasom
Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

Automatizált logisztika: megoldás a logisztikai munkaerőhiányra

A raktározás világa drámai átalakuláson megy keresztül, ahogy a technológia rohamos fejlődése új megoldásokat kínál a logisztikai szektor kihívásaira. A munkaerőhiány egyre égetőbb probléma, amelyre az AI-alapú robotok kínálhatnak hatékony választ. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a logisztikai szektor jelenlegi kihívásait és azokat a megoldásokat, amelyekkel a mesterséges intelligencia és a robotika forradalmasíthatja a raktárkezelést. Megtudhatod, hogyan segíthetnek az AI-alapú rendszerek a munkaerőhiány kezelésében, milyen előnyökkel jár a raktár automatizálása, és milyen hatással lehetnek ezek a technológiák a költséghatékonyságra.

Tovább olvasom
Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

Napelemes szállítójárművek: új korszak a logisztikában

A nemzetközi szállítmányozás világában a technológiai innovációk és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak. A futárszolgálatok utolsó mérföldjén jelentkező kihívások, mint a városi zsúfoltság, a környezetszennyezés és az egyre növekvő üzemanyagköltségek, új megoldásokat kívánnak, mint például a napelemes szállítójárművek. Ebben a kontextusban jelenik meg a napelemes technológia, amely forradalmasíthatja a szállítást.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.