A vám és járulékainak megfizetése

A vám és járulékainak megfizetése

A magyar vámtörvények szerint az áru csak akkor adható ki, ha az importőr befizette ill. biztosította a vámhivatal által kiszabott vámot és járulékait. A vám megfizetésére cégünknél több lehetőség is létezik.

Azonnali vámfizetés határozatra

A vámhivatal az un. vámhatározatban meghatározza a vámnak fizetendő adókat és járulékait. A speditőr erről faxon értesíti az ügyfelet. Az ügyfélnek 5 munkanapon belül kell átutalnia a rá kiszabott összegeket a vámhivatalnak. Az utalásról szóló eredeti banki igazolást be kell mutatni a vámkezelő vámhivatalnál, hogy az felszabadítsa és kiadja az árut.

Az importőr saját Halasztott vámfizetési engedélye alapján, a vám által megbízhatónak ítélt importőröknek lehetőségük van az un. Halasztott vámfizetési engedély kérvényezésére: az importőr az árut vámkezelés után azonnal megkaphatja és a kiszabott vámot és járulékat 15 munkanapon belül utalhatja a vámhivatalnak.

Vámbiztosíték

Az importőr a várható vámot és járulékait előre átutalja a vámhivatal megadott számlájára, és elküldi az eredeti befizetési igazolást a vámkezelő vámhivatalnak. A vámhivatal elvégzi a vámkezelést a vámokmányok és az befizetési igazolás alapján és kiállítja a vámhatározatot. Ezután az áru szabadon átvehető.

Szerződés a speditőrrel

Lehetőség van a vámot és járulékait a cégünkön keresztül utalni a vámhivatalnak, ez azonban feltételez egy előzetes megállapodást a speditőr és az importőr között. Az importőr kifizeti a vámot és járulékait a speditőrnek és megkapja az árut vámokmányok nélkül. A speditőr átutalja a vámhatározatban kiszabott vámot és járulékait a VPOP-nak, majd postán elküldi az összes vámokmányt az importőrnek.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.