Gépjárművezetői kártya cseréje és megújítása

2023. november 11.

A gépjárművezetői kártya cseréje, folyamatos érvényessége a hivatásos sofőrként közúti árufuvarozásban dolgozó személy felelőssége. A gépjárművezetői kártya vagy más néven GKI kártya egy gépjárművezetői képesítési igazolvány, ami igazolja, hogy a gépjárművezető tisztában van a hivatásos fuvarozás ismereteivel és az ehhez szükséges képesítések birtokában van. Tachográf kártya elnevezést is használnak a szakmabeliek, enélkül nem is vezethető digitális tachográffal szerelt gépkocsi.

Mikor van szükség a digitális tachográf kártya cseréjére

A 2003/59/EK irányelv (az egyes közúti árufuvarozást vagy személyszállítást végző járművek vezetőinek alapképzéséről és továbbképzéséről) szerint 2014. 09.10. óta GKI kártyával kell rendelkezni minden olyan sofőrnek, aki hivatásos sofőrként dolgozik közúti fuvarozásban és 3,5 tonnánál nehezebb járművet vezet. Ha nincs meg a sofőrkártya, szabálysértést követ el a sofőr.

A digitális tachográf kártya cseréje akkor válik szükségessé, ha közeledik az 5 éves lejárati idő. Érdemes időben igényelni a digitális tachográf kártya megújítását, nehogy kifussunk az időből!

A digitális tachográf a gépjárműben elektronikusan rögzíti a gépjárművezető által vezetéssel, pihenéssel, más munkavégzéssel eltöltött időt.  A menetíró egyébként a jármű sebességét, a megtett utat, az indulási és megállási időpontot is rögzíti. Segítségével követhető, hogy a sofőr mennyit vezetett, mennyi pihenőt tartott.

A digitális menetíró készülékes jármű csak digitális tachográf kártya birtokában lévő sofőr által vezethető!

A digitális sofőrkártya cseréje nemcsak lejárat miatt válhat szükségessé, de lehetséges, hogy elveszett, ellopták vagy meghibásodott, a leolvasó hibakódokat jelez.

Ha a gépjárművezetői kártya megsérül, elveszik vagy hibásan működik, a sofőrnek kötelessége ezt jelenteni a tartózkodási helye szerinti Közlekedési Hatósághoz 7 naptári napon belül, cserekártyát vagy pótkártyát igényelni! Ha a tachográf kártyát ellopták, hivatalosan be kell jelenteni a lopást az adott tagállamban, ahol a lopás történt.

Gépjárművezetői kártya cseréjének folyamata

A lejárt tachográf kártya esetén szabálysértési eljárás indul, ha ellenőrzésnél kiderül. A digitális sofőrkártya igénylése (ha nem megújítás) lényegében a GKI tanfolyam elvégzésével lehetséges.

A GKI tanfolyamhoz szükséges, hogy legyen gépjárművezetői engedélye a sofőrnek, a GKI tanfolyam pedig lehet alapképzés vagy továbbképzés is, ez attól függ, hogy a sofőr mikor szerzett jogosítványt. A sofőrkártya a tanfolyamot elvégzők sikeres vizsgatétele után érkezik meg hozzájuk, mely birtokában akár belföldön, akár külföldön is fuvarozhat.

A gépjárművezetői kártya cseréjének folyamata alapesetben a lejárat előtt indul. A GKI kártya lejárati idejét leolvasva a kártyán látható, meddig érvényes.

Gépjárművezetői kártya

Gépjárművezetői kártya

Ezt megelőzően leghamarabb 90 nappal korábban, de legkésőbb 15 nappal korábban el kell indítani a gépjárművezetői kártya cseréjének folyamatát!

A tachográf kártya csere kérelmet, megújítási kérelmet személyesen a megyei, fővárosi kormányhivatalokban lehet beadni. Legyen nálunk személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány, a lejáró tachográf kártya és lehetőleg bankkártya és/vagy készpénz!

Tachográf kártya cseréjének költségei

A tachográf kártya cseréjének költsége 9.900 Ft, ezért is kell, hogy bankkártyával vagy készpénzzel ki tudjuk egyenlíteni a GKI kártya megújításának díját. A sofőrkártya igénylésekor fotó készül a sofőrről, akárcsak személyi igazolvány vagy útlevél, jogosítvány ügyintézésnél.

Az új gépjárművezetői kártyát kérhetjük postai úton kiküldeni vagy személyesen is érte mehetünk rendelkezéstől függően.

Várakozási idő és átmeneti megoldások

Az NKH 8 munkanapon belül köteles cserekártyát biztosítani – a kérelem átvételétől számítva. Amíg megérkezik az új kártya, 15 naptári napig (napi nyomtatások mellett) lehet közlekedni a kártya nélkül.

A napi nyomtatásokat aláírva 28 napig meg kell őrizni a járműben, mert ez támasztja alá a sofőrkártya nélküli vezetést. Ezután a munkáltató megőrzi még 3 évig. Ha nem érkezik meg a tachográf kártya 15 naptári napon belül (amíg vezethető kártya nélkül a jármű), akkor az új kártya megérkezéséig nem vezethető tachográfos jármű.

A tachográf kártya fordulónapján éjfél magasságában javasolt pihenőidőt tölteni. Jó megoldás, ha a pihenőt a sofőr éjfélig terjedően a régi kártyára írja, majd a műszak kezdeténél ezt kiveszi a tachográfból, beteszi a megújított GKI kártyát és arra megy éjféltől a pihenő. Egy napi nyomtatással papírformában is dokumentálhatjuk pontosan mi miért történt, összefüggően.

Ha a GKI kártya fordulónapján nem lehet éjfél magasságában pihenőt tartani, akkor egy kis szünetet kell beiktatni éjfél előtt-utáni percekre! Éjfél után a tachográf a régi, lejárt GKI kártyát már érvénytelennek tekinti majd és ekkor jön a készülékbe az új GKI kártya! Itt is érdemes nyomtatással is dokumentálni a történteket.

Tachográf kártya érvényessége és megújítása

A tachográf kártya érvényessége tehát a már említett 5 év, megújítását legkésőbb 15 munkanappal a kártya lejárati napja előtt kérelmezni kell a tartózkodási hely szerinti tagállam illetékes hatóságánál.

Fontos, hogy a tachográf a lejárat után már nem fogja elfogadni a régi sofőrkártyát, viszont az újat sem a régi lejárta előtt.

Ezért a fordulópontra mindkét kártya legyen a hivatásos sofőrnél és akkor gördülékeny lehet a régi a lejárt kártyáról történő átállás az új GKI kártya használatára.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
EKAER bejelentés: Minden, amit tudni kell 2023-ban

EKAER bejelentés: Minden, amit tudni kell 2023-ban

Az EKAER bejelentés tudnivalóit, lényeges információit gyűjtöttük össze, hogy hasznos információval szolgálhassunk az EKAER jelentéséről, az EKAER köteles termékekről és úgy eleve az EKAER ügyintézésről. Lényegében az EKAER rendszer felé bejelentési kötelezettség az első adóköteles termékértékesítésnél keletkezik.

Tovább olvasom
Automatizált raktározás hatása

Automatizált raktározás hatása

Az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése globális szinten új kihívásokat és lehetőségeket hozott a vállalatok számára. Európában a határon átnyúló e-kereskedelem egyre nagyobb teret hódít, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ehhez a változáshoz, hogy versenyképesek maradjanak.

Tovább olvasom
Gépjárművezetői kártya cseréje és megújítása

Gépjárművezetői kártya cseréje és megújítása

A gépjárművezetői kártya cseréje, folyamatos érvényessége a hivatásos sofőrként közúti árufuvarozásban dolgozó személy felelőssége.

Tovább olvasom
Vám mértéke és jelentése – Minden, amit tudni kell róla

Vám mértéke és jelentése – Minden, amit tudni kell róla

A vám jelentése szerint a vám a hazai gazdaság védelmének legfontosabb eszköze. Azáltal, hogy egy külföldről érkező áru vámköteles, növeli az áru költségét, ami miatt a hazai áruk vonzóbbá válhatnak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.
Ajánlatkérés