Fenntartható közlekedés világnapja

2023. június 25.

A fenntartható közlekedés évről évre egyre fontosabb szerepet tölt be globálisan. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a közelmúltban jelentette be, hogy 2023. november 26-án tartják meg először a fenntartható közlekedés világnapját.

ENSZ felhívása fenntartható közlekedési megoldásokra

Az ENSZ Közgyűlése 2023. május 16-án fogadott el egy határozatot a fenntartható közlekedésre vonatkozó világnap bevezetéséről. A Nemzetközi Közúti Közlekedési Szövetség (International Road Transport Union – IRU) szerint ezt a napot azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a fenntartható közlekedés fontosságára és előnyeire. A világnap létrehozását a Türkmenisztáni Kormány javasolta az IRU és annak elnökségének kezdeményezésére.

A határozat arra ösztönzi az ENSZ tagállamait és szervezeteit, valamint a nemzetközi és regionális szervezeteket és a civil társadalmat, hogy a fenntartható közlekedésről szóló ismeretterjesztő munkát és rendezvényeket szervezzenek. Célja a közvélemény tudatosságának növelése és a fenntartható közlekedési lehetőségek népszerűsítése.

fenntartható közlekedés világnapja

Pénzügyi és technikai segítségnyújtás

Az ENSZ továbbá arra bátorítja a nemzetközi szervezeteket és a magánszektort, hogy koordinálják erőfeszítéseiket és működjenek együtt a pénzügyi és technikai segítségnyújtásban, különösen a fejlődő országok számára. A cél az, hogy erősítsék az összes közlekedési mód együttes használatát a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem érdekében.

IRU és a közúti közlekedési ágazat elkötelezettsége

Az IRU, mely a közúti közlekedési ágazat nemzetközi szervezete, elkötelezett a fenntartható közlekedés előmozdítása mellett. Asli Çalik, az IRU alelnöke és a TOBB Közlekedési és Logisztikai Megoldások Osztályának vezetője, örömmel fogadta, hogy az ENSZ gyorsan reagált az IRU kezdeményezésére.

Umberto de Pretto, az IRU főtitkára elmondta:

“Az IRU és az úti közlekedési ágazat örömmel üdvözli az ENSZ által bevezetett fenntartható közlekedés világnapját, amely elismeri a közlekedés nélkülözhetetlen szerepét a társadalomban, a gazdasági fejlődésben és a környezetvédelemben.”

A fenntartható közlekedés világnapja kiváló alkalmat teremt minden polgár számára, hogy elgondolkodjon és felismerje, mennyire fontos a közlekedés, különösen a közúti közlekedés, a mindennapi élet minden aspektusában.

Összefoglalás

A fenntartható közlekedés világnapja egy jelentős lépés a fenntartható közlekedési megoldások népszerűsítése és elismerése felé. Az ENSZ kezdeményezése elősegíti a fenntartható közlekedési gyakorlatok terjedését és ösztönzi a pénzügyi és technikai támogatások mobilizálását. Az IRU és a közúti közlekedési ágazat aktívan részt vesz ebben az erőfeszítésben, hogy növeljék a fenntartható közlekedés jelentőségét és elkötelezettségét a társadalomban és a gazdaságban.

Megosztás:

További olvasnivaló

Kérdése van? Segítünk?

Szibéria Sped
"Ahová út vezet, oda mi szállítunk."
Szeretné megtudni mennyibe kerül?
Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

Útdíj változások 2023-ban – CO2 pótdíj bevezetése Magyarországon (minden, amit tudni kell)

A magyarországi útdíj változások 2023 októberétől és várhatóan 2024 elejétől jelentős terhet rónak majd a szektor szereplőire, a magyar útdíj lehet az egyik legdrágább Európai szinten.

Tovább olvasom
Kamion márkák és méretek

Kamion márkák és méretek

A teherszállítás világában a kamion márkák és méretek ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szállítás a megrendelő legnagyobb megelégedésére valósulhasson meg, miközben a jogi, műszaki, közlekedési és egyéb elvárásoknak is meg kell felelni.

Tovább olvasom
Dropshipping: A kezdők útmutatója

Dropshipping: A kezdők útmutatója

A dropshipping webáruházak néhány éve robbantak be az e-kereskedelem világába, számos vitathatatlan előnyük miatt rohamosan elterjedtek a kezdő webáruházak alternatív üzleti modelljeként.

Tovább olvasom
Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Ukrán gabonaexport: A kihívásoktól a megoldásokig

Az ukrán gabonaexport az orosz-ukrán háború kitörése után komoly kihívásokkal került szembe, melyeknek megoldásán az ukrán kormány és egyéb érintett országok folyamatosan dolgoznak.

Tovább olvasom
Szeretne további hasznos tartalmakat olvasni?
Akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket jelenítünk meg.